szép... az öntetek gyönyörűen csillognak, visszaverik a fényt. azt találom furcsának, hogy az eprek életlenek. szerintem akkor lenne ez a kép még jobb, ha az eprek is élesek lennének... a hátsó dzsem pedig életlen. ez tetszik.grat
- FŐOLDAL
- FOTÓK
- CIKKEK
- A LEGJOBB FOTÓK
- FELHASZNÁLÓK
- GÉPTÍPUSOK
- SAJÁT FOTÓK
- ÚJ VÉLEMÉNYEK
- ÚJ VÁLASZOK
- FOTÓK FELTÖLTÉSE
- ISMERTETŐ
- SZABÁLYZAT
- absztrakt[?A valóság törvényszerűségeitől, összefüggéseitől tárgyi formáitól elszakadt alkotói módszer. A formák, alakzatok, fény és árnyék, valamint színek játéka sokszor eredményezhet nagyszerű felvételt. Csak jó szemre van szükség és a leghétköznapibb tárgyakból vagy egy mindennap látott és unalomig ismert épület egy részletének kiragadásával, remek fotó készülhet, melyet nézegetve - és ez a lényeg - az ember sok mindenre asszociálhat, elsőre nem is biztos hogy rájön a szemlélő, hogy mit ábrázol a kép. Híres képviselői: Moholy-Nagy László, Man Ray, H. Bayer]
- abszurd[?Egymással valószerűtlen, képtelen, olykor hihetetlen összefüggésben álló elemek (emberek-történések) egyidejű megjelenése fényképen, mely sajátosan ]
- akt[?Az emberi test fotografálása régóta foglalkoztatja az embereket. Az akt nem összetévesztendő a pornográfiával és nem feltétlenül célja a szexualitás bemutatása. A fények és árnyékok, izgalmas formákra és részletekre irányíthatják a figyelmet, ízlésesen mutatva meg mindazt, amit egyébként a ruha alá rejtünk. Elsősorban portré-objektívot érdemes használni, tehát 50-135mm-es gyújtótávval, a perspektívikus torzítást elkerülendő. Az érzékiséggel átszőtt, érzékenységgel, finom erotikus esztétikai érzékkel készült felvételek valók ide!]
- állatfotók[?Talán ez a kategóriai meghatározás szorul legkevésbé magyarázatra. Nem meglepő módon állatok fotói kerülhetnek ide. Elsősorban házi kedvencek, háztáji állatok fotói, hiszen a vadonban, természetes környezetben készült állatfelvételeknek sokkal inkább a „természet” kategóriában a helyük. Aki próbálta már lefotózni a kutyáját vagy a macskáját illetve bármilyen más kedvencét, tapasztalhatta, hogy bizony nem egyszerű feladat csak lencsevégre kapni is őket, hiszen izegnek mozognak, nemhogy olyan felvételt készíteni, amely érdeklődésre tarthat számot mások szemében is. ]
- barlangfotók[?A barlangban sötét van! Ez talán a legfontosabb tényező, ami miatt a barlangi fotózást önálló kategóriaként tárgyalhatjuk és ami a fotózás technikáját alapvetően meghatározza, de a legtöbb barlangi kép kompozíciójának is természetes eleme a sötétség. A földfelszín alatt is születnek a természet vad formáit bemutató ]
- családi/emlékkép[?Bizonyára mindenki készített már fotókat a családtagokról, barátokról, egy kedves ismerősről otthonában, vagy nyaraláskor. Legtöbbjük persze attól értékes, hogy a fotós számára kedves alanyt ábrázolnak, de ha olyan fotót készítettél, mely véleményed szerint mindenképpen érdekes lehet mások számára is, akkor válaszd ezt a kategóriát!]
- csendélet[?Szabadon csoportosított tárgyakat, virágokat, gyümölcsöket, ételeket ábrázoló műalkotás. A fotózásban témául szolgálhatnak az élettelen tárgyak, vagy a természet egyes részletei is. Egyszerűen talán úgy fogalmazható meg, hogy a szép, az esztétikus bemutatása.]
- csillagászat/égbolt[?A fotózás egyik legizgalmasabb területe az égbolt objektumainak bemutatása. Az objektívet az égboltra irányítva hosszú záridővel megörökíthető a csillagok járása, egy nagyobb teleobjektívvel vagy távcső segítségével pedig fényképezhetővé válhatnak a bolygók, csillagködök, galaxisok is. Ha valaki ennek szenteli idejét rengeteg élményben lesz része. ]
- digit. illusztráció[?A digitális fotográfia rendkívüli módon megkönnyíti dolgunkat, hogy kiélhessük kreativitásunkat, hiszen egy számítógép segítségével, csak képzeletünk szabhat határt a fotók manipulálásában. A végeredmény általában nem is emlékeztet a kiinduló felvételre, vagy egyáltalán fotóra. Több réteg alkalmazásával pl. átfedéseket érdekes hatásokat érhetünk el. De a színek megváltoztatása, vagy montázsok létrehozása is eredményezhet olyan alkotást, melyet esetleg érdemes megmutatni másoknak is. ]
- divat[?Divatbemutatókon számtalanszor látjuk a villogó vakuk százait. Stílus, elegancia, csillogás. Különös világ, melybe csak kevesek nyerhetnek betekintést. Divatbemutatón, vagy egy barát közreműködésével készült ruházati fotókat ide várjuk.]
- dokumentumfotók[?Alapkövetelménye a realisztikus ábrázolásmód, a hitelesség. A képet az élet „szerkeszti“ ezért az ebbe a kategóriába tartozó képek nem beállítottak, előre megrendezettek, megkomponáltak. Viszont előre eltervezettek lehetnek. Sőt sok esetben szükséges az előzetes felkészülés, érdeklődés a téma iránt. Az előzetes információbeszerzés segíti az alkotót abban, hogy dokumentumfotója a lehető leghitelesebb legyen. Lehet egy képben is dokumentálni valamit, azonban sokszor képsorozatok formájában tudjuk igazán egy adott cselekvés, történés, helyzet ... stb lényegét képben elmondani. Neves képviselői: Henri Cartier-Bresson, Kertész Andor, Korniss Péter.]
- életképek[?Zsánerképnek is szokták nevezni. Mindennapi életünk egy-egy jellemző jelenségének, pillanatának bemutatása. Az utcán sétáló, dolgozó emberek fotózása, mely akkor sikerülhet jól, ha észrevétlenek maradunk, ami sokszor nem is olyan könnyű, hiszen kíváncsi szempárok vetülnek a fotósra. Sokan nem szívelik ha fotózzák őket, tehát rosszalló tekintetekkel is szembetalálhatjuk magunkat.]
- elkapott pillanatok[?A megismételhetetlen, vagy különleges pillanatok megörökítése nagyon izgalmas és nehéz feladat. Nehéz, hiszen sokszor pillanatokra tűnik csak fel a téma, nincs idő komponálni sem. És izgalmas, mert egy igazán jó felvételben nagy örömünket lelhetjük.]
- glamour[?A Glamour olyan fotográfiai terület ahol az alkoto az érzékiséget, bűbájt próbálja ábrázolni, a modell segítségével, egy pillantással egy mozdulattal, akár egy kivillanó női mellbimbóval. ]
- hangulatképek[?Válaszd a hangulatfotó kategóriát, ha olyan képed van, ami tartalmilag pontosabban körülhatárolható, mint egy „egyéb”, mert a legfőbb jellemzője, hogy mások számára is értelmezhető hangulati, érzelmi töltettel bír, esetleg a fő sajátsága a gondolatiság, s ezek válnak a kép fő erényévé, nem a klasszikus kategóriákkal szemben támasztott technikai követelmények. Egy ilyen fotó témája bármi lehet: virág, portré, csiga, tájkép, vagy akár tárgy is, ha látványában kiváló, és elsősorban a hangulata miatt hat a nézőre.]
- humor[?Azt gondolhatnánk, hogy könnyű humoros fotót készíteni. Pedig igazán jót készíteni egyáltalán nem az, sőt, talán az egyik legnehezebb feladat. Attól, mert jópofán belevigyorgunk a gépbe, még nem lesz egy fotó humoros és jó is. Vicces, groteszk helyzetek megörökítésekor is törekedni kell igényes alkotás létrehozására.]
- infravörös fotók[?Optikai és digitális infravörös szűrővel készített, akár jelentős utómunkát tartalmazó infrafotók. A technika lényege egy olyan szűrő használata, mely csak az infravörös, az a látható vörös alatti hullámtartományt engedi át.]
- koncert - színpad[?Koncertek, színi- és táncelőadások, egyszóval az előadóművészetek és az előadóművészek fényképezése különleges feladat elé állítja a fotóst. Jelenlétével a legkisebb mértékben sem zavarhatja az előadókat, és mivel vaku használata csak ritkán megengedett, a meglévő, legtöbbször nem a fotózáshoz megteremtett fényben kell dolgoznia. Az előadásokról, az előadóművészekről és közönségükről készült fotókat - legyen az bármely műfaj, stílus vagy irányzat bemutatása - ebbe a kategóriába várjuk.]
- légifotók[?Valamilyen repülőalkalmatosságból készített felvétel nem mindennapi perspektívából mutatja be a tájat. A földről oly’ jól ismert térség a levegőből egészen új arcát mutatja. Nem egyszerű feladat jó felvételt készíteni, hiszen repülőgép, vagy helikopter remegését, mozgását ki kell egyensúlyozni, ehhez nagy gyakorlat szükséges. Előnyt jelenthet valamilyen optikai kép-stabilizátorral ellátott objektív használata.]
- makró[?Sokan gondolják úgy, hogy a makrófotózás kizárólag a parányi dolgok fotózásával egyenlő. Pedig valójában a közelfényképezés is idetartozik, tehát a rovarok, növények tárgyak fotói mellé ebbe a kategóriába kerülhetnek akár egy száz méter magas fa kérgéről készült közel-felvételek is. Talán ez a kategória az, amelynél a kompakt gépek tulajdonosai egyszerűbb helyzetben lehetnek, hiszen egyes típusok közelpontja egy cm is lehet, nincs szükség csereobjektívre és különböző egyéb kiegészítőkre, igaz egy komoly tükörreflexes felszereléssel érhető el a legjobb eredmény, a legnagyobb leképezési arány.]
- panoráma[?A fényképezőgép egy fotón keresztül az általunk látott tájnak csak egy meghatározott szeletét képes bemutatni. Viszont ha sok ilyen fotót egymáshoz illesztünk, akkor egy felvételen mutathatjuk meg a fotóst körülvevő tájat. Készülhet tehát ilyen felvétel sok kisebb fotó összeillesztésével, melyben számos erre „szakosodott” szoftver nyújt segítséget, illetve olyan speciális fényképezőgéppel, mely a szokványos 36x24 mm-es filmkocka-mérettől eltérően jóval elnyújtottabb képarányú felvételt készít, vagy akár úgy, hogy egy adott felvételt utólag is ilyen formátumúra vágunk.]
- portré[?A fotográfia születésével egyidős az arcképek, emberek megörökítésének igénye. Egy jó portré legtöbbször egy pillanatba és képkockába sűríti az ábrázolt egyén személyiségét, érzéseit. Minden ember egyedi és megismételhetetlen, ezért is bizonyosan mást mond egy portré annak aki ismeri az ábrázolt személyt, mint egy idegen számára. Ezért is nehéz, ha ugyan nem a legnehezebb ága ez a fotózásnak. Pár négyzetcentiméteren ábrázolni a múltat, a jelen érzéseit, magát az EMBERT, igazi kihívás. Gyakorlatilag lehetetlen megmondani mitől jó egy portré, de talán annyi mégis elvárható, hogy hiteles legyen. Készülhet portré műteremben, gondosan megvilágítva és készülhet spontán, mintegy elkapva egy pillantást, egy érzelem kivetülését az arcra a szabadban.]
- riport[?Amióta írott sajtó létezik, igény van az írások mondanivalójának, témájának kiemeléséhez egyfajta képi anyagra is. A fotográfia elterjedése előtt ezt rajzokkal oldották meg. Ahogy fejlődött a technika és elég gyorssá váltak a nyersanyagok, fényerős objektívek születtek, valamint a gépek mérete is csökkent, a rajzokat mind gyorsabban váltották fel a fotók. A riportfotó publicisztikai műfaj, valamely időszerű eseményről, jelenségről, az aktuális érdeklődés előterében álló személyiségről készített beszámoló, melynek elsődleges feladata a dokumentálás, mégis napjainkban egyre inkább igény van a művészi értékeket hordozó riportfotókra. Ha társadalmi, vagy sportrendezvényen, esetleg más közéleti történésen készült fotót szeretnél feltölteni, akkor ezt a kategóriát válaszd!]
- sport[?A legtöbb sporteseményen a profi fotósok foglalhatják el a legjobb helyeket, ahonnan jó rálátásuk van a történésekre. Viszont kis leleményességgel és szerencsével magunk is készíthetünk jó felvételeket. Ezt általában teleobjektívvel felszerelkezve érdemes elkezdeni, hiszen sokszor a témától távolról kell exponálnunk. Amennyiben valamely híres sportolót, technikai sportot vagy egy barátot sportolás közben ábrázoló felvételed szeretnéd megmutatni, akkor erre a kategóriára kattints!]
- szociofotók[?Valamely társadalmi réteg, leggyakrabban a munkásosztály életének, társadalmi, politikai helyzetének, életkörülményeinek bemutatása. Az ember mindennapi küzdelmének érzékeltetése nem könnyű, de rendkívül szép és érdekes feladat.]
- tájkép[?Az első tájképek egyidősek a fotográfia feltalálásával. Törekedhet egy tájkép arra, hogy teljesen hűen adja vissza a látottakat, de hangulatkép jellegű tájképek is léteznek. Legtöbbször nyaralás, utazás színhelyeinek megörökítése a cél. Általában jobbá tehetjük felvételünket akkor, ha az előtérbe komponálunk egy tájrészletet, ezzel adva tagoltságot a képnek és érzékeltetve a távlatokat és arányokat.]
- tárgyfotók[?A műszaki fényképezés egyik fontos területe. Mint ilyen, célja a fotón a tárgyak látványának valósághű ábrázolása. De pl. a fotóművészeti csendélet keretein belül a tárgyak esztétikai lényegük kifejezésére is törekedhet. Például műteremben a különböző világítási trükkökkel operálva készíthetjük el a legjobb felvételeket. Híres képviselője: Ansel Adams]
- természet[?Témája lehet minden, ami a természetben megtalálható. Érdekes felhőalakzatok, kőzetek, fák, virágok állatok. Célja a fényképezendő alany és annak közvetlen illetve tágabb környezetésnek megörökítése. Nincs is izgalmasabb, mint egy ritkán látott vagy azelőtt csak az állatkertben megismert állat becserkelése, és természetes környezetében való fotózása. Ide tartozik így pl. a lessátras fotózás is.]
- utcaifotók[?Az utcai fotózás ugyan jellemzően a közterületen történő fényképezésről szól, de témája általában az ember illetve ennek életvitele olyan tereken, ahol alapvetően hiányzik a négy fal nyújtotta intimitás védelme. A megnevezés ellenére nem feltétel az utca, sőt, még a városi környezet sem. Azokat a fényképeket várjuk ide, ahol érdekes, beszédes, többnyire elkapott pillanatokat sikerül lencsevégre kapni emberekről vagy embercsoportokról (esetleg házikedvencekről) egy nyilvános hely nyújtotta szabadságban. Habár a klasszikus utcaifotózást normál- illetve széles látószögű objektívekkel művelték, ma már bőven látunk példát az enyhe teleobjektívek illetve telezoomok használatára is.]
- város, építészet[?Lakóhelyünk környékén vagy egy utazás alkalmával idegen országban járva a témák kimeríthetetlen tárházát találhatjuk. Utcák látképe, jellegzetes építészeti stílusok, épületek megörökítése. Magas épületeket fotózva, sokszor kényszerülünk a gépváz megdöntésére, de ez mindenképpen azt eredményezi, hogy az épület falai összetartóak lesznek az elkészült felvételen. Célunktól függően ez lehet előny is, de általában utólagos korrekcióra szorulnak felvételeink. Létezik megoldás arra is, hogy utólag egyáltalán, vagy sokkal kevésbé kelljen „belenyúlnunk” a fotóba. Műszaki fényképezőgéppel, vagy ún. shift-objektívvel az összetartó vonalak korrigálhatók már a kép elkészülte előtt.]
- vízalatti fotók[?Mind a technikával, mind a fotóssal szemben nagy követelményeket támaszt a fotózás ezen ága. A víz egészen más közeg, mint a levegő, optikailag is teljesen másképp’ viselkedik. Jó víz alatti felvételek akkor készülhetnek, ha teljességgel a fotózásra tudunk koncentrálni, ehhez viszont elengedhetetlen, hogy a vízben teljességgel biztonságban érezzük magunkat, magabiztosan mozogjunk benne. Ez búvártanfolyam elvégzésével és sok gyakorlással érhető el. Ha van az embernek kitartása és sokat gyakorol, akkor előbb utóbb elsajátítható a fotózás ezen rendkívül érdekes ága. Szerencsére ma már sok fényképezőgéphez kapható víz alatti tok.]
- feldolgozott fotók[?Ha egy fotót nézve úgy érzed, hogy valamit másképpen vagy jobban csináltál volna, akkor - amennyiben a fotó tulajdonosa ezt nem tiltotta meg – az általad végrehajtott módosítások után a véleményezésed követően válaszd a "feldolgozás feltöltése" opciót. E kategória fájlméret határa 500 kB.]
- így készült[?A kategóriába olyan képeket várunk, melyek egy - már korábban feltöltött - fotó elkészültének körülményeit mutatják be, többnyire feltüntetve az alkalmazott világítás módja egy rajz vagy werkfotó alakjában. A kategória nem pontozható, de kredittel jutalmazhatóak ezek a képek, ha a fotós segített vázlatával az alkalmazott módszerek megértésében illetve azok későbbi megvalósításában. Az ide feltöltött képek után 2,5 kreditet utalunk vissza, amennyiben a feltöltött illusztráció egy, az oldalon már megjelent fotó készítési körülményeit mutatja be és írja le. A kreditet Üzenetben kell igényelni!]
- egyéb[?Ha a feltöltendő fotó jó szívvel egyetlen másik kategóriába sem skatulyázható be, akkor ezt a kategóriát célszerű választani!]
- pályázat[?Időről időre felbukkan az oldalon egy-egy pályázat. Az aktuális pályázat fotói tölthetők ide, de csak feltöltési időszakban.]
- Online fotókiállítások[?Oldalainkon sűrűn szerepelnek kiállításokról szóló meghívók, amelyek egy-egy alkotó, vagy alkotócsoport műveinek galériában, kiállítóteremben történő ünnepélyes bemutatására invitálnak. Bár kis ország vagyunk, a távolságok még így is elég nagyok ahhoz, hogy az ország egyik felében rendezett kiállításra az ország másik feléből már csak kevesen jussanak el. Noha sok fotóklubnak és fotóművésznek van már saját web- vagy facebook oldala, ezek látogatottsága a legtöbb esetben alatta marad a lehetőségeknek. Hiába a sok jó fotó, hiába a remek weboldal, ha kevesen találnak oda. Ezen kívánunk segíteni a Fotózz!hu közösségi oldalunk új szolgáltatásával. A művészeknél a jó fotók, nálunk az infrastruktúra és a napi több ezres látogatottság A Fotózz!hu - mint Magyarország legnagyobb fotós közösségi oldala - ingyenes bemutatkozó lehetőséget kínál fotográfusoknak és fotókluboknak. A bemutatkozáshoz nincs másra szükség, mint az oldalon történő regisztrációra (egyéni fotográfus aktív regisztráció mellett is kezdeményezhet új regisztrációt, ide a kiállításokon megjelent műveit töltheti fel). Kérjük regisztrációkor felhasználói névként a fotóklub illetve fotográfus teljes nevét adják meg, pl. Ellenfény Fotóklub, vagy Nagy Gábor Sándor, valamint a már létező weboldal vagy facebook oldal címét is szerepeltessék az adatok között. Ha kiállítást csak jövőre terveznek, kérjük akkor is regisztráljanak már idén, hogy az igényeket fel tudjuk mérni és ennek megfelelően tudjuk kialakítani a megjelenések várható képét. A regisztrációt követően küldje el a fotókiállítás megnyitójának meghívóját az ir@pixinfo.com e-mail címre, s ne felejtse el közölni az e-mailben a Fotózz!hu regisztrációja felhasználói nevét. Az e-mail megérkezése után a felhasználói névhez tartozó kreditszámot megemeljük, hogy a kiállítás képei digitális formában feltölthetők legyenek. Kérjük a képek méretezésénél ne lépjék át az 1000 pixeles képmagasságot, valamint az 1200 pixeles képszélességet. A kiállítás megnyitóját követően a Fotózz!hu közösségi oldalunkra egyszerre kerülnek ki a kiállítás képei (a feltöltött képek a feltöltés pillanatában még nem kerülnek publikálásra, csak a megnyitó időpontját követően). Az így feltöltött online kiállításokról külön hírt adunk, valamint a Fotózz!hu főoldalán külön is szerepeltetjük azokat a kiállítás ideje alatt. Bízunk benne, hogy mind az alkotó közösségek, mind az egyre népesebb felhasználó táborunk egyaránt örömüket lelik majd a fotozz.hu online kiállítási lehetőségében.]
ELŐZŐ KÉP | KÖVETKEZŐ KÉP |
- Feltöltve:
2007. november 1. 00:00 - érzékenység: iso 100
- fókusztávolság: 50mm
- objektív: canon 50mm f/2,5
- rekeszérték: f/10
- zársebesség: 1/125
- Készítés helye (ország): Magyarország
- Készítés helye: Kópháza
- Készítés ideje : 2007-10-22
Készítette : Radics Attila aka. Csofi
marci03 válasza:
Szia!
Nem akartam nagyon "kínozni" a vakukat.Ennyi DOF jött ki belőle, meg asszem az 50-es Compact Macro-val csináltam, az nem képes csodákra amúgy sem.
Köszi, hogy megnézted!
Üdv!
marci03 válasza:
Köszi!Nem is tudtam, hogy reggelve vagy itt is:)
Üdv!
Szerintem ez a legjobb az összes közül. Én annak drukkolok, hogy te nyerjél. A kompozíció nagyon jó. Szerintem a szakács fantáziájára és ízlésére van bizva, hogyan tálalja.
Üdv
marci03 válasza:
Köszi!
a mezőny kb egyetlen értékelhető fotója. Én értem, hogy nehéz jó ételfotót csinálni, de ha valami nem jó akkor nem kéne feltölteni. Ez viszont remekül sikerült, szép a megvilágítás, gusztusos a tálalás, szép a kompozíció. Ha nagyon akarok két negatívumot tudnék említeni., hogy kiégett a gombóc teteje(tudom, hogy sablon, de ezen a kép kifejezetten zavaró), illetve hogy az eperbe nem kellett volna ennyire belevágni(talána zöld részt benne kellett volna hagyni teljesen), de amúgy gyönyörű.
marci03 válasza:
Köszi, mégis mennyire értékelnéd, mert pontot nem látok.Nem ponthajhász vagyok, leírhatod üzenetben is, csak kíváncsi lennék rá.
Örülök, hogy tetszik, a vágást feljebb megmagyaráztam.
A cukor nincs kiégve, RAW konverterben ellenőrízve volt.Monitorom kalibrált.
Üdv!
szia jo ötletnek tartom hogy a turogombocot választotad de van egy két dolog ami nem tetszik elöszöris egy turo gombocot nem igy kell tállalni másod sor ba szük a vágás de a pályázat egyik legjobb ja grat sok szerencsét
marci03 válasza:
A tálalás helyspecifikus, ebben az étteremben így adják ki.
Örülök, hogy tetszik.
Nagyon szép, ott éles és életlen, ahol kell. Picit zavar, hogy a kétoldalt le lett vágva az eper és a túrógombóc széle, egy kicsit szélesebben hagyva is szép lenne.
Éhes lettem ettől a képtől...
marci03 válasza:
Az a jó ételfotó, amitől megéhezel...:-)
Üdv!
marci03 válasza:
Egy lépéssel közelebb kerültél ahhoz, hogy az legyen:-)
Köszi!
Szia!
Guszta a tálalás és a díszítés, de nekem valahogy zavaró, hogy pl. az eper nem látszik teljesen, levágtad. A gombócból szintén. Szerény véleményem szerint talán szerencsésebb lett volna kicsit messzebbről fotózni, hogy minden rajta legyen, és valamilyen hozzá illő picit mintás vagy színes tányérra tenni, mert a porcukor beleolvad a fehér tányérba. Mondom ez az én véleményem, gonolom jönnek majd a nagyok és mondanak okosabbakat.
marci03 válasza:
A nagyok is ugyanezt mondták, teljesen igazatok van, mivel étlapra szánt fotó volt, ezért a megrendelő és a kiadványszerkesztő is beleszólt a dologba, ezért a fehér tányér.
Most voltam egy másik éttermükben is fotózni, ott készítettem egy fekete tányéros képet, csakis a fotózz.hu tagjainak, illetve a képem értékelőinek.
Hamarosan felkerül.
Üdv!
Remekül megkomponált fotó, pont jól megválasztott mélységélességgel.
A perspektíva is ideális, csak az zavarja a szememet, hogy az eprek és a túrógombóc széle lemaradt.
Csak egy kicsit kelle volna távolabbról fotózni, esetleg egy hangyányit még jobbról.
Üdv:
Rascal
marci03 válasza:
Köszi!
Üdv!
Az eper, lekvár, meg a gombóc is nagyon gusztusos, és szépen lett megvilágítva, de a fekete szirup eléggé elüt a képtől, az nem biztos hogy kéne oda.
marci03 válasza:
Csoki.Kell, mert a tálalás része.
Üdv!
Az összes pályázati kép közül,ennél az egynél érzem azt,hogy megkívántam a látott ételt!Elvileg,ez a legnyomósabb ok,egy ételt ábrázoló fotónál,tehát jó kép!
Technikailag:
-jót tesz neki az enyhe döntés
-nincs túlzsúfolva,mégis többféle ételt láthatunk rajta
-a sok fehér rész miatt,szépen kiemelkednek a látottak
Lényegében,ez a második fotó,amire azt mondom,ér is valamit egy pályázaton!
Gratulálok!
marci03 válasza:
Köszi!Örülök, hogy leírtad, hogy miért is tetszik.
Üdv!
igen dekorativ, szinte mar az ehetetlenseg latszatat kelti, de profi.
egyedul a porcukor/terito/tanyer feherseget kellene kicsit elkuloniteni, hogy ne olvadjanak ennyire ossze, de elhiszem, ha azt mondod, hogy jol kalibralt monitoron arnyalatnyi kulonbsegek vannak.
marci03 válasza:
Köszi, tényleg annyi van.Nem ártott volna egy kicsit sötétebb tányér, de sajnos nem állt rendelkezésre.
Üdv!
a Te kepednel alapvetoen ok a vilagitas, de nem tetszik a tulsagosan szuk kompozicio (tulajdonkeppen a csokifoltot kiveve minden tema kiszorul a kep szelere, kettevagva, mig a kep kozepso resze szinte ures), illetve az, hogy a cukrozott szilvagomboc teteje tulsagosan egybeolvadt az abrosszal. Talan egy kicsit sotetebb arnyalatu abrosz jobb lett volna a kephez. Vagy kicsit mas vilagitas.
marci03 válasza:
Értem.
Köszi a választ.
a legjobbnak itelt kepre is csak harom pontot tudtam adni (alapveto vilagitasbeli gondok miatt), a Tied lett a masodik legjobbra ertekelt nekem.
marci03 válasza:
Rendben, mit hiányolsz a világításban?
Mi nem volt jó szerinted?
Bevallom oszinten, hogy a legjobbnak tartott kepre is csak harom pontot adtam. Sajnos ugy tunik, hogy tul nagy falat ez az etelfotozas a mi kis kozossegunknek.
Ez a kep ahhoz kepest (ott a megvilagitassal voltak nagy problemak) az eltulzottan szuk vagassal tunik gyengebbnek.
marci03 válasza:
Húúú de szigorú vagy:-).Kíváncsi leszek, hogy a többi képre mennyit adtál.
Megmondom én Neked a frankót.Az ételfotózás nem könnyű, de nem is olyan nagy falat, mint mondod.
A helyzet az, hogy jó ételfotóra sajnos nincs igény, így a magamfajta kis fotós, aki ebből próbál megélni, nem is készít olyan fotót, amivel egy ilyen pályázaton el lehet indulni, mert a megrendelőt nem érdekilik az ilyen képek.
Neki az egyszerű 50-60 fokban fényképezett ,teljes tányéros képek kellenek.Szívesen tököltem, fantáziálgattam volna, de sem idő sem kereslet nincs rá.
Üdv!
nekem a pályázó képek közül, ez tetszk a legjobban, de a véleményem szerint, egy kicsit szét van húzva a kompozíció. Lehet, hogy egy kisebb tényéron jobban mutatott volna. Nekem zavaró a ferde komozíció, a gombóc el akar gurulni, az eper meg át akar csúszni. További jó képeket.
marci03 válasza:
Ksözi az értékeléseket!
Üdv!
Szép próbálkozás, de még nem az igazi. Az összharmónia, egyensúly, apró, de nagy hatású dolgok ezek, amikkel kicsi gond van. (A lekvár a gombóc mögött, kicsit kevéssé mérlegelt DOF, tányér dőlés, ilyesmik) Nem azt mondom, ho nincs végiggondolva, sőt, nagyon is tudatos, de a tudatosságba is csúszhat tévedés. Persze mindez szubjektív, miképp kinek-kinek egyensúlyérzete, de a végén a borulás, vagy sem mégis objektív, ugyebár... :)
marci03 válasza:
Köszi!
Színek, fények rendben (sajna ez sok felbukkant ételfotóról nem mondható el). Viszont a szerkesztés túlságosan szűk lett.
És talán még a mélységélességen lehetett volna annyit növelni, hogy a eperre is jusson belőle...
marci03 válasza:
Jó annak az epernek ahogy van, ha láttad volna élőben, Te sem adtál volna neki több mélységélességet.Fagyasztott volt.
Üdv!
Szűk a szerkesztés.
A színek nagyszerűek, kizárólag a kompozíció átdolgozásával szerintem simán sajtóba is megfelelő lenne.
marci03 válasza:
Köszi, örülök, hogy tetszik.
Ezt találom a legjobbnak az ételfotók közül, de itt sem értem, miért kellett belevágni a gombócba, azon kivül a porcukros teteje nagyon egybeolvad a háttérrel, nincs kellően kiemelve. Viszont a mélyésgélessége nagyon szép a fotónak.
marci03 válasza:
Köszi, sajnos nem vittem több színű hátteret.
Üdv!
Szia! Egy ételfotónál számomra nagyon fontos az, hogy a bemutatott étel kedvet csináljon ahhoz, hogy egyek az adott ételből. A pályázati képek közül a Tiedénél érzem ezt egyedül, és nem azért mert eleve szeretem a túrógombócot. Ízlésesen díszített kompozíció, számomra tetszetős megvalósításban. A fehér porcukros részek szépen kiexponáltak. A merészebb, szűkebb vágás szintén tetszik. A dof-al jól játszottál.
A feltöltött képek közül, nálam ez a fotó a nyerő.
Grat, üdv: G.
marci03 válasza:
Köszönöm az elismerő szavakat.
Üdv!
végignézve a többi képet, ezt tartom a legjobbnak. De nem igazán autentikus magyar étel...
üdv
istván
marci03 válasza:
Köszi.
Üdv!
Szia!
Érdekes étel-makró. A döntést nem tartom jó ötletnek, mert folyadék is van a képen és nagyon természetellenes, hogy nem folyik le... A fehér háttérbe kicsit beleveszik a porcukor.
üdv
istván
marci03 válasza:
Köszi!
Üdv!
Igényes tálalás, szép fotó. Talán lehet kötözködni a mélységélesség kapcsán, de nem hiszem, hogy érdemes - Remek gasztrofotó!
marci03 válasza:
A kicsi mélységélesség szándékos.
Láttad volna az epret, hogy nézett ki....jobb neki ott hátul homályosan.:-)
Hmmm, de finom! Gyönyörű a tálalás, nagyon feldobja az egyszerű túrógombócot! Receptkönyvbe illő fényképet sikerült készítened! Gratulálok!
marci03 válasza:
Köszönöm!
Üdv!
Nekem ez a kép tetszik a legjobban. Minden képi elem kellő hangsúlyt kap, szépek a színek és ízléses a téma. Grat!
marci03 válasza:
Köszi, rám is fért már egy kis dícséret, túl sok a kemény kritika:-)
Üdv!
Itt is a háttérrel van gondom, nagyon sterill, és a vágások is nagyon meredek módon lettek megoldva.
Szóval étvágyat sem kaptam rá. :)
marci03 válasza:
Ebből is látszik, hogy mennyire nehéz összehozni egy jó ételfotót.Van aki majd lekapja a képről, van akinek pedig az étvágya sem jön meg tőle.
Üdv!
szep kep, viszont a fenyt en egy kicsit tul soknak erzem, a szinek nincsenek osszhangban, es az etel elemeit elegge veletlenszerunek erzem. a kompozicio igy szerintem nem sikerult a legjobbra, raadasul nem is kivantam meg a turogombocot, pedig szeretem :). Aki nem ismeri ezt az etelt, nem biztos hogy ez alapjan kedvet kapna a megkostolasahoz. en adnek neki meg egy eselyt.
marci03 válasza:
Köszi, remélem a legközelebbi jobban tetszik majd.
Üdv!
diszites szep, de valahogy nem tetszik a dontes szoge es ezzel egyutt maga a vagas, jo a melysegelesseg is, szep a vilagitas, de ha egy picit lenntebbrol fotozod talan, hogy latszodjon egy picit a tanyer szele jobban, jobb lett volna
marci03 válasza:
Legközelebb több perspektívából is készül majd kép.
Üdv!
Nem tudom miért nem enged a rendszer pontozni. Lehet, hogy véletlenül rákattintottam valamire? Most akkor ide írom, hogy 4,9 pontot adok a képre, akár figyelembe veszik, akár nem.
marci03 válasza:
Köszi!
:-)
Az ételfotó fő célja, hogy felkeltse a nézőben a vágyat a szemlélt finomság iránt. Talán függ attól is, hogy kinek mi jön be, de nekem összefutott a nyál a számban, mikor ránéztem erre a képre. Jó az élesség és a háttér életlensége. Persze azért nagyon jól tudjuk, hogy mi is van ott. Kicsit az eper közelebb kerülhetett volna, akkor nem vágtál volna bele a szélén. A szűk vágással és a gombóc előtérbe helyezésével elérted, hogy szeretnék beleharapni.
marci03 válasza:
Örülök, hogy tetszik.
Szia!
Gartulálok a képedhez! Nagyon szép élénk színeket tudtál kihozni, a mélységélesség is határozottan jó.
Ami viszont szerintem nem illik a megvalósításba, az a képkivágás. Próbáltam elképzelni az egész kompozíciót átláthatóan, de lehet, hogy az a különböző dolgok nagyon elkülönülnének egymástól. De így viszont a hangsúly nem a túrógombócon van. Igaz hogy sikerült egy nagyon szép makrót készítened róla, de a rajta lévő pocukor miatt elveszik egy kicsit a háttérben. A mellette lévő (gondolom) csokoládészósz nagyon szép, és olyan ínycsiklandóan jól néz ki, hogy elvonja a figyelmet a gombócról.
A ferde kompozíció sem előnyös szerintem mert így olyan mintha épp leborulna, vagy leborítanának mindent a tányérról.
Talán ha egy kicsit közelebb lennének a különböző dolgok a tányéron, vagy egy előnyösebb képkivágás lenne, sokkal hatásosabb lenne a kép.
Tudatos, kreatív, de javítandó.
sorry
Üdv. TomiÁdy
marci03 válasza:
A ferdeség a plusz dinamika miatt van.
Üdv!
A következő négy szempont alapján értékelek minden képet, hogy "objektív" legyek, amennyire lehet:
1. Az étel tálalása, elkészítése:
Tulajdonképpen gusztusos, látszik, hogy tényleg foglalkoztál a dologgal (a többséggel ellentétben), habár a gombóc lehetne kicsit formásabb, jobb alsó fele kicsit meggyűrt szegénynek.
2. A kompozíció, installálás:
A kép ferdeségét nem értem, szerintem zavaró, nem indokolja semmi. Az eper vágása nem szerencsés.
3. Képminőség, világítás:
Korrektül világítottad, a sok fehér ellenére sincs beégés, a csoki szépen fénylik.
4. Egyéni ötlet:
Azt nem látok.
Összegezve: az összes kép közül ezen látszik a legtöbb munka.
Üdv!
marci03 válasza:
Örülök, hogy legalább egy képem tetszik(nekem is ez a kedvencem).
Feltételezem, hogy az "egyéni ötlet" alatt valami olyat értesz, hogy pl. csendéletszerű környezetet alakítok ki az ételnek, vagy irányított fényekkel világítok, stb.
Sajnos ilyenekre sem idő, sem igény nem volt.
Üdv!
Tetszik a tányér elrendezése, hogy nincs minden ráöntve. Azonban az eper nagyon életlen lett, másrészt az eper körül igen ronda árnyék van. Talán lehetett volna úgy komponálni, hogy az egész tányér benne legyen a képbe ( legalább a tányéron lévő ételek)
marci03 válasza:
Az eper melletti árnyék, sajnos a kifolyó levétől van, nem tudtunk friss epret szerezni, ezért kellett a fagyasztotthoz folyamodni.
Üdv!
Guszta, de én mindenevő vagyok és épp desszerten innen, vacsorán túl... Szóval: a porcukrozás zavaróan összemosódik az azonos színű háttérrel és a ferde nézet is bántó. A főszereplő a gombóc, de a képen inkább a csokiöntetre terelődik a hangsúly.
marci03 válasza:
Igen, sokan idegenkednek a döntött perspektívától, ezzel az volt a célom, hogy egy kis másságot, egy kis dinamikát vigyek a képbe.
Üdv!
Igényesen elrendezett, technikailag tökéletes felvétel, egy picit szűkre lett vágva. De egyébként az egyik legjobb a 11-ből szerintem.
marci03 válasza:
Köszönöm, örülök, hogy tetszik, sajnos elég kevés a feltöltött kép.
No, van olyan is, akinek sikerült a fehéret fehérre exponálnia. Előrelépés. :)
A túrógombócot szeretem, a díszletek összeválogatása, elrendezése kicsit természetellenes, de legalább ízléses.
A vágás itt is esetleges viszont, nem látom, miért pont így, pont ott, pont ennyire.
A mezőnyben ez is a "legalább picit gondolkodott rajta" kategóriába tartozik...
marci03 válasza:
:-)
Megmondom őszintén, mielőtt elkezdtem a munkát, átfutottam az oldalon a "hogyan fotózzunk ételt" leírást.A sok jó tanács mellett azt is olvastam, hogy nem árt, ha kicsi megdöntjük a képet, amivel dinamikát adunk neki.Megpróbáltam, tetszett.
Köszönöm a véleményeidet, örülök, hogy mindhárom képemre írtál, az "éles" fotózásom még csak most hétfőn lesz, a tanácsaidat figyelembe fogom venni, bár sajnos nem ilyen fotókra lesz szüksége a megrendelőnek.Sima 45 fokból meglőtt "egészalakos" képeket kért.
nekem kicsibe ez tetszett meg az ételfotó közül, erre irok értékelést!
konyhai szemmel is fincsi, fotós szemszögből is, igaz a dőlést nem tudom mire vélni, de jó, a kép ott éles ahol kell, viszont a vágás szűk, megengedhető a teljes ábrázolás.
üdv.
marci03 válasza:
Köszi, a dőlést azért vittem bele, mert ezzel egy kis dinamikát lehet vinni a képbe(szvsz), valamint bevallom őszintén, hogy puskáztam és megnéztem pár igazán profi ételfotót és ott is láttam sok döntött képet.
A nagy kontrasztkülönbségek ellenére tökéletesen kiexponáltad a fehéreket is. Nagyon gusztusos a tálalás, és megfelő mennyiségű fényt kap a főtéma. Az objektív döntését nem érzem indokoltnak, de ettől függetlenül, szép, igényes fotó, grat!
marci03 válasza:
Köszi, a véleményt, biztos, hogy egy jó monitoron nézed, mert csak ott lehet észrevenni, hogy viszonylag jól van exponálva.
Szia!
Hát azt hiszem majdnem az egyetlen szépen megtálalt, szépen komponált képről beszélhetünk.Egy icipicit zavaró nekem hogy a porcukros rész teljesen beleolvad a háttérbe, de nem orbitális hiba.Mint mondtam jol szerkesztett, a fokuszt jó helyre tetted, szinte az izlelőbimbóimra tükrözi vissza a monitor.Azt hiszem ez a lényeg.
Siralmas, hogy csak ennyi kép érkezett a pályázatra, pedig sokan azthiszik az ételfotózás egyszerű.Hát NEM.:-)
Gratulálok szép munka!
marci03 válasza:
Köszi, örülök, hogy tetszik, engem is meglepett, hogy ilyen kevesen küldtek be képeket.
Jó fényeket!

Ha kedveled a jó képeket, akkor Lájkold a Fotózz.hu új Facebook oldalát, illetve az ott megjelenő legjobb képeket, hogy a barátaidnak is legyen minden nap miben gyönyörködniük.