BELÉPÉS
REGISZTRÁCIÓ
ELFELEJTETT JELSZÓ
KATEGÓRIÁK
Fotózz!hu V2.0 - Lépésről lépésre
fotozz.hu-admin - 2005. november 25. 04:00

Pontok: 0

Sikerült befejezni a Fotózz!hu - sokak által régóta várt - új, bővített verzióját. Az új Fotózz oldalon jópár újdonságot és változás vezettünk be, ezért fontosnak tartjuk, hogy a változásokról most részletesen beszámoljunk. Természetesen ha már elkészítünk egy ismertetőt, az egész oldalt bemutatjuk, így az oldalra most regisztrálni kívánó, vagy nemrég regisztrált felhasználóink is részleteiben megismerhetik a site használatát, illetve működésének néhány fontos részletét.
A V2.0-ban bevezetett, illetve változott részeket a szövegben pirossal emeltük ki a könnyebb áttekinthetőség kedvéért.
Vágjunk is bele:

Tartalom

Regisztráció

Kérjük regisztrációja előtt figyelmesen olvassa el a Fotózz!hu szabályzatát és ismertetőjét is, s csak abban az esetben használja az oldalt, ha a szabályokat elfogadja. Azt is vegye figyelembe, hogy regisztrációja után a felhasználói neve már nem módosítható és nem is törölhető (csupán a felhasználók listájából vonható ki)! Ha regisztrációja sikeres volt, máris bejelentkezett tagja a Fotózz.hu oldalnak.

Hogyan változtatható meg a jelszó?

A jelszó megváltoztatásához a profil oldalon lévő linkre kell kattintani, ahol adatai mellett jelszavát is megváltoztathatja.

Mik adhatók meg a felhasználói adatlapon?

Regisztráció után a megadott adatok a felhasználói adatlapon jelennek meg, melyet később bármikor módosíthat, ha a menü feletti blokk "adatlap" linkjére kattint.
Itt a személyes adatokon és a felszerelésen kívül megadhatók az egyes elérhetőségek is, mint pl. e-mail cím, telefonszám, ICQ azonosító (az egyéb platformok azonosítóit kérjük a bemutatkozás mezőbe beírni), illetve ha van akkor a weboldala címe. A weboldal címéhez nem kell begépelni a http:// protokoll jelző előtagot, azt a rendszer automatikusan odailleszti.
A bemutatkozásban a felhasználó néhány mondatban írhat magáról. Ez alatt nyílik lehetőség bemutatkozó fotó feltöltésére, amely csak és kizárólag a felhasználót ábrázolhatja, más személy nem szerepelhet a képen, valamint szöveg sem lehet rajta.
A "pontozható rejtése" paraméter bepipált állapotában (mely minden felhasználónál alapértelmezés) a még pontozható képek más számára láthatatlanok a felhasználói galériában, így nem kell tartani esetleges bosszúpontozástól. Amennyiben a felhasználó úgy ítéli meg, hogy szeretné az összes képét minden külső látogató számára elérhetővé tenni, ezt a pipát innen eltávolíthatja, majd a Módosít gomb megnyomásával nyugtázhatja.
Figyelem! Ez esetben minden kép látható lesz a felhasználói galériában, amely bosszúpontozásokra adhat esélyt. Az esetleges bosszúpontozásokért a site üzemeltetői nem vállalnak felelősséget.

Az első fotó feltöltése előtt

Regisztráció után minden felhasználónk 0,9 kredittel ideiglenesen, próba jelleggel 2 kredittel rendelkezik. Egy pontozható fotó feltöltéséhez 1, míg egy nem pontozhatóként bejelölt kép felhelyezéséhez 1,5 kreditre van szükség. Kreditet a fent lévő fotók pontozásával és értékelésével lehet szerezni. Figyeljen arra, hogy kredit néhány szavas értékelés, valamint pontozás nélküli vélemény után nem jár! Ha véleménye igen részletes és a fotó feltöltője nagyra becsüli azt, lehetséges, hogy a fotós jutalomkreditben részesíti Önt!

Hogyan lehet kreditet szerezni?

Ahhoz, hogy fotót töltsön fel, krediteket kell szereznie. Ennek többféle módja is van:
 • ha Ön pontozza és véleményezi mások fotóit. Ha a fotó készítője hasznosnak véli az Ön hozzászólását és elfogadja azt, a rendszer rész-kreditet ír jóvá Önnek. Figyelem! A kapható kredit mértéke függ az aktuális felhasználói-átlagtól, a vélemény részletességétől és az adott ponttól (pl. 5 pontért nem jár annyi kredit, mint javítási tippet is tartalmazó 4 pontért, rövid értékelésekért pedig pontszámtól függetlenül egyáltalán nem jár kredit)! Fontos, hogy amíg nincs feltöltött fotója, addig jóval kevesebb kreditet kap, mint az a felhasználó, akinek már legalább egy feltöltött képe van. Ahhoz, hogy sikeresen tudjon kreditet szerezni, mellőzze a konkrétum nélküli, vagy túl szőrszálhasogató, illetve túl rövid értékelések írását. Nem ajánljuk a "megnézném úgy is..." kezdetű értékeléseket, valamint a "talán", illetve "esetleg" szavak alkalmazását sem, mivel az úgy érezteti, hogy maga az értékelő sem teljesen biztos a dolgában, így pedig megkérdőjelezhető a pontozása. Érdemes legalább 3-4 soros, részletes véleményezést írni! Kreditet csak azt követően ad a rendszer, ha azt a kép feltöltője hasznosnak jelölte (vagyis pl. ha nem szőrszálhasogató!), illetve ha kellően részletes! Értékelés írásakor érdemes arra gondolni, hogy miként reagálnánk akkor, ha egy hasonló értékelést kapnánk a képünkre. A pontozás és véleményezés során tehát megfontolt, átgondolt, tényekkel alátámasztott, jogos és lehetőleg segítőkész véleményt kell formálni: ami jól sikerült, azt elismerni, ami gyengébben, azt javítási lehetőséggel ellátni. Minél több hasznos véleményt ír, annál több kreditet gyűjthet össze. Sőt! Ha igen részletes, hosszú, mindenre kiterjedő és legfőképpen hasznos elemzést ír a fotóról, az is megeshet, hogy akár 2 kreditet kapjon az értékelése után (ha az értékelés mellé adott pontszám <4,5 és azt a fotó feltöltője hasznosnak ítéli és kredittel jutalmazza). Ezen kívül naponta a három legjobb, legrészletesebben író értékelőinket bónuszkreditekkel jutalmazzuk (jelenleg 3, 2 és 1 kredittel).
  Figyeljen arra, hogy a rövid (általában 2 sornál kisebb) értékelések után nem írunk jóvá kreditet, viszont ha a hét legkevesebbet értékelt fotójára ír, s azt a feltöltő elfogadja, a megszerezhető kredit 3x-osát is kaphatja!
 • ha a fotója igazán ügyes és ötletes, a felhasználók akár kreditet is utalhatnak át saját kreditjükből az Ön részére.
 • ha Ön úgy érzi, hogy felhasználóink számára hasznos és érdekes cikket tud készíteni, állítsa össze a cikket, töltse fel, s ha az adminisztrátor is hasznosnak véli, megjelenhet a cikkek menüpontban, ahol felhasználóink értékesnek ítélhetik. Ha sokak számára érdekes cikket ír, akár 10-nél is több kreditet zsebelhet be a feltöltés után 1 héttel (minden hasznos pont után jelenleg 0,5 kredit jár).

Véleményezés

Oldalunkon lehetőség van szabad véleményezésre és pontozásra. Pontot csak abban az esetben tud adni, ha a fotó feltöltésétől számítva nem telt el 31 nap, illetve ha a fotó pontozhatóként került feltöltésre. A nem pontozhatóként felkerült képek, valamint a feldolgozott fotók kategória képei csak véleményezhetők, pontozni ezeket nem lehet.
A pontozás és véleményezés előtt javasoljuk, hogy tekintse meg a képet eredeti méretben is. A vélemény írása során maradjon kulturált, ne használjon obszcén, vagy más, az oldalra nem illő szavakat. Pontozásnál próbáljon tényszerű maradni, de pontozáson kívül természetesen a szubjektív benyomásait is megoszthatja a fotóssal. Fontos, hogy a keret a pontozásba csak maximum 0,5 pont értékben vehető figyelembe! A pontozás és véleményezés szabályai megtalálhatók a szabályzatban.
Nagyításhoz kattintson a képre! Az új értékelő doboz A pont kiválasztása során kérjük vegye figyelembe a szabályzat ajánlását. Ha szükségét érzi, használhat tizedes értékű pontozást is, ez esetben a pontot egy egészrésszel és egy tizedes résszel adhatja meg, közéjük pontot vagy vesszőt írva (pl. 4,7 vagy 4.7). Érdemes tudni, hogy a fotó átlagának kiszámításán kívül a 4,5 és felette lévő pontok szinte mindenhol 5 pontnak számítanak (pl. kredit kiosztásánál, legjobb fotók listázásánál, napi, heti, havi legjobb képek kiválasztásánál, de az 5 pontok után kapható jutalomkreditnél nem!).
Ha Ön annyira kiválónak talál egy fotót, hogy szívesen látna még több, hasonlóan színvonalas alkotást, saját kreditjéből átutalhat a fotó feltöltőjének maximum 2 kreditet, ehhez a véleményező mező alatt kell kiválasztani a "Kredit átutalása" négyzetet, valamint beírni az átutalni kívánt kredit mennyiségét (a kreditutalás feltételeit szabályzatunk tartalmazza).
Ha a véleményezett kép feldolgozhatóként került fel,
lehetősége van abból feldolgozást készíteni, megmutatva, miként lehetne az alapképből jobb fotót alkotni (pl. színkorrekció, retusálás, vágás, stb.). Ehhez készítse el a képet, jegyzetelje le a módosításokat valamint azok paramétereit, majd a véleményezés mezője alatt válassza ki a "feldolgozás feltöltése" opciót. Ezt követően a vélemény ellenőrző oldal jóváhagyása után a képet kredit nélkül feltöltheti. Fontos! Csak olyan feldolgozás tölthető fel, amely megjegyzés rovatában részletes leírás olvasható, melynek segítségével a fotozz.hu oldalon elérhető (vagy annak megjegyzés rovatában linkelt) eredeti képből reprodukálható a feldolgozás (vagyis nem elég annyi, hogy "kontraszt emelés történt", vagy "növeltem a szaturációt").
Azért, hogy mások véleménye ne befolyásolja a pontozás előtt, a többi vélemény teljes szövege addig nem olvasható, amíg a pontozását el nem küldte. Ha Ön csak a véleményekre, vagy a feltöltő nevére kíváncsi és nem óhajtja pontozni a képet, lemondhat a pontozásról, ez esetben megjelennek a rejtett szövegrészek is.

Ha elrontotta a pontozást, nem megfelelő pontot adott, vagy Önmaga veszi észre, hogy szabálytalanul járt el, kérjük írjon üzenetet moderátorainknak, vagy az adminisztrátornak, hogy a hibát mielőbb korrigálhassák (ez esetben a moderálási alapelveknél leírt kreditvonásoktól természetesen eltekintünk).

Hogyan történik az átlagok kiszámítása?

Egy-egy feltöltött fotó átlagát súlyozottan számítja a rendszer, ahol az egyes pontok súlya a véleményező saját átlagától és az általa írt, (de mások által) elfogadott értékeléseinek számától függ. Így előfordulhat, hogy egy 5 pontos és egy 3 pontos értékelés után a kép átlaga nem 4,0, hanem ettől eltérő, ha a két véleményező súlya nem egyezik meg.
A felhasználók átlagát viszont az utolsó 50 feltöltött fotó számtani átlaga adja. A felhasználói átlagba beleszámítanak a törölt képek is, kivéve amit az adminisztrátor törölt (vagy a felhasználó töröltetett, mert rossz képet töltött fel)! Így egy régebbi, vagy rossz átlagú fotó törlése nem módosítja az átlagot. Egy jó fotó feltöltése viszont megváltoztathatja a felhasználó átlagát. Így annak is lehet jó felhasználói átlaga, akinek az első fotói nem kaptak magas pontszámokat, viszont nem lesz irreálisan magas átlaga annak, aki csak a legjobb képeit hagyja fent a galériájában, de egyébként voltak gyengébb képei.

Miként lehet fotót feltölteni?

 • A feltöltés kezdeményezéséhez kattintson a "Fotók feltöltése" menüpontra. Fotó feltöltéséhez két feltételnek kell teljesülnie: minimum 1 kredittel kell rendelkeznie (vigyázat, a 0,995 kreditet megjelenítéskor a rendszer felfelé kerekíti, így előfordulhat, hogy 1 kreditet ír ki, valójában viszont még nincs meg a szükséges mennyiség), valamint maximum 5 olyan kapott értékelése lehet, amelyet még nem ítélt hasznosnak, vagy nem hasznosnak. Célszerű a politikai töltésű fotók feltöltését kerülni! Ezek értesítés nélkül törölhetők!
 • Első lépésként válassza ki, mely kategóriába szeretné fotóját feltölteni. Vigyázat! Némely kategóriába (pl. pályázat, panoráma) feltöltött képet utólag már nem tudja áthelyezni más kategóriákba, ha mégis rossz helyre töltötte a képet, jelezze azt az adminisztrátor felé.
 • A kategória kiválasztása után fontos, hogy a feltöltés előtt adja meg milyen kategóriájú géppel készült a felvétel (digitális / filmes / mobiltelefon).
 • Ezt követően a tallózás gombra kattintva válassza ki a feltölteni kívánt képet, amely csak szabványos RGB JPEG formátumú lehet. A feltöltés során minimum 100x100 pixeles képet válasszon ki, de figyeljen arra is, hogy a fájl mérete ne haladja meg a kategóriában engedélyezett méretet. A fotó felbontása nincs maximalizálva, csak a fájl mérete, de a nem panoráma képeknél javasoljuk, hogy csökkentse le a felbontást 800x600 és 1024x768 pixeles méretek közé, hogy a teljes méretben való megtekintés során se lógjon ki a képernyőről. Ha túl nagy méretű a képe, használjon képszerkesztő programot, kicsinyítse le kisebb méretűre. Erre jól használható például az ingyenes IrfanView program.
  A képek leméretezéséről érdemes elolvasni Petrikelmi: Mi fér bele 300 kilobyte-ba? című cikkét (akkor is hasznos, még ha a limitet azóta már meg is emeltük)!
 • Ha a képfájlt sikeresen feltöltötte, 30 napon belül kötelező megadnia a fényképezőgép pontos típusát, amelyet egy listából választhat ki. Ha nem találja azt a fényképezőgépet, amivel a fotót készítette, írja be annak nevét az egyéb rovatba. Ekkor a beírt géptípus legközelebb már benne lesz a listában is. Ha 30 nap után sem ad meg pontos géptípust, a fotóját kivonjuk, valamint 1 kreditet vonunk le!
 • Kötelezően megadandó a fotó címe és a kategória is. Ha úgy szeretne fotót feltölteni, hogy azt ne lehessen pontozni, csak véleményezni (ekkor a felhasználói neve nem marad rejtve és a galériájában is azonnal megjelenik a fotó) kapcsolja ki az oldal alján lévő "pontozható" opciót! Figyelem, a nem pontozható képek feltöltése nem 1, hanem 1.5 kreditbe kerül. Pontozhatóként csak olyan képek tölthetők fel, amelyek kompozíciójában és kivitelezésében is értékelhetők.
 • Ha a többi adat is ismert, érdemes azokat is kitölteni, ezzel is többlet információt szolgáltatva a kép megtekintéséhez. Ha nem ismeri ezeket az adatokat, vagy nincs tisztában a fogalmak jelentésével, hagyja üresen a mezőket, ne húzza ki azokat, ne írja bele, hogy nem ismeri. Ekkor ugyanis a kép megtekintése során is ez fog megjelenni, míg ha üresen hagyja, akkor a rendszer egyszerűen nem jeleníti meg a fogalmak nevét sem, ezzel esztétikusabb megjelenést elérve.
 • Alapértelmezettként minden feltöltött fotó feldolgozható más felhasználók által. Ha nem kívánja, hogy a site felhasználói feldolgozást készítve megmutassák Önnek, ők hogyan tudnák elképzelni fotóját, kapcsolja ki a "feldolgozható" opciót. Ez később, a fotó feltöltése után is kikapcsolható, de a már elkészített feldolgozások ettől még fent maradnak az oldalon, kérésre viszont a feldolgozásokat töröljük.
 • Az adatok megadásáról:
  Ahhoz, hogy a megadott adatok egységesek legyenek, a következőket célszerű szem előtt tartani:
  • Az érzékenység értékét kezdje az ISO, vagy ASA szavak valamelyikével. A DIN-ben megadott értékeket kérjük átváltani ISO-ra (pl.: ISO200). Push hívás esetén ez a szócska is az érzékenység után írható (pl: ISO6400 Push).
  • Kompakt digitális gépnél a gyújtótávolságot lehetőleg a 35 mm-es rendszerbe átszámított értékkel írja. Ha ezt teszi, írja utána az ekv. (ekvivalens, megfelelő) rövidítést, hogy egyértelmű legyen a megadott adat. Ennek kiszámításához ismernie kell a fényképezőgépe által alkalmazott szorzót. Kiszámítási módja: szorzó=legnagyobb látószög kisfilmes fókusztávolsága / objektív legkisebb fizikai gyujtótávolsága. Pl. Canon PowerShot A610-nél a legkisebb kisfilmre vetített gyújtótávolság 35 mm (digicam adatlapról kiolvasható), míg az objektívre írt legkisebb fizikai gyújtótávolság érték: 7,3 mm. A szorzó tehát 35/7,3=~4,8. Ha az EXIF-ből azt olvassa ki, hogy a gyújtótávolság 18 mm volt, akkor a kisfilmes rendszerbe átváltott érték: 18mm×4,8=~86 mm.
   Tükörreflexes digitális fényképezőgép esetén a fókusztávolságot az EXIF-ből kiolvasható fizikai gyújtótávolság értékkel kell megadni, de beírhatja a látószögcsökkenéshez korrigált ekvivalens értéket is, ha azt jelzi az ekv. szócskával. Példa erre: Ha az EXIF adatokból 28 mm-t olvasott ki, akkor megadható 28mm, 28mm x1,5, vagy 42mm ekv. formátumokban.
  • Objektív mezőbe csak abban az esetben írjon, ha cserélhető-objektíves géppel készítette a felvételt, vagy a gép beépített optikája elé valamilyen lencsét illesztett (pl. makróelőtét, nagylátószögű konverter, stb.). Ha nem használt kiegészítő lencsét, ne írja a mezőbe az "eredeti", "beépített", "gyári" vagy hasonló szavakat, ezek teljesen feleslegesek!
   Példa objektív megadására: Nikkor AF-S 24-120mm/F3,5-5,6 VR
  • A rekeszértéknél az elterjedt F2,8 formátumot használja.
  • A zársebességnél írja ki a mértékegységet is, amely lehet s, vagy mp.
  Még egyszer, a nyomatékosítás kedvéért: ha valamilyen adatot nem tud, ne adja meg, nem kell kihúzni, nem kell leírnia, hogy nem tudja, csak egyszerűen hagyja üresen!
  Ha digitális fényképezőgépe van, az adatok kigyűjtéséhez használjon EXIF-olvasó programot. Ingyenesen letölthető és használható változat például az Exifer, amely képes a kezdőadatok megadása után a kisfilmes rendszerbe átváltott gyújtótávolság megjelenítésére is.
 • Nagyításhoz kattintson a képre! Elterjedt háttérszínek és kódjaik
 • Ha úgy szeretne fotót feltölteni, hogy annak teljes méretű megtekintésekor a háttérszín eltérjen az alapértelmezettől (#999999: R: 153, G: 153, B:153), a háttérszín sornál módosíthatja az értéket. Ezt az adatot úgy kell megadni, mint ha egy weblap háttérszínét választaná ki (hexadecimális R,G,B érték). A könnyebbség kedvéért néhány elterjedt háttérszínt és a hozzá tartozó kódot a fenti képen megadtunk, de akár az IrfanView, akár a Paint Shop Pro, vagy PhotoShop programokban is meghatározhatunk ilyen színkódokat.
  Részletes színskála és a színekhez tartozó színkódok itt is megtalálhatók (a kívánt szín kiválasztása után dupla kattintás a # utáni részre, CTRL+C, majd a fotozz.hu-n a kép adatlapján kattintás a színkód mezőbe, majd CTRL+V).
 • A pontozhatóságon kívül minden megadott adat a kép feltöltése után módosítható, ha bejelentkezett felhasználóként a saját fotóját megtekinti.
A fotók feltöltésének feltételei megtalálhatók szabályzatunkban.

Rossz fotót töltött fel?

Ha rossz fotót töltött fel, lehetősége van 1 kredit visszaigénylésére a kép feltöltésétől számított 1 órán belül abban az esetben, ha a képet még akkor törli, amíg nem érkezik rá egyetlen hozzászólás sem. A képek törlését a saját fotók menüpontból lehet kezdeményezni, egy képet 0,5 kreditért lehet törölni, ez a 0,5 kredit azonban nem jár vissza.
A kredit visszajutattása nem automatikus, a fotó törlése után írjon üzenetet a moderátoroknak. A kreditek visszatérítése az igénylést követő szerdai vagy szombati napon történik!
Fontos! Csak abban az esetben végezzük el a kreditvisszatérítést, ha a törlés és az üzenet elküldése is a feltöltéstől számított egy órán belül megtörtént.
Ha nem pontozható képet törölt, akkor is csak 1 kreditet igényelhet vissza!
A feldolgozott fotók törléséért a rendszer nem von le kreditet.

Törölt képet szeretne visszaállítani?

Ha olyan képet törölt, amelyet szeretne mégis a galériájában látni, van lehetősége ezek visszaállítására.
Írjon üzenetet, melyben jelzi, hogy törölt képet szeretne visszaállítani. Ne felejtse el megadni a törölt kép pontos címét sem! Csak a pontos címmel elküldött kérelmeket tudjuk teljesítani, hibás cím esetén nem áll módunkban a képet megkeresni semmilyen más egyéb jellemző alapján!
Ha bármi okból törölte képei nagyrészét, ami miatt felhasználói neve felfüggesztésre került, s szeretne mégis visszatérni a fotozz.hu-ra, kérheti összes törölt képének visszaállítását. Ebben az esetben ha kreditjei minuszba fordultak, kreditjeit is megnöveljük, hogy +1 kredittel folytathassa fotozz.hu-s pályafutását (a törölt képek visszaállítása során képenként a törléshez felhasznált 0,5 kreditet írunk jóvá, de csak annyit, amíg kreditjeinek száma el nem éri a +1-et).

Ha már értékelést kapott...

Ha feltöltött fotójára érkeztek új értékelések, azok számát a lap bal felső részében, az Új értékelések szöveg után láthatja. Ide kattintva megtekintheti azokat, valamint válaszolhat rájuk.
Minden pontozott értékelésnél ki kell választania, hogy a szóban forgó vélemény hasznos volt-e az Ön számára, vagy nem nyújtott többlet információt.
Ha a pontszám kisebb, mint 4,5 és a véleményt igen hasznosnak találja, megjutalmazhatja a véleményezőt maximum 2 kredittel (a kreditjutalmazás feltételei a szabályzatban olvashatók).

Üzenetek

A site üzemeltetői, az adminisztrátor és a moderátorok üzenetet küldhetnek Önnek, illetve fordítva, Ön is üzenhet a moderátoroknak vagy az adminisztrátornak. Ezek az üzenetek a moderátorok részéről főként problémákat, vagy szabálytalanságokat jeleznek, az Ön részéről pedig működési hiba vagy szabálytalanság jelzését illetve moderálás kérését várjuk. Az üzenetekre válasz is adható, de a válaszadás során is tartsa be a szabályzat kulturált viselkedésre felkérő pontját, valamint csak indokolt esetben küldjön választ.

Kérünk mindenkit, hogy üzenetet csak indokolt esetben küldjön (pl. értékelés nélküli törölt fotó után kreditvisszaigénylés, TT szavazás, hiba jelzése, moderálás kérése, stb.), vegye figyelembe a moderátorok munkáját és azt, hogy több, mint ezer aktív felhasználónk van. Naponta sokszor száznál is több üzenetet kell elolvasnunk, ami ha feleslegesen veszi el az időnket, a hasznos munka elvégzését csökkenti.
Kérjük, hogy senki se küldjön üzenetet azért, hogy megköszönje a munkánkat, ezzel ugyanis - ha csak néhány másodpercre is, de - újabb munkát ad nekünk. Nagyobb megtiszteltés az, ha tehetjük tovább a dolgunkat. Köszönjük a megértést!
A régebbi, olvasott üzenetek a saját adatlapról továbbra is megtekinthetők, illetve olvashatók.
Üzenet küldéséhez válassza ki az Üzenetek menüpontot, írja meg üzenetét, majd kattintson az Elküld gombra.

Linkelni szeretné saját galériáját?

Ha ön saját weblapján, vagy más oldalakon szeretné linkelni saját Fotózz!hu-s fotógalériáját, erre lehetősége van. Egy felhasználó galériájának általános URL-je: http://fotozz.hu/felhasználóinév. Pl. Jocika nevű felhasználónk galériája a http://fotozz.hu/Jocika URL-ről lehet elérni. A pontos URL-ek megtekinthetők a Felhasználók menüpontban a felhasználói névre keresve, majd a listában szereplő névre kattintva.
Fontos tudnia, hogy a saját galériájából más felhasználók vagy külső látogatók alapesetben csak azokat a fotókat láthatják, amelyek nem pontozhatók (pl. több mint 30 napja, vagy eredendően nem pontozhatóként kerültek feltöltésre). Ha minden képét szeretné megmutatni, kapcsolja ki az adatlapján a "pontozható rejtése" opciót (az így bekövetkező esetleges bosszúpontokért felelősséget nem vállalunk!)

Miként lehet beállítani a monitor helyes fényerejét és kontrasztját?

Sok esetben fontos, hogy a monitorok megfelelően legyenek beállítva. Egy rosszul beállított monitoron esetleg nem látszanak olyan részletek, amely a fotón ugyan szerepel, de a megjelenítő helytelen beállítása miatt a képernyőn mégsem vehető ki.
Mi egy egyszerű kis kalibrációs ábrával tudunk szolgálni ahhoz, hogy be lehessen állítani a fényerőt és a kontrasztot a megfelelő értékre. Kattintson az ábrára:
Kattintson az eredeti méretre, majd állíts be monitora fényerejét és a kontrasztját úgy, hogy mindegyik sávot el tudja különíteni egymástól (célszerűen a fekete tényleg fekete legyen).

Mit jelent a feldolgozott fotók kategória?

A kategóriák közül a "feldolgozott fotók" egy különleges csoport. Ide azokat a módosított fotókat töltheti fel, amelyeket más felhasználó készített, azt már feltette az oldalra, de azt valamilyen képmanipuláció következtében (pl. vágva, élesítve, átszínezve, stb. a jobb hatás elérése érdekében) új köntösbe öltözteti, megmutatva ezáltal, hogy Ön hogyan tudná elképzelni az adott fotót. Fontos, hogy egyszerű műveletek bemutatására ezt ne használjuk, csak akkor, ha komolyabb beavatkozást végeztünk a fotón (tehát pl. egy pici retus miatt ne töltsünk fel feldolgozást)!
Minden feldolgozásnál kötelező a megjegyzés rovat részletes kitöltése, amely alapján a feldolgozás reprodukálható. Ami nem elég: "kontrasztot emeltem", "növeltem a szaturációt", "contrast, levels, retus". Ami már jó: "levels: bementi érték (input) 50..120, gamma: 1,2; színtelítettség: +10, hue:-2, új réteg, eredi kép felmásolás, 40%-os átlátszóság".
A feltöltés az eredeti fotó értékelése közben végezhető el, az értékelő panel alsó részén beikszelt "feldolgozás feltöltése" opciót követően az azt követő lépésben.
Csak olyan fotó dolgozható fel, amelyre a fotó feltöltője az adatlapnál (feltöltéskor) engedélyezett: Feldolgozható: Igen.
További tudnivalók:
 • az eredeti fotó készítője kérheti a feldolgozott fotó törlését a moderátoroktól vagy az adminisztrátortól
 • ha az eredeti fotó törlésre kerül, az összes feldolgozása is törlődik
 • ha az eredeti fotó feltöltője idő közben megszünteti a feldolgozás lehetőségét, a már feltöltött feldolgozások továbbra is az oldalon maradnak (amennyiben ezt az eredeti fotó készítője külön nem kéri)
 • ha feldolgozott fotóként olyan kép került feltöltésre, amelynek az eredeti képhez nincs köze, vagy a leírás nem elég részletes a reprodukáláshoz, a képet kivonjuk és a feltöltőtől kreditet vonunk.
 • a feldolgozott fotó a moderátorok által akkor is törölhető, ha annak megjegyzés rovata szabályosan került kitöltésre, de a feldolgozás nem kellően magas színvonalú

Cikket írna?

Ha van olyan ötlete, információja, vagy tippje, ami más Fotózz!hu felhasználónak hasznos lehet, megírhatja cikk formájában.
Mielőtt a cikket elkezdené írni, javasoljuk, egyeztessen a témáról és a megvalósításról az adminisztrátorral: küldjön Üzenetet. A cikkekbe képek is illeszthetők, vagy táblázatok is szúrhatók.
Milyen cikkeket várunk? Tulajdonképpen bármi szóba jöhet, ami a Fotózz!hu-val, vagy a fotózással kapcsolatos: legyen ez egy már feltöltött kép elkészítésének ismertetése, valamely technikai eszköz bemutatása, bármilyen fotózással kapcsolatos újdonság ismertetése, fotóművészeti- vagy művészettörténeti írások, digitális képfeldolgozás és azzal kapcsolatos tippek-trükkök, stb.

Miért jelenik meg a véleményeim után a "moderálandó" illetve feltöltött képem alatt az "elbírálás alatt" szöveg és meddig tart a moderálandó státusz?

Minden új felhasználónk "moderálandó" státuszban kezdi meg tevékenységét a fotozz.hu oldalunkon. Ezen kívül, ha valamely felhasználó többszörösen szabályzatot sért, vagy felhasználói átlaga huzamosabb ideig 3,8 alá kerül, vagy az oldalra 90 nap alatt nem lép be, akkor "moderálandó" státuszba kerül.
A moderálandó státuszban tulajdonképpen minden ugyanúgy használható, mint teljes jognál, a különbség annyi, hogy minden írt vélemény és feltöltött kép csak az után jelenhet meg, ha azt valamely moderátor megfelelőnek tartja.
A moderálandó státuszból később teljes jogú taggá válhatnak felhasználóink.
A moderálandó státuszból való kikerülés nem automatikusan, hanem egyedi elbírálás alapján, a felhasználó kérésére történhet. Azok a felhasználók, akik már minimum 5 pontozható képet feltöltöttek, felhasználói átlaguk minimum 3,9 és az utolsó 3 napban legalább 20 szabályos, pontozott értékelést írtak, kérhetik moderálandó státuszuk teljes jogra emelését.

Ismert hibák

 • Az oldalra fel lehet tölteni 605 kiByte-os képet is, de nem érdemes, mert ezen képek adatlapja (kategória, adatok, háttérszín, cím) a későbbiek során nem lesz szerkeszthető (feltöltésnél a rendszer elnézőbb, mint adatmódosításnál).
  Javasoljuk, hogy feltöltés előtt győződjön meg róla mindenki, hogy a képe nem nagyobb 600 kiByte-nál. (Ha mégis megtörténik a hiba és szeretne módosítani az adatokon, írjon üzenetet!)
 • A kreditek kijelzése nem lefelé, hanem felfelé kerekítve történik, így előfordul, hogy 0,995 kreditre a rendszer 1 egész kreditet jelenít meg. Ilyenkor a fotozz.hu képet feltölteni nem enged, arra hivatkozva, hogy nincs meg a képfeltöltéshez szükséges kredit. Ez tehát abban az esetben fordulhat elő, ha a kijelzés már felfelé kerekített, de valójában még nincs meg a képfeltöltéshez szükséges 1 kredit.
 • Bizonyos esetekben moderátori jogot ad a rendszer egyes felhasználóknak néhány percre. Ez természetesen nem azt jelenti, hogy nekik joguk is van ezt kihasználni. Akit ilyenen kapunk, végleg kitiltjuk az oldalról (ha véletlen mégis csinált valamit, azonnal küldjön üzenetet, az önrevízió még ilyen esetben is működik).
 • Alkalmanként előfordulhat, hogy az értékelések kijelzése hibás, melynek során nem csak a pontozott értékelések kerülnek megszámlálásra, hanem a pont nélküli vélemények is. Ez érintheti a gyenge átlagú képek 5 pontozott vélemény előtti automatikus elrejtését is (ha kevesebb, mint 5 pontozott értékeléssel került le a képe, írjon üzenetet, ideiglenesen felpontozzuk a képet, hogy kaphasson még értékeléseket), valamint a nap/hét legjobb fotóját is.
 • Szintén az értékelések számolása okozhat problémát a legjobb fotók oldalon megjelent képek kiválasztásánál. Előfordulhat, hogy kevesebb értékeléssel is megjelenik ott kép, de az is, hogy sok értékelés ellenére nem látható ott egy adott fotó.

Mindezek után ha kérdése van...

Ha a fotózz használatával kapcsolatban van problémája, rosszul pontozott, elrontott valamit, vagy szabálytalanságot vett észre, küldjön üzenetet a moderátorainknak az Üzenetek menüpontnál. Olyat azonban ne kérdezzen senki, amely a szabályzatban vagy az ismertetőben megtalálható Ha az oldallal kapcsolatban egyéb kérdése van, írja meg az admin@fotozz.hu e-mail címre (a levél tárgyának a "fotozz " ékezet nélküli szöveggel kell kezdődnie, ellenkező esetben a spam-ek miatt a levelet a rendszer automatikusan törli).

Birdie | | 2013-08-27 13:30:43
Persze, tölthetsz fel módosított képeket is. Ha sok a módosított elem, akkor digitális illusztráció kategóriába (lásd kategória leírása).
snakesix | | 2013-08-24 14:29:20
Érdeklödnék,mert nem láttam leirva. Csak nyers fotókat tölthetek fel,vagy engedélyezve van valamilyen programmal utólagos retusálás,vágás,egyebek.Amugy érthetöen le van irva szerintem minden.Full amatör vagyok,bocsánat,ha rosszat kérdeztem.
paletta | | 2010-06-27 21:00:47
..Hát ehez einsteini agy kell!!!!!!!gratulálok a kitalálójának.....
Cseh Dániel | | 2008-01-31 20:15:06
információk a 20 órás portré- és divatfotózás workshopról? hol?
fotozz.hu-admin | | 2007-12-28 20:57:44
Korábbi hozzászólások: http://pixinfo.com/hu/forum/viewtopic.php?t=1177