BELÉPÉS
REGISZTRÁCIÓ
ELFELEJTETT JELSZÓ
KATEGÓRIÁK
3,95
KATEGÓRIA: portré
ELŐZŐ KÉP
| | egyéb
KÖVETKEZŐ KÉP
  • Feltöltve:
    2006. január 9. 11:01
  • rekeszérték: F3,5
  • zársebesség: 1/3 s
  • Készítés helye (ország): Magyarország
-

Első próbálkozásom ebben a nem egyszerű kategóriában... 

A képek értékeléséhez és az értékelések
teljes szövegének elolvasásához be kell lépnie!

BELÉPÉS

Ha még nincs felhasználóneve, akkor regisztráljon egyet.

2006. február 13. | 11:04 | hgwells

Ez sokkal jobb lett mint a fekete-fehér sorozat !

mateszabolcs válasza:
Hehe... Pedig ezóta sokat tanultam! :)) Talán nem eleget! :) Köszi! :))

adott pontszám: 3,8
2006. február 6. | 22:02 | maqaveli

első próbálkozásra azt tudom mondani hogy jó az elindulás. egy kicsit sötét lett a lány arca.
azt még megkérdezném hogy a háttér direkt ilyen színű és nem fehér?
Szép képeket!

mateszabolcs válasza:
Köszönom az értékelést. A háttér a nappali fala.

adott pontszám: 4,7
2006. január 16. | 19:55 | Ruprech Judit

szép a modell,és alapvetően tetszik is a kép,kicsit talán életlen.a megvilágítás is okénak tűnik.de a sárga háttér nem a legelőnyösebb szvsz

mateszabolcs válasza:
A modellnek átadom, valszeg a légzésétől bemozdult, 1/3s az sok. A háttér adott volt, legközelebb todatosra veszem a figurát! Köszi!

2006. január 11. | 23:53 | bölcs27

Hello!
Semmi gond!
Az életlenséggel kapcsolatban:
Alapvetően két dolog miatt lehet életlen egy fotó:
1. nem jó a fókusz
2. bemozdul a gép és/vagy a fotózandó dolog/ember/állat

Itt gondolom a fókuszálással nem volt gond, tehát marad a 2. lehetőség, ami a hosszú záridő miatt valószínű.
Nem derült ki, hogy állványról fényképeztél-e, ha igen, akkor is célszerű időzítővel vagy távirányítóval, mert amikor lenyomod az expó gombot, akkor is minimálisan mozog a fényképezőgép, hiába van állványon. Ha pedig nem állványról fotóztál, akkor szinte lehetetlen kézből kitartani 1/3másodperces záridőt. Ha átlagos kézremegős vagy, akkor is minimum 1/15öd kell a kézből fotózáshoz, de inkább 1/30-ad az alsó határ.

A másik dolog, hogy hiába tűnik mozdulatlannak a modell, bizony ilyen hosszú záridőt szinte lehetetlen "kimerevedni". Tehát ő is bemozdulhatott minimálisan. Az én tapasztalatom, hogy kb. 1/60-ad másodperc az a záridő, ami biztosítja az alany mozdulatlanságát portrénál.

A másik dolog a fények és az árnyékok. Ebben nagy segítségedre lehet kedves topictársunk cikke, ha még nem olvastad, akkor a cikkek menüpont alatt a "Házi fotóstúdió - olcsón?" című írást ajánlom. Minden esetre az biztos, hogy a 150W édeskevés, főleg, ha még tompítod is. Kellően erős világítás mellett amúgy a vakut is bátran lehet derítésnek használni. Plusz ha nem elég a fény, akkor a természetes fényt kell bevetni.
üdv
istván

mateszabolcs válasza:
Köszönöm a segítséget! Állványról ment, és nem időzítővel, hanem sorozattal próbáltam
a gép mozgását kiküszöbölni. Sajnos visszanézve a sorozat képeit, azt hiszem még a modell légzése is okozhatta a bemozdulást. Van mikor elmosolyodik, és az elmosolyodás pillanatában bemozdult a szája sarka! :) Azért erre nem gondoltam. Mondjuk sajnos nem is figyeltem, hogy a gép ISO100-hoz, és F3,5-hez 1/3"-re mérte a szükséges záridőt. :( Olvastam a cikket, tetszett,ígyekszem is tenni valamit, de a helyem is kevés otthon, meg mikor 1/2 7-re hazaesek a melóból, már a barkácsolhatnékom is fogytán van... :) Na nyomok majd egy jó portrét azért is!

2006. január 11. | 14:19 | bölcs27

Nézd, felteszel egy életlen, rosszul világított képet. Azért, mert dícsérik semmivel sem fogsz előrébb jutni. Nem megsértődni kéne. Semmi bántás nem volt az értékelésemben, de ha így állsz hozzá a jogos kritikához akkor nincs túl sok értelme ide fotót feltöltened.
És nincs szükség több százezer forintos technikára, csak egy kis több odafigyelésre.
üdv
istván

Várom a következő próbálkozást, majd értesíts, addig is biztosítom a lehetőséget a képfeltöltésre neked.
Az értékelő 1 kreditet utalt át a fotó készítőjének.

mateszabolcs válasza:
Ok, igazad van. Tényleg felhúztam magam, tényleg ok nélkül, de már elszállt. Csak tudod ez volt eddig a legjobb elért átlagom átlagom, és te rontottad el. :) Ráadásul talán kicsit félre is értettem amit írtál. Plussz a kép készítés előtt egész nap házi soft-box-ot bütyköltem (ok, 100W csak), hogy legyen valami világításom, erre (a napos munkámra) azt mondod hogy kevés a fény? :) Tényleg kevés. Ha lenne rendes vaku cuccom, azt használném! De már tervezek egy fényérzékelős kioldót venni. Tudod mit? Csinálok egy olyan képet, hogy senki nem tud rá 4,5-nél rosszabbat adni! :) Köszönök minden segítséget. Én is tudom, hogy nem az átlag számít, hanem a segítség amit tőletek kapok, csak néha elfelejtem. :( Nem is értem mi volt velem. Bocsánat. Mégegy. Memígérem, hogy ígyekszem jól felhasználni a kreditet. Mégegy. Szerinted milyen záridő körül lenne az elfogadható érték? És mit lehetne, a kontrasztvonalak ellen? 27cm-es softbox (100W) volt nagyjából 150cm távolságban. Esetleg közelebb kellett volna tennem? Na akkor mégegyszer bocsi, és minden jót!

adott pontszám: 2
2006. január 11. | 13:09 | bölcs27

Szia!
Háát tényleg nem egyszerű a kategória. De azért alapvető dolgok hiányoznak. Rettenetesen életlen a kép, 1/3-ad másodperccel azt kell mondjam, hogy szinte tilos portrét fotózni. Jobb világítás és/vagy vaku(k) kellenek. Emellett rengeteg az árnyékos rész is, ráadásul nagyon erős kontrasztvonalakkal. Nem lett jó kép.
üdv
istván

mateszabolcs válasza:
Ne haragudj, ezt nem tudom hasznosnak elfogadni. Nekem ne mondd azt, hogy azért nem jó a kép amit csináltam, mert nincs többszázezer forintom világításra. Figyi. Ha ilyet írsz, ilyet inkább ne írj. Az ilyeneket egy moderátor is megnézhetné, és véleményezhetné. Köszi.

adott pontszám: 4
2006. január 9. | 17:17 | proffdesign

elég hülyén áll a haja szegény hölgynek ...
bocs a mellettem lévő lány mondta, szal, ami nem nagyon tetszik, hogy az arc jobb oldala nagyon sötétben van, a falső vágással még lentebb jönnék mert soka hely, a színein is korrigálni kellene, erősen zöldes sárgás irányba eltolódott.

mateszabolcs válasza:
Igen, kicsit zilált lett a haja ennél a képnél, de az arckifejezése így lett talán a leg természetesebb. Miután megigazítottam a haját, már kicsit jobban koncentrált arra, hogy fotózzák. Ki érti ezt... :)) Neki sem árt még a gakorlás! Köszönöm a véleményt! A háttér volt zöldessárga... :) Köszi mégegyszer!

adott pontszám: 4
2006. január 9. | 12:40 | moonwalkr

Első próbálkozásra is szép fényeket és megnyerő portrét hoztatok össze, azonban vannak itt műfajfüggetlen problémák. Az első ezek sorában a nem megfelelően sikerült fókusz. Apró életlenség látható, mely szerencsére az arcon alig érzékelhető, a hajon viszont annál inkább (ez egyben nemcsak a fókusz, hanem a blende, azaz a mélységélesség problémáját is felveti, hiszen a távolabbi, "hátrébb levő" területeken életlenebb a kép, mint a felénk eső "fősíkban", az arcon).

Szerkesztési problémaként talán a háttér színét említeném. Nagyon rokon a modell bőrszínével, ezért kicsit testetlen lesz tőle a lány, mintha csak festett lenne. Érdemesebb egy más háttérrel is próbálkozni.

De aki elsőre ilyet tud, az jó úton halad. Hajrá.

mateszabolcs válasza:
Köszönöm, a hasznos értékelést! Persze fénképeztem már emberi arcot, így talán nem az első portrém, de ez az első: \\\"Na csináljunk egy portrét!\\\" felkiáltással készült képem. Mármint persze elsütöttem párat, egy sorozatból választottam ki. Az életlenségre továbbra is vagy az \\\"elkonvertálás\\\" a tippem, vagy esetleg hogy bemuzdulhatott a modell, mivel sajnos kevés volt a fény. ~100W 27cm házi softbox, kb 150cm-re, +2x15W halogén. Nagyon örülök, sok hasznos tanácsot kaptam, köszönöm!

adott pontszám: 4,5
2006. január 9. | 12:16 | tesztfoto

A beállítás tetszik, csak az élesség nem Ok. Egy ilyen képnél ez nagyon fontos. A lány jobb szeme és ajka alatti erős árnyék sem 100%.
Ez egy jó kép, apró hibával, kis odafigyeléssel még jobb lehet.
Üdv T

mateszabolcs válasza:
Köszönöm az értékelést! Legközelebb vigyázok az élességre, és kicsit több fényt próbálok az árnyékosabb oldalra juttatni. Köszi mégegyszer!

adott pontszám: 4
2006. január 9. | 12:08 | WMiklós

remek kép beállitás árnyékok megvillágitás jó 1 pici hibája van szerintem nemelég éles ezért 4 es

mateszabolcs válasza:
Sajna nincs nálam (itt a netnél) az eredei, de szerintem valahol a konverálásnál úszhatott el. Vagy elbénáztam valamit. Legközelebb jobban megnézem, mielőtt feltöltöm! Köszi!

2006. január 9. | 11:43 | keresztes vitéz

Ezt megbeszéltük! :)

mateszabolcs válasza:
Ok. :)

2006. január 9. | 11:27 | keresztes vitéz

Nagyon szívesen! Ezzel a témával nekem is meggyűlt már a bajom, pedig én nem egyet csináltam már. De lehet hogy nem ez a mi katagóriánk, legalábbis az enyém nem. További sok sikert!!!

mateszabolcs válasza:
Nekem nagy vágyam, hogy jó portrét tudjak csinálni! Legalább egy párat. Aztán lehet, hogy majd kiábrándulok! :) Abban biztos vagyok, hogy van honnan fejlődnöm!

adott pontszám: 4,5
2006. január 9. | 11:24 | puruczki-2

A kép alapvetően jó, bár én nem hagytam volna színesben....
A gond az élesség hiányán van, az arcnak, a szemnek élesnek, vagy élesebbnek kellene lennie...
Érdekes így ezzel a színvilággal és háttérrel, felül mindenképp és alul egy picit még vágtam volna, de ez nem lényeges...

mateszabolcs válasza:
Köszönöm az értékelést! Valami tényleg lett ezzel az élességgel, majd visszanézem az eredetit, gyanús, hogy valahol "elkonvertáltam". Néztem FF-ben, és ismerem a hölgyet, ilyen színes. :) FF-ben nekem hideg lett. Mégegyszer köszönöm az építő kritikát.

adott pontszám: 5
2006. január 9. | 11:13 | keresztes vitéz

Első próbálkozásnak egész jó!! A kategória tényleg nem egyszerű, ebben egyetérthetünk. Én 5-öst adok rá.

mateszabolcs válasza:
Köszönöm! Szerintem az egyik leg "rázósabb" kategória. Köszönöm az 5-öst, remélem így még jobban felkelti az emberek érdeklődését.