BELÉPÉS
REGISZTRÁCIÓ
ELFELEJTETT JELSZÓ
KATEGÓRIÁK
5
KATEGÓRIA: állatfotók
ELŐZŐ KÉP
| | egyéb
KÖVETKEZŐ KÉP
  • Feltöltve:
    2024. április 5. 21:19
Nyelves

 

A képek értékeléséhez és az értékelések
teljes szövegének elolvasásához be kell lépnie!

BELÉPÉS

Ha még nincs felhasználóneve, akkor regisztráljon egyet.

adott pontszám: 5
2024. április 25. | 16:07 | Thuri91

Szia! Nagyon szép kép. Minősége kiváló, kristálytiszta. Kezdem érteni, az én fakopácsos képem miért kapott annyi negatív kritikát. Talán annyit változtattam volna, hogy amerre a madár néz még több helyet hagytam volna.

foto50 válasza:
Köszönöm szépen az értékelést. Több helyet csak úgy tudtam volna hagyni, ha rövidebb fókusztávval fotózom meg, de akkor a háttérmosás romlott volna.

2024. április 25. | 00:14 | Havasi Pál

Lehet, hogy félreérthető voltam. Mint jeleztem a maga kategóriájában sokra tartom a fotót. A kategóriát, mint az összes többit is, tisztelem és elismerem. Egyéni nézőpont, hogy mit érez a fotós közelebb magához és mit nem. Ez mindenkinél fennáll. Látható, hogy mindenki beállt egy-két kategóriára, és van amit nem készít. Akkor mindenkit lehetne tiszteletlennek tartani? Szerintem sem. Az élővilág fotózása olyan energiákat, figyelmet és tapasztalatot kíván ami nincs meg bennem. Nem is törekszem rá. Én más irányzattal köteleztem el magam. Éppen ezért, ha nem értem a fotó témáját, azért nem húzom le alacsony pontozással, hanem azt veszem pontozásnál figyelembe amit magabiztosan meg tudok állapítani. Fotók esetében ez a fotó minősége. És ha az szinte teljesen hibátlan, akkor nem lehet rossz fotóról beszélni. A kategóriák közötti különbséget pedig úgy értem, hogy mindegyik más-más képességet kíván! A természetfotók profibb technikai tudást kívánnak meg, ezzel szemben nem kell olyan mértékben önálló keratív világképpel rendelkezni mint a megkomponált művészi fotóknál. A természet a komponálást megoldja. Az élőlényeket készen kapjuk. Nem nekünk kell öltöztetni, sminkelni, mint egy portréalanynál. Ez természetes állapot ami nyílvánvaló, és nem eredményezhet sértődést a természetfotósok részéről. Hasonlóan fogalmaztam meg véleményem a fineart-nak nevezett stílusról. A klaszikus portréval összehasonlítva természetellenesen mesterkélt a modell látványa a túlzottan elmaszkírozott bőrszínekkel. Inkább festmény mint fotó. Nem érzelmeket és nem emberi értékeket szolgálnak. Nettó Üzlet! Business! A műfaj művelői sem sértődtek meg erre, hanem öszinte természetességgel kezelték a véleményem, és elismerték, hogy valóban inkább üzleti jellegű mint művészi a foglalkozásuk. Szerintem egy műfaj sajátosságait nem kell szégyenlősen takargatni, hanem őszintén vállalni. Főleg, mert az esetleges negatív oldala mellett rengeteg olyan pozitív oldala van minden műfajnak, hogy összességében büszkén vállalhatja mindenki a saját képi világát!

foto50 válasza:
:)

adott pontszám: 5
2024. április 23. | 23:28 | Havasi Pál

A madár szeménél mintha egy kis gyengeséget éreznék, mintha nem lenne teljesen tiszta az a pontnyi rész, de megadom ezúttal a maxot, mintha teljesen perfekt lenne, mert a többi rész az! Nekem tetszik. Szépek a színek, jó a kompozíció. Maga kategóriájában tökéletes. Bár én magam nem tartom sokra ezt a kategóriát, hiszen az ember világára ható mély tartalommal nem tölthető meg. Ezekhez inkább technikai tudás kell. Lefényképezni azt amit a természet már készen elénk ad. Nem kell gondolkodni az értelmén úgy mint a művészfotóknál. Ettől függetlenül ez is a fotózás része, és a maga nemében tényleg nagyszerű!

foto50 válasza:
Szia!
Köszönöm az értékelést!
Hasonlókat tudnék mondani, mint az őz fotónál.
"Lefényképezni azt amit a természet már készen elénk ad." - erről szól a természetfotó, de egy ilyen képhez hónapokon át etetni kell a madarakat, odaszoktatni őket a fotózás helyszínére, kialakítani a megfelelő leshelyet, figyelemmel lenni a hátérre, stb. és várni akár órákat is a megfelelő pillanatra. "Bár én magam nem tartom sokra ezt a kategóriát" -írod, de szerintem nem szép dolog ilyen lenézéssel kezelni a fotózás egyik irányát sem. Azt el tudom fogadni, hogy nem tetszik és ezt tiszteletben tudom tartani.
Köszönöm a pontozást!

2024. április 8. | 14:38 | gljzsf

És apsc szenzoros géppel? Mer ott már az a 600 = 900-al. Az már kemény :)

foto50 válasza:
Igen, de végre sikerült vennem egy használt R7-st amiben van plusz szenzor stabi és az, az obi IS-sel együtt nagyon hatékony.

adott pontszám: 5
2024. április 8. | 12:11 | gljzsf

Na igen. Mindjárt jobban néz ki, ezzel a fehéregyensúllyal :) Szép lett. Milyen obival fotózol madarakat?

foto50 válasza:
Köszönöm az értékelést!
A másikat is kijavítottam, csak nem cseréltem le, mert sok kreditet emészt a dolog.
Tamron 150-600 G2. Most váltottam az előző szériáról és éppen az AF finomhangolással vesződöm:), de már alakul.