BELÉPÉS
REGISZTRÁCIÓ
ELFELEJTETT JELSZÓ
KATEGÓRIÁK
ELŐZŐ KÉP
| | egyéb
KÖVETKEZŐ KÉP
  • Feltöltve:
    2023. november 30. 19:44
  • érzékenység: ISO-3200
  • fókusztávolság: 14mm
  • objektív: Samyang 14 f2,8
  • rekeszérték: f2.8
  • zársebesség: 60x30 mp
  • Készítés helye (ország): Magyarország
  • Készítés helye: Szentékkálla - Kőtenger
A kősárkány vertigója

 

A képek értékeléséhez és az értékelések
teljes szövegének elolvasásához be kell lépnie!

BELÉPÉS

Ha még nincs felhasználóneve, akkor regisztráljon egyet.

2023. december 26. | 13:26 | elohím1970

Engedj meg még pár mondatot, aztán nem zavarlak többé ígérem: Fotózz! Ez az oldal címe felül. Én azt teszem, bent az egyik szobánkban reprodukáltam a fotódon látható cső alakú csillagmozgásokat. Ha lenne kreditem fel is tölteném és megmutatnám. Leírás : A kislányomnak van egy csillagkivetítő projektora, azzal a plafonra vetítettem a csillagokat. A gépem objektív tövéhez egy 15 cm-es drótdarabot kötöttem, fixáltam, hogy ne mozdulhasson. A másik végét belógattam a lencse elé és egy mini játék műanyag sárkányt erősítettem rá, az általad látható kősziklához hasonlóan fixen részlegesen takart. Az állványt a szoba közepére tettem, a gépet fölfelé irányítottam. Az állvány alját a kislányom homeboardjának a közepére állítottuk, fixáltuk. Minden egyes blendenyitásnál, szabályosan szépen lassan A VÍZSZINTES járólapon körbeforgattuk, más mozgást nem csináltunk! Ugyan ez a hatás, ha lesz kreditem feltöltöm megmutatom! A csillagÁSZ, biztos ezt is megtudná magyarázni, de nem kell, hiszek a saját szememnek. Szép napot! Üdv.

kulcsarati válasza:
:-))))

adott pontszám: 5
2023. december 25. | 12:26 | Havasi Pál

Szia! Muszály mindig minden remek fotóra részletre terjedő elemzést írni? Engem meggyőzött maradéktalanul!

kulcsarati válasza:
Köszönöm!

2023. december 24. | 16:08 | elohím1970

Hol írtam olyat, hogy a föld lapos? Ezt hol olvastad? hogyan lennének már a kínaik alattunk a lapos korong alján? fejjel lefelé csüngnének mint a denevérek? :) ők is fejjel felfelé járkálnak mint mi, tehát a föld simán gömbölyű, csak nehogy majd egyszer a nagy technológiai rohanásukban a talpamba fúrjanak a kis huncut kínaiak :)! :) Én nem akarok már a csillagászoknak hinni, már nagyon soxor csalódtam bennük, de Te Higgy nekik ha akarsz...:) Egyébként én nem látok kősárkány a fotódon, de rengeteg mást igen! Kellemes ünnepeket.

kulcsarati válasza:
:-)))))

2023. december 13. | 19:23 | elohím1970

Szia.

Ez egy fotós fórumos oldal, és most egy olyan fotó alatt beszélgetünk, természetesen a képen látható jelenségről amit Te készítettél, ezért engedd meg, hogy ne más videójára reagáljak, hanem erre a fotóra és a fotó készítőjének véleményére vagyok kíváncsi. Mint fotós Te is tudod, hogy ha egy tárgy elmozdul a gép előtt valamilyen irányba, akkor az a 60x30 sec. időre állított gép megmagyarázható módon rögzíti. Ha egy elemlámpát vízszintesen mozgatsz, egy vízszintes vonalat kapsz, ha körbe-körbe forgatod egy karikát kapsz amit a géped rögzít. Ha például egy ugrókötél végét fogva és forgatva egyhelyben állva forgatod, akkor egy vastag köralakot formáz a fotózott kép, de ha csípőkörzést is végez az ugrókötél forgatója, egy minden irányba elmosott maszatos foltot kapsz, amit ezen a csillagfotódon is látni kellene.

1.:
"a Föld forgástengelye 23,5 fokkal van megdőlve és ez a tengely az északi féltekén a Polaris-ra (Sarkcsillag) mutat."

Tehát ha mi itt földlakók egy vertikális vagy függőleges tengelyről és az ahhoz képesti elmozdulási szögekről beszélünk akkor van egy viszonyítási alapunk, mégpedig az a horizontális, vagyis vízszintes tengely. A föld mihez képest van megdőlve 23,5 fokkal? Milyen perspektívából nézve és mihez képest dől a földbolygó 23,5 fokot? Aztán ha tételezzük fel értem azt, hogy a sark csillag a kör közepe és úgy forog a föld, hogy a tengely arra néz, de mi nem a tengely alól fotózunk, vagy igen? Mi középeurópában élünk és ha a északi féltekés tengelyhez képest a föld oldalán, akkor a csillagoknak a mozgását egy vízszintes csíkot kellene, hogy mutasson. Nem mondom, hogy mindegyik csillagfénycsík vizszintes, de semmiképpen sem cső alakú mozgást kellene látni. Ráadásul bármelyik irányba irányítod a gépet, minden irányba cső alakot mutat.

2: "Természetesen nem a csillagok forognak, hanem a föld forgása következtében látszódnak forogni a csillagok a Polaris körül"

De ezt a körbeforgást csak akkor tudod rögzíteni a masináddal, ha közvetlenül a polaris alatt állsz és fotózol, vagy nem? A körhinta körkörös mozgását, csakis a forgató tengely vonalából és EGYHELYBEN ÁLLVA tudod rögzíteni. Ha mondjuk a körhinta mellett egy hatalmas 10-20 méter átmérőjű hordó oldaláról fotózol oda rögzíted az állványt és a géped és az forog körbe körbe, sem az álló körhinta sem a mozgó körhinta nem formáz szabályos kör alakot, cső formátumot, pedig e szerint a fotód szerint DE ! Üdv.

kulcsarati válasza:
A csillagászati alapismereteid hiányára próbálj meg kérlek ne itt válaszokat találni. Akkora hülyeségeket beszélsz, hogy engedelmeddel nem szeretnék az alapoktól kezdődően oktatást tartani. Arra ott van az internet. Javasoltam is egy YT csatornát ahonnan minden alapinformációt beszerezhetsz. És nem... a Föld nem lapos...!

2023. december 3. | 11:55 | elohím1970

Ja két itteni link, nézd meg légyszi: Legjobb fotók a főoldalról, csillagászat égbolt: https://fotozz.hu/fotot_megmutat?Foto_ID=106175

Gózika felhasználó: https://fotozz.hu/fotot_megmutat?Foto_ID=116219

Ezekből az derül ki számomra, hogy bárhonnan fotózol, és bármelyik irányba, mindig mi vagyunk a "kör" közepén, (patakinak igaza volt RÉGEN) :)

adott pontszám: 5
2023. december 1. | 13:30 | elohím1970

Szia. Nekem nagyon tetszik a fotó, a színek szürreálisan zöldek, de ez egyáltalán nem zavaró, hozza a hangulatot. Jó az élesség és minőség is. Téma: Tudom velem van a gond, mert sok perspektívát nem tudok értelmezni az eddigi életemben tanultak szerint, de gondolom, hogy egy ilyen remek fotós, aki ezt a csodálatos fotót-képet készítette, elmondja most nekem hogyan kell néznem. Szóval: Letetted a kőszikla alá a fotósállványt rajta a géppel, beállítottad az éjszakai autómata beállítást, vagy manuálisan állítottál, (mindegy is) majd egy éjszaka alatt hatvanszor fotóztál, mindig 30 másodpercre nyitvahagyva a blendét. Ez alatt a 60x30 másodperc alatt, Te és a géped a sziklával együtt egyhelyben álltatok, a csillagok pedig szabályos kör alakban köröztek fölöttetek. Vagy a másik verzió, hogy Ti forogtatok körbe-körbe és a csillagok álltak egy helyben. Van egy harmadik is, hogy Ti is forogtatok a földbolygóval szabályosan egyik irányba, imbolygás nélkül, és a csillagok is forogtak szabályos kör alakban imbolygás nélkül fölöttetek szép lassan valamelyik irányba és ezért alakult ki ez a cső alakú csillogós égbolt. A lényeg, hogy a földbolygó bármelyik helyéről készült, hosszúzáridős éjszakai fotóknál, a csillagok mindig egy cső alakú formátumot mutatnak. Ezt nem értem, ez hogyan lehetséges, hogyha igaz, hogy a földbolygó ingadozik és a nap körül kering, mi pedig különböző helyen élünk rajta (ki-ki az oldalán, ki-ki a sarkokhoz közel) ráadásul az egész naprendszerünk is kering, meg a spirálisgaélaxisunk (tejütrendszer) is ? Mond el nekem, légyszi, hogy miért így látni, köszönöm. Jó fényeket

kulcsarati válasza:
Szia,

a Föld forgástengelye 23,5 fokkal van megdőlve és ez a tengely az északi féltekén a Polaris-ra (Sarkcsillag) mutat. Természetesen nem a csillagok forognak, hanem a föld forgása következtében látszódnak forogni a csillagok a Polaris körül. Továbbiakban ajánlok némi csillagászati alapismeretet böngészésre. Mondjuk kezdd az Űrkutatás magyarul Youtube csatornával.
Üdv

2023. november 30. | 22:56 | gljzsf

A sárkány megvan Paff a bűvös. Vagy Shrek is lehetne :) Azért nem pontoztam, mert lehet nincs is igazam. Amúgy is gonosz dolog ez a pontozósdi.

kulcsarati válasza:
Köszi

2023. november 30. | 20:19 | gljzsf

Végtelen tiszteletem azoknak akik ilyen típusú fotókkal foglalkoznak, aminek az előkészítéséhez, elkészítéséhez, utómunkáihoz, nagy türelem, elkötelezettség kell. Technikailag nem tudom értékelni, mivel nincs gyakorlatom ebben a témában. Inkább csak esztétikailag mondanám el a véleményem. Valami miatt talán a színek, a formák, a szerkesztés miatt nem tetszik. Hiányzik belőle a harmónia, az esztétikum. Olyan nagyon nyers, erősen a szemlélő képébe nyomva, érzésem van. A zöld színek nagyon csúnyák, az égbolt sötét szürkesége is rontja az összképet. Hiányzik a tér mintha össze lenne nyomva minden. Pedig nagylátószögűvel fotóztad Ha pontoznám, 3-as tól jobbat nem tudnék rá adni, minden belefektetett munka figyelembe vétele mellet sem. De inkább nem pontozom, reméljük lesz még jobban sikerült is.

kulcsarati válasza:
Sajnálom, hogy nem pontoztad, nem értem a miértjét. Szinte mindenben egyet kell értsek Veled. Az előtér nagyon hiányzik, de a hely annyira szűkös volt ez előtt a szikla előtt, hogy még 14mm-en sem fért bele, hogy egy kis levegőt hagyjak. Viszont a kősárkányt akartam :-)
Ami a zöldet illeti. Mindenképp meg kellett derítenem vmivel a sziklát, ezért zseblámpát vittem magammal. Aztán az egyik expónál véletlenül a földre derítettem ahonnan a fű zöldje ezt a földöntúli látványt adta ki. Megtartottam, mert izgalmasabbnak találtam mint a hideg ledlámpáét. AZ égbolt szürkesége már csak ilyen, persze megmachinálhattam volna, de az nem én vagyok.
Köszönöm a figyelmed!
QQ