BELÉPÉS
REGISZTRÁCIÓ
ELFELEJTETT JELSZÓ
KATEGÓRIÁK
3,74
KATEGÓRIA: elkapott pillanatok
ELŐZŐ KÉP
| | egyéb
KÖVETKEZŐ KÉP
  • Feltöltve:
    2023. május 18. 07:50
  • érzékenység: 200
  • rekeszérték: 3,5
  • zársebesség: 1/320
  • Készítés helye (ország): Magyarország
  • Készítés ideje : 2023-02-18
Télűző

 

A képek értékeléséhez és az értékelések
teljes szövegének elolvasásához be kell lépnie!

BELÉPÉS

Ha még nincs felhasználóneve, akkor regisztráljon egyet.

2023. május 25. | 16:11 | sasvari

A gépeden nincs véletlenül portré mód? Mert az ilyen képeknél az nagy segítség lehet a fókusz tekintetében.
Már bocs ,hogy így zargatlak csak eszembe jutott.

Havasi Pál válasza:
Van természetesen. Régen volt, februárban. Nem emlékszem már a beállításokra.

adott pontszám: 5
2023. május 25. | 13:54 | Thuri91

Szia! Szép éles kép! Végre egy olyan potré kép, ami jól el is kapja a pillanatot. És a háttér kellően el van mostva, hogy más valakire, vagy valamire ne menjen át a tekintete a nézőnek. A szín világa és a minősége nagyon tetszik. Egy dolog van, amit nem tudtam hova tenni, de azért nem akartam pontot levonni.(Bal lent a sarokba egy ott maradt ujj, vagy egy másik ember vállal maradt ott?)

Havasi Pál válasza:
Köszönöm. Nem néztem az a kis részt, így most válasz közben nem tudom megmondani.

2023. május 18. | 22:31 | sasvari

Pál ne húzd fel magad. Ha az egész kép életlen lenne akkor azt feltételezném ami nálam is előfordul, hogy egyes képek életlennek hatnak pedig az eredeti éles. De itt egyértelműen látszik hogy pont a lényeges része életlen. Ha Pl : az éles részeket ennél a képnél életleníted és az arcra raksz + élesítést akkor a helyzet merőben javult volna.
Persze akkor sem lenne toppos de nyilván a 3-asnál jobb eredményt érhettél volna el a részemről. Mert az összhatás egységesebb lenne.

Havasi Pál válasza:
Köszönöm.

2023. május 18. | 21:57 | gljzsf

Kedves Pál! Nem értem miért vitatkozol egy értékelővel Szíve joga mindenkinek hányast ad a képre. Ez tényleg elég elba...ot kép ha a minőséget nézzük, aminek tényleg kukában lenne a helye. Azt hogy néhányan felülpontoztuk, hogy ne vegyük el valakinek a kedvét nem jelenti, hogy jó a kép. Egy pontozással vitatkozni amúgy is felesleges, mert részben szubjektív, hangulatfüggő, és mindenkinek mások a szempontjai. A meddő vita nem vezet sehová. Ilyen képeknél a minimális elvárás, hogy az arc és főleg a szem éles legyen. Itt egyik sem teljesült. Tehát? Mind megy a vita?

Havasi Pál válasza:
Igazad van, neked elhiszem. (Én se mondtam, hogy többet ér, és nem is védem mert írtam, hogy az a része rossz) Csak hihetetlen amikor valakiknek betolom legtöbbször a nettó 5. pontot apróbb hibák ellenére nem vonok tized értéket legyen a maximummal elégedett, illetve rosszabb kép esetén 4 - 5 között. Majd egy számomra nem tetsző képnél "Pont nélkül" üzemmódba kapcsolok, ahogy Tőled és Foto50-től tanultam, hogy ne rontsam mások átlagát, akkor nem értem, hogy mi értelme van valaki számára szemrebbenés nélkül kidobni a 3 vagy akár rosszabb nyerőszámot? Jól van, igazad van. Szíve rajta mindenkinek, legyen ezentúl így ha erre van igény, pontozni fogom következetesen a rosszabbul sikerült képeket is, nincs ezzel semmi gond, és ezzel megnyugtatóan le is van zárva a történet. Akkor így gondolom rendben.

2023. május 18. | 19:26 | Fotos84

Nos, egy jó objektív, és nem is feltétlenül L-es, kellően kontrasztos témánál, jó fényviszonyok között tizedmásodpercek alatt élesre áll. A többi a már jórészt a fotóson múlik. Épp ez az egyik kihívás a rendezvény és akciófotózásban, hogy a kép akkor is éles legyen ahol kell, ha csak másodpercek vannak a gyors mozgások megörökítéséhez. Az életlen szemek portrénál különösen alapvető hibának számítanak, és ezt csak újrafotózással lehet orvosolni, tehát teljesen racionálisan pontoztam - olvasd el a szabályzatot. Tehát lehet kifogást keresni, csak szerintem nem feltétlenül érdemes.

Havasi Pál válasza:
Igen, egyben azt is látom, hogy teljesen elb...... fotók kaptak eddig érthetetlen módon 3 vagy 3 fölötti értékelést, és ezt a képet azokkal egyszintre hozni nem arányos. Olyan fotókra értem amik 2-nél jobbat nem érdemelnek, mert szó szerint (Több) súlyos hibával vagy teljesen jellegtelen, unalmas, házifotónak is gyerekesen gagyi témával készültek. Olyankor csodálkozom. Azok után meg ilyenkor is. Ezért nem tetszik csak a kettős mérce. Különben magam is többször hangsúlyoztam, hogy valóban rossz az a része a képnek. Elismerem, hogy nem jó. De legyen mindenben igazad van. Egyszinten van egy nézhetetlenül pixeles fűszálnál/vízcseppnél/csigabigánál stb... ez van. Ezzel lezártam.

2023. május 18. | 12:49 | foto50

Szia!
Nem lenne rossz, de a fókusz elcsúszott hátrafelé, és így éppen csak az nem éles, aminek egy ilyen felvételen lennie kellene, még akkor is ha nem portré, hanem elkapott pillanat, pláne, hogy belenéz a kamerába, az ember azonnal szemkontaktust alakít(ana) ki a fotóalannyal.
Üdv:
Józsi

Havasi Pál válasza:
Felém nézett, nem pontosan bele a kamerába. Felvonulás közben nem is teheti meg, hogy megálljon én pedig nyugodtan minden beállítás mellett a szemre külön is fókuszáljak. Tudom, hogy jogos és lehetne élesebb is, de nem durva hiba. A kép egyben van és körben az egész test jól fókuszált. Azt a pontot kihagyta az obi. Tudom, hogy lehetne jobb, de itt mindenki megszokta a stúdiómunkát a percekig történő nyugodtan állításokkal. Ez egy kicsit nehezebb műfaj.

adott pontszám: 3
2023. május 18. | 12:06 | Fotos84

Markáns arc, a színvilága és a fények is jók, viszont a szemek helyett a sapkán van az élesség. Én az ilyen képeimet (sajnos vannak időnként) gondolkodás nélkül törlöm, max bosszankodok, ha egyébként tök jól elkapott kép lenne. üdv.

Havasi Pál válasza:
Nem tudok egyetérteni vele, mert ha jó a kép, a szerkesztés, a fény, és tetszenek a színek, a téma, egyetlen olyan technikai hibáért, hogy nem eléggé élesek a szemek, 2 egész pontot levonni nem szoktak. Én legalábbis tizedértéket vonok le mindig, ha megfigyelted. Akkor ha a fül sem eléggé éles, újabb 2 pont, ha az orr sem akkor már mínuszba kerülök? Való igaz, hogy nem annyira éles mint kellene, de nem is torzult/homályos hanem szépen kivehető a szem és azon belül a pupilla. Nem hatalmas pontatlanság. Való igaz, hogy nem pózolt nekem órákig mint egy műteremben. Mint írtam már korábban, sodródó karneváli tömegben a másodperc tört részére feltűnő alakot fotózni kihívás. Ilyen érdekes alakot, ilyen minőségben is az. Sokaknak ez csak bemozdult kép lenne, ennyi biztosan nem. Öt is mozgás közben értem el. Nem állt meg nekem pózolni mint egy Velencei karneválon. Még L sorozatú objektívvel sem lehet másodpercek alatt fotózni úgy, hogy a gép ráérjen egészen pontosan fókuszálni az exponálás előtt. Másrészt ha azt mondod, hogy a sapkán van az élesség, akkor nem jól nézted. Ugyanannyira pontos a fókusz alul is mint felül. Ugyanúgy szálanként látszik a bunda, sőt még a körszakáll is. Ezek szerint nem a képet értékelted. A szem körül körben mindenhol éles, jobbra balra fent lent minden el lett követve, az az ujjnyi rész a szem körül... Ennyit tesz mélységélességnél az az 1 cm, amivel mélyebben ülnek a szemek. Hasznos lenne mindenkinek kipróbálni ezt a műfajt, aminek gyakorlatban kb 5 másodpercen belüli a teljes elkészítési ideje az észleléstől kezdve a beállításokon át az expo gomb lenyomásáig. Hogy világos legyen milyen milyen nehéz ilyen pillanatot lőni és milyen technikai határai vannak.

adott pontszám: 3
2023. május 18. | 11:18 | sasvari

Szia.
Az élesség elcsúszott és a szarvakon ill a nyakpánt fekete ill piros kockáján van.
A szerkesztés és a hangulata jó.
Javítandónak gondolom.
Üdv Sas

Havasi Pál válasza:
Legyen igazad. Itt már annyi mindenen volt az élesség - kivéve a szemek -, hogy már nem birom követi, nem is érdekel. Van aki szerint csak fent van élesség. Szerinted legalább lent is. Van akinek jó. Van aki szerint csak a szemeken hiányzik.

2023. május 18. | 10:14 | najó

életlen

Havasi Pál válasza:
Sajnos kicsit az némelyik része.

adott pontszám: 4
2023. május 18. | 09:10 | gljzsf

Szia! A minőség nincs toppon, lehet egy nagyobb képből kivágott részletet látunk, nem tudom. A szemek és az arc életlen, talán a sapka egyes részei élesek, az élességi mező hátra csúszott úgy tűnik. Színben és kompozícióban nem lenne rossz.

Havasi Pál válasza:
Igen, nem a legélesebb. Nem lett nagyobb képből vágva. A karneváli gyors forgatag okozta, hogy nem tudtam pontosabban fókuszálni. Tipikus 30 másodperces kép, ahogy én nevezem.

adott pontszám: 4,5
2023. május 18. | 08:11 | zsoltf

Tetszik a téma, jók a fények, megfelelő a vágás. Kár, hogy életlen a kép, különösen a szemek körül. Szerintem a szarvakra kúszott a fókusz.

Havasi Pál válasza:
Így van, sajnos kicsit elmozdult. Köszönöm.