BELÉPÉS
REGISZTRÁCIÓ
ELFELEJTETT JELSZÓ
KATEGÓRIÁK
5
KATEGÓRIA: természet
ELŐZŐ KÉP
| | egyéb
KÖVETKEZŐ KÉP
  • Feltöltve:
    2023. május 13. 19:05
Téli történet

 

A képek értékeléséhez és az értékelések
teljes szövegének elolvasásához be kell lépnie!

BELÉPÉS

Ha még nincs felhasználóneve, akkor regisztráljon egyet.

2023. május 17. | 14:40 | Havasi Pál

Köszönöm a jól kifejtett választ! Mint szoktam írni, pontozásnál mindig kizárólag a képet értékelem mert végülis ez a fő cél. A kép értékelése. A körülményeket szerintem nem szabad hagyni befolyásolni, mert akkor egy rosszabb kép is lehet jó valakinél. Igaz, hogy az ilyen technikák nem sokat jelentenek nálam, éppen ezért értékelek ettől páratlanul, mert a képek ettől még jók. Mint írtam nem látom benne az alkotót. Olyan mintha egy szobrász nem a saját kezével vésné ki az alakzatot, hanem beprogramoz egy eszterga vezérlőjét és már csak végig kell néznie ahogy a gép dolgozik. Az ötlet amit kitalált ettől függetlenül művészi. Ezért maga a mű is az. De egy szobornál a magas árat nem csak a művészi formára fizetik a gyűjtők, hanem a több hónapos fizikai munkára amit egy híresség a saját kezével végez kizárólag nekik. Ettől egyedi. Nincs másik példány belőle. A fotózásra alkalmazva hiányolom azt, hogy a fotós közvetlen irányítson. Fentről tisztán lássa a valós idejű képet, kreatívan alkalmazkodjon a rekeszérték, zársebesség, stb állításával. Így van benne a munkája. Lentről ez nem tehető meg. Ki van szolgáltatva a drón képességeinek. Léteztek ilyen fotók eddig is. A fényképész keresett rá megfelelő pozíciót. Repülőből, toronyház tetejéről, stb Ha egy hőlégballonból fotózod a tájat, akkor lenne maximálisan értékes. Egyedi és egyszeri. Én is szeretnék hasonló képet, de azért nem veszek drónt. Kivárom lesz-e alkalmam valamivel repülni. A színesnél pedig ha rá nézel, akkor pont a természetes színek miatt látni fogod, hogy teljesen természetes, hétköznapi érzetet kelt, mivel így látjuk alapvetően is a világot. Ezt örökítetted meg. És ezért más az ff. különlegessége miatt teljesen más világ kompozíciója. Pedig ugyanaz mind a kettő. Majdnem. A szinesnek rosszat tett a ráközelítés a szűkebb terület. Még jobban kiemelte a hétköznapi látványt. Itt többről van szó, hogy csak színes vagy ff.

zsoltf válasza:
Ha a szobrász hasonlatodból indulunk ki akkor a hagyományos fényképezés sem művészet a festéshez képest, hiszen a festő saját kezűleg tesz meg minden ecsetvonást néha hosszú hónapokon keresztül dolgozva egyetlen festményen, miközben a fotós csak megnyom egy gombot. Szerintem felesleges azon vitázni, hogy a fényképezőgép művészet a drón pedig nem. Ez éppoly meddő vita mint, hogy a művészfotókon megengedett-e az intenzív utómunka vagy sem. Csak a végső kép számít, semmi más.

adott pontszám: 5
2023. május 16. | 18:35 | Fotos84

Igazából nem is lényeges, pontosan mit/miket is látok a képen, az összhatás, ami megfogja a tekintetet. A maga absztrakt valójában zseniális. Üdv.

zsoltf válasza:
Köszönöm szépen!

adott pontszám: 5
2023. május 16. | 15:57 | Havasi Pál

Drónfotózás nem éppen az értéket képviselő képalkotási eljárások közé tartozik. Inkább ipari, kutatási, tudományos célokat szolgál. Körülbelül annyit jelent, mintha valami távvezérelt kamerával automata üzemmódban fényképeket készítenél. Lehet ez ipari, köztéri, drón, az elv ugyanaz. A fotós egy repülö szerkezetet irányít, olyan közvetlen képalkotási befolyása nincs mint egy fényképezőgépnél. Hol marad ebből a művész? Hol marad ebből az ember? Csak egy külső szemlélő mindössze. Viszont! Mindez nem számít az értékelésbe. Kizárólag a fotót nézve igényes, ötletes, hangulatos, elgondolkodtató alkotás...és ezért kifejezetten tetszik! A technikai részét nem elemzem,mert abban alig van a fotósnak érdeme. A kompozíció viszont fantasztikus. Gondolkodásra inspirál a világról, a környezetről egy másik szemmel. Ötletekre sarkall. Látványra is kellemes, jól szerkesztett. Ehhez persze kellett ez az ideális magasság, hogy ne legyen túl közel a könnyen emészthetőséghez, de azért a vonalak mégis megmaradjanak. A ff ami szintén csodát tesz vele. A színes változatnak pont ez a hiányossága. Túl közel van, és a színek miatt minden talányát elveszti. Az a kép nem több egy télen lefotózott szarvasmarháról. Unalmas, tartalmatlan, egyszerű kép. Ez szerencsére nem az!

zsoltf válasza:
Köszönöm szépen, hogy részletesen foglalkoztál a képpel, örülök, hogy tetszik. Viszont a drónfotózással szembeni viszolygásodat nem értem. A fotós ugyanúgy a kép szerzője mit a hagyományos fényképezőgépek esetében. A képet ugyanúgy a kezemben levő kijelzőn komponálom, ugyanúgy keresem a témát, a megfelelő távolságot, szöget, a jó fényeket. Gondolj csak bele, eddig hat légi fotómat értékelted, mindenhol kiemelted, hogy nem szereted a drónos képeket, viszont a hatból ötre maximum pontot adtál, és ilyeneket írtál mint: "nagyon megfogott", "lenyűgöző", "maximál", "rendkívül jó és egyedi a meglátásod", "kreatív munka! remek ötlet!". Pont ehhez a képhez írod, hogy "A kompozíció viszont fantasztikus. Gondolkodásra inspirál a világról". Szerinted a drón találta a kompozíciót vagy a fotós? Azért írtam le mindezt, mivel úgy érzem érdemes átgondolnod át a drónnal szembeni előítéleteidet. A drón csak egy eszköz, nem is ad hozzá és nem is vesz el semmit a fotós kreativitásából. Bizonyos lehetőségeket elvesz (nincs zoom, nincs blende állítás) viszont a kompozíció keresésesben hatalmas szabadságot ad. Nem vagy hozzákötve a földhöz, olyan helyekre juthatsz el könnyűszerrel ahová hagyományos fényképezőgéppel nem.

adott pontszám: 5
2023. május 16. | 15:30 | najó

Atom!

zsoltf válasza:
Rövid véleményed megtisztelő.

adott pontszám: 5
2023. május 14. | 11:50 | sasvari

Szia.
Elöször azt hittem gljzsf-robbanás.c képének egy átírt változata.
Aztán nagyban láttam meg hogy mi is valójában.
Nagyon jó lett . Felismerhetetlenül is tetszett de látva a bivalyokat ,fákat , tavat, ez ad egy pluszt.
Üdv Sas

zsoltf válasza:
Köszönöm szépen!

adott pontszám: 5
2023. május 14. | 07:28 | gljzsf

Jó kis absztrakt. Mehet is a falra.

zsoltf válasza:
Köszönöm!

adott pontszám: 5
2023. május 13. | 19:49 | foto50

Szia!
Rendkívül tetszik! Nagyon jó a szerkesztése, az állatok lábnyomai, stb. Az egész úgy ahogy van a részletektől az összképig. Gratulálok a fotóhoz!
Üdv:
Józsi

zsoltf válasza:
Köszönöm szépen. Örülök, hogy tetszik.