BELÉPÉS
REGISZTRÁCIÓ
ELFELEJTETT JELSZÓ
KATEGÓRIÁK
3,9
KATEGÓRIA: tájkép
ELŐZŐ KÉP
| | egyéb
KÖVETKEZŐ KÉP
  • Feltöltve:
    2022. december 5. 11:05
  • Készítés helye (ország): Magyarország
  • Készítés ideje : 2022-11-19
Balatonpart télen

A reggeli táj opálos, kék fényei 

A képek értékeléséhez és az értékelések
teljes szövegének elolvasásához be kell lépnie!

BELÉPÉS

Ha még nincs felhasználóneve, akkor regisztráljon egyet.

2022. december 26. | 10:03 | KJanos77

Kedves Pál

Bocs az élőtér az végül is van csak nem különül el a középtértől a kép többi részétől, csak nincs téma/elem az előtérben, Üdv

Havasi Pál válasza:
Így érthető.

2022. december 26. | 09:22 | KJanos77

Kedves Pál
Sajnálom, én is azon a véleményen vagyok, hogy a pontozás nem a legjobb metódus, a tanulásra, azért, mert nagyon rontja a fotós lelkesedését, önképét, saját magába vetett hitét, a fotós teljes mértékben azonosul egy általa készített fotóval, itt van a probléma, ha a képet dicsérik akkor jónak tartja magát, ha rossznak akkor sérülhet az önképe. Pedig egy képnek semmi köze ahhoz, hogy mi vagy te, vagy mivé válhatsz.
Elnézést még egyszer, nem volt szándékos a lepontozás, de nekem is megvannak az érveim, hogy miért mondtam mit.
1. dolog: A kompozíció során alkalmazható vizuális elemek:
vonalak – a szem mozgását megvezető vagy behatároló elemek, vagy elemcsoportok,
Szerintem lehet utalni vonalra, vezérvonalra stb., fotózásnál használjuk ezeket a fogalmakat,
2 dolog: vizuális egyensúly
"Nincs egyensúlyban?" "Jobbra dől ERŐSEN?" Nevetséges, amikor négyzetrácshoz igazítom utómunka során?)
A vizuális egyensúly egy kompozíciós eszköz, ami azt jelenti, hogy a kép közepén húzzunk függőlegesen egy vonalat, akkor a vonal körül egyensúlyban vannak a vizuális elemek. (Nálad teljesen kibillent a mérleg. Minden akció jobb oldalt van. A szem a jobb oldalra irányult) Vizuális súlyon, a vizuális elemek egy adott tulajdonságát értjük, amit képi súlynak is nevezünk. Minden elemnek van vizuális súlya. A vizuális egyensúly nagyon fontos a kompozícióban.
Szerintem lehet utalni a vizuális egyensúlyra a fotózásban
A képet szerintem csak újra fotózással lehetne vizuális egyensúlyba tenni, és ezt a dolgot érdemes megtanulni
Kérlek persze csak ha akarsz olvas utána, kevés info van róla magyarul is, de csak angolul találsz sajnos bővebb leírást hozzá. …,
Understanding Balance in Photography

Üdv
Köszönöm

Havasi Pál válasza:
Így ez is érthető. Kép elemzésénél használunk vonalakat, térbeli geometriai támpontokat. (mint segédeszköz) De szerintem nem veheti át a kép felett az uralmat. Nálad ezt éreztem inkább. Mint amikor egy verset sorok, mondatok, szavak és szótagok számlálásával elemeznénk mérnöki módra kihagyva belőle a szellemet, a lelket. Mintha a szavak értelme helyett a számok és a matematika kerülne előtérbe. Nekem első maga a tartalom, a téma aminek bemutatása miatt lett szükségszerű az egész. Ez lehet egy konkrét fizikai tárgy is, de lehet légnemű dolog mint érzés vagy hangulat. Ennek keresését már nem éreztem a kritikában. Ha egy téli kép a fagyos kihalt tájról szól, akkor ne keressünk mozgalmas dolgokat benne. Pont az rontana rajta. Említettél színpadot ahol nem történik semmi - Nincs is semmilyen színpad a képen! A színpad jobbra, a képen kívül volt! Hogyan vegye így bárki is hitelesen komolynak az észrevételt? Ami hozzá hasonló műtárgy az középtájon jobbra távolban a Balatonba nyúló üres stég! Pontozásokkal mindenhol vannak kisebb problémák, de nem lelkesedés, önkép, saját magába vetett hit miatt, ez inkább csak benned van vagy te érzékeled így a világot. Egyszerűbb oka van ezeknél, néhány értékelés nem mindig és nem teljesen igazságos. Láttam tartalom nélküli unalmas vagy tucatképeket felmagasztalva. És láttam jól sikerült értékesebb képeket gyengére értékelve.

adott pontszám: 3
2022. december 20. | 16:44 | KJanos77

Szia, nincs előtered, van egy szép vezérvonalad, mely elviszi a szemet jobbra egy másik témára a napernyőkre, (de nem ez a kép címe) nekem oda ugrott a szemem, üres a színpad, nincs érdemleges fő téma.
A napernyők sorra egy másik vonalat alkotnak, amik jobbra oldalra visznek, de ott sincs semmi érdekes. A fő téma egy fókusz pont egy érdekes pont. A kép vizuálisan nincs egyensúlyban, jobbra dől erősen. A kép széle nem tiszta. Üdv
Szép vezérvonal az jó, nincs érdekes fő téma az nagyon nem jó.

Havasi Pál válasza:
Szia! Ugyanazt a képet nézzük mindketten? 1. "Nincs előtér" - A kép legnagyobb részét pont az tölti ki, ha háttérben a Balatont és az égboltot nem veszem egyetlen egységnek, akkor a homokos előtér kb 30%, azaz a legnagyobb elem. 2. Nincs másik, vagy második téma (Pl: Napernyő) Egyetlen téma van. A Téli Balaton összképe! Tessék figyelembe venni a kép címét! Üres színpad hogyan lehet hiba? Télen? Mit vártál? Fűszoknyában táncoló lányokat 0 fokban? Nem történik semmi? Miért, minek kellene? Hajnali 7-kor egy üres strandon? Geometriailag levezetted. Mint egy tervrajzot. A fotózás nem erről szól. A fotózás alkotás. Művészként szemléljük és nem mérnökként. 3. "Nincs egyensúlyban?" "Jobbra dől ERŐSEN?" Nevetséges, amikor négyzetrácshoz igazítom utómunka során?! Jól lehúztad ezt a képet első próbálkozásra! 3 pontot itt nem a közepes képekre szoktak adni mint máshol általában, hanem az olyan csapnivaló, más fórumon 1-est érdemlő fotókra ahol súlyos technikai hibák (homályos elmosódott téma, rommá égett vagy feketére alulexponált) vannak. Azért mert téged vizuálisan megtéveszt a táj, nem jelenti, hogy jól látod. Ilyen az esetekben amikor az ember bizonytalan támpontnak vehetjük a horizontot. A távoli, több km-en húzódó partvonal egyenes. A közeli részek hozzá mérten torzulnak, főleg ha a látható nagy ív vezeti a közeli partvonalat valamint a mesterséges tárgyak (Napernyő, színpad) a süppedő homok miatt a lehető legcsálébb módon össze-vissza dőlnek. Összegezve: Adtál egy hibás értékelést mindenféle alátámasztás és megoldás nélkül. "Nincs érdekes főtéma" Ez volt a döntő következtetésed. Ellenkezőleg! Pont a lényeget hozza. "Balatonpart télen" Szokatlanul hideg, üres, kihalt táj. Magát a témát nem láttad meg, pedig pont az van elötted! Szándékos statikus alkotás azok számára akik a Balatont csak a megszokott, unalmas, populáris klisékben tudják ábrázolni: Nyáron, fényekkel, tömeggel, színekkel, vitorlással és strandolókkal...na meg napernyők alá bújt túristákkal és persze színpaddal ahol történik valami!

adott pontszám: 3,9
2022. december 9. | 19:27 | sasvari

Szia.
Ennek a képnek jó a vonal vezetése, ahogy az ív belecsatlakozik a horizontba. A napernyők is jók rajta. De a fények nem neked kedveztek ez nagyon ront a képen. Ha ff be tetted volna és egy kicsit világosítanál rajta + kontraszt szerintem jobb lenne.
Üdv Sas

Havasi Pál válasza:
Valóban. Minden jó ahogy írtad. A színeket azért hagytam mert nagyon tetszett az az egyedi kékség ami a tájat vette körül.