BELÉPÉS
REGISZTRÁCIÓ
ELFELEJTETT JELSZÓ
KATEGÓRIÁK
4,84
KATEGÓRIA: elkapott pillanatok
ELŐZŐ KÉP
| | egyéb
KÖVETKEZŐ KÉP
  • Feltöltve:
    2022. szeptember 12. 21:41
  • érzékenység: ISO100
  • rekeszérték: 4,5
  • zársebesség: 1/200
  • Készítés helye (ország): Magyarország
  • Készítés ideje : 2022-09-02
Városnézés

 

A képek értékeléséhez és az értékelések
teljes szövegének elolvasásához be kell lépnie!

BELÉPÉS

Ha még nincs felhasználóneve, akkor regisztráljon egyet.

adott pontszám: 4,6
2022. szeptember 26. | 10:02 | sasvari

Szia.
Tetszik a téma . A mélységélesség jó. A háttér szín világa lehetne egy picit kontrasztosabb. Talán egy csipetnyivel több tér is elférne a fényképezés irányában.
De ettől függetlenül jó kép.
Üdv Sas

Havasi Pál válasza:
Köszönöm!

2022. szeptember 16. | 10:17 | zsiga755

Szia!
Saját tapasztalat. Normafánál rohangáló kutyákat fotóztam, ahol óhatatlanul emberek is kerültek a képekre. Odajött hozzám két hölgy akik nem durván, de határozottan kérték, hogy mutassam meg a képeket amiket készítettem (digitálisak), és amelyeken szerepeltek, személyiségi jogokra hivatkozva ott a helyszínen ki kellett törölnöm. Csak azért szóltam, hogy nehogy kellemetlenség legyen belőle.
Itt a fotozz cikkek közöt is találni ami az emberek fotózásáról illetve a megosztás jogi útvesztőiben próbál eligazítani.

Havasi Pál válasza:
Igen, köszönöm, ismerem a helyzetet. Nagyon összetett. Gyakorlatba nehezen ültethető. Hoztak egy törvényt róla mivel korábban nem volt és fel kellett mutatni valamit. Kirakatpolitika. A "szereplő" kérésére nem jelenhet meg. Ehhez kell egy határozott elutasító szándék tőle, és egy technikai megoldás ami nem feltétlenül törlést jelent ha megoldható, hogy ne legyen a személyiségvonásai felismerhetők akkor elég egy utómunka is. A törvény ezt önállóan nem is szankcionálja. Kell hozzá egy polgári per. Ami többnyire figyelmeztetéssel végződik. Tudósításnál pl utcajelenet vagy rendezvény esetén ez nem igazán életképes. Nem lehet engedélyt kérni több tucat/száz embertől. A médiába pedig kell fotó a hírekhez! Így az újságíró dolgozik, a járókelő elviseli és csak akkor szól ha kifejezetten zavarja, de szerencsére az értelmes többség ilyenkor vagy kilép a képből vagy hátat fordít pár amíg látja, hogy fotóznak. Ha egy konkrét személyt szeretnék a középpontba állítani akkor felveszem vele a kapcsolatot, hiszen meg tudom érteni a szándékát én is! Meg kell találni az arany középutat, illetve már fotózás alatt felismerni a személyiségeket, hogy mi az ami megengedhető adott személynél. Meglepő de az emberek inkább igénylik, hogy őket fotózzák! Eddig szerencsére csak ilyenekkel találkoztam. Rendezvényeken általában 2 - 4 ember vagy társaság megállít azzal a kéréssel, hogy fotózzam le őket is! A képen szerintem olaszok vannak a jellegzetes bőrtónusuk és arcvonásaik alapján. Nagyívben tettek a környezetre. Mindenki fotózott mindent, keresztbe-kasul amit csak látott, magukat és másokat is! Ez az a szituáció ami könnyebb helyzetet kínál. Köszönöm, hogy írtál ezzel kapcsolatban. Érdekes és hasznos téma.

2022. szeptember 15. | 09:39 | zsiga755

Szia!
Belegyeztek, hogy megoszthasd a képet?

Havasi Pál válasza:
Szia, nem tudtam átkiabálni hozzájuk. Sejtem az aggodalmad, de azért megkérdezem, hogy miért?

adott pontszám: 5
2022. szeptember 14. | 18:46 | foto50

Szia!
Ez jó pillanat, mindenki kivétel nélkül a telefonjával van elfoglalva. A várost is fotón nézik, nem is élőben. Igazi mai életkép.
Üdv:
Józsi

Havasi Pál válasza:
Köszönöm! Éppen a várban teszteltem néhány objektívet és készítettem felvételeket a halászbástyáról is egyben. Meglepődtem amikor véletlenül észrevettem velem egyszinten egy erkélyt ahova nem tudom, hogy honnan jutottak fel a túristák. Valami külön kiszögellés volt, így ők sem vették észre, hogy velük párhuzamosan pedig az én erkélyem van! Tiszta labirintus. Maximum 2 másodperc amíg kölcsönösen észre nem vesznek, így gyorsan állítottam és már fotóztam is, mielött elmúlna a pillanat!

adott pontszám: 4
2022. szeptember 13. | 17:06 | cstibi73

Tetszik az ötlet, hangsúlyos a főtéma, jól kiemelkedik a képből. Enyhén túlexponált a kép, kiégett az ég. Pár fokot balra fordítva a gépet és jobbra lépve (nem tudom lehetséges volt-e), látni, sejteni lehetne, hogy mit is néznek, fotóznak az emberek. Igy szerintem kifelé néznek a képből. A kiváncsiságot mindenesetre így is felkelti.

Havasi Pál válasza:
Köszönöm! Ilyenkor esély sincs a hajszálpontos állításra. Egyrészt észrevesznek és elmúlik a pillanat varázsa, de ha nem vesznek észre akkor is kimozdulnak már ebből az érdekes helyzetből. Én kétmásodperces fotóknak neveztem el ezeket, mert tapasztalatom szerint egy őszinte és érdekes pillanat megörökítésére maximum 2 másodperc van mielőtt kimozdulnának...vagy ennél kevesebb! Ennyi idő alatt kell elővenni a fényképezőgépet, bekapcsolni, állítani legalább a rekeszértéken és a zársebességen, felemelni, zoomolni, majd exponálni! Ilyenkor nem lehet gondolkodni, csak ösztönösen és nagyon gyorsan csinálni mindent, hogy meglegyen a kép! Izgalmas időtöltés, "férfi munka" ez a riport kategória! Én jobban szeretem minden beállított "műtermi" jellegű munkánál.