BELÉPÉS
REGISZTRÁCIÓ
ELFELEJTETT JELSZÓ
KATEGÓRIÁK
5
KATEGÓRIA: makró
ELŐZŐ KÉP
| | egyéb
KÖVETKEZŐ KÉP
  • Feltöltve:
    2022. július 19. 14:11
Beolvadás

 

A képek értékeléséhez és az értékelések
teljes szövegének elolvasásához be kell lépnie!

BELÉPÉS

Ha még nincs felhasználóneve, akkor regisztráljon egyet.

2022. augusztus 17. | 15:45 | sasvari

Értem...legalább is remélem :) .Köszönöm.

foto50 válasza:
OKÉ, írj nyugodtan privátban, ha van kérdésed

2022. augusztus 16. | 17:07 | sasvari

Adobe cs6-tal dolgozol?
Ott külön állítod be a tif fájlt?
Azért nem értem a dolgot nálam mert idáig jó volt.

foto50 válasza:
Szia!
A leírtak szempontjából mindegy, melyik PS verziót használod. Nem értem mire gondolsz, amikor a "külön beállításról" beszélsz. Az első mentést tiff formátumban csinálom, még átméretezés nélkül (hogy a nagy állományom is megmaradjon), de ezt ki is lehet hagyni. Felbontást nem változtatok, csak átméretezek és mentek jpeg formátumban.
Üdv:
Józsi

adott pontszám: 5
2022. augusztus 16. | 17:04 | sasvari

Szia.
Megtaláltam azt hittem régi képek között kell keresni..Ez a kép elkerülte a figyelmem ,most nézem pont akkor nyaraltam.
Az élességi tartomány pontossága lenyűgöző a növény és a szemek tű élesek. Mondjuk jobban tetszene ha a szárnyán is több élesség lenne. De nagy bravúr ilyen pontosan lőni.,
Tetszik a háttérmosás és a szellős szerkesztés.
Üdv Sas

foto50 válasza:
Szia!
Köszönöm az értékelést, örülök, hogy tetszik ez is!
Üdv:
Józsi

adott pontszám: 5
2022. július 24. | 14:42 | farfalle

Na kérem, ez már döfi! Szóval így kell egy lepkét megörökíteni, - mondja egy öreg lepkész. Kiváló munka. A boglárka színvilágához jobban ment volna egy nem ilyen hozzá hasonló, hanem pl. zöldes háttér. Gondolom, hogy ez így adódott és nem kívántál az utómunkánál a háttér színével foglalkozni. (Pedig lehet)
Üdv
Péter

foto50 válasza:
Szia!
Köszönöm

2022. július 20. | 17:42 | gljzsf

Miért használod a tiff formátumot? Van előnye más formátumokkal szemben?

foto50 válasza:
Szia!
Nem, tudom van-e előnye, vagy van-e más olyan formátum aminek plusz előnye lenne. Én azért használom, mert egy nagyon elterjedt, veszteségmentes tömörítést is magában foglaló formátum, amit a legtöbb alkalmazás jól kezel. Így pl. ha fotónyomtató stúdióba viszek képet "előhívni" nyomtatni ezt preferálják. Továbbá én talán megszokásból is ebben a formátumban tárolom a fotóimat. Egyébként éppen a nyomtatási opciók miatt fotózok Adobe rgb színprofillal, mert azon kívül, hogy sokkal szélesebb színtartományt fed le mint az sRGB, a fotónyomtatók ezzel kompatibilisek és ha beállítok egy színt a gépemen akkor ugyanazt kapom vissza a nyomaton.

adott pontszám: 5
2022. július 20. | 08:35 | Havasi Pál

Ismét egy jól sikerült kép. Mit mondhatnék még el róla az előző után? Legfeljebb annyit, hogy a vágás nem tetszik, mintha túlságosan fent lenne a pillangó. Ezen kívül minden tökéletes.

foto50 válasza:
Szia!
Köszönöm szépen ezt az értékelést is! Ragaszkodtam az ág helyzetéhez és a formátumhoz, középre nem akartam tenni a lepkét, így éreztem elég teret körülötte. Van benne némi feszültség a szerkesztés miatt, ez igaz.

adott pontszám: 5
2022. július 20. | 08:27 | zsiga755

Szia!
Jó kép lett,
jó színekkel, jó háttérrel,
a vágást érzem furcsának, bár magam sem tudom, hogyan lehetne jobban megoldani,
tetszik a minimális mélységélesség.

foto50 válasza:
Szia!
Köszönöm az értékelést! Örülök, hogy tetszik!

2022. július 19. | 19:08 | gljzsf

Azért arra kíváncsi lennék, hogy miért nem jelentkezik nálad a homogén háttéren az a jellegzetes sávosodás tömörítéskor ami nálam rendszeresen megjelenik. Van valami technikád? vagy milyen progival, beállításokkal méretezed át a képet? Köszi!

foto50 válasza:
Szia!
PS-t használok alapvetően, ehhez csak zajszűrő szoftvert használok külön pluginként beépülve a PS-be, ha szükséges (400 ISO felett leszűröm, mert a 80D e fölött már kezd zajt produkálni, 800 fölött meg elviselhetetlen). A RAW fájlokat a PS-ben konverterében nyitom meg, ott a szükséges beállítások után megy meg a PS standard felületére. Én adobe rgb. profilban fotózok és amikor a RAW fájlt küldöm a PS felületre akkor alakítom át sRGB-re (erre is kalibrálva van a monitorom). Ekkor szűrök külön zajt ha kell, majd ezt követően itt állitok be még minden mást, amit akarok (színek, esetleg még vágok, bár azt a RAW-ban szoktam, élesség stb.) ezután lementem a képet TIFF-ben (nem használok semmilyen tömörítést) marad a kép 300 dpi full méret (nyilván a vágott). Majd leméretezem a képet 1200 px méretre (fekvő formátum vízszintes oldal) a felbontást én nem álítom, marad 300 dpi. Mentés másként formátum választás jpg-re. Feldobja a jpg mentés ablakot, ahol látszik már a fotó fájl mérete. A fotók jelentős része így belefér a 600 kb. méretbe a legjobb jpg minőség (12) mellett. Ha nem fér bele a legjobb minőségbe a 600 kb méret mellett, akkor 11-es szintre állítom a jpg minőségi csúszkát. A felbontáshoz sosem nyúlok. Ha így sem fér bele, akkor újramértezem a képet (törlöm az előző méretezést és újra a TIFF - ből indulok ki) 1150 esetleg 1100 px méretre addig "játszom" amíg 600 kb alá kerülök. Van olyan, hogy csak éppen csúszik túl a 600 kb-on a fájlméret, ekkor elég szokott lenni, ha a jpg. mentési opciókat változtatom meg Sandard/optimalizált/progresszív (50 kb-körül lehet nyerni ezen).
A méretcsökkentés után ha kell még kicsit korrigálni pl. élesség azt még megteszem. Legtöbbször nem kell.
Szóval én így szoktam eljárni, nem hiszem, hogy újat mondtam bármivel, de ha másként szoktad csinálni esetleg próbáld ki így.
Üdv:
Józsi

adott pontszám: 5
2022. július 19. | 16:15 | gljzsf

Szia! Nagyon szép, igényesen kidolgozott fotó. A homogén hátteret még nehezebb szépen kidolgozni, ez itt jól sikerült.

foto50 válasza:
Szia!
Köszönöm szépen az értékelést, örülök, hogy így gondolod!
Üdv:
Józsi