BELÉPÉS
REGISZTRÁCIÓ
ELFELEJTETT JELSZÓ
KATEGÓRIÁK
2,33
KATEGÓRIA: egyéb
ELŐZŐ KÉP
| | egyéb
KÖVETKEZŐ KÉP
  • Feltöltve:
    2022. május 16. 19:45
  • érzékenység: 100
  • rekeszérték: 11
  • zársebesség: 160
  • Készítés helye (ország): Magyarország
  • Készítés ideje : 2022-05-03
Májusfák

 

A képek értékeléséhez és az értékelések
teljes szövegének elolvasásához be kell lépnie!

BELÉPÉS

Ha még nincs felhasználóneve, akkor regisztráljon egyet.

2022. június 18. | 20:55 | sasvari

Remélem érthető amit írtam mert munka közeben pötyögtem 1-1 vessző ,pont és névelő kihagyásával.

2022. június 18. | 12:36 | sasvari

Még annyi: motmen elnézést is kért ha a szavai számodra keményebbek voltak. ( nem sok mindenkire jellemző. Szerintem rám sem sajnos.)
gljzsf türelemmel próbálja elmagyarázni.
Azur keményebb szavait amiben van igazság.
A helyzet az ,hogy vannak dolgok amiben neked van igazad.
Ha gyakorlod az elfogadást és elengedést (itt lesz rá módod) és a lényegeset a lényegtelentől megtudod különböztetni akkor nem jönnek többet elő az Orangutánok a gyümölcsös kertből.
:)

Havasi Pál válasza:
Köszönöm, teljesen igazad van!

2022. június 18. | 11:33 | sasvari

Szia.
Amiket leírsz ezen mindenki keresztül ment.
Nem csak fotózás szempontjából szereztem ismereteket , hanem másokról és magamról is.
Nehezebben viseltem a kritikákat az elején.
1.Amit megtanultam nem azonosulni a képemmel,így nem fáj ha lehúzzák .
2. Megnézem ki írja a véleményt.
-van aki szigorúan pontoz az ő 4- ese másoknak 5.
Ha egy kezdő pontozza 5- re de egy profibb fotós 3-ra akkor nyilván tudom a helyem a világban . :D
- Van aki kezdő az ő véleménye nem minden esetben releváns.
-A képek szubjektívek ezért az egyik ember 5-ös nek látja a másik csak 3-asnak akár 2 jobb fotós értékelése is lehet eltérő.
- A véleményezést is tanulni kell. Sok vélemény megírása után látom ,hogy vannak vélemények amiket ha most írnám merőben mást írnék. Ez részben a látásmódom fejlődése is befolyásolja.
Személyiségemhez is sokat tett az oldal.
Sok fotós itt most a jobbakról beszélek. illettem kezdőként negatív kritikával.Sokuk hozzáállása emberi példaként szolgált a saját személyiségem formálásához ezek között szerepel az alázat, egomentesség, emberség. Továbbá elfogadtam a nyersebb kritikákat is jobban kezelni. Attól az értékelő nem rossz csak a kifejezési módszere más.
Ha megsértődök mint ahogy gljzsf - is mondta az csak az én fejlődésemet gátolja.
Ma már nem érint meg ki ,hogy fogalamaz egy a fontos ,hogy amit ír mennyire állja meg a helyét.
Az amikkel azonosulni tudok kritikák alapján szinte minden képemet javítottam klasszisokkal jobbak lettek a képek . Egyet kettőt vissza is töltök tiszteletem jeléül. Csak hálával tartozom mindenkinek aki érdemben segít.
Ennyi jutott most hirtelen eszembe. Remélem segít.

Havasi Pál válasza:
Nagyon hasznos volt ez a részletes elemzés.

2022. május 20. | 10:59 | gljzsf

Vannak itt néhányan, akik többnyire negatívra fotóznak. Hegyiember, Azúr stb. Ott nincs manipuláció. Nézegesd az ő képeiket is. Bár ők a 6x6-os formátumot részesítik előnyben. Itt a helyszín megválasztása, a komponálás sokkal nagyobb hangsúlyt kap, mert nem lehet 50-60 képet készíteni., hogy egy kettő majd csak jó lesz.

2022. május 20. | 06:38 | gljzsf

Jól van, sok mindenben igazad van. De sokan nem is képesek megfogalmazni azt hogy mi a hibája egy képnek. Csak azt látják hogy nem jó hogy miért azt nem. Nem is könnyű. És aztán jönnek a mondvacsinált kritikák, amiket én is utálok. Nézzük ezt a képet. Először is döntds el mit akarsz bemutatni. Ezen a képen dominás a vártorony a többi csak mellékszereplő. Hogyan tudnád ezt a tornyot jól bemutatni? Egyrészt nagyon fontosak a fények. Itt kissé túl direktek voltak. Nagy a különbség az árnyékos és a napsütötte részek között. Utómunkával ezen némileg lehet javítani. ACD see, Photoshop stb. ki mit szeret. Szerkesztés: Vannak szabályok amiket érdemes alkalmazni. Pl. ne helyezd középre a témát. Általában az nem hozza a kívánt eredményt (de mindig vannak kivételek) Használd a vonalakat a témára vezetés részeként. Várfalak például. Ha épületet fotózol használd a perspektíva korrekciót húzd egyenesbe a vonalakat, köszöböld ki a látószög okozta perspektíva torzulásokat. Itt például a torony enyhény jobbra dől, és felfelé szűkül. Próbálj olyankor fotózni, mikor az időjárás ad hozzá a képhez. A direkt napfény a legritkább esetben lesz ilyen. Arany órák, felhős égbolt, stb. Olvass könyveket a fotózásról, nézegess képeket és amik tetszenek, azt elemezd ki magadnak hogy mi lehet az oka. Gyakorold a képfeldolgozásokat, programok használatát. A legtöbb képen sokat lehet javítani ahhoz képest ahogy kijön a gépből. Ha profibb leszel akár más hangulatot is tudsz varázsolni a képhez. Gyakorod a komponálást. Egy témát fotózz meg több szögből többféle módon, és válaszd ki a legjobbat otthon gép előtt. Lehet 100 képbő csak egy fog tetszeni. Nálam kb ilyen az arány. A többi kuka. Csak azt az egyet tölds fel. A képcím választás is fontos lehet, bár engem az nem hat meg túlságosan. Nézd a képedet és jönnek a hozzá illő gondolatok. Erre a képre én jó címnek tartanám a Májust, vagy Májusi fények De lehet más is csak ötleteltem. Ez utal a májusfákra is, a temészet állapotára a fényekre, stb. Lehetne csak ez alá a kép alá oldalakat írni. De ne vedd zokon ha ezt itt nem fogják megtenni az itteni fotósok. Vannak fotós facebook oldalak, ott ha kéred vannak akik kielemzik a képeidet. Ahogy írod az időből nem csak Neked másnak sincs sok. Az manapság már kevés, hogy technikailag rendben van a kép. Mindenki fotóz. Mobillal komoly géppel, bármivel. Csak az átlagot meghaladó, vagy valamilyen érdekes témát érdekesen vagy szépen bemutató fotómál lehet jó pontozásra számítani. És még itt is bejön a szubjektivitás is. Röviden ennyi most :)

Havasi Pál válasza:
Szó szerint azokat írtad le amiket én is gondolok. A cím választás valóban nagyon szerencsétlen elkapkodott volt. A fotózás helyszíni részét magam is betartom. Több kép készül különböző beállításokkal és különböző pozíciókból. Van ami jobban tetszik, van ami kevésbé, van ami kuka, itt lehet, hogy nem ezt kellett volna kiválasztanom feltöltésre.A készítés napnyugta előtt 1,5 órával volt a fények kezdtek jól alakulni. Korrekciót annyiban alkalmaztam, hogy a dőlést próbáltam egyenesbe hozni, illetve a vágás ami szerintem sajnos lehet, hogy szűkre sikerült ismét. Gyakran esek ebbe a hibába. A legtöbb javítani valót a képfeldolgozó programokkal kapcsolatban írtad. Ez az amit úgy kell megoldanom, hogy a nyers kép jó legyen. Ugyanis továbbra sem vagyok képes semmilyen módosításra az eredeti fotók fényein és színárnyalatain, stb. Nem marketing, művész képeket akarok készíteni hanem tudósításokat egy-egy helyszínről vagy jelenségről. Látom, a különféle agyonmódosított és így valóban festményszerűen csodálatos képeket, és azt, hogy igazad van velük kapcsolatban. Viszont én amatőr újságíróként a tisztán eredeti képekben hiszek a minél nagyobb hitelességért - tudom, hogy nem szerencsés, de ez az én útválasztásom. Nagy részben a fotoshop hiánya jön ki rajtuk és ezt is kérik számon rajtam. De ezek nem azok a fotók, és nem a fotoshopról szólnak. Most akkor hogy legyek okos? Annyit tudok tenni, hogy minden tanácsot figyelembe véve minél jobb természetes fényképezésre törekszem - minél kisebb gond legyen - a számítógépes programok hiánya ne érződjön annyira. Ilyenek módosítás mentes nyers képek voltak azok is amik másnak tetszettek. Pl: Corpus. Amit érdekesnek tartok még külön megemlíteni, hogy ezeket a képeket alig 1 -2 ember értékeli, így kevés jobb pontot lehet szerezni. Szemben azzal, hogy a rosszabbra 3 akár 5 ember ugrik azonnal lehúzni a szerzőt. Így viszont mindig csak vissza lehet csúszni egy-egy új kép feltöltéssel, mert a jobbakat nem értékelik, csak a rosszabbakat. Nem hiteles így.

2022. május 19. | 22:03 | gljzsf

Nem akarok trollkodni, de véletlenül elolvastam Azúr hozzászólását. Azt gondolom sok mindenben igaza van. Kicsit átgondoltabban kellene értékelned is, és feltöltened is. Azt gondolom a látásmódodban, és a technikai oldalon is, még bőven vannak hiányosságok, van hová fejlődni, és többet kellene fotókat festményeket elemezned, az sokat segítene. Nem könnyű megtalálni a harmóniát, én úgy látom Neked nem nagyon sikerül. De ezen ne bántódj meg segítő szándékkal írom. A legtöbb ember ezen az oldalon segíteni akar. De ha Te ezt elutasítod, és kioktatod azokat akik ezt próbálják, saját magadat gátlod a fejlődésben. És ne hivatkozz arra, hogy a tanárod vagy mentorod szerint az egy jó kép. Ez senkit nem érdekel. Az a jó kép amit sokan jónak látnak.

Havasi Pál válasza:
Köszönöm! Tudom, hogy kevesek között - benned megbízhatom! Tudom, hogy eddig sem rossz szándékkal írtál. Azt is tudom, hogy nagyon tapasztalt és profi fotósként hasznos tanácsokat küldtél eddig is. Tőled azt is elfogadom most már, ha kissé mogorvábban fogalmazol - mert szerintem mindketten tiszteljük egymást, és ez itt ritka erény mint látom! Amit nem tudok elfogadni: Amikor egy 4,5 - 5 átlag feletti sokat tapasztalt fotós (NEM RÓLAD VAN SZÓ!) első látogatásakor köszönés helyett letépi a fejem a maga fennkölt magasságából és minden segítő szándék nélkül csak az élcelődés a célja! Én új vagyok itt, sok tapasztalatom nincs, de ha a régi tagoktól ezt a fogadtatást látom, akkor mit gondoljak? Korrekt? Becsületes? Senki nem volt még itt új? Senkit nem kellett segíteni? Egyből profinak született mindenki? Értem én, hogy néha még a jó kép is szar...írja le nyugodtan! De ha már annyira "profi" valaki, akkor viselkedjen is úgy, mutasson példát, a véleménye mellé írja le a megoldást is! Mert abból nagyon keveset látok, üres szavakból annál többet: "Szia! Középszerű ez a kép. Szia!"..."Szia! Unalmas ez a kép. Szia!"...Szia! Nem látom a témát. Szia!" és hasonlók! Oké! Legyen igaza! De akkor vegye elő azt a témát és mutassa meg, mert ez így nem értékelés! Van különbség szándék és szándék között. Látszik amikor valaki értelmesen értékel, vagy csak azért jött, hogy belekössön...mert van ilyen is! Nem hiszem el, hogy nem lehet művelt ember módjára udvarias tisztelettel megfogalmazni egy kritikát!! PL: "Nem tetszik, mert...mert...és mert...helyette ezt...ezt...és ezt javaslom!" Van akit sosem láttam, jobb esetben köszön, leírja maximum 3 mondatban, hogy szar vagyok aztán eltűnik mint orángután a gyümölcsöskertben. Azzal a 4,5 feletti átlagponttal amit mindenki kapott tőlem kb 80 értékelés alatt qwa sok embert haragítottam magamra :)...hálából besétál az új képemhez, és amire mástól 4. kaptam jópofán bedob egy 2. Teljesen korrekt!

2022. május 18. | 13:29 | Azúr

Te persze írhatsz lesújtó kritikát, beleírva egy rakás hülyeséget, mert lila gőzöd sincs az adott területről, és le is pontozhatsz...neked szabad. Ha Motmen ír egy teljesen helytálló véleményt, meg vagy sértődve. Ideje magadba szállnod!

Havasi Pál válasza:
Amikor 5. értékeltem a képed, nem tiltakoztál ennyire, hogy rakás hülyeséget írok és lila gőzöm sincs hozzá...az a kép persze kivételt képzett ugye, csak a többinél vagyok hülye?...Örülök, hogy ilyen nagyra értékeled magad, de legközelebb kérlek gondolkozz el...főleg ha maga az érintett is néhány sorban tisztázta a valóban jogos, de túlzóan lesujtó kritikát. Békével lezárult ez a téma. Egyedül Te foglalkozol vele és veszed elő újra, új feszültséget generálva szándékosan - miközben nem is vagy érintett. Javaslom te is békélj meg a világgal körülötted. Foglalkozzunk azal amiért itt vagyunk, a fotózással...és ne az egymásnak irogatással.

2022. május 17. | 20:40 | moTmeN

Szervusz ujra!
Elnezest, ha tulzottan eles volt a kritikam. Engedd meg, hogy viszontvalaszoljak nehany mondatodra:
- Valoban tulzottan a cimbol indultam ki a kep ertekelesekor. Enezesedet kerem emiatt.
- Ezen a forumon igen kevesen vannak, akik professzinalis fenykepeszek - olyanok, akiknek a jovedelmuk nagy resze a fenykepezes tevekenysegebol fakad. Ugy hiszem (bar egyre ritkabban veszek reszt ennek a kozossegnek az eleteben), hogy sokan vannak olyanok, akik viszont amatorkent komolyan foglalkoznak a fotozassal. Erre rengeteg idot, es persze nemi penzt is aldozva, de leginkabb egy tanulasi folyamatkent megelve. (Zarojelben megjegyzem, hogy azok a "fizetett fotosok", akiket en ismerek, azok allando idoszukeben vannak, egyaltalan nem rendelkeznek annyira az idejukkel, mint sok amator.)
- Barmennyire is szarkasztikusnak hangzott az utolso bekezdes, jo szandekkal irtam. Ulj le a keped ele, es nezd vegig magad! Hol van olyan kepelem, ami a kep szelen zavaroan kilog, vagy belog? Vannak-e olyan elemek, amik egymast kitakarjak? Mi az a legfontosabb elem*, amit meg szerettel volna mutatni? Mikepp vezetned a fotemara a nezo tekintetet?
A tudatos fotos (legyen az professzinalis, vagy amator) ezeket a kerdeseket vegigzongorazza. Egy ido utan mar a kep keszulte elott, tudat alatt, de az egy tanulasi folyamat eredmenye. Erdemes eloszor egyszeru kompoziciokbol epitkezni, keves kepi elemmel. A 'Corpus' cimu keped jo pelda.


* az elem lehet akarmi, egy fenyfolt, egy pillanat, egy erzulet, vagy akar egy vartorony.

Havasi Pál válasza:
Értem. Ez így ahogy kifejtetted nemcsak korrekt, hanem kifejezetten hasznos és építő jellegű. Köszönöm.

adott pontszám: 2
2022. május 17. | 13:36 | moTmeN

Szervusz!
Sajnos nem sikerult igazan erdekesen megragadnod a temat, es kompozicios elemekkel sem sikerult igazan megbolonditani azt.
A majusfa attol majusfa, ahogy a folklor tortenik korulotte. Ha egy vadidegennek akarnam bemutatni a majusfat, akkor akcio kozben fotoznam meg.
Ellenben ha a majusfa esztetikaja vonz, akkor egy olyan elrendezest, perspektivat keresnek, ahol jobban eloterbe kerul a majusfa karaktere. Esetleg egy fara koncentralva, a fa alol szeles latoszoggel megfotozva, hogy a hosszu szar megfelelo perspektivikus torzulast adjon.
Ilyen forman maximum kompozicios tankonyvekben tudnam elkepzelni ezt a kepet, hiszen rengeteg hibat lehet rajta bemutatni, kezdve a kepszelen belogo faaggal, vagy az allul levagott fotemaval, stb.

Havasi Pál válasza:
Szia! Igazad van, mert te vagy az értékelő... Valószínűleg nem volt szerencsés a cím választás a részemről. Nem a májusfákat akartam bemutatni, hanem a várat a környezetével, így mellékesen a májusfákkal is. Reméltem, hogy esetleg valaki több síkon párhuzamosan gondolkodva eljut a várig. Tudom hibáztam és Te ki is hegyezted rendesen a Májusfákra...ha már rossz értékelés, akkor hadd szóljon! Ha csak magát a májusfát akarnám megmutatni, akkor valóban máshogy jeleníteném meg. Hasonlóan ahogy írtad. Más perspektívából, más eszközökkel. A folklórral kapcsolatban is igazad van. Mentségemül csak azt tudom felhozni, hogy nem vagyok fizetett fotós, aki szabadon rendelkezik az ideje felett, hogy akkor sétálgasson egy helyszínre amikor az esemény történik. A fa állítás ceremóniája napján dolgoztam, mert nekem dolgoznom kell. Magyarországon, magyar fizetésből nem tehetem meg, hogy kedvem szerint legyek jelen bárhol! Tudom, hogy az én hibám, de nem várd azt el tőlem amit egy főállású professzionális fotóstól. Sem anyagilag, sem lehetőségek terén. Hogy miért volt szükség külön arra a szarkasztikus megjegyzésre a kompozíciós tankönyvekkel kapcsolatban, amikor érdemben már nem tesz hozzá a kritikához? A lelked miatt.

adott pontszám: 3,8
2022. május 17. | 05:54 | bau52lac

Szia! A kép szerkesztése nem túl szerencsés, a májusfák a torony körül csoportosulnak, de egy kilóg, egy belóg, nem elég körültekintően jártál el. Semmi érdekesség nincs a képen, bocs ez a véleményem. Üdv

Havasi Pál válasza:
Szia! Sajnos igazad van ezekben.