BELÉPÉS
REGISZTRÁCIÓ
ELFELEJTETT JELSZÓ
KATEGÓRIÁK
-
L A
KATEGÓRIA: tárgyfotók
ELŐZŐ KÉP
| | egyéb
KÖVETKEZŐ KÉP
  • Feltöltve:
    2020. november 11. 07:53
  • érzékenység: ISO400
  • fókusztávolság: 39 mm
  • objektív: Canon EF-M 15-45 IS STM
  • rekeszérték: f14
  • zársebesség: 1/20 s
Pengeéles kép

 

A képek értékeléséhez és az értékelések
teljes szövegének elolvasásához be kell lépnie!

BELÉPÉS

Ha még nincs felhasználóneve, akkor regisztráljon egyet.

2020. december 17. | 11:56 | Osztya

Szia, azt látom és olvasom, hogy elméletben aránylag felkészült vagy, viszont a gyakorlati megvalósítás terén még nagyon sok mindent kell elsajátítanod. Ez a fotó technikailag rosszul van exponálva, a színegyensúlya félrecsúszott ezért nem szándékosan kékes, hanem döglött a színezete. Tárgyfotóban a kompozíción kívűl vannak szabályok, amit kötelező betartani, mint fentebb írtam is. Amennyiben gyakorlott fotósok kritikáját bántónak gondolod, úgy azt gondolom belőled sosem lesz konkurencia. Ezt a fotót érdemes megismételni a szabályokat betartva és újra bemutatni.

2020. december 6. | 22:43 | Huti

Szia!
A cím nekem nagyon erőltetett.
Az előző hozzászólónak szépen kifejtetted a tárgyfotózás lényegét, megpróbálok ennek mentén kritikát megfogalmazni.
A képed sajnos egyik fontos tulajdonságát sem közvetíti a lefotózott terméknek. A svájci bicska legfontosabb ismérve a többfunkcióssága, itt ez nem látszik, mondanám, hogy oké ez egy részletfotó, de ahhoz meg túl sokminden látszik az egész tárgyból, fincsi, esztétikus részlet viszont egyáltalán nem. A második legfontosabb tulajdonság a penge élessége, a minőségi anyagfelhasználás és a precíz megmunkálás. Az anyagok minőségéből, struktúrájából viszont sajnos semmit nem látni a képen. Jöhetne a kifogás, hogy low-key, de nem, ez csak egy alexpós fotó, amiről emiatt hiányzik az anyagok struktúrájának a visszaadása. A reklámfotózás legalapvetőbb kritériumainak sem felel meg a kép, teljesen sehol sem éles, a tárgy piszkos és karcos, ami még a szerény megvilágítottság mellett is látszik az anyagok felületminőségével ellentétben. A szerkesztés sem szerencsés: túl szűk a kép a penge hegyénél és a logónál is, illetve nincsen megvezetve a tekintetem. Egy jó reklámfotónál kell, hogy legyen egy szemlélési irány és egy pont, amin végül megnyugszik a szemlélő tekintete. Itt nem tudom mit nézzek. A tárgyfotóknak alapvetően három feladata lehet:
- minél több technikai részlet megmutatása (forma, anyagfelhasználás, megmunkálás minősége stb.)
- a funkcionalitás bemutatása
- a vásárlási kedv felfokozása a nézőben keltett pozitív érzelmek felkorbácsolásával
- ez a kép sajnos egyik funkciót sem tölti be, én újrapróbálnám ezt a leírt szempontok mentén. A kreditet a következő próbálkozásnak szántam, ahogy írtad is, mesterséges megvilágítás nélkül ez nem nagyon megy.
Üdv. Bence, egy tárgyfotós a svájci határ mellől! :)
Az értékelő 1 kreditet utalt át a fotó készítőjének.

L A válasza:
Szia!
Köszi a tanácsokat és a kreditet! Újrapróbálom egy újabb késsel, ami nem karcos.

2020. november 11. | 18:52 | gljzsf

Oké! Értem. De mi a mondanivaló, a cél, és de.

L A válasza:
Kedves gljzsf!
Úgy látszik mégsem érted. Ha még nem olvastad volna amit a FOZÓZZ!hu-n írnak a tárgyfotókról(A műszaki fényképezés egyik fontos területe. Mint ilyen, CÉLja a fotón a tárgyak látványának valósághű ábrázolása. De pl. a fotóművészeti csendélet keretein belül a tárgyak esztétikai lényegük kifejezésére is törekedhet. Például műteremben a különböző világítási trükkökkel operálva készíthetjük el a legjobb felvételeket. Híres képviselője: Ansel Adams) a tárgyfotónak maga a tárgy a mondanivalója. Olyannak ábrázolom amilyennek én látom. Ebben az esetben a kést ábrázolhattam volna mint egy használati tárgy, de én inkább a svájcibicskák elegáns megjelenését akartam kifejezni. Ezért ilyen hideg fényű a penge, és ezért tükröződik a háttér.
Sajnos a ,,de"-re nem tudok választ adni. Nyugodtan fejtsd ki bővebben