BELÉPÉS
REGISZTRÁCIÓ
ELFELEJTETT JELSZÓ
KATEGÓRIÁK
4,96
KATEGÓRIA: portré
ELŐZŐ KÉP
| | egyéb
KÖVETKEZŐ KÉP
  • Feltöltve:
    2014. március 19. 18:53
Égszínkék

Köszönöm szépen az értékeléseiteket! :) 

A képek értékeléséhez és az értékelések
teljes szövegének elolvasásához be kell lépnie!

BELÉPÉS

Ha még nincs felhasználóneve, akkor regisztráljon egyet.

adott pontszám: 4
2014. április 17. | 19:42 | ada201_2

Szia
Aranyos kislány
ami nem tetszik a képben, az az hogy mind2 kezét elvágdostad.
A bal kezét ha rárakja a jobb karjára, és a jobb kezével bedig előrébb túr bele a hajába, sokkal jobb lenne ez a kép :)

pilipár válasza:
Köszönöm szépen az értékelésed, hogy leírtad a véleményed. A bal kezét a jobb karján tartja, és én nem éreztem céltalannak ezt a fajta vágást, de elfogadom, hogy Te másként látod. Ha közelebb túrna a hajába, sokkal nöiesebb lenne a végeredmény, én (még) nem akartam olyat.
Üdvözöllek! ildikó

adott pontszám: 5
2014. április 16. | 21:47 | mafotozz

Szia! Tetszik a vágás, a keze egy keretet ad számomra az arcnak, ami csak jobban rávezeti a tekintetet, ránézek és világítanak a boldog szemek! Grat!

pilipár válasza:
Köszönöm szépen, Ádám, nagyon örülök a veleményednek!
Jó fotózást Neked is!
Ildikó

2014. április 16. | 13:52 | chopper34

Gratulálok a hónap legjobbjához!:)

pilipár válasza:
Köszönöm szépen, Zoli, igazán kedves vagy! :)
Ildikó

adott pontszám: 4,8
2014. április 15. | 16:39 | fotosapoka

Szia!
Szép fényeket produkáltál vagy kaptál el.
Lehet kicsit sok is az arcon, de engem még nem zavar.
A kislány nagyon bájos, jó fotóalanynak tartom, külön dicséret neki.
Én hiányolom a képből a jobb kezét, valahogy oda kívánkozik, ha már minden mást megvágtál rajta.Nem szoktam kukacoskodni emiatt de itt véleményem szerint kell, hozzá tartozó elem.
A színek, kontraszt nagyon jók lettek.
Milyen objektívvel készült?

pilipár válasza:
Köszönöm szépen, Fotosapoka, a véleményed, örülök, hogy tetszik Neked! A modellnek átadom a dicsérö szavakat! :)
A kezek nekem ebben a formában nem hiányoznak mindenestül, mindkettö támaszul szolgált, a jobbal még kicsit a hajába is túr. Én úgy gondoltam, lehet látni, mi az és mit csinál, nem éreztem ennyire fontos képi elemnek, de természetesen elfogadom, ha Te így látod.
Azt hiszem, ez 1.8-as 50-es objektívvel készült.
Köszönöm szépen, hogy írtál!
Ildikó

adott pontszám: 5
2014. április 13. | 19:40 | hcsabi

Természetesen gyönyörű!
A szó minden értelmében!
Fényesen sugárzó, nagyon jól érzékeltetve ezzel a gyermeki lélek irigylésre méltó tisztaságát!
Szépek a színek, jó a szerkesztés!

Csabi

pilipár válasza:
Köszönöm szépen, Csabi, a megtisztelö szavakat, nagyon örülök, hogy a fotó ennyire tetszik Neked!
És köszönöm, hogy le is írtad a véleményed! :)
Ildikó

adott pontszám: 5
2014. április 10. | 08:34 | Tomasito

szia,
a színek harmóniája fogott meg leginkább. Szépen kiemelkedik a háttérből a téma, jó az elrendezés is . 5 pont.

pilipár válasza:
Köszönöm szépen az értékelésed, nagyon örülök, hogy így látod! :)
Ildikó

2014. április 8. | 21:28 | nemethmik

Kedves Ildikó! Egyáltalán nem haragszom, hogy felemlítetted ezt a jutalomkredit dolgot. Én is informatikus vagyok, mint a fotozz.hu kitalálói, és játékokat is szoktam tervezni, és nagyon megtetszett a fotozz.hu-nak a hihetetlen bonyolult kredit és pontozásos rendszere. Nem létezik, hogy a tagok nagy része kiigazodik, hogy a csudába is működik. Úgy gondoltam, nem pénzről van szó, hanem csak ártatlan játék az egész. Imádom a stratégiai játékokat is (diplomácia, ulti, tarokk). Szóval csak erről volt szó, de már abba is hagytam. Üdvözlettel és köszönettel, Mikós

pilipár válasza:
Köszönöm, Miklós, és örülök, hogy tényleg nem vetted zokon!
Sok év tapasztalattal a hátam mögött még én sem ismerem ki magam atekintetben, pontosan hogyan számolják.....de tudom, befolyásolja a feltöltött képek száma, a fotós átlaga, az értékelései mellé adott pontjai átlaga és a megírt értékelések száma is. Tehát elég sok minden :) De nem ez a lényeg.....írj sokat és látni fogod, hamar gyarapodásnak indul a kreditek száma. És ha korrekt hozzászólásaid lesznek, adni is fognak a fotósok is. Maguktól ;)
De mindezzel együtt valóban legyen ez egy játék....érezd jól Magad közöttünk, de ne mint stratéga, hanem mint csapatjátékos ;)
Ildikó

2014. április 8. | 20:35 | nemethmik

Kedves Ildikó! Rájöttem, hogy csináltad vaku nélkül: ezüstös fényterelő-lappal. Jó ideig tartott mire megfejtettem, eltaláltam? Ha nem, ne áruld el, hadd törjem tovább a fejem. Miklós

pilipár válasza:
Kedves Miklós, nem árulom el.....törd a fejed nyugodtan, én itt leszek még egy darabig :)

Viszont ha már így újra összefutottunk, az "ismeretségünk" okán, mint új klubtagnak engedd meg, hogy adjak egy tanácsot. Olvasgattam a napokban írt kommentjeidet....és látom, nem csak engem tiszteltél meg azzal a majdnem "egyenbekezdéssel", amiböl kiderül, hogy azért pontozol alul sok, szerinted is jónak, söt néha kiválónak ítélt képeket, mert a pontozási rendszer erre kényszerít, hanem még szóvá is teszed, hogy azt a jutalomkredit miatt teszed.
Tudod, ez az oldal elsösorban nem azért van, hogy barátokat gyüjtsünk, de tapasztalatból mondom Neked, sokkal több jószándékú és segítökész ember fog sürgölödni körülötted, a tanulásodat segítendö, ha ezt a bekezdést nem kopizod be mindenhova.....nem szimpatikus, és egy korodbéli, udvarias és jólnevelt férfitöl nem is olyan poénos, mint ha ezt egy húszéves fiú tenné. Remélem, érted, hogy gondolom.....
Mindenki így kezdi....kevés kredittel, sok értékeléssel, öszinte szavakkal.....de hidd el, a barátságos segítökész véleményed meghozza gyümölcsét.....a kéregetés pedig már most is ellenszenvet kelt ;)
Remélem, nem bántottalak meg az öszinteségemmel, hidd el, nem vezetett rossz szándék,
sok sikert Neked,
Idikó

adott pontszám: 5
2014. április 7. | 01:57 | Petya32

Szia Ildi!

Remek ez a fotó (is) a kislányodról.

Vidám, őszinte, igazi portré! :) A csodás kék szemek különösen jól érvénysülnek a bordóval együtt. Tetszik a feszes szerkesztés és a fénykezelés is, és a kamera megdöntése is jó ötletnek bizonyult!

Megérdemelt helyén van a fényképed! :)

Üdvözöllek,
Péter

pilipár válasza:
Köszönöm szépen, Peti, nagyon jólesik, hogy ez a véleményed, megpróbáltunk valami érdekesebbet csinálni, és ezek szerint sikerül! Örülök, hogy így látod! :)
Köszönöm! Ildikó
Nagyon várom az újabb portréidat én is! Tölts mielöbb ! ;)

adott pontszám: 4
2014. április 5. | 08:49 | nemethmik

Az imént osztottam ki egy hármast egy másik képre, és nem is néztem be, így most végre koncentrálhatok az igazi mestermunkákra, mint ez a fantasztikus fénykép itt. Azért kezdtem el fotózni tanulni, mert, amikor a lányom 13 éves volt még nem fotóztam, és most rettenetesen boldogtalan vagyok, hogy nincsenek igazán szép képek tucatjával a lányomról abból a korból. Mindenféle haszontalanságot oktatnak az általános iskolákban és gimnáziumokban, de fényképezést nem. Te (remélem nem haragszol, hogy csak úgy ismeretlenül letegezlek) ott tanár lehetnél; mit tanár, Veled íratnám a Hogyan fotózzunk bájos ifjú hölgyeket; fejezetet a tankönyvben, látva ezt a képedet. Ez a kép abszolút 5 pontot ér. Viszont most jön a trükk: mivel csak most jöttem ide, és elég kezdő is vagyok (nincs egy éve, hogy elvégeztem a fényképzőt), tudom, hogy csak akkor van esélyem ajándékkreditre, ha csak négy pontot adok, és találok valami (mondvacsinált, hajánál fogva előrángatott, erőltetett, kilóg a lóláb típusú) kifogásolható dolgot. Tehát, ehhoz egy piszok jó képet kell keresni, amit feltehetően olyan készített, akinek már rengeteg kreditje van. Aztán valamit kedélyesen és visszafogottan szóvá kell tenni, és várni a hatást. Most ez jön. A kislány bal kezének jelentős része levágódott, ami lehetőséget ad a kötözködésre, és egy pályázati zsűri is beleköthetne, biztonságosabb a kezeket nem levagdosni, még akkor sem, ha a fénykép minősége és mondanivalója számára irreleváns, mit ez is itt jól megfigyelhető. Az előtérben lévő virágos kanapérészletet, nem lehetett levágni, de emiatt nem vezeti a tekintetet sehova, igazából zavaró elem. Próbálta az alkotó elhomályosítani, gondolom utómunkával is a kontrasztot, élességet meg a színtelítettséget csökkenteni, de teljesen nem lehet megszüntetni. Cserébe, hogy ezt ellensúlyozza, a szemen a kékséget annyira kiemelte, hogy már vadítóan kék, nem létezik, hogy a valóságban is ennyire vibrálóan kék lenne. Láttam hasonló szemeket profi és sikeres fotósoktól, és nagyon hatásos technika. Szerintem a fotós sem hangsúlyozta volna ki ennyire, ha nem lett volna ott elöl az a kanapédarab. A harmadik mondvacsinált ügy a háttérben az ablakok fénye, azok is elviszik a tekintetet, mert egy kis önálló teret (második témát) teremtenek maguknak, és azt kezdtem rögtön keresni, hogy mit is látunk ott. Az arcon a fény nem az ablakokból jön, az világos, és ettől az az érzésem támad, hogy csak nem vakutól származik ez a fény az arcon, vagy lehet, hogy egy másik ablakból jön, esetleg a TV-ből, amit a bájos hölgy éppen nézett? Nincsenek megadva EXIF adatok sem pedig ez a gép lehetővé tette volna ezen adatok publikálását, amit mindenkinek meg kell tenni, aki erre a szintre eljut. Nincs egyetlen olyan valamire való fotós könyv sem, amibe a képekhez ne lenne megadva az filmérzékenység, a rekesz és a zársebesség. Sokszor az objektívet is megadják és az alkalmazott gyútávot is. Ezen a szinten ez már Tőled is elvárható lenne. Remélem kapok kreditet :)

pilipár válasza:
Kedves Miklós! Az elsö reakcióm az volt, meghazudtolva türelmes és kedves természetem, megtéplek, nem hasznosnak jelöllek és naná, hogy kreditet sem adok......de nem szerzem meg azt az örömet Neked, hogy visszaírhass....."ezt a sértödös némbert! Négyest kapott, és már nyafog!"
De természetesen nagyon sok dologgal nem értek egyet. Leginkább persze a hozzáállással. Tudod, másképp is lehet kredithez jutni, nem csak ilyen módon.....és hidd el, aki meg akar jutalmazni, meg fogja találni a módját, hogy ezt megtegye. Én is meg szoktam. De kicsit sem szimpatikus, ahogy Te annak reményében a hozzászólásod megfogalmaztad :)

Túlzásba estél az elején....ez a kép tényleg egész jó lett, de nem hiszem, hogy bárkinek bármit is komolyan és szakértelemmel taníthatnék. Sokat tudok, de nem eleget. De a képet valóban jól sikerültnek érzem.
A kifogásaid: a kéz levágása, a kanapé belkomponálása szándékosan ilyen, és csak szándékosan mutatok belölük ennyit, szerintem nem zavaró elem egyik sem, és kb. lesz@rom, mit mondana rá egy zsüri......nem pályázatra fotóztam ;)
Nem homályosítottam utólag, csak az expónál úgy állítottam be a gépet, hogy a mélységélesség a szemet emelje ki. A képen van egy effekt, ami a színeket meghatározta, a szemek nekem így tetszettek....és semmi köze a figyelem kanapéról való elteréléséhez. Szerinted a szem vadító, ezek szerint mégsem eléggé, ha a háttérben lávö ablakot észrevetted.....a kekeckedés tipikus példája, megy ez Neked, máris rengeteget profitáltál az oldalból ! ;)
Csak természetes fények voltak, ha érdekel, elküldöm mélben, hogy bebizonyítsam, a terem csak ablakokból áll.....sosem használok vakut, Neked sem ajánlom, ha szép képeket szeretnél, használd ki a természetes fényeket, de gondolom, ezt megtanították Neked a fotós iskolában is.....de feltételezd nyugodtan egy szerinted tanításra is alkalmas fotóstól, hogy telibevakuzza a modelljét :)
AZ EXIF adatokat azért nem adom meg, mert szeretem, ha valaki ránéz a képre, és a látvány alapján mondja meg, hogy ezdejó! , vagy azt, hogy dekár,hogynemhibátlan! És nem a rekeszt, meg az ISO-t cincálgatja, hogy ö bezzeg......a kép beszéljen és határozza meg a minöséget, ne a technikai adatok. Ha sötétben tapogatózol azok hiánya miatt, az csak arra utal, hogy nem a kép érdekel, hanem az, hogy mit lehet rajta kifogásolni. Elhiszed, hogy akkor így értékeltél volna: ha az ISO 200 volna, miért nem 600, ha az expozíciós idö 30, miért nem 60, ha a rekesz 2,8, miért nem 4,5? Öszintén......nem mindegy?
Nézz rá, és mondd azt: tetszik a kép, vagy sem? Helyes a pillanat, a mosoly, a szem, vagy sem? Szép a színvilága, vagy sem? Hat Rád, vagy sem? Itt a lényeg, nem pedig az EXIF adatok.....de az elsö ötösöd megkaptad, a Fotózz-iskolában is sikeresen vetted az elsö akadályt! :)))
Remélem, senkinek nem okoztam csalódást a válaszommal,
Sok szép hibátlan, EXIF adatokban bövelkedö képet kívánva Neked, üdvözlettel!
Ildikó
A fotós 0,5 kredittel jutalmazta a véleményezőt.

2014. március 26. | 00:34 | Vadliba

...most meg minden béka ezt a hölgyet figyeli :)


-de engedd meg, hogy kicsit tovább vigyem a kéket.
Én elhiszem, tudatosan és érzéseidnek megfelelően alkalmaztad az effektet, viszont én nem érzem jó döntésnek.
Figyeld meg a jobb alkar bőr színe kékes.
A bal váll okés, de lefelé a bal kar is kékes.
Nem kukacoskodom, ne értelmezd félre, kérlek. Csak segíteni szeretnék elkerülni a jövőben valamit, amire lehet a többiek vagy nem tudtak, vagy nem akartak figyelni.
Nekem ez a bőrszín nem természetes.

Persze ez szubjektív és monitorfüggő.

Üdvözlettel, segítő szándékú
Vadliba

pilipár válasza:
Tudom, Gabi, nem is vonom soha senkinek kétségbe a jószándékát, így a Tiédet sem! :)
Tudod, ha egy effekttel dolgozunk, akkor óhatatlan, hogy "elmásznak" a színek....az AGFA-filmeket utánzó képi világ vagy a crossprocesses is nagyon jellegzetes, van másik filmes, ami lilásba hajlik.... és ennek velejárója, hogy a börszín is megváltozik. Nem érzem, hogy ez most természetellenes lenne. Amire Te gondolsz, az szerintem az effekt hatása, de a jobb karnak arra a részére a bútorszövet szürkesége, és árnyéka is hat.....én kékes tónust nem látok, de ha van is, magyarázni csak e kettövel tudom. Az effektet és minden más finomítást a kép egészén végzek, a színeket nem foltokban állítgattam, így ha ott kékes, mindenhol annak kellene lennie. Ez pont olyan, mintha áttolnád a képet ff-be....akkor az egyenletesen konvertál, mindenhol olyan lesz, nem marad valahol kis sárga.
De ha Agfás filmet fogok mímelni, akkor már most mondom, minden kicsit zöld lesz ;)
Köszönöm, Gabi, hogy leírtad, örülök, hogy jöttél!
Ildikó

adott pontszám: 5
2014. március 25. | 15:30 | macskacsajszi.

Szia. Gratulálok ha a hét legjobb fotója lett. A kompozícióját jónak látom. Kellemesen mosott a háttér is. Élesség talált. Szép a színvilága de nekem legfőképpen a "kék szemek retinája" tetszik. Erről a lányról visszamenőleg több fotó készült: kb 4-5 évvel korábban ő volt a fogpiszkálós kislány is. Az is nagyon jó lett. További jó fotózást. üdv.

pilipár válasza:
Köszönöm szépen a véleményed, megtisztelö, hogy évekre visszamenöleg is emlékszel a lányomról készült fotókra, pedig volt jónéhány olyan is róla, ami nem tetszett ennyire mindenkinek, én mégis nagyon szeretem mindet. :)
Nagyon örülök a kedves szavaknak, és Neked is további jó fotózást!
Ildikó

adott pontszám: 5
2014. március 24. | 14:45 | Vadliba

Szia!

Gratulálok az hét fotója címhez! Látom elég szép számban érkeztek vélemények a kép alá.

Csak így tovább!

Üdvözlettel
Vadliba

Ja, majd elfelejtettem:
csodás fotó, éles, szépen mosott, kellemes a hangulata, jó szerkesztés, a színvilága kicsit el van csúszva és furi az arcon a fény, de nem összességében szerintem nem rossz.

Öt pontot adok :)

pilipár válasza:
Köszönöm szépen, Gabi az értékelésed, örülök, hogy tetszik Neked! Egy apró megjegyzés: a színvilág nincs elcsúszva, szándékosan tettem ilyenné.....egy effekt alapból, amit még kicsit igazgattam....de nem érzem, hogy természetellenessé váltak volna a színek, igyekeztem a valóságoshoz közel tartani. A fények tekintetében igazat kell adjak.
Köszönöm, hogy írtál!
Ildikó

2014. március 23. | 16:39 | Blex

Gratulálok a hét fotójához :)
Nincs más hátra mint előre ...
Szépet!
Üdv!
B

pilipár válasza:
Köszönöm szépen, Béci, kedves Töled! :)
Ildikó

adott pontszám: 4
2014. március 23. | 13:08 | Arrakis_

A (nikk)név kötelez, hogy írjak erre a képre, csak vártam vele kicsit.
Az Arrakis_ bolygó egyik legszebb Fremen** őslakóját nem hagyhatom szó nélkül :D

**Erősen, túlzóan kék szemű "emberek", hangjuk a fegyverük ;)


Azonnal megfogtak a szép kék szemei, de összességében nem volt benne a monyó.
Szóval vártam kicsit.
Bevallom ekkora népszerűségre nem számítottam a kép alatt. 20+ komment, nap képe, szóval ha nincs a közeledben szék, ne olvass tovább, csak annyit mondok: gratulálok a bezsebelt sikerekhez :D (4)

..... a székkeresésre szánt idő helye....

.....szerintem már leült........

ok...ha ezt a sort is elolvassa , kíváncsi a véleményre

Szóval :D

Látom van dögivel utómunka, meg "átló" meg "harmadoló" meg ezek a dolgok, amik nélkül én tökéletesen elvagyok :D

Elsőre azt hittem a kép alján lévő "csontszínű" valami a kanapé KARfája és azon fexik a lányod :D Kinagyítva rájöttem, hogy tévedtem :D (pedig jobb lett volna, ha úgy van :D )

A levágott kezekkel nekem nincs problémám, én ezt már sokszor mondtam, de itt is leírom, a helyzete/színe viszont nem tetszik.
Takarja az arcot feleslegesen, esetlen a tartása, a hajánál lévő kézfej meg egyszerűen nem kecses ráadásul szinte elfagyott a könyökhöz/pofihoz képest :( Nem érzem a szerepét. Nyissz!

Lehet, hogy érdemes lett volna függőlegesen vágni egy kicsit a baloldalról addig a lelógó hajtincsig, hogy ne látszódjon a kézfej.

A homloka sárgás és csillogó, a válla meg mintha leégett volna picit, lehet , hogy azt akartad kifejezni , hogy sokszínű lányod van .... de inkább a megjegyzésbe írd, hogy " kitűnő tanuló, a kosárcsapat kapitánya, profi modell és 4 nyelven beszél stb :D

Az uccsó dolog ami "zavar" hogy nem látom a madárkát, ami a magyar népmesés motívumokat köpködi :D Jó csak viccelek .. szóval ez a rózsás előtér nekem furcsa így szürkén hagyva.
Vagy színhűbben, vagy mosottabban lehetett volna tálalni, vagy alul is vágni kicsit, figyelem-elterelőnek elég a vörös párnácska, amit szorongat mosolyogva.

A színezéshez még egy dolog!
Most ,h 147-edszer is megnéztem a fotót, kicsit soknak tűnik a szemfehérje.

Fotózzad majd szabadban! ;)

Szumma:
A lényeg ,h az "égszínkék" szem elviszi a képet a jó irányba, hiába a "javítandós" észrevételeim. Főleg, hogy a zömét utólag le lehet vágni ;)

Köszi, hogy végigolvastad ;)
Remélem a sok ötös mellett nagyon nem lesz bántó a szigorú pontom.

További jó fotozz-gatást!

pilipár válasza:
Köszönöm szépen, Tyus a szokásosan részletes értékelésed! Természetesen elfogadom, de szeretném Veled megosztani néhány gondolatom. Igyekszem minden felvetésedre kitérni...

A kép - bár talán nem olyan egyértelmü - minden szempontból tudatos. Akkor is, ha a végeredmény ezt nem minden apró részletében tükrözi.
A koncepció egy olyan sorozat volt, amit most nem szabadban készítettünk, hanem egy gyönyörü épület kiváló adottságú termeiben....szinte díszletek között. Ebböl Te most csak a kanapé szövetének mintáját (ami ilyen szürkés alapon rózsás, ez az eredeti szín!) és a díszpárna csücskét érzékeled, de elhiheted, látványos volt. Ha én mondom ;)
Mint a helyszín, úgy sok más mellett (ami most kevésbé kapott szerepet, a ruha, a haj) a beállítás is tudatos volt. Nektek egy olyat választottam ki, ahol a kanapé karfáján könyököl. Direkt beletakarva az arcába. Szerettem volna olyan kéztartást kitalálni, ami nem egy hagyományos arctámasz, vagy egy teljesen kezek nélküli, nézzünkegyszerüenakamerába-portré. Én ebben láttam játékosságot is, kis nöies hajsimítást....és nem éreztem zavarónak a karok elhelyezkedését sem. Hiszen én igazgattam ilyenre és sem torzság, sem kényelmetlen pozitúra nem érezhetö rajta. Nincs kitekeredve, nem merev stb. Talán ebben a végleges vágásban az is közrejátszott, hogy amit Te monyóként hiányolsz a képröl, az a karok képezte háromszögbe zártan, az átlós szerkesztést is figyelve épp a Fremen-szemekben ott van :) a kéksége erösíti a monyót, a mosoly pedig még hangsúlyosabbá teszi azt. Persze ez attól is függ, ugye, kinek mi a monyó. Ha Te szeretnél magyar népmesés kismadarakat, vagy Bogyó és Babócát, esetleg színes szélesvásznú felnöttfilmet.....nos, az nálam sosem lesz.....mert én másban érzem azt, amivel hatni szeretnék a nézöre. Megpróbálok kisebb dolgokat hangsúlyossá tenni, nem célom, hogy a kép egésze legyen a monyó.....hanem annak csak egy kisebb részlete. A többi pedig segítsen kiemelni azt. Tudod, mint amikor nem értettem Veled abban egyet, hogy egy portrénál szerinted elengedhetetlen a gyönyörü tájháttér ugyanolyan F11-es bemutatása....szerintem pedig vagy szép lány, vagy búzatábla. Az expó elött el kell dönteni, természetfotóhoz készülödsz, vagy portét fényképezel. Ha nem sikerül eldönteni, abból lesz a családi emlékkép :)

Visszatérve. A teremben nagyon szép bútorhuzatok voltak, és a díszpárnák is illettek a lányom szemének színéhez.....hatalmas ablakokon ömlött be a fény, természetes, függöny mögötti fényeknél fotóztam, de ezek szerint az arcán van ahol mégis több jutott a kelleténél. Az arca azért pirosas és kicsit a válla is, mert napozás utáni fotózás volt, és kislány még ahhoz, hogy egy fotózáshoz sminkeljem öt. Ezek a természetes börszínek.

Azt mondod, utómunka van rajta dögivel.
Amikor a keresöben beállítom a kompozíciót, szoktam törekedni arra, hogy portrénál a szemek a harmadolóba kerüljenek...de sosem centizem. Érzésre szerkesztek, az utómunkában csak kicsit javítgatok, inkább pontosítok. Az eredeti színek kicsit tompák voltak, egy effekttel és kis fénnyel élénkítettem, meg élesítettem picit. Ennyi, nem sok ez....inkább hangulati a változás az alapképhez képest.
Szerintem, ha ma meg is vagy a szerkesztgetés, vagy az utómunka nélkül, egy idö után rá fogsz jönni, hogy a festészetben sem ok nélkül alkalmazták ezeket a klasszikus szabályokat, és ha kipróbálod egy-két képeden, hogy elegendö fényt adsz a modelled arcára, netán nem úgy parancsolod fel a fára, hogy a kézfejét a fa tövében hagyod, vagy a mellét tudatosságra hivatkozva nem épp ott kaszabolod el (persze technikailag), ahol a legizgalmasabb rész jönne....nos, akkor magad is meg fogsz lepödni, milyen remek dolgokat lehet kihozni egy kellemes helyszínböl, egy gyönyörü nöböl. Mert gyakran van olyan, hogy csak a fotós ronthatja el a dolgot......mint pl. a mostani képemnél. A helyszín, a szép modell, a jó gép adott volt. Ennyi év tanulás után már össze kellett tudjak rakni egy olyan képet, amire még Tyus sem mer hármast adni......hogy nézett volna ki? De ahogy végigolvastalak újra, azért rezgett a léc :))

Köszönöm, Tyus, szép képeket Neked, jelszó: "vágásért nem vonunk, mert ízlés szerint minden nagyból lehet kicsit csinálni" ;)

Nincs türelmem visszaolvasni, jókat írtam-e :)))
Ildikó
adott pontszám: 5
2014. március 22. | 08:21 | arcsi

szia
nagyon jó fotó, ábrázolás. tetszik a kompozíció alaphangulatát kialakító ferde vonalak használata és a köztük remekül elhelyezett tekintet. a színek ( ez a bordó-bordó, kék-kék ) játéka az előtérben és a háttérben is nagyon pöpec. a fotód mégis a természetes és gyönyörű arctól/szemtől lesz igazán izgalmas.
Gratulálok
Az értékelő 1 kreditet utalt át a fotó készítőjének.

pilipár válasza:
Köszönöm szépen, Arcsi a véleményed, nagyon jó volt olvasni....ritka vendég vagy a képeim alatt, de ha Neked is tetszett, nyugodtabban dölhetek hátra :)
Örülök, hogy jöttél! És köszönöm a kreditet is, talán lesz másik portrém is, amivel a kedvedre tehetek! ;)
Ildikó

adott pontszám: 5
2014. március 20. | 19:59 | vics

Hű azok a szemek. A minap volt fenn egy tengeri szigetes körpanoráma. A lány szemei is olyanok: tengerszínű írisz, el lehet benne mélyülni és kínálja magát fotózásra. :) Persze kell a másik oldal, a fotós, aki ezt kellően tudja is tálalni. Itt sikerült, jó a vágás, az élesség, a DOF, a mosoly sokat dob és látszik, hogy szeret szembenézni az üveggel.
Klassz, derűs portré, díjazása megérdemelt.
Üdv!

pilipár válasza:
Köszönöm szépen, Csongor, a méltató sorokat, látom, az a tegnapi bikinis hasonlat és a körpanoráma segített könnyed, nyárias hangulatba evezni :)
Nagyon örülök, hogy Te is azokat látod jónak a képben, amit igyekeztünk hangsúlyozni, annak még jobban, hogy ezek szerint sikerült is. Mert hogy sem modellkedni, sem portrét fotózni nem olyan egyszerü, mint amilyen könnyünek látszik! ;)
Köszönöm a véleményed,
Ildikó

2014. március 20. | 19:40 | jethro

Szép családi fotó,
ha már "anya/lánya "kategória nincs !
:-))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))
Grt!

pilipár válasza:
Te is látsz "benne"? Örülök, Tbor, hogy tetszik Neked, és hogy ezt le is írtad! Köszönöm! :)
Ildikó

2014. március 20. | 18:48 | zsiga755

A bal kar vágása nem zavar, ott egy pillanat alatt látszik mi, hogyan is van, a jobb karral kapcsolatba Newgam jobban megfogalmazta, " Kicsit bogoznom kellett, hogyan is van ez"

pilipár válasza:
:))) köszönöm, Zsiga, értem! Csak ha benne marad teljesen, akkor egész más kép lesz belöle....a látvány megváltoztatja az általam keresett hangulatot, amit épp a szükösebb kompozíció ad. De lehet, hogy rosszul látom :)

2014. március 20. | 18:32 | Blex

Gratulálok a nap fotójához :) vagy 24h legjobbja ... a lényegen nem változtat :)
Szépet!
Üdv!
B

pilipár válasza:
Köszönöm szépen, Béci, kedves Töled! :)

adott pontszám: 4,9
2014. március 20. | 18:31 | zsiga755

Szia!
Tetszik!
Tetszik a sugárzó derü, ami a képről árad,
tetszenek a színek, a kékek, a mélyvörösek,
egyedül a félbevágott jobb kar hat számomra "furcsán"

pilipár válasza:
Köszönöm szépen, Zsiga a véleményed, örülök, hogy tetszik Neked a vidámsága! A kar-kérdést nem nagyon értem :) Mindkét karból hiányzik valamenyi, a lányom egy párnán támaszkodik, szinte fekszik. Szük maga a kompozíció, ha tágabbra hagytam volna, akkor lehetne benne sértetlenül mindkét kar, így viszont igazad van, a r. jobb kar könyök nélkül maradt, a r. bal pedig össze van hajtogatva, mert nem csak támaszkodik, hanem még a hajába is túr. Így sikerült csak belepasszírozni a kockába. De azért tudatosan ;)
Köszönöm szépen a véleményed! :)
Ildikó

adott pontszám: 5
2014. március 20. | 17:08 | andibara

Egyszerű portrénak tűnik elsőre, de minden a helyén van rajta. Jó a kepszerkesztes, szépek a fények, a kislany szeme pedig elragado.
Tökéletes.

pilipár válasza:
Köszönöm szépen, Andi a véleményed, nagyon örülök, hogy ennyire tetszik, jó fotózást kívánok Neked, és sok szép képet! :)
Ildikó

adott pontszám: 5
2014. március 20. | 16:46 | Mausi76

Ha elfogultan nézem föleg, viszont, ha mindenféle elfogultság nélkül tekintek rá, akkor is nagyon tetszik! :))
Öszinte, kedves, életszerü.. ezek jutottak az elsöre az eszembe.
Tetszik a pillanat hitelessége, ahogy magához gyüri a párnát, ahogy a jobb karjával támasztja a fejét, ahogy az ujjai eltünnek a fürtök között - mindez együtt.. olyan, nöies (persze, ö sem kisgyerek már) ;-) -amolyan szabadság, hétvége, gontalanság fílingje van. A színeket is ügyesen keverted.
Szerkesztés, élesség - a szemek ékköként ragyognak - tudatosságra vall.. amibe egy leheletnyit belekötnék, az az egy két világosabb folt az arcon, amit utólag én sem nagyon kedvelek. Persze ez nem az a pillanat, amikor fényeket tologatunk erre-arra, hogy minden klappoljon, akkor oda lenne a szófán heverészös, életszerü, elkapott pillanatnak tünö varázs.
Tetszik, és gratulálok a nap nagylányához! ;-)

pilipár válasza:
Köszönöm szépen, Csilla a kedves szavakat, örülök, hogy leírtad a véleményed! Annak is örülök, hogy természetesnek látod a jelenetet, mert valójában ez egy kifejezetten tudatos képsorozat, csak törekedtünk arra, hogy ne lógjon ki a lóláb :)
A fényhibát más is említette, máskor majd jobban ügyelek! :)
Köszönöm, hogy értékelted!
Ildikó

adott pontszám: 5
2014. március 20. | 11:39 | pappati

kedves, őszinte, csinos portré!
az a fajta fotó, ahol nehéz és felesleges ennél többet írni, de a szabályzat érdekében: jó a színek, lényegre törő a szerkesztés, őszinte a pillanat!

a szeplőt ma is utálják a gyerekek? :-)
üdv
Ati

pilipár válasza:
:)) Köszönöm szépen, Ati, megtisztelö a figyelmed! A kép egy sorozat része, ha sikerült azt a hatást elérni, hogy öszinte a pillanat, akkor az nagy elismerés, mert órákon át csinálni, amit én mondok, az nem olyan egyszerü.....egy idö után már a szeplök sem mosolyognak öszintén :)
Szerintem a gyerekek alapjában véve nem szeretik a szeplöket, de itt már annyit dicsértétek az övét, hogy rájött, lehet benne valami ;)
Köszönöm, Ati, hogy értékelted! :)
Ildikó

adott pontszám: 5
2014. március 20. | 11:03 | evakar

Kedves vidám mosoly és hozzá a nevető szemek, csupa fény derű a kép , portréhoz nem értek egyáltalán , így hagyom hasson rám a kép szubjektíven és vidámabb leszek tőle én is:)
Annyit azért tudok, hogy jól szerkesztett, kevés a környezetből is látszik,de csak éppen érzékeltetve ami pont elegendő, minőségileg sem találtam kifogásolni valót így
Gratulálok!

pilipár válasza:
Köszönöm szépen, Éva, nagyon örülök a soraidnak! Nem is gondolom, hogy mindig érteni kell egy témához, hiszen én sem értek a madarakhoz, a virágokhoz, vagy pl. a tárgyfotókhoz, és az "emberes képekhez" sem értek még tökéletesen, csak nagyon szeretem :), de ha el tudom mondani, miért tetszik annyira, vagy miért érzem, hogy valami nem tökéletes, már kifejeztem a véleményem, és annak minden alkotó csak hasznát veszi. Remélem, legalábis! :)
Mint ahogy most én is, nagyon köszönöm a kedves szavakat!
Ildikó

adott pontszám: 5
2014. március 20. | 10:31 | bromis

Szia! Micsoda kedves portré! Nagyon jól érzékeltet egy pillanatot egy életből. Nincs műtermi beállítás, nincs különleges háttér, "csak" egy egyszerű életpillanat nagyszerűen tálalva. Nagyon tetszik a kezek elhelyezkedése. Ad egyfajta irány, támaszt a képnek. Nem is tudom tovább ragozni, nagyon jó!
Üdv: Péter

pilipár válasza:
Köszönöm szépen, Péter, örülök, hogy Neked is tetszik a fotó! A kép egy csodaszép szivarszobában készült, elfogadnám azokat a függönyöket, fotelokat otthonra is......lehet, hogy ebböl most nem látszik semmi, csak a párna csücske, de az biztos, hogy a környezet színvilága inspirált a kép utómunkájának milyenségére is. A mosoly pedig csak úgy jött :))
Örülök, hogy írtál, Péter, köszönöm még egyszer!
Ildikó

adott pontszám: 5
2014. március 20. | 07:01 | chopper34

Remek szerkesztés,nagyon szép,finom színvilág,jó fények jellemzik a képed.És azok a kis szeplök mindent visznek..:) Gratulálok! Z

pilipár válasza:
Köszönöm szépen, Zoli, az értékelésed, nagyon örülök, hogy a szeplök még mindig tetszenek! És jön a napfényes idö, lassan újra elöbukkannak :)
Köszönöm, hogy írtál!
Ildikó

adott pontszám: 5
2014. március 20. | 06:18 | Fáncsi_voltam

A tavaszi, kék égbolt ragyog azokból a szemekből! Mosoly borítja be az egész arcot. Azok a bájos szeplők szinte táncolnak.
Igazi pajkos vidámság tekint ránk.
Nagyon fogja szeretni az albumot ami dokumentálja "kora előrehaladtát" .

pilipár válasza:
Köszönöm szépen, Évi a véleményed, nagyon jó volt olvasni! :) Valakinek írtam, hogy ebben a sorozatban nagyon sokféle kép van, sok benne a komoly is, de valamiért ez a mosoly engem nem ereszt ;)
Örülök, hogy írtál, köszönöm! :)
Ildikó

adott pontszám: 5
2014. március 19. | 22:17 | Blex

Hali!
Ilyen csodás szempárnak és ilyen kedves mosolynak nagyon nehéz ellenállni... még engem is értékelésre csábít aki nehezebben mondja el a gondolatait a portrékről... :) jó ez sem igaz , a nagy hibákat általában hamar megtanulja ez ember és azt könnyű is felróni :) de a jóról nehéz nyilatkozni mikor nem ért hozzá valaki.
Vidám és nagyon él a szem... ha rövidre akarom fogni a mondókámat :) persze éles is és úgy van szerkesztve h szép és arányos legyen.
Fényeivel is szépen emelted ki , a háttér fények kellemesek és kicsit sem tudják eluralni a látványt.
Tetszik.
Üdv!
B

pilipár válasza:
Köszönöm szépen,Béci, nagyon örülök, hogy tetszik Neked a kép és a mosoly is! Az elöbb írtam egy válaszomban, és öszintén így is érzem ma már, amit egy kedves barátom elsöként vésett a fejembe, amikor elkezdtem a tanulást: hogy kell az a többblet, amitöl egy portré több lesz, mint egy szép szempár és egy mosoly. Hiszen egy fotó nem erröl szól, a szépség önmagában általában nem elegendö.....az csak bizonyos igényeket elégít ki, de aki szeret egy arc mögé látni, az mindig keresni fogja a tartalmat......én arra törekszem, hogy ezt mások portréiban is megtaláljam, és az enyémeket is megtöltsem azzal. Ezek szerint most sikerült :)
Köszönöm szépen, Béci!
Ildikó

adott pontszám: 5
2014. március 19. | 22:14 | rudu_borka

Nagyon kellemes hangulatú kép. Semmi görcsösség, semmi beállítottság nem érezhető rajta. A kislány játékos nézése felvidítja a nézőt, mosolyt csal arcára.
A színvilág jól el lett találva a szerkesztéssel együtt.
Technikailag is rendben van. Talán én a homlokon lévő csúcsfényből visszább vettem volna, de lehet, hogy nem tenne jót a hangulatnak.
Igazából jó ez így, ahogy van!:)

Üdv, Ádám

pilipár válasza:
Köszönöm szépen, Ádám, az értékelésed, reméltem, hogy egyszer kerül majd fel olyan képem, ami Téged is megállít. És ha ötöst is adtál rá, akkor abban a fotóban kell lennie valaminek....
A fényeket más is említette, figyelni fogok rá legközelebb, de örülök, hogy alapvetöen azért tetszik Neked!
Köszönöm, hogy értékelted! :)
Ildikó

adott pontszám: 5
2014. március 19. | 21:42 | zsoltf

Szia,
Nagyon jó portrénak találom.
Tökéletesen illik rá a fotozz szerinti meghatározás: ";egy pillanatba és képkockába sűríti az ábrázolt egyén személyiségét, érzéseit", "elkapva egy pillantást, egy érzelem kivetülését az arcra".
Nagyon kedves mosoly, tetszik a vörös párna amit magához ölel, passzol a kék szeméhez, "működik".
Technikailag tökéletes, de azt hiszem ezt a te esetedben már nem is kell ragozni.
Minden jót
Zsolt

pilipár válasza:
Köszönöm szépen, Zsolt az értékelésed, és igazán örülök, hogy tetszik! A modell szépsége adott, de jó ideje tudom, nem elég a hibátlan technika (most pl. az sem sikerült), ha a tartalom nem nyeri el a nézö figyelmét.....kell bele az a kis plusz, amit én is szoktam mások képei alatt emlegetni. És ennek elcsípése több gyakorlást igényel, mint a pontos fókusz :)
Köszönöm szépen, hogy leírtad a véleményed, jó volt olvasni! :)
ildikó

2014. március 19. | 21:41 | kulcsarati

Elképesztően őszinte, természetes fotó! Ezt akarta a modell is és a fotós is! Remek végeredmény.
Kicsit szűknek érzem, de ez jelen esetben sokad rangú kérdés!
QQ

pilipár válasza:
Köszönöm szépen, Ati, nagyon örülök, hogy így látod! Sok kép készült, most inkább komolyak, mert elkezdtük a "nagylányos" vonalat :) , de nekem a mosoly a szívem csücske....ezért tettem ezt fel.
Örülök, hogy leírtad a véleményed, hogy foglalkoztál vele!
Köszönöm! :)
Ildikó

adott pontszám: 5
2014. március 19. | 21:17 | kickin8210

Kedves mosolygós kép, kellemes retrós fény hatás, szép éles, hófehér szemek, amely a portrénál elengedhetetlen. Jó beállítás és kép vágás, nekem ez tökéletes, egy pici vignett talán még elfért volna rajta, de ez ízlés kérdése. Gratulálok.

pilipár válasza:
Köszönöm szépen, Tamás, örülök, hogy tetszik Neked is, és hogy tartalmilag és technikailag is jónak látod! A vignettböl én csak a jelzésértéküt kedvelem, ritkán alkalmazom, és akkor is csak ilyen finoman, de van olyan kép, aminek ennél erösebb is jóláll :)
Köszönöm, hogy értékelted!
Ildikó

adott pontszám: 5
2014. március 19. | 20:50 | newgam

Őszinte mosoly a kép készítőjének:)
Nekem kifejezetten tetszik az elcsípett (szándékosan nem elkapottat írtam) pillanat, valóban látszik rajta az oldottság, a közvetlen kapcsolat fotós és fotóalanya között. A mélységélesség is rendben, jól tereli a figyelmet az arcra, az égszínkék szemekre. A fejpárnaként használt karon filózom, nem volna-e jobb, ha teljesen látható lenne? Kicsit bogoznom kellett, hogyan is van ez (no persze nem olyan sokáig;)
Grat!
...az íriszből is visszaköszönő elkövetőnek:)

pilipár válasza:
Köszönöm szépen, Guszti, nagyon örülök, hogy megnyert Téged a mosoly, nagyon igyekeztünk! A mozdulat túinvan: a karján támaszkodik és a a haját simítja ;)
Örülök, hogy a szemében is láttál valamit, már megérte feltenni!
Köszönöm, Guszti!
Ildikó

adott pontszám: 4,5
2014. március 19. | 20:46 | h.rom

Szia Ildikó. Én úgy gondolom, hogy ez a kép most nem sikerült a legjobban. nem akarok hosszú litániába kezdeni, nem vagyok a szavak embere, a lényeg, hogy _én_ a kislányod arcát sok helyütt erősen túlexpósnak látom. A két szeme közötti rész, meg az arca is sok helyen nagy területeken ilyen #f9f2d6 közeli értékeket mutat, ami bár nem kiégés, de nagyon világos foltosodás. A részletgazdagabb részek viszont erősen pirosas beütésűek, a szemfhérjék meg a fogak viszont már abszolut túlexponáltak.
Remélem megérted, nálam egy kép, ahhoz hogy jó legyen, technikailag is tökéletes kell hogy legyen, nem elég hogy jól komponált és szép a kislány. :) És mielőtt bárki ismét szóvá tenné, nem, nem tableten, nem laptopon és nem is a mobiltelefonomon nézem a képeket.

pilipár válasza:
:)) Köszönöm szépen, István, hogy leírtad, az én monitoraim nem jelezték ezt annyira durva hibának, de elfogadom, ha szakértöbb szem és jobb monitor ezt mutatja. Majd legközelebb figyelni fogok rá jobban! :)
Örülök, hogy egyébként tetszik, és hogy értékelted!
Köszönöm, István!
Ildikó

adott pontszám: 5
2014. március 19. | 20:31 | Zoran_2

Szia!

Nagyon természetes ezáltal hiteles tiniportré. Nem tudom hány éves, de kb ebben a korban kezdtem fotózni a lányaimat. Hálás téma tud lenni. :)
Jól sikerült a színvilág is, passzol ahhoz amit látunk, és az íriszhez is. :)
Icipicit soknak érzem a homlokon a fényt - de ez lehet monitorfüggő (is).

Zoran

pilipár válasza:
Köszönöm szépen, Zoran, nagyon örülök a véleményednek! Kriszti itt még 13 és fél éves, tavaly nyári kép, de a fotózás során már éreztem, hogy nem "kislány". Több olyan kép is készült róla, ahol ez jobban is érzékelhetö.
A homlokon lévö fényt más is mondta, az én monitoraim szerint jó, de máskor majd jobban fogok figyelni rá!
Köszönöm, Zoran! :)
Ildikó

adott pontszám: 5
2014. március 19. | 19:27 | liczkas

Szia! Nem jól választottál kategóriát. Ez a kép az aranyos fejű leány gyermek kategória. :) Szép,részletgazdag fotó,kellemes színekkel. Jó így átlóban.

pilipár válasza:
Köszönöm szépen, Robi! :) Kerestem ilyen kategóriát, de ö tiltakozott volna a leginkább......nem is hinnéd, lassan növé cseperedik....majd mutatok olyan fotót is róla :)
Örülök, hogy értékelted!
Ildikó

adott pontszám: 5
2014. március 19. | 19:26 | cyw

Szia!
Nagyon ismerős ez a lány!:)))
Szerintem nagyon aranyos és bájos leányzó!
Tetszik az egész kép szerkesztése, élesség szép a szemen. A mosolya egyik pillanatban természetesnek tűnik, másikban egy picit kényszeresnek, de szerintem inkább az előző az igaz!:)
Egy valami szemet szúró, a homlokán rend. balon lévő fényfolt egy kicsit erősebb lett, de nem annyira vészes!:)
Szerintem jó kép lett!:)
Ja és megvan a derítőm!:))))
üdv.

pilipár válasza:
Köszönöm szépen, Robi, örülök, hogy tetszik Neked a kép! Kellemes nyári fotózás volt, azt hiszem, itt még nem unta, de két napig fotóztam.....lehet, hogy mégis? ;)
Örülök a derítölapnak is, lássuk a medvét!!
Ildikó