BELÉPÉS
REGISZTRÁCIÓ
ELFELEJTETT JELSZÓ
KATEGÓRIÁK
4,68
KATEGÓRIA: portré
ELŐZŐ KÉP
| | egyéb
KÖVETKEZŐ KÉP
  • Feltöltve:
    2011. január 5. 09:30

 

A képek értékeléséhez és az értékelések
teljes szövegének elolvasásához be kell lépnie!

BELÉPÉS

Ha még nincs felhasználóneve, akkor regisztráljon egyet.

2011. április 12. | 11:54 | Kukac Matyi

A kapcsoló ott van jó helyen, a merengés pedig este, vacsora után van jó helyen. Még, ha nem is a szájban maradt utóízén elmélkedik az ember. Nagyon szép kép, elindít engem is, hogy megálljak, leüljek. És gondolkozzam.

praefect válasza:
Hát ez igazán jólesett, köszönöm szépen.

adott pontszám: 5
2011. január 18. | 23:51 | pilipár

Ezen a képen a fotózz-os "követelményeket" alapul véve minden olyan szokatlan: a néni kinéz, a kapcsoló bent maradt, az emlékként megszárított rózsa a semmiből lóg, az egyenesek nincsenek kiigazítva, az asztalon zavaró tárgy maradt stb. Kevés fénnyel dolgoztál, lehet, hogy ezt is kifogásolták...
Nekem a képet nézve mégis egy dolog jutott eszembe, amire egyszer egy nekem szánt kommentre válaszolva hivatkoztam. Ez a pillanat olyan "bevésődős". Ha a nagymamádat fotóztad, a jellegzetes, saját környezetében, akkor számodra ez a pillanat fontos.Értékes. És ezért érdemes felrúgni a szabályokat...
Üdvözlettel! Pilipár

praefect válasza:
Kedves vagy, nagyon szépen köszönöm.

Azt lehet mondani, hogy kevés fényben is könnyebb fényképezni valakit, aki az 1 éves unokaöcsémnél hosszabb ideig képes magától megülni egy helyben.
De persze tökigaz az is, hogy nem volt verőfényes napsütés, vagy inkább szánalmasan keveset tűr ez a Nikon, mert lehet ezt gondosabban is.

Ugyanakkor viszont nem gondolom, hogy minden esetben ügyelni kell a geometrikus kiegyenlítésre -- különösen, ha a látószög miatti torzítás bekalkulálható a fotó kifejezőerejébe. Meg ha az egész kép valamilyen értelemben mégiscsak egyensúlban van.

Na, akkor lenne igazán jó, ha minden így vissza is köszönne ezen a felvételen, de nagyon örülök, ha jónak látod.

p.

2011. január 16. | 09:56 | ynwa

Üdv,
a kép annyira dekomponált...h nem értem miért véleményezteted egy olyan oldalon...ahol pontosan kiszámíthatod a fogadtatását...nagyon értesz a képolvasáshoz és nyilván ez a mechanizmus visszafelé is igaz...az is nyilvánvaló h nem fűztél vérmes reményeket a fogadtatásához...de ha ezeket a fenti állításaimat összeadom...az jön ki belőle h elég nagy válságban vagy...és ez luxus az esetedben...

praefect válasza:
Húhát köszönöm.

Nem tudom, hogy a kép mindig a fotós lelkiállapotát tükrözi-e, meg hát dicséreted a hájasodó önhittségemnek ugyan nagyon jót tesz, csak még a végén nem férek ki a teraszajtón. (Pedig kint hagytam a belga sörömet.)

Ezért inkább a feltöltés miértjére reagálva annyit mondanék, hogy kaphat az ember figyelemre méltó értékelést úgy is, ha nem tekinti a fotózzt betlehemi csillagnak.

Köszönöm még egyszer.

adott pontszám: 2
2011. január 6. | 10:07 | eoszabi

HMMM! Lehet hogy más akartál lenni mint a többi portré fotós csakhogy több részben is hiba van ezek közül említek néhányat pl. a néni kinéz a képből de evvel nem is lenne talán olyan nagy baj ha valami a háta mögött ezt egyensúlyban tartaná. Nem látni hogy min elmélkedik de ha nem is látjuk a képnek érzékeltetnie kellene ezt a dolgot. Nem egy igazán jól sikerült kép de kell még próbálkozni.

praefect válasza:
igen, kell. köszi.

adott pontszám: 3,5
2011. január 6. | 03:19 | Ponty

Szia!
A kép erénye a mama arckifejezése, bár az arc jobb oldalán egy kicsi derités elfért volna. A ferde szekrény és a téma elhelyezése miatt azonban olyan érzésem van, hogy a kép elbillenne ha felakasztanánk a falra. A bal oldali képnegyed teljesen felesleges. Egy tudatosabb kompozicióval sokkal jobb kép lehetett volna.

praefect válasza:
Eltér a véleményünk, köszi.

adott pontszám: 5
2011. január 5. | 22:36 | Fáncsi_voltam

Mamának volt ilyen gyönyörű hófehér haja. Nem sárga, nem szürke, hófehér.
Mint a hölgynek. Azt a kéztartást modelleknek is tanítani kellene, ahogy finoman megtámasztja az arcát, de csak épp érinti, oldott, mégis elegáns. A mosolyból jóság, kedvesség árad, nagyon meghitt a pillanat. S miután kigyönyörködtem magam, hajt a kíváncsiság, nézem azt a tálalót mögötte, mennyi érdekességet rejthet. Tetszik az üvegben tükröződő lámpafény, jobbra a sarokban az angyalkáról nem is beszélve.
Ez olyan kép, ahol percekig elidőzik az ember.

praefect válasza:
Azon mosolygok, hogy szerintem most ül az ágyon újságot olvasva, és nem is tudja még, milyen sok jóságot látsz rajta Fáncsikám. :)
köszi

adott pontszám: 5
2011. január 5. | 21:15 | R.János

Nagyon tetszik ez a fotó nekem, mert egy igen szép lelki-képet fest a hölgyről. Kiolvasható a szellemi frissessége, a jó ízlése, a tisztaság-szeretete, okos kedvessége. Tetszik a háttér jelenléte, mert a ferde vonalak kontrasztot biztosítanak az alany meditatív, statikus bemutatásához. Jók a fények, és izgalmas a szerkesztés. Jó, hogy "kinéz a képből" a hölgy...elvégre van mire visszaemlékeznie...és ezzel a szerkesztéssel ez a hatás felerősödik.
Gratulálok.R.J.

praefect válasza:
Nem volt ez negyed ilyen alaposan sem végiggondolva, de nagyon jó tőled tudni, hogy az elképzelés nem hülyeség.

Köszönöm szépen

2011. január 5. | 17:19 | Sly78

néha többet tanul az ember mások képeire adott értékeléseiből, mint azokból, amiket a sajátjaira kap...

praefect válasza:
Nincs azzal a véleménnyel semmi baj.

2011. január 5. | 16:58 | ken_da_hayadra

kicsit értetlenül állok a kompozícióval kapcsolatos észrevételek előtt és amellett, hogy ismeretlen számomra a fotós szándéka, fogadatlan prókátorként rámutatnék újdonsült kollégánk észrevételére, mely kulcs lehet a megértéshez (amiről mellesleg azt gondoltam, hogy kézenfekvő):

szerintem nem csak yamaha1 ismeri azt a kifejezést, hogy "múltba révedés".
a múlt meg időben mögöttünk van...
vajon képileg lehet-e ezt ennél egyszerűbben (és szebben) megjeleníteni?

praefect válasza:
Tény, hogy nem ezzel a képpel kéne világhírűvé válnom, de jólesik, hogy mellé állsz.

Kösz szépen

adott pontszám: 4,5
2011. január 5. | 16:26 | tengelic

Megragadó kép. Egy polgári lakás egy polgári nagymamával. Szép éles portré,de én felcseréltem volna a teret és a tekintet irányát mutattam volna meg inkább. Másban nem lelek kivetni valót

praefect válasza:
Azért is érdekes, amit mondasz, mert én pont nem enteriőr képre gondoltam, fotózás közben, illetve épp azt a beállíást akartam elkerülni, amit tanácsolsz.
Az már csak hab a tortán, ha mindezek ellenére tetszik neked.

köszi

adott pontszám: 4,5
2011. január 5. | 14:39 | Huszti Zoltán

nagyon hangulatos kep!
a vagast kisse nem ertem! a bal oldalt sok a ter aminek nincs jelentösege es emiatt a model tul a kep szelere került.
sztem egy jobb bealitassal es vagassal sokkal jobb eredmenyt erhettel volna el.
villanykapcsolot, föntröl lelogo "valamit " inkabb retusaltam volna!
a kis hibak ellenere a hangulat viszi a kepet!
üdv
Zoltan

praefect válasza:
Igazából a te nógatásodra szégyelltem el magam hogy csak járatom a pofámat, de nem teszek fel semmit. Úgyhogy külön jó hallani a véleményedet.
A feleslegesen képre került dolgok engem is zavarnak, és hajlok rá, hogy legközelebb beállítsam a jelenetet.

Főleg, hogy a nagyanyámmal tök könnyen lehet tárgyalni.
p

adott pontszám: 4
2011. január 5. | 14:15 | yamaha1

Szia! Délelőtt már néztem a képet, de hagytam, dolgoztam tovább, közben érlelődtek a gondolataim. Nem a kimondott hozzáértésem és hozzá nem értésem motiválja a következő gondolataimat. Klasszikusan harmadolva látom a fő téma elhelyezését ami valójában, ha néni tekintetét figyelembe vesszük rámondhatjuk, hogy rossz helyen van. Én még is azt gondolom, hogy a mondanivaló miatt a legjobb helyen van. Számomra egy idős hölgy megpihenve kissé réveteg tekintettel a múltra gondol, a megélt fiatalságra, gyötrelmekre, boldogságokra az elmúló időre. A háttérben sejtelmesen látszó szekrényben megbújnak a számára kedves emléktárgyak. Balra a függöny takarja az ablakot, ami valójában a kitárt világot is mutathatná, de már hátat mutat neki, mert az emlékek talán szebbek.....
Én ezt gondolom erről a képről. Technikailag biztos lehetne rajta javítani, /jobbról vágás, vagy más nézőpont/ de mit sem von le az értékéből. Örülnék, ha nap képe lehetne.

praefect válasza:
Ez elég őszintén hangzott, köszönöm szépen.

Én is inkább jobbról érzem soknak, meg még jó pár okból nem százas ez a kép. Sajnos. :)

Megpróbálom kísérletként felfogni, mert tulajdonképpen az volt, hogy nem kezdett el pózolni nekem, egyszerűen csak hagyta, hogy fényképezzem. Ezt akkor ott szerencsének éreztem, mert sanszot kaptam arra, hogy én foglalkozhassak vele, és ne ő velem.
Kíváncsi voltam, hogy milyen.

A feltöltést ez is indokolta, és
a többiek véleményét szintén figyelembe véve örülök, ha szerinted van benne elképzelés.

adott pontszám: 5
2011. január 5. | 14:03 | cveki

tetszik, hogy belekomponáltad a képbe a környezetet, ez nálam a bátorság jele, mert én mindig félve teszem, mindig inkább közelebb lépek, mint távolabb.
a szemkontaktus sem hiányzik, pedig, ha szőrös szívű lennék, levonnék néhány tizedet, mert itt úgy illik, viszont ma is jó napom van, úgyhogy nem teszem.
hiányzik viszont a fotós tükörképe a szekrény üvegéről. legalábbis úgy szerettem volna találni valami kis aprócska hibát.
egy pillanatra azt hittem, milo manara van nagymama előtt, de jobban szemügyre véve már látom, hogy az egy reklámújság. amit két dolog miatt bánok, egyrészt szerintem egy picit levon a kép hangulati értékéből, másfelől manarával érdekesebb lett volna.
összességében, lényegében, zanzásítva, esszenciálisan azt lehet mondani, hogy ügyi vagy! csak így tovább! :)

praefect válasza:
Szerintem a nőknek sokkal jobban áll a szőrös szív, mint a szőrös láb, úgyhogy hiányold csak nyugodtan a szemkontaktust, az is egy lehetőség.

Azt a reklámújságot viszont már én is bánom, különösen mert egy manara albummal tényleg duplafenekűvé tehető. hehe

Láthatná magát visszaváltozni gyönyörűszép, világmegváltásra induló fiatallá .
És igaz, hogy ehhez előbb végig kéne néznie, ahogy bombák pattognak fel a levegőbe, meg bazi nagy porból hirtelen házak épülnek fel, de biztos azon is van mit elidőzni.

Asszem felhívom, hogy lenne itt ez a projekt.

Köszcsi a tippcsit

adott pontszám: 3
2011. január 5. | 13:30 | Sly78

hali!
szerintem sokkal több lehetőség volt ebben a portréban, mint amit kihoztál belőle. először is kicsit sok a fölösleges képelem, ami elvonja a figyelmet a főtémáról. jobbról is, balról is, felül is. egyszerűen elnyomja a környezet a portréalanyt. folyton azon kapom magam, hogy a szekrényt, a kapcsolót, meg a falon azt a lelógó valamit nézegetem. sosem gond az, ha mutatunk valamit a környezetből is, de csak akkor, ha az is hordoz információt az alanyról.
a nézőponttal sem vagyok kibékülve, túlságosan fentről fotóztad, az egy kicsit mindig visszás érzést kelt az emberben. én leültem volna szemben, egyenrangú félként, és úgy fotóztam volna, kicsit tágabb rekesszel, jobbal elmosva a hátteret. így nekem egy jó ötlet, de javítandó megvalósítás.

üdv

praefect válasza:
Sok tekintetben igazad lehet, de nem hinném, hogy a környezetnek mindig kizárólag az indexált díszletfunkció juthat.
Itt pl. nehéz is lett volna bármi hasonlót megmutatni, mert hát nem is a saját lakásában fotóztam le.
Nincs a képnek különösebb jelentése, nem próbál meg választ adni kozmikus kérdésekre, mégcsak nem is szimbolikus.

Egyszerűen csak egy kép, amire ha később ránézhetek, eszembe jut a pillanat, amikor a nagyanyám a teraszajtó kilincsét lenyomta, az ajtó azonban nem engedett, elfordította a zárban a kulcsot, mire az kipattant magától, de ő mégsem lépett ki rajta, hanem visszaült az asztalhoz, és akkor az enyhe légvonat alig észrevehetően megemelte mögötte a fehér függönyt.

adott pontszám: 4
2011. január 5. | 12:10 | roobert87

üdv

Szerintem túl tág!
Jóval közelebről, hogy a szekrény legyen a háttérbe kicsi mélységélességgel szerintem sokkal jobb lenne, mert a merengő tekintet nagyon jól átjön és szép ahogy oldalról világítja meg a fény!
minden jót
üdv
Robi

praefect válasza:
Vagy legalább alsóbb kameraállásból.
Köszönöm szépen.

adott pontszám: 5
2011. január 5. | 11:35 | fehér elefánt

Az egyik dolog ami tetszik az a brillancia. Úgy értem: messziről lesír hogy annyi fénnyel készült amennyi volt, mégsem látok zajnak a nyomát sem. Igaz hogy a jobb felső fehér részen mintha kicsit bebíborosodott volna, de ez is rögtön eltűnik ahogy kikapcsolom a monitort. Sajnos így viszont a kép többi részét sem látom, ami nem jó, ezért talán mégis jobb lett volna arrafelé egy szelektív zajszűrést alkalmazni ha már olyan szájtra tetted fel ahol az ilyesmit egyáltalán észreveszik.
A szerkesztést valószinűleg az indokolta hogy nem kerülhetett képbe az asztalon található páncélököl, amely pedig bizonyára a hölgy arcára kiülő régi szép emlékek felidézője. De ha már a néni így jobbra került, megfontolható lett volna egy kockavágás hiszen a bal oldal szinte semmi infót nem tesz hozzá a képhez. Talán ha a függöny nem takarná el a háttérben levő 88mm-es légvédelmi löveget, akkor nem szólnék érte.
Szép csöndes kép, meghitt hangulattal. Enya <a href =http://www.youtube.com/watch?v=7ZHVDqWxOIY> Miss Claire remembers </a> c. számát juttatja eszembe.

praefect válasza:
Hát igen.
Itt a cégnél kifejezetten hervasztó a színvisszaadás, pedig otthon még épphogy elégedett voltam vele. hm..
Mellesleg, van még egy válogatáslemezünk, viszont az majd egy váratlan pillanatban fogom feltenni, amikor senki se számít rá. De leginkább csak átküldöm neked belőle a négyzeteset.
A vágást nagyanyám balkankreuzos zoknija indokolja.
Mert hát azt azért mégsem. :)

2011. január 5. | 10:34 | ripet

Furcsa kép ez. Mármint sokáig nem tudtam eldönteni, hogy tetszik-e. Talán nem akartam engedni a hangulatnak, vagy nem is tudom. Meg a sok részlet hátul, meg a komor színek, meg a nagyon definiált világítás...
...de ez igazából így kerek. A függöny, a konnektor, a kapcsoló, a falon lévő angyalka (és az árnyáka), az asztalon lévő akciós újság - mint valóság kellékei - nagyonis hétköznai pillanatot varázsolnak. Mondjuk egy szerda este 7 órát. És ebben a hétköznapi pillanatban látjuk elgondolkodni a nénit. Talán az elmúlt néhány átélt évtized van ebbe a pillanatba sűrítve gyönyörűen megtámogatva és felerősítve a háttérben lévő vitrinbe zárt tárgyi emlékekkel. Nagymamámat juttatja eszembe. Ilyennek láttam őt, a történetei végét követő egy perces csendekben.
Jó ezt nézegetni...

praefect válasza:
Én sem érzek benne semmi bombasztikusat, ráadásul nagy csalás, mint sok más fotó is, tudniillik semmi szomorúság nem lengte körül a szobát, sőt.
Az van amit írsz. Szerda este 7 óra.
Örülök a véleményednek nagyon.

2011. január 5. | 10:21 | Zoran_2

Jajjjj ég=rég

praefect válasza:
:)
Nem régő, ha elírod... akarom mondani: Nem égő, a elírod.

2011. január 5. | 10:21 | Zoran_2

:)))))) ejde ... ég láttam Tőled képet. Örülök!

praefect válasza:
Szómiszó hanyagoltam a fotózást, mint Attilát az illegális mozgalom, de örülök, ha örülsz. :)

adott pontszám: 4,5
2011. január 5. | 10:19 | Zoran_2

Szia! Szerintem nagyon jó ez a kép, mert mesél, mert megszólít, mert mutatsz a környezetéből is az idős hölgynek. Érdekes, hogy a perifériára helyezés, a felső perspektívából fotózás, és a lefelé nézés ellenére mennyi tartás, és elegancia van a néniben.
Technikailag is nagyon tetszik, szép, és részletes a hölgy, nincsenek túlzások .. egy korrekt fotó.
Ahogy írtam is a perifériára szerkesztés nálam semmiképpen sem hiba, van mondanivaló ebben és értelme, célja is, de a szekrény mögött én vágtam volna a bal oldalból. Az egész világos függönyt úgy ahogy van már lehagytam volna. Feleslegesnek érzem, és olyan képelemnek ami magára vonja a figyelmet. Ha mindenképpen az oldalarányokat szeretnéd meghagyni (de itt most nem kellene talán), akkor felülről lehetne még csippenteni.
Szóval nagyon jó ez a kép. Ja.. ezt már írtam :)

Zoran

praefect válasza:
Fogalmam sincs, hogy mennyi ebben a hanyagság, illetve a szándék, hogy ahogy lesz úgy lesz módon fényképezzek, de átgondolandó, amit írsz Zorán, köszönöm szépen.
A nagymamámnak meg tolmácsolom a véleményedet, szerintem örömében holnap elengedett kézzel fog boltba biciklizni.

2011. január 5. | 10:05 | ken_da_hayadra

a döntött kameraállást valószínűleg a lámpa indokolta, lehet, másképp kellett volna kiküszöbölni, amivel elkerülhető lett volna a vonalak "billegése". a kapcsoló picit megtöri a kép "romantikáját"...
nem vagyok kategória-mániás, de a portré jellegzetes vonásai inkább igazak a képre.
ezek persze apróságok.

szép kép

praefect válasza:
Igazad van, javítom.
A kapcsolón is gondolkozom majd (nem mintha annyit akarnék gyurmázgatni ezen a képen), de a billegés -- beleértve a függönyt vagy bármi mást -- számomra innen van a tűréshatáromon. Nagyon sötét éjszakákon, amikor senki nem figyel, és amikor a párnába fúrom az arcomat a takaró alatt, még tetszik is. :)
De tényleg.

Köszönöm Balázs.

adott pontszám: 3,9
2011. január 5. | 09:58 | kaláris2

Egy kicsit elgondolkodó szomorkás pillanat.Nagy kár hogy a szerkesztés nem jó, egy szűkebb vágással könnyen kijavítható, a baloldali részt a székig és fentről kéne vágni, csak a lényeg lenne így a képen és mindjárt jobb lenne.Üdv!

praefect válasza:
Kizárt.