BELÉPÉS
REGISZTRÁCIÓ
ELFELEJTETT JELSZÓ
KATEGÓRIÁK
3,25
KATEGÓRIA: portré
ELŐZŐ KÉP
| | egyéb
KÖVETKEZŐ KÉP
  • Feltöltve:
    2008. október 3. 13:37
  • érzékenység: iso 50
  • fókusztávolság: 85
  • objektív: 85/1.4
  • rekeszérték: f2.8
  • Készítés helye (ország): Magyarország
  • Készítés helye: Budapest
  • Készítés ideje : 2008-10-02
Lady of the golf

 

A képek értékeléséhez és az értékelések
teljes szövegének elolvasásához be kell lépnie!

BELÉPÉS

Ha még nincs felhasználóneve, akkor regisztráljon egyet.

2008. november 1. | 21:53 | Cpt

Olvasva az értékeléseket azért én megfontolnám, ha mondjuk 10-en azt mondják, nem stimmel az élesség, akkor lehet benne valami...;)

Tolnay válasza:
10-en néznem egy 600 pixeles képet én meg egy 5000 pixelest :)

2008. november 1. | 21:50 | Cpt

Pár dolgot nem értek a képen, pl. miből derül ki, hogy golf és nem tenisz? )
A kép szinei igen jók, ugyanakkor nincs egységes élesség az arcon, olyan, mintha az AF a sapkára koncentrált volna. Egyenesen belenéz a kamerába, de ezt a sapka által félbevágott szemek zavarják. A könyökből vágott kéz fura, és az egésznek van egy művi, beállított jellege, ami a hitelességét most rontja.
Egy golfos bemutatásához nagyobb tér szükséges még portrénál is, vagy valami extra spiritusz - valahogy ez a kép most számomra nem állt össze (lehet, mert 2-3 éve golfosok fotózásával foglalkozom?:) - ne haragudj...

Tolnay válasza:
:) Abszolut nem a golf bemutatása volt a célom. Az alkalmi modell ötlete volt aki hozta a ruháját és imitálta közben a mozdulatokat. Úgy látszik a cím választást mindenki véresen komolyan gondolja.

adott pontszám: 4
2008. november 1. | 12:21 | Hennings

Föltételezem, hogy nem éles helyzetben készült a kép ( ahhoz túl rendezett a modell haja és ruházata ), akkor viszont emelni kellett volna a sildet, mert a szemek takarásban vannak - különösen a bal szem . A vágás, megvilágítás, utómunka tökéletes! Gratulálok.

Tolnay válasza:
Nincs rajta semmi komoly utómunka :)

adott pontszám: 4
2008. november 1. | 12:01 | Gabovajsz

Hallo! Kar hogy pont a konyoknel vagtad meg, alap testartasban nalam 5-os lenne a kep (Marmint kezek a test mellett) A test bal es jobb oldalan levo hatter kulonbsegek (szin es magassag) kulonos erzest kelt (nem kifejezetten rossz, de negativ)
udv G.

Tolnay válasza:
Köszönöm.

2008. október 5. | 07:48 | praefect

De azért azt beláthatod, hogy a fotód nem döntött a portré és a golf között. [A kezét ütésre lendíti, de ez csak a cím és az embléma után válik nyilvánvalóvá.]

Tolnay válasza:
Inkább portré a golf csak a kellékek miatt került a címben.

adott pontszám: 3
2008. október 4. | 11:19 | praefect

Azon túl, hogy a cím érzésem szerint helytelen angolsággal fogalmazódott, jól rávilágít a képpel kapcsolatos problémákra.
Tudniillik a koncepció lett elhibázva.
A golf, mint környezet, sport, életstílus stb. bemutatására a 85 mm (ami már majdnem 130 mm) kevéssé alkalmas.
Maximum egy sorozatba kerülhetne be egy-két tele, de alapvetően hiányzik az egészalakos portré jelleg.

Az égbolt kissé semmitmondó, a háttér is inkább esetleges, a kezeket ízületnél csonkoltad, a simléder betakar a szemekbe -- talán épp ez utóbbi miatt nem tűélesek.

Tolnay válasza:
Mielött belemerülsz a 130 mm-be ezt nem kell szorozni 1.5-el, az 1Ds-en 85 mm az 85 mm. A háttérrel kapcsolatban nem hiszem, hogy állandóan szanaszéjjel polarizált ég előtt kellene fotózni szép bárányfelhőkkel. :)

adott pontszám: 2,5
2008. október 4. | 08:31 | duplareg

Szia!
A címből és a hölgyön található sapkából derül ki csupán, hogy golfról van szó. Itt még inkább jelentkezik az amit a másik képednél írtam. Úgy érzem, hogy a cél a hölgy bemutatása volt a cél, a golf egy huszadrangú dolog lett. Különös tekintettel arra, hogy egy igazi ütés előtt nem néz ki a modell oldalra, és főleg annyi idő nincs, hogy arany derítőlappal(?) megderítsd az arcát. Itt jegyezném meg, hogy aki ilyen technikát ragad a kezébe, annak legalább alap, hogy éles legyen ahol kell. 2,8 -on nem a legkönnyebb de egy ilyen gép már akár helyetted is megcsinálja. Szóval ez itt, ilyen körülmények között hiba.

A színek és a derítés is tetszene de ismét nagyon szűk lett a vágás, itt még annyi sem utal a golfra mint az előző képednél.

Összegzésképpen annyit, hogy adott egy remek ötlet, amellyel nem sokat találkoztunk még. Adott a szép hölgy, és a technika. Ha kicsit több teret adnál a modellnek és eldöntenéd, hogy róla, avagy a golfról szól majd a képed, akkor fogyaszthatóbbá válna. Persze a kettő (golf és nő) nem zárja ki egymást de akkor én beletenném egy hamisítatlan golfos környezetbe.

Semmikép nem tucat (sőt), egyedüli érdeme pont az ellenkezője számomra. Mégis egytől ötig terjedős skálán ez a két kép együtt nekem kettő és fél.

Üdv!

Tolnay válasza:
Köszönöm a bíztatást. A kép egyébként tűéles de nyilván ez ebben a nevetséges méretben nem jön át és nem célom eröltetett utólagos USM-el ezt korrigálni.

adott pontszám: 2
2008. október 3. | 23:25 | puruczki-2

Teljesen átgondolatlan...nagyon előnytelen, szembe beleérő silt...kezet így vágni???
Látványként és portréként is igen gyatra...Nem is értem az egészet...jó gép, gyenge fotó(s)...
Sajna ez nem ér többet...

Tolnay válasza:
Köszönöm az őszinte kritikát :)

adott pontszám: 3,7
2008. október 3. | 22:54 | Marietta79

Nem tudom hogy a tomorites eredmenye vagy esetleg egy kicsit bemozdult a kep, de sajnos eleg homalyos lett ami mar zavaro egy portrenal. Viszont a megfelelo rekeszertek alkalmazasa kivaloan elvalsztotta az alanyt a hattertol. Szerintem jobb lett volna ha a sapka nem takarja ennyire a szemet es azok lettek volna jobban hangsulyosak.

Tolnay válasza:
Biztos hogy nem mozdult be. A DOF elég minimélis csak amikor 4992 pixelről butítom le kb. 800-ra már egész máshogy fest a kép.

adott pontszám: 3,5
2008. október 3. | 22:50 | Eheprobleme

ez a második képed itt ma, amit abszolút nem értek... Tényleg ne haragudj, de én ezen a képen nem látok egy éles pontot.. ami nem is lenne nagy baj.. az én képeim fele se éles.. de egy ilyen képnél azért mondjuk nem árt szerintem. Nagyon szépek a színek a képen... szépen mosódnak az életlen területek... de kifejezetten éles részt nem látok, max élesebbet a többinél. A golfozásra a sapka utal, meg a karmozdulat, amit egy az egyben le is vágtál. Pont olyan szögből fotóztad, hogy szegénykémnek eltűnt a nyaka is. A sapka a szemét is kicsit kitakarja így... Nem tudom, hanyas adjak erre a képre, mert ezzel a géppel szerintem nehéz lehet szar képet csinálni... tehát emiatt simán adnék rá egy 3-ast, de azok a képek, amikre 3-ast adok már télleg eléggé vackok, ettől sokkal messzebb állnak.
Bocsánat

Tolnay válasza:
Abban biztos lehetsz hogy tűéles lett a kép. CSak a DOF minimális. Sajnos egy 16 megás képet lebutítva nem látszik megfelelően az élesség és csak ezért hogy ítt jobban mutasson nem fogom szétzúzi USM-el. Egyébként bármilyen géppel lehet rossz képeket csinálni nem a váz fotóz hanem a fotós...

adott pontszám: 5
2008. október 3. | 14:50 | roboz

Szia! Érdekes megfogalmazása a golfozó csajszinak.... A model gyönyörű, a ruházat és a cím utal is a golfra, de sajátos húzás, hogy az ütő lemaradt. A kéz tartása ugyan utal arra, hogy ott valszeg egy golfütő kapaszkodik a kezébe, de csak a címből sejtjük. Nekem ez mégis jobban tetszik, mint a másik, pontosabban ez tetszi, az nem, de azt majd annál írom le. Biztosan sokan fogják hiányolni a totál élességet, főleg hogy milyen cuccal készült (bár a szem és az ajkak szép élesek), nekem kifejezetten tetszik, hogy kissé "selymes". Tetszik továbbá, hogy természetes, nincs agyon utómunkázva.

Tolnay válasza:
VAlóban nincs utómunkázva. Szerencsére a C1 remekül kezeli a RAW-okat.

adott pontszám: 4,5
2008. október 3. | 14:47 | tiger1977

...a sapkát kicsit feljebb lehetett volna tenni a szemek teljes látszata érdekében...valamint a kéz...hmmm...nemtom én fektetett formátumban képzelném el...erős ez a csonkolás...szerintem!
amúgy a színvilág kellemes és tetsz...
Tiger

Tolnay válasza:
Köszönöm az értékelést.

adott pontszám: 4
2008. október 3. | 14:46 | czapkat

szia! jó minőségű kép, de a szerkesztése nekem nagyon nem jön be... kicsit erőltetett feelingje van, a kéz nagyon brutálisan van csonkolva... gondolom ütés imitálása közben kaptad le, de ez ugye a címből sejthető csak... a szemei és maga az arc számomra nem elég hangsúlyos... a napellenző pont úgy lóg a bal szeméhez, h attól kicsit különböző méretűnek tűnnek... remélem nem bántottalak meg...

Tolnay válasza:
Szeretek vágva komponálni és ez sok embernek nem jön be de szerintem itt abszolut nem a kézen van a lényeg.

adott pontszám: 4
2008. október 3. | 14:42 | ilcsa

Szia! Szerintem jobban is sikerülhetett volna ez a kép. Az látszik, hogy törekedtél arra, hogy az arc megfelelően legyen megvilágítva, de lenne három megjegyzésem. Az első, és talán legfontosabb, hogy egy ilyen képnél nagyon fontos szerepe van a szemeknek. Itt pedig a szemek éppenhogy látszanak, még bele is vág a sisak a jobb (azaz a bal) szembe. A következő dolog, hogy szerintem kicsit zavaró a kar túlzott fényessége, az arcnak kellene a hangsúlyosabbnak lennie. A kezekkel kapcsolatos a harmadik megjegyzésem is, a kép ezzel a kéztartással nagyon furán hat, csak a cím ismeretében válik érthetővé az egész testtartás. Éppen ezért én egy fél vagy egész alakos megoldást választottam volna, amin az ütő is látszik. Üdv!

Tolnay válasza:
Abszolut nem foglalkoztam az ütővel egyszerűen egy közeli arcportré volt a célom a modell természetes közegében...

adott pontszám: 3
2008. október 3. | 14:34 | PaloAlto

Tudatos fotózás, ez látszik. Az ellenző beleóg a szembe és ez a jobb oldalon különösen zavaró. Az, hogy golfos a lady, csak a címből derül ki és talán a kis logóból a napellenzőn. Ez egy attributált portréhoz kevés. A vágás a könyöknél nagyon szerencsétlen. A háttér kékje elég élettelenül világos. A hajtincs a vállon nem előnyös. Ha az volt a cél, hogy lendítés közben mutasd be a hölgyet, akkor ahhoz elengedhetetlen a kar többi része..

Tolnay válasza:
Értem, köszönöm.

2008. október 3. | 13:58 | binci.

Azt elfelejtettem, hogy a sapka is belelóg a szemébe, az sem túl szerencsés...

Tolnay válasza:
Értem.

adott pontszám: 4
2008. október 3. | 13:57 | binci.

Minőségileg kiváló kép, de nem egészen jó szerintem...
Nem egyértelmű a golfozás a cím nélkül.
A bal kéz kimegy a képből a lehető legrosszabb helyen (könyökből) levágva, és nem tudni, hogy éppen mit csinál vele...

Tolnay válasza:
Egy sorozat része és a tekintete miatt esett rá a választásom.

adott pontszám: 3
2008. október 3. | 13:51 | mifene

nehezen tudnék hármasnál jobbat adni a képre, mert olyan dolgok zavarnak, amivel könnyű vitatkozni. Kemény dolog, hogy most van keze, van lendület és hiányzik a képről, vagy nem is olyan fontos maga a mozdulat, mert a fókusz, DOF az arcra irányul. Persze akkor abba lehet belekötni, kell-e más is a képre a tekinteten kívül. Akivel meg csak annyi a bajom, hogy számomra a sapka ellenzője nem túl szerencsés módon takar az arcba.
De ez semmit nem jelent, csak próbálom indokolni, miért hármas. Ami meg csak egy szám.

Tolnay válasza:
Én a képeket a hangulatuk alapján készítem és válogatom, ha nekiállunk boncolgatni a képeket, akkor a National Geographics képeit is lehetne kritizálni minden könyvben és újságban.
De elfogadom a vélemyényedet ha neked ez fontos akkor ez alapján értékeld a képeket.