BELÉPÉS
REGISZTRÁCIÓ
ELFELEJTETT JELSZÓ
KATEGÓRIÁK
3,51
teb
KATEGÓRIA: panoráma
ELŐZŐ KÉP
| | egyéb
KÖVETKEZŐ KÉP
  • Feltöltve:
    2007. május 11. 00:15
  • Készítés helye (ország): Olaszország
  • Készítés helye: Róma, Colosseum
(#)

első panorámaképemet fogadjátok szeretettel, várom az építő jellegű kritikákat. 3 képből készült félkörös látkép a Colosseum belsejéről. a cím egyelőre a téma felülnézetének sematikus ábrája ;) 

A képek értékeléséhez és az értékelések
teljes szövegének elolvasásához be kell lépnie!

BELÉPÉS

Ha még nincs felhasználóneve, akkor regisztráljon egyet.

adott pontszám: 4
2007. május 27. | 12:12 | EmmaButterfly

Az élességgel és minden egyébbel minden rendben van. Csak én a helyedben egy kicsit inkább lentebb mutatnék többet, nem az égből láttatnék ennyit.

teb válasza:
köszönöm

adott pontszám: 4
2007. május 17. | 18:59 | marci03

Szia!

Ez a panoráma első próbálkozára nagyon jó eredményt hozott.
Viszont több dolgot is figyelembe kéne venni legözelebb, ha ilyen jellegű fotót készítesz.
-Ha elég széles látószöge van az objektívednek, akkor próbálj meg portré állásban képeket készíteni....több kell belőle, nehezebb, viszont sok fontos rész rajta lesz a képen, ami fektetett helyzetben sajnos elveszik.
Minden objektívnek van egy pontja az optikai tengelyen(általában az élességállító gyűrű környékén), aminek a függőlegesen elforgatott tengelye, kell hogy legyen az elforgatás pontja.
Ha nincs megfelelő állvány, akkor ezt úgy lehet a legkönyebben megoldani, hogy a egy damilra felkötsz egy ólomsúlyt, a másik végére egy hurkot kötsz, ezt felteszed az objektív élességállító gyűrűjére, majd a földön kinézel megadnak egy pontot, oda leengeded az ólmot és úgy fordulsz a géppel, hogy a kijelölt pontból az ólon ne mozduljon ki.Nem árt még egy vakupapucsba illeszthető vízmérték sem.
A kép technikailag rendben van, illesztési hibát nem látok.
Még egy tanács, legközelebb próbáld meg elkerülni, hogy ilyen károsodást okozzon a jpg tömörítés.

Üdv!

Marci

teb válasza:
köszönöm,
...a tanácsokat is :)

adott pontszám: 4
2007. május 16. | 11:58 | totand

Szia!
Én is próbálkozom panorámákkal, sztem jó próblákozás a tiéd! Jól az illesztések, nem fedezem fel a képek határát, de nekem a kép bal széle alulexpós, az a folyosó-nyílás teljesen sötét. Talán szerencsésebb lett volna kissé jobbra fotózni, ahol több a fény, bár látom, ott meg az állvány jött volna be, meg a megmagasított fal felül. Alul is kicsit befejezetlennek tűnik a kompozíció.
.
.
A vicc az, hogy ugyanezek a kritikák az én képemre is pontosan ülnek (ha megnézed), csak 90 fokos balra forgatás után. De más hibáit könyebb észrevenni. :-D
Összességében nekem azért tetszik, hajrá!

teb válasza:
köszönöm, hogy értékelted, legközelebb már nem turista panorámát készítek... :)

adott pontszám: 3
2007. május 14. | 08:41 | mastix

Szia, örülök neki, hogy nem bántottak túlságosan. A kép jobb oldali világos tartományához képest a bal oldali tömör sötétség szerintem elbillenti a képet, lehet, hogy érdemes lenne a vágással próbálkozni? Üdv, Kitartás!

teb válasza:
Legközelebb majd közvetlenül zárás előtt fogom fotózni, akkor biztosan szebbek leszneka fények, no meg addígra lesz gyakorlatom a panoráma készítésben...
köszi

2007. május 13. | 10:53 | Megavoltamper

Ne keverjük össze a HDR-t és a RAW-ot, nem egymás alternatívái. HDR-hez megfelelő fények kellenek, a RAW pedig egyszerűen nagyobb szabadságot ad az utómunka során. Ezt a képet a HDR nem mentette volna meg, mert nem olyanok a fények. RAW képeknél meg tudtál volna utólag állítani a fehéregyensúlyon, részleteket tudtál volna előcsalogatni a jpeg-ben egyébként beborultnak/kiégettnek látszó részek nagy részéből. Nem azt mondom, hogy egy kiránduláson minden képet RAW-ban kell készíteni, egy elkattintott utifotót fölösleges, mert tényleg csak a macera van vele, de egy olyan képet amivel egyéb mondanivalód is van, kifizetődő.

teb válasza:
meggondolandó, köszönöm

2007. május 12. | 21:15 | moTmeN

Nezz meg nehany igazan jol sikerult panorama formaju kepet. A nagy latomezot is lehet ugy megtalalni, megkomponalni, hogy kompozicio legyen benne.
Nezd meg pl Jim Brandenburg oldalat ( http://www.jimbrandenburg.com ), talalsz ott jopar szeles latomezeju panoramat, ami igazan magas szinvonalu...

adott pontszám: 4,5
2007. május 12. | 07:30 | aram

Tetszik. Kicsit alacsonyabb nap-allast valasztottam volna. Nekem tul nagyok a feny-kulonbsegek, emiatt az egbolt is kiegett. A szinek is kicsit fakok, de kivaloan visszaadja az ottani meleget es napsutest. A kompozicio nagyon jo.

teb válasza:
köszönöm

adott pontszám: 3
2007. május 11. | 13:21 | moTmeN

Az illesztes jol sikerult. Ez a pozitivum.
A kompozicio nem lett igazan kitalalva. Ez a legnagyobb negativum. Tul ossze-vissza a kep, hianyoznak azok az iranyvonalak, amik vezetnek a szemet egy erdekes resz fele, mondjuk.
A fenymeres sem sikerult jol. A bal felsoben az eg kiegett.
Technikai szinvonala a kepnek jo, de a kompozicio nagyon hianyzik belole.

teb válasza:
a panoráma nem erről szól, csak bemutat egy széles látómezőt, mit komponálsz egy szélesvásznú dokumentáción?! :)

adott pontszám: 3,7
2007. május 11. | 12:07 | Megavoltamper

Kezdetnek nem rossz, de legközelebb álló képekből csináld. Ezzel ugyanis függőleges irányban megnő a látószög, ennél a képnél belefért volna az előtér és talán a jobboldali rész sem lógna ki felfelé. Ha lefelé kicsit tágabb lenne, akkor a jobbról induló fal egy szép lágy ívdarabot adna ki, ami kellemesen vezetné a szemet.
Én a színeket is birizgáltam volna, levels, shadows/highlights, brightness/contrast, saturation, mert így sajnos elég laposak a színek.
További tanács: panorámát (is) célszerű RAW-ban fotózni, mert a nagy látószögből adódóan ellenfényes és napos területek váltják egymást, ami feladja a leckét a gépnek. Ha RAW-ban csinálod, akkor a kép készítésekor jóval kevesebb dolog lesz kőbe vésve, az "előhívás" során tudsz finomítani a dolgokon. Pl a baloldali világos felületből is több részletet lehet kinyerni, az úri közönség nem foga kapásból rásütni, hogy "beégett" ;-)

teb válasza:
nem jutott eszembe az álló formátum, látszik először csináltam, sorry. RAW bíbelődés helyett akkor már inkább HDR, most olvasgatok a technikáról...
köszi

adott pontszám: 5
2007. május 11. | 11:22 | gkojsza

Ha az alja is meglenne sokkal jobb lenne. szerintem...

teb válasza:
köszönöm a bíztató pontozása az első panorámámhoz! :)

adott pontszám: 3
2007. május 11. | 10:08 | ovarnet

Nem a legszerencsésebb napszakban készült a kép. A háttér kiégett a vágás sem szerncsés. A képet állóban kellett volna tartani és úgy elkészíteni a képet. Nem érzem tudatos munkának a képet, inkább csak három kép egybe rakásának.

teb válasza:
szoros volt a program Rómában, ha egyszer több időm lesz, jobb napszakot választok, ígérem :)
Mint írtam, első panoráma, bocs hogy nem jutott eszembe elsőre az összes jó technikai megoldás...

adott pontszám: 3,8
2007. május 11. | 09:09 | nemlasep

szia! Jobb lett volna, ha tobb kepbol akar matrixbol vagy allobol rakod ossze, mert igy nagyon szuknek erzem midnen oldalrol.
Nemi tumonunakal szebbe teheto: az egen kene sotetiteni es az egesz kepen szturacio beallitas es kontraszt, nekem ugy tunik, hogy "nyers" kepeket csak osszeillesztetted.

teb válasza:
a többsoros panorámáról csak most olvastam, jó tudni, hogy olyan is léteik.
picit javítottam rajtuk, de tűző napsütésben 30 fokban készült, amit azért más szempontból nem bánok :)

adott pontszám: 3,5
2007. május 11. | 01:04 | blzoly

Ilyen képem nekem is van:-) Ez egy egyedi bemutatása a helynek,nem igen láttam máshol-persze attól lehet még-panorámát innen.Az épületnek szép az íve,jól ki van exponálva.Talán túl jól is,kissé túlexpós.Elelve az idő nem volt a legkedvezőbb,elég durvák a fények.A képen lapos a kontraszt,fátyolos.Szerintem lehet hogy polár sem volt az obidon,azzal talán kontrasztosabb képek készülnek és a párát is kioltja.A színei is fakók.Az érdekesnek mondható panoráma hatáson és a jó illesztésen kívül nem emelknék ki mást,lehet hogy ha tolsz egy kicsit a kontraszt csúszkára már hatásosabb lenne a fotó.De ami igazán jót tenne neki az valami jobb fény,napszak.


Üdv

teb válasza:
utólag olvastam a HDR-ről, meg a többsoros panorámáról, az állított vízsztintes panorámáról... polárt még tényleg nem vettem.
köszönöm a jótanácsokat, és hogy találtál pozitívumot is benne ;)