BELÉPÉS
REGISZTRÁCIÓ
ELFELEJTETT JELSZÓ
KATEGÓRIÁK
4,01
KATEGÓRIA: csendélet
ELŐZŐ KÉP
| | egyéb
KÖVETKEZŐ KÉP
  • Feltöltve:
    2006. május 5. 15:37
  • Készítés helye (ország): Magyarország
  • Készítés helye: Nyírtura
Régi sír II.

 

A képek értékeléséhez és az értékelések
teljes szövegének elolvasásához be kell lépnie!

BELÉPÉS

Ha még nincs felhasználóneve, akkor regisztráljon egyet.

2006. május 25. | 10:41 | tekanawa

Nem akartalak elijeszteni, épp ellenkezőleg. Lehet, hogy kemény voltam, de valamire jó volt a beszélgetésünk: tudatosult benned, hogy "csak fotózgatsz". Ez jó jel, másban élete végéig sem tudatosul...
Innentől kezdve másképp látod a dolgokat: többet gondolkodsz, elolvasol pár szakkönyvet, elolvasol rengeteg értékelést a képek alatt (a 30 napnál régebbiek láthatóak), megpróbálsz érzelmek nélkül, objektíven képeket vizsgálni, nem a képen levő elsődleges képtartalmat, hanem a formába öntött képet értékelni.
Kell hozzá egy-két év, de fogékony életkorban vagy. Profi felszerelés sem létfontosságú, ha kiismered alaposan a géped, az előnyeit ki fogod tudni használni, a hátrányaiból meg erényt igyekszel kovácsolni :-)
Szóval abba ne hagyd, kezdetnek keress pár alapfokú könyvet (nem feltétlenül az utóbbi évek csillogó-villogó könyvcsodáit).
Jó tanulást, jó munkát :-)

2006. május 24. | 21:50 | tekanawa

Sajnálom, ha felhergeltelek volna:-)
Ez egy régi vágású kép, de nem jó kép. Hogy miért nem jó, leírtam, ha elgondolkodsz rajta, és van némi fotós tapasztalatod (technikai és alkotói értelemben véve), megérted, ha nem is értesz vele egyet.
Ha valami a valóságban beleolvad a környezetébe az a fényképen is bele fog olvadni, ha a fotós úgy akarja. Ha nem úgy akarja, akkor nem fog beleolvadni. Ezernyi lehetőség adódik ennek elkerülésére (fény, objektívválasztás, rekeszelés, szűrőzés, hogy csak a legegyszerűbbeket említsem), szóval azt ne állítsd, hogy nem lehet, legfeljebb azt, hogy nem akartad elválasztani, az hihetőbb...
A Detectnek szánt érveid is sántítanak...

koponafej válasza:
Igazad van nem értek hozzá. Csak úgy fotózgatok. Úgylátszik nem nekem való, úgyhogy nem folytatom a fotózást. Na meg pénzem sincs profi felszerelésre. Meggyőztél! Komolyan.

adott pontszám: 2,5
2006. május 24. | 10:15 | tekanawa

Sokan szeretjük a temetői képeket (én is), részint mert mindannyiunknak vannak halottai, a korunk előre haladtával egyre többen, másrészt mi magunk is azzá leszünk előbb vagy utóbb, ráadásul a régi temetők látványként is gyönyörűek.
Ez számomra a kép elsődleges tárgyi tartalma és primér gondolatisága. Viszont - mivel fotográfiáról van szó - ez kevés, meg kell vizsgálnunk a képcsináló állásfoglalását: tudott-e képben és gondolatiságban tenni hozzá?
Legfontosabb problémám a képpel a semleges megközelítés: középre komponált főtéma, semleges megvilágításban, átlagos gépmagassággal, átlagos látószöggel fényképezve. Ez távolságtartást tételez fel a fotós részéről, nem pedig állásfoglalást. A nagy mélységélesség megválasztása eredményeként (meg a látóirány eredményeként) a főtéma nem válik le a háttérről. Mi a fontos: az előtér, a háttér, illetve a környezet, vagy együtt a kettő (de akkor mi a kapcsolat)?
Ennek a jelenségnek persze a fénybeli megrendezés is oka. A fények szórtak, valószínűleg borús volt az idő, ez nem tudott hozzátenni sem a sírkő tömegének megjelenítéséhez, sem a plasztikai értékek, sem az anyagszerűség megjelenítéséhez.
Nem érzem azt a tudatos alkotói hozzáállást, ami a nagyszerű látványhoz megfelelő képi megformálást tudott volna találni.
Köszönöm a figyelmedet :-)

koponafej válasza:
Ez okoskodás amit írtál!!!!! Nem több. Ha valami a valóságban beleolvad akörnyezetébe az a fényképen is belefog. És nem tudom miért kellett volna más látőszögből készíteni a fotót. Ez direkt egy régivágású kép!!!!!!!

adott pontszám: 5
2006. május 8. | 11:49 | rámiusz

Hmmm... mintha készülne balra és hanyatt dobni magát a kő...
A kesze-kusza barnasága fogott meg először.
Másodszor meg, az, hogy én is szeretek temetőkben fotózni. Pont az ilyen öreg temetőkben, mint ahol ez is készült.
Ami nagyon nem tetszik az az égbolt kiégése. Tudom, ha szűkebb rekeszt választasz a kő nem érvényesül.
De akkoris zavaró. :))

Rámiusz

koponafej válasza:
köszi az értékelést

adott pontszám: 5
2006. május 6. | 14:55 | PekZo

Tetszik a színvilág, és bár beégett a kép, jelen esetben nem zavaró, sőt ad egy kontrasztot az egésznek.

koponafej válasza:
Köszönöm az értékelést. Jól látod, egy ilyen képnél nem a beégettséget kell nézni...:) És valóban nagy feladat volt a kontraszt megoldása, merthogy a valóságban is szinte egybeolvad a sír a környezetével.

2006. május 6. | 12:13 | Cof666

Örülök,hogy te is igy látod a képek értékét mint én.Sajnos ez a fotósok értékitéletével nem mindig egyeztethető teljesen össze.Mert akkor jönnek a negativ kritikák mint túl zajos stb stb.Én személy szerint már egy teljesen más szubkultúrába nevelődtem bele és pontosan ezért itélem meg a képeket úgy ahogy azt teszem.Nekem már nem az egy jó és igényesen kivitelezett kép a legtöbb esetben mint a régi motorosoknak számitó komoly fotósoknak.Hol van az lefektetve pl törvényben,hogy én nem láthatom a dolgokat másképpen mint ahogy a nagy átlag és ezt meg is mutassam másoknak is a megfelelő teknikai kivitelezéssel.Sehol.Pontosan ezért ez a kép nekem nagyot bizonyitott és egy teljesen remek meglátás volt.Mégegyszer gartulálok hozzá.És ne add fel,nyugodtan felrughatod a szabályokat.Azok úgyanis pontosan azért vannak kitalálva,hogy áthágjuk öket és ezáltal egy merőben más stilust meglátást mutathassunk be vele.

Üdv:Czibere"Cof666"Sándor

koponafej válasza:
Egyetértek:) Te az előbb a művészetről beszéltél:) ha egy szóval meg szeretnénk fogalmazni azt a sokmindent amit megírtál:)

adott pontszám: 5
2006. május 6. | 10:05 | Cof666

Jó kis gothic hangulatú kép lett ebből a magányosan álló siremlékből.Ezt erősiti a szinvilág amit alkalmaztál.Gratulálok...

koponafej válasza:
Köszönöm az értékelést, és örülök, hogy valaki a kép igazi értékét nézi:)

adott pontszám: 3
2006. május 5. | 23:01 | Detect

Egy régi, elhagyatottan élló sírkő furcsa gondolatokat ébreszt az emberben. MIndig van benne valami drámai, valami kimondhatatlan, valami végtelen magányosság. Jól megláttad a témát, ám a kivitelezés kevésbé sikerült profira. Számomra a legzavaróbb, hogy a téma nem válik el élesen a háttértől. Ezt akár úgy is megoldhattad volna, hogy alacsonyabb kameraállásból készíted a fotód. Célszerű lett volna kisebb mélységélességet használni a távolabbi fák elmosásához, vagy olyan szögből fényképezni, hogy (ha lehet) ne is legyenek ott. Az üres égbolt pl. nagyon emblematikus lehet ehhez a témához. Némi balra dőlés is megfigyelhető, bár lehet, hogy már maga a sírkő süllyedt meg az idők során. Érdemes lenne újrafotózni - ha van rá lehetőséged- és esetleg FF -ben kidolgozni.

koponafej válasza:
Sajnös a környezet az adottvolt , úgyhogy egybeolvad alapból. A sírkő valóban meg van dőlve és ezt érzékeltetni akartam. Ha alacsonyabb szemszögből készítem a fotót akkor szeritem a sírkő lenne nagyon sötét és élvezhetetlen. Egy erdőben nem tudsz úgy fotózni, hogy ott fák ne legyenek. És direkt ebben a környezetében akartam beutatni a sírkövet, mert itt nemcsak a sírkő a lányeg. Amit leírtál a az az ahogy te láttnád a témát. Úgyhogy keveslem a 3 pontot.

adott pontszám: 3,5
2006. május 5. | 21:39 | Bea-chan

Mintha már láttam volna hasonló képeket,(gondolom a Tieid voltak?) jobbakat is. Nekem túlságosan egybemosódik háttér és téma...A szerkesztés sem az igazi, szerinten jobban mutatna oldalra rendezve (de lehet,h az aszimetria a mániámmá vált...) Kár, h nem olvashatóbb a sírfelirat... :((
A színvilága viszont OK!
Jó fotózást!
Szia!
Bea-chan

koponafej válasza:
Hát sajnos az avarnak és a sírkőnek hasonló színe van ezért ha megszakadok sem tudtam volna megxsinálni, úgy hogy ne válljon el élesen a környezetétől. A feliratokat szintén nem fogod tudni elolvasni meert kopottak és mohosak zuzmósak az ilyen sírkövek.Szerintem meg borzasztóan nézne ki, ha nem középen lenne. Úgyhogy nagyon kevésnek találom a 3,5 pontot. És egy ilyen kép elkészítése szerintem nem technikai verseny....

2006. május 5. | 17:48 | Mysotis Sylvatica

Először szomorúnak és lehangolónak éreztem, de közben valahogy mégis nyugalom árad a képedből.A sírkő sérültségében is maradandó emléket hordoz. A lehullott levelek között, a gondozatlanságban, körülötte a kopasz fák , elhagyatottan. Tetszik a szín, akár egy régi fotó is lehetne. Szép.

koponafej válasza:
Köszönöm az értékelést. Jól látod, nem a szomorúságot és a lehangolást akartam ezzel kifejezni:)