BELÉPÉS
REGISZTRÁCIÓ
ELFELEJTETT JELSZÓ
KATEGÓRIÁK
Sensor Cleaning házilag
D.Szilveszter - 2006. szeptember 29. 00:19

Pontok: 16

A digitális DSRL fotós egyik rémálma, a szenzor bekoszolódása miatt szemcsés kép.Nagyon kellemetlenül tud esni, mikor egy esküvő után, vagy egy nyaralás végén a képeket nézegetve az összes képen a sarokban ott figyel a kis fekete pötty, hol csak szürke és jól elterülő motívumként,hol fekete nagy foltként éles kontúrokkal, attól függően, hogy milyen blende nyílással készült az adott kép. Nagyításhoz kattintson a képre! Genfi-tó és a koszos szenzor A Svájci nyaralásból megérkezve, valóság lett az előbb leírt rémálomból.A Genfi-tópartról készült éjszakai képemet nézegettem, és elkeseredtem a látványon. Mintha a légypiszokkal lett volna tele a kép.

Annak ellenére, hogy ezeket a foltokat Photoshop-ban gond nélkül el tudom tüntetni, megérett az elhatározás, hogy szenzort kell tisztítani a masinában, mégpedig rövid időn belül.

Körbenéztem a lehetőségek között:

-A legódívatúbb lehetőséget egy fórumon olvastam: vissza kell térni a filmes gépekre, mert ott a film mindig új és pormentes felületű. Már megvan a DSRL-em, szeretem, így ez nem érint :)

- Szakszervíz. Felhívtam a Camera kft-t ahol közölték, hogy a Légbefúvásos tisztítás 2500FT, míg a Kiszereléses tisztítás 15000 Ft. Érdeklődésemre elmondták, hogy a légbefúvásos dolog az úgy megy, hogy abszolút száraz levegővel nagy nyomással leveretik a port a szűrőről, míg a kiszereléses tisztitáson a vegyszerrel a por és zsírszennyeződéseket, és más makacs szennyeződéseket távolítják el. Az árak ellenére szerintem a szervíz a legjobb, és legmegbízhatóbb tisztítási forma, de sajnos nekem messze van Bp, és így maradt a házi megoldás.

-Venni kell egy sűrített levegős palackot (amivel dudálni lehet a focilelátón) kb. 500 Ft ért, bekapcsolni a gépet, Sensor Clean-t megkeresni a menüben, majd nyomni a sprét mint süket a csengőt, és várni a megváltást. Az utóbbi sajnos elmarad, mert egy angol fotós beszámolójából kiderült, a porszemcsék valóban eltűntek, de a flakonban lehetett egy kevés folyadék, és ezt szépen rápermetezte a cmos lapkára. A permetet vattával rendesen elkente, és ezek után érdekes művészi képek készültek, még akkor is, ha csak egy szülinapi zsúrt fényképezett. Szakszerviz lett az esetből, tehát ezzel a megoldással nem szimpatizáltam.

-Porszívó. Nem tudom miért de a gondolattól is összerezzentem. Előttem van az a kép, amikor még gyerekfejjel néztem amint rakéta porszívónk elől szívta, hátul nyomta ki a port. Annak ellenére, hogy központi porszívónk van, mégsem bíztam a sikerben. Ez a művelet különben úgy zajlik, hogy a porszívó csövét megtoldják egy csonkakúppal (szűkítő) és az érzékelőtől kb 1 cm távolságban néhányszor átpásztázzák a felületet.

-Fültisztító vatta. Éterbe (gyógyszertárban lehet kapni) mártva a fülpiszkát majd gyors mozdulatokkal takarítani a IR-szűrőt, mert az éter gyorsan párolog.A közelmúltban hallottam egy pozitív véleményt erról a takarítási formáról. Idézem a szaki véleményét bár ő nem használt étert: A fültisztítós megoldással az IR-szűrőre tapadt port tudod lerugdosni, ami körtefecskendővel már nem jön le. Ha estleg szösz tapad az érzékelő előtti infraszűrőre, annak nagyobb a felülete, azt már könyebb lefújni körtedfecskendővel.Egyébként én a gépemet gyárilag koszos szenzorral kaptam, egyszer kellett ilyen módon megtisztítani, azóta havonta egyszer körtefecskendővel kifújom és annyi.

-Sensor Swab.Szerintem korrekt. Én ezt használtam, ezért részletezem ezt:

Cucc ami kell: Nagyításhoz kattintson a képre! Nagyításhoz kattintson a képre! Nagyításhoz kattintson a képre!

A neten vettem ezt a Sensor Swab Tipe 2 tisztítólapocskát. 3 méret van, és érdemes figyelni a megfelelő méret kiválasztására, mert ha nagyobbal próbálkozunk, akkor nem fér el a gépben, ha pedig kisebbet akkor előfordulhat, hogy olyan lesz mint mikor az autómosáskor gumilappal húzzuk le a szélvédő üvegét, és látszik, hogy hány fogásból csináltuk meg. A képen ez egy csíkban jelenne meg. Továbbá vettem még egy Eclipse tisztítófolyadékot. Nem volt olcsó mulatság a bevásárlás, mert 23000 Ft-om ráment a swabra és a folyadékra.

Porfújó gyanánt egy ásványvizes palack kupakját kilukasztottam, majd a flakont nyomogattam. Kezdetleges megoldás,igaz működik, mégis érdemes lesz beruházni egy körtefecskendőre.

A tisztítás veszélyei:

-Ha a tisztítás alatt lemerül az akkumulátor, akkor a papírvékony zár a lecsukás közben elkaphatja a swabot,és ha a redőny tönkremegy, akkor az zárjavítással vagy netalán zárcserével végződhet az akció.

-Nem megfelelő eszköz esetén az infraszűrő megkarcolása.

-Túl erős nyomás esetén, akár szét is törhetjük az érzékelő előtti szűrőt.

Mindenek előtt:

Nagyításhoz kattintson a képre! Tisztítás előtt A szenzor tisztaságáról könnyű meggyőződni. Homogén, lehetőleg világos felületet kell fényképezni minél szűkebb rekesszel, 32es már jól mutatja a koszt. Én a géphez kapott sapkát egy tűvel kilyukasztottam, így egy Camera obscurát alkotva a lehető legszűkebb rekeszt állítottam elő. A szenzorom így nézett ki a tiszítás előtt.

A Művelet:

Nagyításhoz kattintson a képre! Egy határozott,de óvatos húzás... Fürdőszobába bezárkódva (a lehető legpormentesebb helységet kell megkeresni), canon 20D-met mikor bekapcsoltam, olyan érzésem volt mint egy kezdő Bungee Jumpingosnak: vajon túlélem ezt? A menüben megkerestem a Sensor Clean-t és hamarosan már a tükör felcsapódva, a redőny lefutva, csipogott a gépem figyelmeztetve, hogy siessek a munkával. Utóbb kiderült, csak akkor csipog ha az aksi már nem teljes töltöttségű.

Nagyításhoz kattintson a képre! Nem mertem mindjárt a Swabot használni, hanem először csak nyomogattam a flakont, nyomtam be a levegőt és vártam, hogy a lefelé tartott gépből kipotyogjon a por és az esetleges karcolni képes anyagok.

Kíváncsi voltam az eredményre, és kikapcsoltam a gépet, majd felraktam az obisapkát közepén a lyukkal, lőttem egy tesztképet. Nagyításhoz kattintson a képre! Tisztítás előtt

Látni, hogy tisztult, de még közel nem 100%os az eredmény. Ismét fürdőszoba, egy csepp tisztítófolyadék a swabra. A megfelelő mennyiség fontos, mert ha száraz a swab azon része ami az érzékelőn fut, az maradandó nyomokat hagyhat, de ha túl sok a lötty az meg a gépben tehet kárt. Ez a szer hamar párolog, tehát nem érdemes szutymogni. Nagyításhoz kattintson a képre! Kifújtam a port Egy határozott, de óvatos húzás, és kész. Gépet kikapcsolni a tükröt, a matt tükröt letakarítani, majd mehet vissza az obi, vagy a sapek és meg lehetett nézni mit alkottam.Készítettem egy képet a nagyon szűk rekeszű lyukkamerával és az obival is 32 es rekesszel. Nagyításhoz kattintson a képre! Végeztem. Ilyen a lyukkamerával Nagyításhoz kattintson a képre! 98% os eredmény. Ilyen az obival Nem lett 100%-os, de meg vagyok elégedve az eredménnyel. A lyukkamera kb 0,5mm míg az obim 32-es rekeszen 3,2mm lyukátmérővel rendelkezik, ezért látni jobban a maradék koszt a lyukkameránál, tehát használat közben az objektíven már nem zavaró az a 2%.

Összefoglalva:

Szerintem ez a házi megoldás csak egy kényszer dolog, én magam (mindezek ellenére) a szervízben bízom, de ha megfelelő körültekintés, óvatosság, anyagok, eszközök megvannak akkor lehetnek kellemes tapasztalatok. Sok sikert, de ne feledjétek, hogy a házi szenzortisztítás közben okozott károk nem minősülnek garanciális hibának!

nibo | | 2011-04-04 19:42:22
Valakinek valami ötlete van, hogy hogyoan lehet a mattüveget (BriteView Clear Matte Mark V mattüveg) rendesen megtisztítani? Kérlek segítsetek rajtam... :)
schaul_marton | | 2010-04-22 21:11:39
Én nagyon-nagyon nem ajánlom az üveges megoldást, mert én is kipróbáltam, persze száraznak tűnt már az üveg, de valami pára lehetett benn mert egy csomó kis valami került a szenzorra. Én a legolcsóbb és legjobb megoldásnak a lenspen sensorklear-t tartom biztonságos és egyszerű vele a munka:) Jó kis cikk:)
Veszti1982 | | 2010-01-18 20:48:26
Kb 3 év telt el amióta ezt a cikket megírtam, és jó volt ismét elolvasni, hogy annó miként is láttam a szenzortisztítást. Ma egy Canon Eos 1D Mark II N-et nyúzok, és levágnám annak a kezét aki így belepiszkálna a tükör mögötti részbe, bár a mai gépemet sem szeretem jobban mint abban az időben a 20d-t. Hát igen... van sok tisztítási mód házilag is, de azért a szerviz a tuti.
Balder | | 2009-09-23 15:45:16
Magyon hasznos cikk. Én a porszívásra esküszöm. Porszívó, óvatosan közel tartva a nyíláshoz, és száraz ecset. Finoman átecsetelve a kamrát, majd a szenzort, 90%-ban megfelelő eredményt kapok. Ezt a módszert (hatást) egy nyomókőrte célzott pumpálásával fokozni lehet. Folyadékra nekem még nem nagyon volt szükségem.
schaulmarci | | 2009-06-25 17:19:02
Jó a cikk, bár szerintem egy egyszerű körtefecskendővel le lehet fújni a koszt és nem kell ennyi pénzt kidobni szerekre. Főleg akkor hatásos a fecskendő, ha mondjuk 2 hetente megcsinálod, így nem kell annyi port leszedned a CCD-ről:)
zolspirit | | 2008-01-29 16:33:35
Hasznos cikk, ha nem fedi 100% alekosan a temat, szerintem nem rossz cikk egyaltalan. Es legalabb annyi hasznos informacio volt a hozzasozlasokban is, csak annyit uzenek Genikulata-nak, hogy az Olympus pormentesitese irto jo, viszont nem tokeletes, nekem is E-500 asom van, es mar tobb mint masfel eve hasznalom nagyon intenziven, es bizony osszegyult mar annyi szennyezodes, ahogy utananeztem, hogy tisztitasra szorul. Az olympsunal a por sokkal eletlenebben jelenik meg a kepen, barmennyire kicsi rekesznel, gondolom azert mert a prlerazos folia egy bizonyos tavolsagra van az erzekelotol. Olympus hasznaoloknak: Keszits legszukebb rekesszel homogen feluletrol, de legjobb az eg, fenykepet, es ps ben allitgassal fokozatoson a "curves" en, kontraszton, es figyeld erossen a halvany sotetebb pacakat, ha nincsenek, akkor tiszta a senzor!
Condrosulf | | 2007-06-11 12:25:07
Nekem inkább a cikkek utáni hozzászólások tűntek hasznosnak.
eniac | | 2007-01-23 20:33:45
Jó kis cikk. A sürített levegős palackokkal kapcsolatosan: abból a palackból, amit 500-ért veszel és a focimeccsekre való dudákhoz való, valóban jöhet ki kondenz nedvesség, mivel az "közönséges" összepréselt levegő. A fótósoknak másfajta palack készül, amiben teljesen "száraz" gáz van, nem is mindig levegő. Mondjuk nem is 500 Ft, hanem inkább 5000. Olcsobb köztes megoldás lehet az a fajta levegőspalack, amit a modellfestők használnak a festékszórójukhoz, elvileg ebben sem lehet nedvesség a finompigmentű olajfestékek miatt. Kb 2000 Ft, a modellboltokban kapható. Bár nekem egyelőre csak bridge kamerám van, de régen az F50-et ilyennel pucoltam, és nem találkoztam nedvességgel.
jake | | 2007-01-10 11:38:09
A levegőt most akkor szívjuk vagy fújjuk az érzékelőtől/-ről? Mert ahogy látom, megoszlanak a vélemények. :)
Image.com | | 2006-12-07 04:22:17
Szervusztok ! Erdemes megnezni http://www.visibledust.com/products.php?PID=202 Nalunk a Canon ezt javasolja
Columbiapower | | 2006-11-24 17:43:41
Azok nem fényképezők...:D Azért olvasni itt a hozzászólások között sok poént, lefelefordított gép meg hasonlók, ha FOTÓZni mész akkor ilyet nem tudsz:D Rám is rámfér már egy tisztítás legjobb 10mmen F22mellett több a retek mint a pixel. Jó a cikk szerintem üdv!
ciborg | | 2006-11-10 01:51:27
Na most lehet, hogy nagy hülyeséget írok, de a ciket és a véleményeket végigolvasva, felmerült bennem egy lehetőség. A HAJSZÁRÍTÓ!! :) Persze nem a legnagyobb fúvónyilással. Hogy pont ez jutot eszembe már csak azért is furcsa mert kopasz vagyok és semilyen hajápolási eszközt nem használok.
deanka | | 2006-10-29 07:56:11
Hasznos cikk, bár legjobb ha Olympust vesz a dslr fotós :), vagy sonyt :).
m4ncr4ft | | 2006-10-20 14:48:17
legolcsóbb megoldás: egy ismerősöm a saját hajszálával távolította el a porszemeket ,))) kis töltés neki (pödréssel,) és hozzátapad...persze ez makacsabb szennyeződéseknél nem működik.
hapika | | 2006-10-12 01:20:32
Értékes téma.. ki hogyan oldja meg azt, amit a gyártók ránk hagytak.. Néhány észrevétel: 1. körte pumpa, 9-es nekem kevésnek bizonyult, helyette: 2. matrac lábpumpa (egy fotos társtól hallottam)a szívó nyílást lezárni, hogy az érzékelőtől szívjon. A nyomóból kiszedni a szelepet. Lényegesen jobb huzatot ad és nem utsó sorban: SZABAD MINDKÉT KEZEM! így kb 1cm-ről tudok vele lőni. Na ez többnyire elegendő. Kb 10x pucoltam meg vele. 3. ha sokat cserélsz obit a szabadban, nem uszod meg, bemegy a por sőt: a mozgás, a zár úgyis az érzékelőre fogja szívni.. 4. ha mégis pucolni kell, ki ne szedesd az érzékelőt- minek?! 5. töredék pénzért Csurgó Laci lepucolja, aki etalon szaki!
Geniculata | | 2006-10-09 15:52:19
Hasznos a cikk,rejt érdekes információkat!Elolvastam,bár engem igazán nem érint,mert a gépemben(Olympus e500)van ultrahangos tisztítórendszer!Gratulálok a szerzeményhez!
Sailer | | 2006-10-05 11:01:34
Na, én pofázok... Nekem is maradt benne egy rövid "u" és egy elgépelés... :-)
Sailer | Hasznos volt | 2006-10-05 10:59:35
Szeretném megjegyezni, hogy semmi baj nincsen a levegő spray-el, csak ésszel és rendeltetésszerüen kell használni! Mindig függőleges állapotban, nem rázva, billegetve és akkor semmilyen folyadék és szennyeződés nem jön ki belőle. Persze nem alkalmas minden szennyeződés eltávolítására, előbb-utóbb kénytelen lesz az ember hozzányúlni az érzékelőhöz. (Javaslom, hogy inkább utóbb...) Én személy szerint hetente kb. 1x kifujatom körtefecykendővel, majd levegőspray-el. Eddig egyetlen egy (valószínüleg virágpor szemcse) nem jött le az érzékelőmről. (Szeretném hozzátenni, hogy az én 20D-m is "gyárilag" koszos érzékelővel került a kezembe frissiben a boltból.) A végére mégegy jótanács: Ha cikket írsz, akkor miután végeztél olvasd el 5x és olvastasd el még legalább 2x más(okk)al is, mert akkor kisebb az esélye a helyesírási hibáknak, elgépeléseknek, plusz "a"-nak... Egyébként ha valakit bővebben érdekel a szenzortisztítás, akkor a fotótippen is van róla 2 leírás.
puruczki-2 | Hasznos volt | 2006-10-03 12:53:56
Jó azért ezt így olvasni, mert azért körülbelül így gondolom én (kb. így látnék neki én is), de a tapasztalat (főképp az, hogy sikerül,)no az nem árt.... Én egyébként a viszonylag olcsón vehető (4-6 ezer Ft) GREEN CLEAN (Mini Vacuum Sensor Cleaner) használtam.
kazoly | Hasznos volt | 2006-10-02 07:56:33
Csatlakozom denhodához.Én egy primitív hibával nyitottam ..nem volt nálam semmi ,egy szálszerű anyagot láttam az érzékelőn.Jobb híján ráfujtam és rögtön láttam is az eredményt egy pici csepp,ami rá is száradt. Én a következő módszerrel tisztítottam meg .Objektívtisztító folyadék(hama) valamint a hozzá kapott papírból hosszában hajtogatva kb 8mm-es csík,majd ez keresztbe hajtva kb 2cm-esre és cérnával ráerősítve egy fülpiszkálóra.Ekkor ugy nézett ki mint egy kisseprű.Jó éles ollóval kb egy mm-t levágtam az aljából,hogy teljesen sík legyen.Erre cseppentettem a folyadékból,annyit,hogy mikor hozzáértem az érzékelőhöz picit folyt is rajta.Óvatos sepregető mozdulatokkal eltávolítottam a cseppet,majd a többi részt is megtisztítottam.Ekkor úgy látná az ember mintha kicsit maszatos lenne ,na ekkor nem szabad megijedni(én megijegtem )picit várni kell hogy párologjon el a folyadék a papírból is és szintén nagyon finom mozdulatokkal megísmételni .Ekkor már megnyugodtam ,ragyogott az érzékelő.Elvégeztem a tesztet szűk rekesszel és nem találtam rajta hibát. Persze ajánlani én sem ajánlom senkinek,hogy nekilásson ha nem érez kellő ügyességet, érzéket hozzá.Még mindig jobb 12000-et kiadni egy tisztításért mint egy érzékelő csere.
bajkaia | Hasznos volt | 2006-10-01 14:00:08
Hasznos volt a cikk, de én ennek ellenére nem merem beválalni. Így marad a Nikon szerviz :)))
I(rizbo | Hasznos volt | 2006-09-30 01:06:09
hát én épp a cikk miatt csináltam pár direkt kosz szűrő képet a gépemmel, volt is egy-két porszem, de őszintén szólva tized ilyen egyszerűen tudtam leszedni. nikon D50-nél elég volt egy (tiszta:) fültiszító pálcika, aminek a hegyétt épp hogy a porszemre nyomtam, majd lassan kivettem a pálcikát, a porszem meg már nem volt a szenzoron, helyette inkább a pálcika végén árválkodott
ovarnet | Nem volt hasznos | 2006-09-29 21:35:09
Véleményem szerint célszerű a gépet egy állványra tenni és úghy dolgozni. Akár egy lámpát is lehet használni, amivel be lehet világítani a tükör aknába. A körtepumpa hatásos és eredméynes. A flakon szerintem abszolút nem alkalmas erre a feladatra. Én próbáltam levegő spray-yal is. A titka, hogy órákig kell állni hagyni a flakont és akkor nem jön se olaj se pára. Igazán eredményes. Egy másik módszer, ami nekem még be szokott válni. Ha van ismerős fogorvos, akkor őt kell felkeresni. Mivel a fogászaton olyan kompresszorok működnek, amik olaj mentesek (a szájba se kerülhet olaj) ezért nyugoddtan lehet használni a doki levegőjét, amit a szájba szokott fújni. EGy dologra azonban nem árt figyelni. Előtte a vízet ki kell fujatni a rendszerből. Kb 10-15 másodperc.
8472-es faj | Hasznos volt | 2006-09-29 15:35:48
norbee_usr | Hasznos volt | 2006-09-29 13:24:40
BenKee79 | Hasznos volt | 2006-09-29 12:44:46
Ilyen is kellett már!
moTmeN | Hasznos volt | 2006-09-29 12:41:09
en eddig egyszer tisztitottam az elmult majd 2 ev alatt a szenzort, pedig gyakran cserelek lencset. Persze ezt is lehet igy-ugy csinalni, talan jo lett volna errol is szot ejteni (lefele forditott, kikapcsolt gep, leheto legkevesebb por a levegoben). En olyan kortes cuccot hasznaltam (igaz, eleg specit, a melohelyen vernyomasmero kalibralasara hasznalt cuccot :), jol bevalt.
Bongo 0 | Hasznos volt | 2006-09-29 12:08:33
Van valami cucc, egy pálca, enyhén ragacsos (sztatikus, kohéziós??) gumivéggel. Na olyat ne vegyetek, csak még jobban maszatol. (Vagy nekem remeg a kezem túlságosan.) Különben van egy szenzortisztítás-tárgyú topic az indexen, ott is megoszlanak a vélemények.
agent01 | Hasznos volt | 2006-09-29 12:07:25
Hasznos volt, mert szerencsére megjelentek azok akik leírták mennyivel olcsóbban ki lehet hozni az egészet:) De azért jól szórakoztam.
dombigy | Hasznos volt | 2006-09-29 11:36:25
D.Szilveszter | | 2006-09-29 11:08:05
Mice007: Helyesírásom gyér, pedig 2x átolvastam... Mateszabolcs:Igazad van a filmmel kapcsolatban, mert ismerős a szkenneléskor a karcok erőssége, de a kép rögzítésekor tiszta a negatív, legalább is úgy hisszük :) B.Tamás: egy ilyen művelet szerintem jár némi veszéllyel, így minnél ritkábban kell ezt csinálni annál jobb, ellenben van némi koszfolt a képen. mutty.hu: tökéletesen egyetértek a hozzászólásoddal, csak a jóérzésű patikussal nem. Nálunk 1l az 3800 ft a helyi gyógyszertárban, és tök jó fej a patikus, :) de aki nem merne kérni az rendeljen a neten pl. a reanal.hu-n
nemlasep | Hasznos volt | 2006-09-29 09:29:31
lcs.gergely | Hasznos volt | 2006-09-29 09:25:26
mutty.hu | Nem volt hasznos | 2006-09-29 08:53:20
Két dolog miatt érzem kicsit félrevezetőnek ami a következő három : -a körtefecskendő fel sem tűnik a cikkben mint közvetlen alternatíva, pedig 1000 forint alatt van midnenestül, és jobb eredményt ad mint az ásványvizes palack. Olyan 80-85%-ot, ami már elég hogy ne vegyél 23 ezerért sensor swabot. -a sűrített levegős straxt- csak mint ellenpéldát kéne írni, a fotózzra is töltött már fel valaki ezzel kapcsolatban rossz tapasztalatot. Ráadásul az urban legend szerint a nagynyomású hideg levegő meg is repesztheti a szűrőt, ha a belőle kiáradó mocsok nem tenne elég kárt. (-jóérzésű patikus nem ad ki étert!!! az Eclipse pedig tömény metanol, ami borzalmasan mérgező, ezt illene leírni...)
B. Tamas | Hasznos volt | 2006-09-29 08:40:27
A cikk hasznos, én is nagy dilemmában voltam az első tisztítás előtt, de azóta már sok-sok tisztításon vagyok túl, és a flakon helyett inkább beszereztem 700Huf-ért egy erre a célra készített pumpát. :) Mindenesetre elszörnyedtem mikor megláttam hogy milyen mocskos volt az érzékelőd a tisztítás előtt, én már akkor is nekilátok a műveletnek ha egyetlen porszem az érzékelőmre keül, nemhogy több tucat...
mateszabolcs | Hasznos volt | 2006-09-29 07:21:25
Annyit tennék hozzá, hogy hiába használ valaki filmet, ha magának scannel, különösen ha síkágyassal, akkor úgy sem ússza meg a takarítást, bár az nem annyira kényes művelet. Ha meg valaki magának is hív, magának is scannel, akkor a filmbe ragadt kosztól, a filmre folyamatosan rászálló poron át, az üveglapon lévő szöszig, sok minden csodálatos dolgot lehet ám bescannelni. :) Mundjuk néha még hangulatos is. Meg hát kérem. Van aki ráírja a nevét a képre? Nekem van olyan képem, ahol a fehér fal előtt az aranymetszésbe komponált fekete kiscicát, az ujjlenyomatom ellenpontoz! És igen, az a negatívon van ám, szójjon be valaki hogy nem az én képem! :) Gondolkodom hogy a nem hasznost jelöljem, mert eddig nem néztem meg hogy mennyire koszos a szenzorom, és talán jobb is volt amíg nem tudtam. :) Persze nem.
Mice007 | | 2006-09-29 02:58:31
Hja, en idaig csak pumpaval fujkaltam a port belole eleg hatasosan.... de talan mar lassan raferne egy alapos pucolas.. viszont mar 3 eves a gep
| Hasznos volt | 2006-09-29 02:02:39
Én már vagy háromszor tisztítottam szenzort. Lyukasztott flakon, csak hajsamponos, lencsetisztító folyadék, fültisztító, de lencsetisztító papír rátekerve. Kb. ez az eredmény, csak 3000 Ft-ból:) De hasznos, mert megnyogodtam, hogy legalább ember valóban hozzáérhet a szenzorhoz. De nem kell gyakran azért.
Mice007 | | 2006-09-29 01:45:02
Na faradt vagyok mar. Szoval a flakonos megoldas helyett egy normalis pumpas cucc sokkal hatasosabb lehet.
Mice007 | Hasznos volt | 2006-09-29 01:43:49
Hasznos cikk, a flakonos dolgot egy normalis megoldassal viszont szerintem nagysagrendekkel hatasosabb lehet a tisztitas sensor erintese nelkul. A suritett levegos dologgal nagyon kell vigyazni en abszolut nem ajanlom ennek a hasznalatat ilyen kenyes feluleten (fagyas, es a palackban levo gaz folyadek formaban valo tavozasa az erzekelore). Egy negativ megjegyzes: Jobban kene figyelni egy cikk irasa kozben a helyesirasra, fogalmazasra (pl: vesszok, "digitalis DSRL" (ugye ez helyesen DSLR es a D a digitalist jelenti, ergo nem kell kiirni elotte)...stb