BELÉPÉS
REGISZTRÁCIÓ
ELFELEJTETT JELSZÓ
KATEGÓRIÁK
3,33
KATEGÓRIA: város, építészet
ELŐZŐ KÉP
| | egyéb
KÖVETKEZŐ KÉP
  • Feltöltve:
    2005. július 17. 01:00
  • érzékenység: 400
  • fókusztávolság: 42mm
  • rekeszérték: 5
  • zársebesség: 1/5
Hídunk éjjeli fényei

Lehet, hogy snassz, lehet, hogy túristafotó, én azonban most hajókáztam ilyen fényviszonyok mellett a híres híd alatt. ;-) Nekem első sorban a fények, színek tetszenek, különösképpen, ahogyan a vízen játszanak. Lehet, hogy lehetne élesebb, de a folyó közepén, sötétben tőlem ennyi tellett (tehát ugye eleve bemozdul - szívesen vennék tanácsokat ennek elkerülésére, kit obival). :-) Kíváncsian várom a véleményeket, kérlek értékeljétek - még ha hibás, vagy nem tetszik is. Valaki mondja meg, ez jobb lett volna-e egy IS objektívvel? légyszi... Köszönöm. 

A képek értékeléséhez és az értékelések
teljes szövegének elolvasásához be kell lépnie!

BELÉPÉS

Ha még nincs felhasználóneve, akkor regisztráljon egyet.

2005. július 19. | 17:15 | sztyopka_remixx

ilyen képet állványról kell lőni. (a partról).

nem az a lényeges egy képen, hogy valójában egyenes-e, hanem az, hogy milyen hatást/érzetet kelt. épp ezért mondom, hogy dől.

Amúgy jobban jársz fix obival, ha már obiról kérdezel.

Az IS teljesen felesleges táj/épületfotózásnál. ilyenkor úgyis állványt kell használni.

engem nem zavar a képed. majd tégad fog valamikor. (remélhetőleg)

AzOstojas válasza:
Ok, köszönöm. Persze, kérdezek, mert ebből tanulok is. Az IS-t azért gondoltam, mert ugye én mozogtam az alattam lévő mindenséggel egyetemben - és persze érdekelt, mit lehet kihozni belőle.
Magam is remélem, hogy nem az a vég, hogy ilyen spektrumon osztom meg a véleményeket és fejlődök is vmit. :-)
Köszi mégegyszer.

adott pontszám: 1
2005. július 18. | 23:08 | sztyopka_remixx

túristafotó szintjét nem üti meg. életlen. rosszul szerkesztett (jobb oldalon szűk. az egész dől balra. lent túl sok, felül meg alig)

legalább a zársebességgel játszhattál volna (hoszabb. rekeszelve)

kezdetnek keress könyebb témákat. ezt a profik is nehezen oldják meg.

AzOstojas válasza:
Gratulálok a véleményedhez! :-)
Remélem, hogy ezen kívül, ha ilyen szinten rossznak ítéled, akkor tanácsokat is adsz, pl. egy imbolygó hajóról mit kezdjek hosszabb záridővel, anélkül, hogy még néhány lánchíd legyen a képen (nemhogy élesedne), amikor pl. a rekeszt már nem tudtam 5nél kisebbre húzni. Bár tudom a választ: ne fotózzak ilyet kit-obival, vegyek IS obit, telét és ezt inkább a partról, állványról.
A vágás valóban elhibázott - ami a jobb oldalt és a tetejét illeti.
A dőlésre vonatkozólag ajánlom figyelmedbe a híd lánca és teste között lakozó függőleges (...) tartóköteleket - bár első ránézésre valóban dőlésre gondolhat az ember.
Tehát bár nincs harag, de kissé elhamarkodottnak gondolom a véleményed egynémely részét. A rossz hírem az, hogy fönnhagyom a képet, emiatt nem fogom törölni. :-)

adott pontszám: 5
2005. július 17. | 22:27 | Utazó__

Jeles, egyedi színei vannak!

AzOstojas válasza:
Köszönöm, pedig nem bántottam a színeket (de a gép élénkebb - gyári - paraméter készletét használtam).

adott pontszám: 4
2005. július 17. | 09:46 | trikó

A környező világunkban kevés igazán szépet alkotott az ember a természettel összhangban. Ezekből - szerecsénkre - Budapestre jutott egynéhány . miért lenne baj, ha fotózod? :))))

Az élesség még elfogadható, főleg ilyen záridő mellett, sőt az életlenség érzete szerintem részben a picit beégett fények számlájára írható.
Amiért már éppen nem adnám meg jó szívvel az 5-öst az alapjában a vágás. A pillér kicsúszott jobb szélre, s vele a vízben a "fénypillér" is. Nem gondoltam szimmetrikus vágásra sem, de a baloldali fekete soknak tűnik. Ha hídhoz közelebb lettél volna, a hídból több, a sötétségből kevesebb jutott volna.
A vízből is kicsit sok jutott a képre, a szemet magára húzó fő tartalom így végül kicsit felment a jobb felső negyedbe. Ha az alsó 25-30%-ot levágnád, szerintem máris sokat javulna a helyzet.
Én megpróbálnám kicsit gyúrni a képet, mert egyébként tényleg szép.

Üdv!

AzOstojas válasza:
Köszönöm, megtisztelsz véleményeddel.
Igazat kell adjak - így utólag nekem is nagyon jobbra ment a híd. A bal oldalon meg szerettem volna mutatni a nagy kontrasztot ahogyan növekszik a sötétség, ezt szépen hangsúlyozza a híd kivilágított lánca. Most nézve vágnék még onnan én is. A függőleges vágást illetően: nekem kellett oda a víz. A híd lábának vonala nagyjából arányosan metszi a képet (szemre vágtam, van kb 8 pixel eltérés).
Köszönöm építő kritikádat! (creditem van bőven, nem tudom, ki mit szólna egy javított változathoz... ??? )

adott pontszám: 5
2005. július 17. | 09:41 | vargajp

Nekem van már egy kis tapasztalatom éjszakai (nagyon kevés fénnyel történő) fotózásban, és az a véleményem, hogy ha kézből így vagy képes 1/5 s -ot kitartani ráadásul hajóról, akkor ne ez legyen az utolsó képed. Mellesleg ha ennél is nagyobb élességre törekszel, egy állvány, a bátran szűkített rekesz és hosszú záridő sokat segíthet. A 20-25 mpes expo alatt a víz hullámzása is kisímul, és egyészen más hatást ad a képnek. Ha ezen a meglévő verzión akarsz utólag élesíteni, a PS unsharp mask (diszkrét beállításokkal!) látható különbséget hoz. Gratulálok a szépen megfogott színekhez.

AzOstojas válasza:
Köszönöm, megtisztelsz véleményeddel.
Hát igen, sikerült kitartani - egy képet a sokból (mint rendesen).
Igen, én is szoktam játszani a hosszú záridőkkel, csak hát itt annyira mozgott alattam minden, hogy ettől hosszabb esetén már több híd született a kelleténél.
Unsharp mask volt, ezek szerint még elbírta volna.
Nagyon köszönöm a tanácsaidat is.

adott pontszám: 5
2005. július 17. | 09:23 | kosakjokka

Ne szerénykedj. Azért mert már rengetegen lefotózták... ne törödj vele. azt fotózd le, ami neked tetszik, és gyönyörűséget okoz. Én már 75 éve járkálom a várost, de mindig megbabonáz az esti dunapart látványa. Vissza térve a képre. Pont abban az időben fotóztál, amikor az ég még kicsit kék, s nem korom feket. A víz felett mindig van pára, mely ráadásúl mozog is. Ez ad egy bizonyos fokú életlenséget, amit semmiféle csoda obival nem lehet megkerűlni. Müszaki géppel is csak azért készűl jobb kép, mert kisebb nagyítást kel alkalmazni. A megfigyelésem szerint, évente 2-3 alkalommal van az, hogy valami kedvező széljárás kisöpri a koszos levegőt a városból, s valami száraz légtömeg jön be. Ilyenkor, ha átnézek Budára, szinte még a fűszálat is látom. No ekkor mindent abbahagyni, rohanni a gépért, és a már régen elképzelt fotókat kel elkészíteni. Egyébként szerintem a fotóddal minden rendben van, az élessége elfogadható. Gratúlálok.

AzOstojas válasza:
Köszönöm megtisztelsz véleményeddel. Azt pedig külön köszönöm, hogy tapasztalataidat is részletesen megosztottad.

adott pontszám: 5
2005. július 17. | 03:29 | acyd

nagyon szep az eg kekje, es nekem is tetszenek a vizen jatszo szinek, nem csak neked :)
nem konnyu igy eltalalni a dolgokat...epp a heten probalkoztam en is esti fenykepezessel...kevesbe sikeres eredmennyel, mint ez ... szoval csak gratulalni tudok.. :)

AzOstojas válasza:
Köszönöm véleményedet. Örülök, hogy tetszik!