BELÉPÉS
REGISZTRÁCIÓ
ELFELEJTETT JELSZÓ
KATEGÓRIÁK
4,51
KATEGÓRIA: állatfotók
ELŐZŐ KÉP
| | egyéb
KÖVETKEZŐ KÉP
  • Feltöltve:
    2024. június 20. 10:15
  • érzékenység: 1600
  • fókusztávolság: ekv.450
  • objektív: Tamron 18-300 F/3.5-6.3 Di III-A VC VXD
  • rekeszérték: 6.3
  • zársebesség: 1/3200
  • Készítés helye (ország): Magyarország
  • Készítés ideje : 2024-06-19
Öveket becsatolni

 

A képek értékeléséhez és az értékelések
teljes szövegének elolvasásához be kell lépnie!

BELÉPÉS

Ha még nincs felhasználóneve, akkor regisztráljon egyet.

adott pontszám: 3,5
2024. június 30. | 12:42 | Boti_Photos

Szia!
A pillanatot nagyon szépen elkaptad de vannak kisebb hibák. Nincs középen a madár, pezseg a kép.

szigetimiklos984 válasza:
Szia!
Köszönöm az értékelést!
Ritkán jó a középre szerkesztés, így van a madár előtt tér, van hova felszálnia.
Sajnos a háttér ilyen. Közel volt az erdő.

2024. június 21. | 20:00 | foto50

Mindenképpen gratula a három gyerekhez!
Tudom mit jelent ez, és hogy e mellett tényleg nehezített pálya egy ilyen hobby. Amúgy az egész nep nem is kell, ha figyelembe vesszük, hogy a legjobb időpont a fotózáshoz reggel 10-ig tart, csak korán kell kelni.
Az objektíveket illetően: én egy 90 mm-es tamronnal makrózom, szintén APS-C méreten. Ehhez szerintem ideálisabb lenne egy kicsit rövidbb gyújtótávolságú makró obi, mondjuk egy 60 mm-es. Szerintem a 105 mm inkább a fullframe-re illik. De ez az én véleményem a saját tapasztalatom, meg a sok-sok makró fotó alapján, amiket nézegetek nap mint nap.
A vadfotózás megint egy más téma. Szereintem az igényes hobby szinten egy 100-500-as, vagy valami hasonló zoom a legjobb választás. Persze a fix lencsék jobbak ez nyilvánvaló, de bizonyos korlátok közé szorítanak és nagyon borsos az áruk. nem ismerem pontosan a Sony vázhoz illeszkedő obi kínálatot, de én valami jobb minőségű zoomban gondolkodnék a helyedben, és ez is elég drága dolog tud lenni.
Én Canon R7 vázon egy tamron 150-600 G2 vel fotózom a madár, vad, természet stb témákat. Érdemes a nagy zoomnál figyelembe venni, hogy milyen a leképezése a tele végén, és milyen hátteret alkot, mert sok közeli képnél (mondjuk makrónak) elképesztő eredményeket lehet velük elérni. Én ezért is szeretem az említett Tamront. Nagyon szép közeli képeket lehet vele készíteni, és nem kell a témához annyira közel kerülni.
Minden amit írtam saját vélemény és ebből kifolyóélag szubjektív. Szép fényeket!

szigetimiklos984 válasza:
Köszönöm, remélem nem érezted panasznak, sőt imádom hogy bele tudom suvasztani az életembe még ezt is.
A Sigmanak van 70 mm macro objektívje is 1:1 nagyítással, Sony bajonettel. Az 1,5 szorzóval 105mm.
Ha tudom megpróbálom őket, ha máshol nem, akkor a boltban vásárlás előtt.
Köszönöm a többi infót is!

adott pontszám: 5
2024. június 21. | 12:52 | gljzsf

Szia! Jópofa és repülés közben elkapni nem lehetett egyszerű. Bár a háttér kicsit zavaróan van jelen, mégis a fotó nehézségét figyelembe véve, nálam meg van az 5 pont.

szigetimiklos984 válasza:
Szia!
Köszönöm a pontozást! Nem volt könnyű, háromszor is felszállt ahogy közelítettem hozzá, de mindig az erdő szélén szált le. A végén már majdnem kúsztam:)
Sajnos a háttér nem az igazi, de izgalmas vadászat volt:)

adott pontszám: 4
2024. június 20. | 19:58 | foto50

Szia!
Szépen elkaptad a felszállás utáni pillanatot.
Az élesség jó hála a rövid záridőnek, viszont a fókuszpont nem a gólya fején van, így a szem, a csőr élesség bizonytalan. Ami nem tetszik az a háttér, ami nagyon közel volt a madárhoz , így nem sikerült szinte klicsit sem elmosni. Ezzel a sok erős rajzolattal, részlettel és a sötét foltokkal a háttér sokat ront a képen. Megértem a lelkesedést és az örömöt, amit egy ilyen felvétel után érez az ember, de később már az ilyen hibákat megpróbálod majd elkerülni, vagy ha nem sikerül, akkor meg nem fogod feltölteni az ilyen fotót, mert neked sem fog tetszeni. Türelem és kitartás! Bíztatás képpen egy kicsit feljebb pontozom, mint amit elsőre gondoltam.
Üdv:
Józsi

szigetimiklos984 válasza:
Szia!

Kockáztattam a rekesszel, hogy minél mosottabb hátteret kapjak, de a gólya túl közel volt az erdőhöz, így sikerült. Talán nem kelett volna feltöltenem, de valóban lelkes voltam.
Köszönöm a pontozást! Hát igen, ehhez sok türelem kell és idő. És megfelelő felszerelés, gyakorlat. Egyelőre a gyakorlat és az idő ami igazán hiányzik, de ősztől kialkudtam itthon havonta egy napot csak fotózni:) Persze vissza is kell adnom majd a páromnak. Havonta egy nap, keléstől alvásig csak én viszem a három gyereket;)
Te milyen felszerelést használsz? Őszte beszerzek egy Sigma 105 makro obit, ezt már eladtam itthon, de vadfotozáshoz is jó lenne valami nagyobb gyújtótávolság.
Fixben gondolkozzak inkább vagy zoomban?