BELÉPÉS
REGISZTRÁCIÓ
ELFELEJTETT JELSZÓ
KATEGÓRIÁK
3,68
KATEGÓRIA: város, építészet
ELŐZŐ KÉP
| | egyéb
KÖVETKEZŐ KÉP
  • Feltöltve:
    2024. március 19. 19:28
  • Készítés helye (ország): Malajzia
  • Készítés helye: Kuala Lumpur
Az éj ezer szeme

 

A képek értékeléséhez és az értékelések
teljes szövegének elolvasásához be kell lépnie!

BELÉPÉS

Ha még nincs felhasználóneve, akkor regisztráljon egyet.

adott pontszám: 3
2024. március 25. | 11:38 | Havasi Pál

Ebben a témában/helyszínen sokkal, de sokkal több lehetőség van! Látszik, hogy tudatos, de az is, hogy nagyon nem jó ez a fotó! Utómunkával javítani nem lehet, hiszen részben pont az rontott rajta! Rendkívül szűk és így zsúfolt lett a fotó. A túlzottan sok információ miatt megborul a kép egyensúlya! Számtalan hasonló alkotást láttam évtizedek alatt, de azoknál a fotó 1/3-át az égbolt uralta - és te ebből vettél el területet! Látványra már zavaró, pedig egy fotó nem zavarhatja a nézőt, mert az rossz irány. Felemás ötlet a monokróm használat. Ha a "színtelenség" jól áll a fotónak akkor tud csak hasznos lenni! Ez a téma színesben is nagyot tud ütni, ha jól van elkészítve! Viszont pont ez a legfőbb probléma! Az ff. ebben az esetben kifejezetten álmosítóan egyhangú. Mint amikor nem eredetiben fekete-fehér egy kép, hanem a színes felvételt akarják utólag ff-re erőszakolni. Nincsenek meg benne a látványos hatást kiváltó mélységek-magasságok, árnyalatok. Nincs benne élet! A technika utólag nem tud mit kezdeni vele, egysíkú monotonná válik az utólag változtatott fotó. Végezetül rendkívül zajos, minden részletében életlen fotó. Valószínűleg csak ezért lett utólag módosítva, mert a színes változatban látványosabbak voltak azok a hibák amit a technika gyengesége okozott sötét fényviszonyok mellett. El kell fogadni, hogy a technikának is vannak határai amit nem szabad eröltetni. Vannak fotók amiket el kell engedni. Egy kis plasztikázással még nem lesz belőle olyan "művészi" alkotás, ami nagy nyílvánosság előtt remekműnek minősülne. Ez akkor is egy rosszul sikerült, nem eléggé átgondolt, középszerű alkotás sajnos, pedig lehetne sokkal de sokkal jobb!

adott pontszám: 4
2024. március 24. | 20:27 | zsoltf

A téma hálás lenne, de a minőség gyenge, a kidolgozás meg nem tetszik. Túlságosan szürke az ég, azon érdemes lett volna sötétíteni

frangipani válasza:
Köszönöm a hozzászólásod! A fotó a valóságot ábrázolja, a város szürkülettől reggelig fényárban úszik, minden ki van világítva. Ha sötétítettem volna az égen azzal meghamisítom a valóságot, a mondanivalót. Igen, a minőség, sajnos a feltölthető méretre kicsinyítés sokat rontott rajta.

2024. március 23. | 14:58 | foto50

Egy kis útmutató a képek leméretezéséhez, legalább is ahogy én szoktam eljárni, de nem ez a szentírás, biztosan lehet másként is, talán jól jön.

A RAW fájlokat a PS-ben konverterében nyitom meg, ott a szükséges beállítások után megy meg a PS standard felületére. Én adobe rgb. profilban fotózok és amikor a RAW fájlt küldöm a PS felületre akkor alakítom át sRGB-re (erre is kalibrálva van a monitorom). Ekkor szűrök külön zajt ha kell, majd ezt követően itt állitok be még minden mást, amit akarok (színek, esetleg még vágok, bár azt a RAW-ban szoktam, élesség stb.) ezután lementem a képet TIFF-ben (nem használok semmilyen tömörítést) marad a kép 300 dpi full méret (nyilván a vágott). Majd leméretezem a képet 1200 px méretre (fekvő formátum vízszintes oldal) a felbontást én nem álítom, marad 300 dpi. Mentés másként formátum választás jpg-re. Feldobja a jpg mentés ablakot, ahol látszik már a fotó fájl mérete. A fotók jelentős része így belefér a 600 kb. méretbe a legjobb jpg minőség (12) mellett. Ha nem fér bele a legjobb minőségbe a 600 kb méret mellett, akkor 11-es szintre állítom a jpg minőségi csúszkát. A felbontáshoz sosem nyúlok. Ha így sem fér bele, akkor újramértezem a képet (törlöm az előző méretezést és újra a TIFF - ből indulok ki) 1150 esetleg 1100 px méretre addig "játszom" amíg 600 kb alá kerülök. Van olyan, hogy csak éppen csúszik túl a 600 kb-on a fájlméret, ekkor elég szokott lenni, ha a jpg. mentési opciókat változtatom meg Sandard/optimalizált/progresszív (50 kb-körül lehet nyerni ezen).
A méretcsökkentés után ha kell még kicsit korrigálni pl. élesség azt még megteszem. Legtöbbször nem kell.

Üdv:
Józsi

frangipani válasza:
Köszönöm szépen!

adott pontszám: 3
2024. március 22. | 20:43 | foto50

Szia!
Egyedi megközelítés, de nekem nem nagyon tetszik. Az ezer szemet látom (talán), de az éjszakát nem. Ne igazán értem ezt az utólagos(?) világosításra alapozott kidolgozást.
Nekem a szerkesztés is nagyon feszes, a formátum is fura kissé. A minőség pedig sajnos gyenge.
Üdv:
Józsi

frangipani válasza:
Kedves Józsi!
Köszönöm szépen, hogy véleményezted a képet. A fotó a valóságot ábrázolja, nincs utólagos világosítás. A város szürkülettől reggelig fényárban úszik, ki van világítva az összes felhőkarcoló (nem kevés van), a parkok, szökőkutak, templomok, még a fák törzsei is. Délkelet-Ázsiában nem ismert fogalom a rezsicsökkentés. :-) A minőséget én is látom, nagyon le kellett csökkenteni a kép méretét, hogy az oldalra feltölthető legyen, ez rengeteget rontott rajta. Nem tudom, hogy ezt hogy lehetne kiküszöbölni. Köszönöm a hozzászolásod:
Éva

adott pontszám: 3
2024. március 22. | 20:35 | ticsung

Jó fotó, eredeti cím, "átjön" a kép, de épületfotónál nagyon fontos, hogy a függőlegesek azok tényleg függőlegesek legyenek, mert itt dől a kép.

frangipani válasza:
Köszönöm szépen a hozzászólásod!

2024. március 21. | 11:03 | gljzsf

Értem. Én megnéztem, úgy, hogy vissza húztam a fényerőn 1.5Ev értéket. Nekem úgy jobbnak tűnik, és a zaj is kevésbé érzékelhető. Persze ez csak egy szubjektív vélemény.

frangipani válasza:
Köszönöm a tanácsot, kipróbálom.

adott pontszám: 5
2024. március 21. | 10:12 | szigetimiklos984

Nagyon tetszik. Megnézem színesben is, de így is hatásos.

frangipani válasza:
Köszönöm szépen! Ez a fotó eleve fekete-fehérben készült, de csináltam a témáról színeset is. Nekem a ff verzió jobban tetszik, de hozom majd a színeset is, kíváncsi vagyok a véleményedre. :-)

adott pontszám: 4
2024. március 20. | 20:18 | gljzsf

Ha éjjel van, akkor miért szürke a háttér? És miért ilyen szörnyen zajos? Amúgy a kép tagolása jó, a minőség már kevésbé.

frangipani válasza:
Köszönöm szépen a véleményed! A háttér azért ilyen világos, mert a város összes felhőkarcolója (nem kevés van), összes hídja, összes temploma, minden parkja, még a fák törzsei is fényárban pompáznak szürkülettől reggelig. Délkelet-Ázsiában nem ismert fogalom a rezsicsökkentés. :-)