BELÉPÉS
REGISZTRÁCIÓ
ELFELEJTETT JELSZÓ
KATEGÓRIÁK
4
KATEGÓRIA: absztrakt
ELŐZŐ KÉP
| | egyéb
KÖVETKEZŐ KÉP
  • Feltöltve:
    2022. április 11. 08:51
  • érzékenység: ISO200
  • fókusztávolság: 53mm
  • rekeszérték: f/8
  • zársebesség: 1/160
  • Készítés helye (ország): Magyarország
  • Készítés ideje : 2022-02-26
Feljáró a mennyországba

 

A képek értékeléséhez és az értékelések
teljes szövegének elolvasásához be kell lépnie!

BELÉPÉS

Ha még nincs felhasználóneve, akkor regisztráljon egyet.

adott pontszám: 4
2022. május 6. | 10:55 | Hedera

Szia!

Hogy miért pont a Mennyországba, azt nem értem annyira...de a formák, szögek, fény-árnyék játék az jó! Balról viszont vágtam volna, hogy a bal fölső sarokban lévő kis rész ne törje meg a harmóniát és szabályosságot. Lent, a lépcső alján a csikket kiretusáltam volna, de le is lehetett volna vágni az alját, ahogy fent is a lépcső élénél vágtad meg.

Havasi Pál válasza:
Szia! Valóban sokan említik a lépcső alján található szemetet. Én is gondolkodtam szerkesztés közben, hogy a harmónai miatt eltüntetem. Meghagytam inkább. Neked is azt tudom írni, hogy mindig hagyok egy kis életre utaló nyomot. Nem szeretem azokat a képeket amiből az életet, mint zavaró tényezőt kivágják. Nem szeretem a túlságosan steril, a valóságtól elrugaszkodott műtermi pontosságú képeket. Azokban nincs élet, nincs lélek. A retusálás nettó hazugság, saját valóságunk letagadása. Ez az én hibám, ami az tudósító (szocio, riporter) gondolkodásom hozadéka. Sajnálom ha zavaró kissé, de nem egy hermetikusan elzárt világ festményeire törekszem egy-egy képnél, hanem néha az ellenkezőjére.

adott pontszám: 4
2022. április 14. | 16:29 | Dittrich Panka

Érdekes címet adtál. A felső sarokban a korlát alja kicsit látszik, ez tudatos volt, vagy így sikerült? Legalul az a kis fehér (papír, vagy cigi csikk) Amiért tetszik, hogy nem tetted túl kontrasztosra. Gratulálok!
üdv. Panka

Havasi Pál válasza:
Köszönöm! Több út is vezet a mennyországba illetve a pokolba. Ez egy hátsóajtó. A korlátot jobban nem tudtam kiiktatni, mert ha jobbra húzom a képet akkor meg a másik oldali korlát került volna bele. Ha szűkebbre, akkor pedig az árnyék csúszott volna jobban el. (Kipróbáltam) Üdv: Pali

adott pontszám: 4
2022. április 12. | 14:06 | zsoltf

Szia, az észrevétel jó, de akár jobb is lehetne, ha átlósra szerkeszted, növeled a kontrasztot, és leszeded az aljáról a zavaró elemeket (csikk, levelek stb…)

Havasi Pál válasza:
Szia! Köszönöm! Igen, még a fotótanárom is pont a faleveleket említette meg! :) És technikailag igazatok van, valóban sokkal egységesebb lenne a kép, de ebben az esetben kivételesen szándékosan hagytam meg. Nem akartam kizárólag "steril", szabályos geometriát a képből. (Készül egyébként is elég sok hasonló!). A levelek funkciója, hogy hagyjak egy kis szabálytalanságot a képen, minta maga az élet. Egy kis piszkosságot, ahogy a világ is működik - és ha ezt a "koszt" az eddig szent világ felé vezető út elé teszem, akkor nemcsak egy érdekes képet kapok, hanem teszek mellé egy kis elgondolkodtatásra késztető dolgot. - Valóban olyen sterilen szabályos a világunk mint ahogy eddig ábrázoltuk, vagy esetleg előfordulhat benne a padlóra seperve egy kis mocsok? Ezért nem vágtam le azt a részt.

2022. április 11. | 21:18 | gljzsf

Szia! Javaslom nézd meg ezen az oldalon Hegyiember, vagy pl Pálkata fotóit. Nekik vannak nagyon szép fény- árnyék képeik. Igazán sokat lehet tanulni. Sajnos ez a kép sem esztétikailag sem mondanivalójában, sem egyéb szempontból nem üti meg nálam az elfogadható szintet. Bár lehet ezt más másképp gondolja. Mindenesetre tanulni nem szégyen.
https://fotozz.hu/fotot_megmutat?Foto_ID=270245
https://fotozz.hu/fotot_megmutat?Foto_ID=268429
ZSENIÁLISAK

Havasi Pál válasza:
Szia! Megnéztem őket és nagyon hasznos volt! Köszönöm! Nekem külön még a ZORAN_2 fotói tetszenek. Bár szinte senkit nem ismerek mert talán ez a harmadik alkalom amikor belépek szerkeszteni. Így sok embert, sok eddig idegen szokást, és sok képet kell megismernem - illetve, hogy sokan engem is megismerjenek és megértsék, hogy amikor látnak egy vonalat vagy fénygömböt abba tettem valami jelentést, nem csak öncélúan készül mert olyan hűdemenő mostanában az absztrakt. Mindegy, nem erről akartam írni most sem. Igazad van, egyébként azt is meg kell értenem, hogy ugyanazt mindenki teljesen másképp látja. Ennél a példánál maradva neked ez egy olyan-amilyen kép, tartalom stb nélkül. Ugyanerre más indított 4. ponttal. Mindkét vezető fotótanárom (Egymástól függetlenül) a kurzuson kiemelte és átlagfeletti meglátásnak értékelte. Én viszont annyira nagyra nem tartom mint más, de annyira sem mint te. Szerintem azért olyan erős közepes. Katarzis nincs benne, persze egy átlagos túristafotónál érdekesebb. Viszont meglepő, hogy itt is látok meglepően sok sablonos "túristafotót" (Főleg régebbről), de valahogy azoknál nem találtam annyi vitát kiváltó kritikát mint néha az én képeimnél. Ez is egy érdekes észrevétel. De még mindig nem ez a lényeg. A lényeg a következő: A művészet az egyetlen dolog amit nem lehet megmagyarázni valakinek. Nincsenek rá szabályok. Érezni lehet csak. - Ezeket jó két évtizede mondta a valamelyik művészettanárom. (Nem tudom, hogy zenei vagy irodalom, ne kérdezd!) És tudom, hogy igaza van. Így a képek értékelésénél is csak a technikai kritikák azok amik hitelesen vehetők figyelembe. Esetenként némelyik kép milyen minőségben készült, fotósszakmai szemmel mérlegelve teljesen helyénvaló a kiigazítás és minden észrevétel. Hogy az a kép mit ábrázol, olyan alapvető szinten mint a giccs - túrista fotó - igényes fotó - tartalommal rendelkező mű - művészi igényességű alkotás...szintén különválasztható a hozzáértő szemnek. De amikor hajszálnyi különbségek miatt műértő elemzést kell adni valakinek, azt nem érzem itt hitelesen elfogadhatónak. Számtalan példa van rá a művészettörténetben, hogy olyan kezdetleges technikával, vagy helyzetben/pozícióban készült fotók vagy filmek vannak a világtörténelem örökségei közé emelve amiket itt ha nem ismernének, sokan lepontoznának vagy földbe döngölnének saját önelégültségükben. Úgyhogy a tanácsokat ugyanúgy tőled is elfogadom, felülvizsgálom, és alkalmazom. Technikailag. A kép tartalmát illető látásmód szabadsága viszont továbbra is az enyém.