BELÉPÉS
REGISZTRÁCIÓ
ELFELEJTETT JELSZÓ
KATEGÓRIÁK
3,5
KATEGÓRIA: tájkép
ELŐZŐ KÉP
| | egyéb
KÖVETKEZŐ KÉP
  • Feltöltve:
    2017. november 12. 16:45
  • érzékenység: ISO100
  • fókusztávolság: 30
  • objektív: Canon EF24-70
  • rekeszérték: 4,5
  • zársebesség: 1/500
  • Készítés helye (ország): Magyarország
  • Készítés helye: Lipót
Naplemente

 

A képek értékeléséhez és az értékelések
teljes szövegének elolvasásához be kell lépnie!

BELÉPÉS

Ha még nincs felhasználóneve, akkor regisztráljon egyet.

adott pontszám: 4
2017. november 14. | 01:25 | Fercso

Szia!

Ez az első értékelésem és kezdőként nem feltétlen én fogom a legjobb tanácsokat osztogatni. :) Inkább megosztom veled a saját véleményem illetve, hogy számomra, hogy mutatna érdekesebbnek a fotó.

A téma megválasztását tekintve, szerintem egy igen gyakran fotózott dolog a naplemente és egyben ez is adja a nehézségét, mert nehéz úgy lefotózni, hogy arra például én azt mondjam már, hogy: "Ez igen! Ez valamivel több, mint az interneten található másik 200 naplemente fotó". Félreértés ne essék, nem konkrétan az általad készített fotóról beszélek, csak mint magáról a témáról.
De talán itt most rá is térnék, hogy számomra mivel lenne több ez a fotó.
Elsőként talán a horizontot említeném meg, amit egyébként utómunkával még lehet korrigálni pl. Lightroom-ba egyszerűen meg lehet tenni egy "Angle tool"-al, a nádas és az ég találkozásánál szép víszintesre kihozni. Valószínűleg a fotód ez után már kisebb lesz, de nem mondanám, hogy a rovására menne. Sőt utánna még a tetejéből és a jobb oldalából is vágnék, így a horizontod nagyjából a felső 2/3-ba kerülne.
Sajnos, ami már utómunkával nem korrigálható, hogy a fák sokat kitakarnak az égből. Nem mondom, hogy a csónak melletti fűzfának nincs létjogosultsága, de jobb oldalon belógó talán valamilyen nyár fa már nem hiányzik nekem. :)
A másik, amivel még utómunka során érdemes lehetne próbálkozni, hogy kicsit élénkebb színeket adni a képnek és itt javíts ki, ha tévedek ezt a szaturáció értékének a beállításával, pontosabban a növelésével el lehetne érni.
Így a tipikus naplemente színek is előbukkannának a fa mögül. Persze ezt óvatosan érdemes állítani, mert ha túlzásba viszed a kép természetessége megszűnik.

Köszönöm, hogy megoszthattam veled a véleményem.
Üdvözlettel,
Feri

ztamas válasza:
Szia Fercso. Köszönöm a részletes értékelést, ezt mindneképpen nagyra értékelem.
Ugyanakkor a javaslataiddal énnem értek egyet, hiszen ez a kép tudatosan ilyen amilyen. A horizint az alsó harmadolóban van, szándékosan, te feltolnád a felső harmadolóba. De miért? Mi érdekes van a parton?
A fék sokat kitakarnak az égből. Hát persze, pont ez volt az érdekes, nem az egyébként ahogy mondod agyonfotózott naplementés eget akartam fotózni, hanem az eget csak háttérnek használni, a főtéma inkább a fa sziluettje, meg a csónak.
A jobb oldali belógó ágak? Nem tudom, nekem azok kellenek, íg ykeretezik a képet. De ez nagyon szubjektív. Nekem jó, neked nem.
Szaturáció. Ha fotózol, nyilván tudod, hogy a kép dinamika tartományát a Canon nem tudja átfogni, így nyilván ügyeskedni kell. Vagy több expo-t csinálsz, és PS-ben össze hozod a képeket, kitakarva azokat a részeket amelyek alul vagy túl exponáltak, vagy RAW-ban expo korrekciós csúszkákkal játszol. Én itt az utóbbit csináltam, épp nem volt nálam állvány ezért nem tudtam az első, nyilván jobb megoldást választani.
Aztán persze Szaturáció, kontraszt és más beállítások. Még mindig raw-ban. Nyilván más monitoron nézzük, nekem ennyi elég volt, ha túlhúzom, nekem mr nem tetszik. De hát ez is szubjektív. Én így találtam jónak.
Hát ennyi, köszönöm mégegyszer az értékelésedet.

adott pontszám: 3,5
2017. november 13. | 21:51 | kisshelga

Szia, szép a táj, a víz és a csónak is... Sajnos elég zavaró az a sok belógó fűzfaág és a kép is elég sötét. Érdemes lenne egy lentebbi nézőpontból fotózni, hogy az ágak inkább keretezzék a képet, hogy szabadabb legyen a kilátás a kép valódi témájára, a naplementére.