BELÉPÉS
REGISZTRÁCIÓ
ELFELEJTETT JELSZÓ
KATEGÓRIÁK
3,2
KATEGÓRIA: csendélet
ELŐZŐ KÉP
| | egyéb
KÖVETKEZŐ KÉP
  • Feltöltve:
    2016. szeptember 26. 08:27
  • Készítés helye (ország): Kanada
  • Készítés helye: Tomermory
  • Készítés ideje : 2016-07-05
Alkonyból érkező

középkategóriás mobilos képként kérem értékelni - gyenge fénynél :) 

A képek értékeléséhez és az értékelések
teljes szövegének elolvasásához be kell lépnie!

BELÉPÉS

Ha még nincs felhasználóneve, akkor regisztráljon egyet.

adott pontszám: 4
2016. szeptember 26. | 16:11 | hiker

szép kellemes fénykép ez szép kellemes pasztell színekkel.
Nagyon szép a naplemente és a hajó életet vísz a képkockába.
Szerkesztés jól sikerült szerintem a hajót nem középre komponáltad és a képet is élesnek látom
A baloldalon viszont a belógó szikla nagyon nem kellene ide

Nordbright válasza:
Köszi. Nekem pont a bal oldali szikla volt az ami miatt tetszett a kép - és az is takarja ki a napot, de megértem, hogy mindenki másképp ítéli meg (kinek mi tetszik). Sajnos a komponálásra nem lett volna sok idő, mert "előbukkant" a fő téma és gyorsan közeledett.

adott pontszám: 3,2
2016. szeptember 26. | 12:54 | h_tibor85

Szia!

Amikor valaki a technika miatt szabadkozik, akkor mindig leírom, hogy a legtöbb esetben nem az a lényeg, hogy mit tud a technika - a ma középkategóriásnak tartott eszközök tudásával is lehet szép képet készíteni, ha ismerjük a határait. Másrészt a fotográfia alapjai minden esetben ugyanúgy érvényesek.

Van az a helyzet, amikor több százezres technika sem produkálna szép képet (pl. ha nem jók a fényviszonyok, ha fogadjuk el a határait, vagy ha nem jól használja az aki elsüti az exponáló gombot).

Nem a gép számít, hanem az, hogy megfog-e a kép, vagy nem, van-e mondanivalója, egyedisége. Nem csak a tűéles fotó lehet jó kép.

Alapjában véve nem annyira rosszak itt a fények. A nézőpont miatt a hajó hátulját világítja meg a lenyugvó nap, nem a felénk esőt, emiatt lett kicsit szürke, árnyékos, és talán kicsit elmosódott is. - Erre gondoltam, amikor a fényviszonyok által behatárolt lehetőségekre gondoltam.
Jobb technikával is sötét lenne - max. élesebb. Akkorát deríteni erről a pontról igencsak nehéz lenne, hogy megvilágítsuk a hajót erről a feléről is.

A tenger textúrája szépen látszik.

Azért nem írom rá, hogy turistafotó, mert látszik, hogy igyekeztél jól komponálni a képet, nem középre rakni a hajót. A sziklafal is tudatosnak látszik, bár nekem nem feltétlenül hiányzik. (Ha jobból is lenne, úgy jobban keretet alkotna - persze tudom, hogy ez volt az adott helyzet, nem lehet odarakni gyorsan egy sziklát jobbra is... :) )
Utómunkával lehetne még javítani: megpróbálnék egy még erősebb panoráma vágást a képpel, alul vennék el a tengerből, illetve akkor már lehetne játszani kicsit a szaturációval is- Talán lehetne annyit világosítani a képen, hogy több részlet előjöjjön a hajóból - na itt lenne előnye a jó technikával lőtt RAW fotóknak, könnyebb helyrehozni a sötétebb részeket.

Minden esetre amit javasolni tudok, hogy a fotográfiai alapelveket és a készülék határait figyelembe véve, valamint megfelelő nézőpontokat és fényeket kihasználva bátran kísérletezz vele - lesznek olyan témák, amiket ezzel is igencsak jól meg lehet fotózni.

Szép fényeket!

Nordbright válasza:
Szia, köszi a korrekt irományt!
Egyetértek az első résszel, csak preventív jelleggel írtam le, hogy nem fényképezővel készült, mert egyesek hajlamosak átsiklani ezen infó fölött és olyan fotózástechnikai nyalánkságokat hiányolnak a képről amelyek nyilván nem lehet produkálni mondjuk egy mobillal. A kivitelezési része pedig:
- az "erősebb" panoráma valóban jó ötlet lehet, azt hiszem attól féltem vágáskor, hogy akkor már nem harmadolóra kerülne a hajó, hanem nagyjából középvonalra a horizont és akkor ugye már dádá van... :)
- erősebb szaturációval/világosítással próbálkoztam, de ez volt a maximum, ettől több már brutálisan előrehozta nem a képzajt, hanem a tömörítési hibákat. Nyilván a mobil erősebben tömörített JPG-vel dolgozik - egy DSLE-es RAW jó lett volna.
- a mobilos fotózást nagyon nem akarom erőltetni, csak akkor épp ez volt "Kéznél", maradok a Canon 600D-nél, ami még szintén nem profi viszont mégis csak többet tud ennél :)