BELÉPÉS
REGISZTRÁCIÓ
ELFELEJTETT JELSZÓ
KATEGÓRIÁK
4,79
KATEGÓRIA: akt
ELŐZŐ KÉP
| | egyéb
KÖVETKEZŐ KÉP
 • Feltöltve:
  2014. május 11. 22:54
 • érzékenység: iso 100
 • fókusztávolság: 47
 • objektív: Canon EF24-105 f4l
 • rekeszérték: F8
 • zársebesség: 10 sec
 • Készítés helye (ország): Magyarország
 • Készítés helye: Borospince
 • Készítés ideje : 2013-08-07
A hegedű

 

A képek értékeléséhez és az értékelések
teljes szövegének elolvasásához be kell lépnie!

BELÉPÉS

Ha még nincs felhasználóneve, akkor regisztráljon egyet.

2014. július 5. | 13:42 | Vadliba

Szia!

Csak most olvasom a válaszod itt e kép alatt. Így könnyebb lett volna tudnom, ki ajánl nekem fotót. Komolyan elgondolkodtam a másik alatt. Imádom azt a világot és ezt is. Engem a képeid mindig megfognak, az tény.

...bár látom azért nem egyforma a fogadtatásuk ezen az oldalon.

-nem jól tartott hegedű, nem jól megválasztott cím, ízlésemnek sötét, tájidegen magassarkú...stb stb.

Érdekes a világ, amiben élünk.

Ma reggel pl az Orion csillagképből való eredetünkről szóló filmet néztem meg kétszer. Hihetetlen micsoda titkokat és szépségeket rejtenek a mindennapok!

Legyen szép napod és köszönöm az ajánlást itt is!

Vadliba

ningbo válasza:
Én köszönöm, hogy foglalkozol a képeommel.

Üdv

2014. június 23. | 08:00 | 2bats

Technikai szempontból nagy bravúr a kép, úgy bevilágítani megfelelően a modellt, hogy a környezet kellemes pincehomályban derengjen, komoly teljesítmény.
Tartalmi szempontból viszont nem lépi meg a művészi fotó igényes szintjét. Nekem leginkább egy a Badacsonyban bulizó feleségeiktöl megszabadilt osztrák sógorok számára előadott pajzán performensz egy jelenetét juttatja eszembe.

ningbo válasza:
Nem vagyunk egyformák :)
Az életet élni tudni kell, és van aki ezt művészi szinten tudja. Lehet, hogy ez a sógoroknál mindennapos, de egyszer átélni egy ilyen borospincében, ilyen csinos nők társaságát némi minőségi, kellő hőfokon (ehhez kétség nem férhet) elfogyasztott nedű közreműködésével - hidd el, megváltoztatja a művészettel szemben felállított követelményrendszer alapjait.
Nőben a szépség - borban a fájdalom (igazság?) - sötétségben az ismeretlen.

Köszönöm, örültem véleményednek.

Üdv

2014. május 20. | 13:38 | sabi

Szia! Miután sikerült túllépnem a gyönyörű modellen, a különleges hangulaton és egyáltalán azon, ahogyan ezt a témát belehelyezted ebbe a környezetbe, azután rögtön azt kezdtem el megfejteni, hogy hogyan csináltad. Hogyan csináltad? A fényekre értem.
Hosszú percekig néztem, hogy hogyan világítottad be ilyen gyönyörűen a modelled, hogy pont annyi fényt kap, amennyire a testének szüksége van, de sem előtte, sem mögötte, sem alatta nincs felesleges fény??
Mostanában ismerkedem jobban a világítástechnikákkal és örülnék, megtisztelnél, ha elárulnád a "titkot".
Sajnálom, hogy kinyomtalak és nem pontoztam, mert nálam ötös a fotód. A sötét környezetről még annyit, hogy nekem nem hiányzik ettől több fény. Pont annyi van, ami megmutatja a hangulatot és kiemeli a témát.
Üdv!

ningbo válasza:
A technika az u.n. fényecset vagy fényírás néven ismert eljárás. Hideg fényű szűkített fókuszú LED zseblámpa szükséges hozzá, a kellő zársebességet alkalmazva állványról éles képek készíthetőek. A kiemelni szándékozott képi elemeket megvilágítod olyan időtartamig, amilyen erősséggel ki akarod emelni a környezetéből. Kell hozzá kellő gyakorlat, de idővel jól elsajátítható és más területen is alkalmazható. Ha sikerült az alapképed, akkor némi PS utómunkával beállítod a színhűséget - figyelembe véve a színhőmérsékleti különbségeket a bevilágított (meleg) és az árnyékban lévő (hideg) elemek között. Kell hozzá némi idő, de megéri megtanulni. Ne várj gyors eredményt, mert nem egyszerű és kell hozzá annyi képzelőerő, hogy lásd magadban az elkészíteni vágyott képet, különben nem érzékeled a világítás szükséges időtartamát.

Remélem kedvet kaptál hozzá.

Nagyon köszönöm véleményedet, örömmel vettem.

Üdv

adott pontszám: 3,5
2014. május 16. | 20:38 | horogf

Szia! A környezet jobban mutatna, ha több látszódna belőle, kicsit sötét lett a modellhez képest. Elsőre nem is tudtam kivenni, hogy hol hegedül a hölgy. Az én ízlésemnek a kontraszt is sok egy picit.

ningbo válasza:
Jól beállított monitoron a megfelelő háttérfényben minden látszódik a képen, több is mint a valóságban. Ízlésbeli különbségek nem a kép hibái.

Köszönöm véleményed.

Üdv

adott pontszám: 4
2014. május 14. | 09:37 | cyrax54

Nagyon egyedi aktfotó, különleges helszín, különleges téma és kellékek, tudatos komponálás.

Jó hogy a megvilágátssal a hangsúlyt a modellre helyezted, de ez már kicsit túl drasztikus. Nagyon sötét a környezet, és meg kell dolgozni azért, hogy lássuk hol is van a hölgy.

Valahogy a magassarkú "tájidegen" ebben a közegben. Ha egy loftban vagy elegáns épületben/lakásban fotóztál volna, ott megállná a helyét. Én itt mezítlábas modellel készítettem volna el a képet.


ningbo válasza:
Mivel alapvetően sötét a környezet, az ilyen képeket sötétben érdemes megtekinteni. Erős háttérfény becsapja a szemlélőt. Nálam, kalibrált monitoron hibátlan a fényerő, ahogyan szerettem volna ábrázolni.

A cipő egy kellék, amely természetesen formálja is a lábakat - de ezen felül ez a cipő a fényben csillog, ennél a tulajdonságánál fogva már szerepe is van a képben, ebben nem látok problémát.

Köszönöm szépen figyelmedet.

Üdv

adott pontszám: 5
2014. május 12. | 23:36 | Vadliba

Szia!

Kegyetlen jó hangulatot teremtettél a fényekkel és a színekkel.
Igazi remek helyszínt választottatok.
Nagyon tetszik.

Látszik, hogy jó kezekben volt a gép. Színek nagyon magukkal ragadnak. Szerkesztés, kompó, vágás, minden remekül megcsinálva.

De, amiért írtam, az mégis a kép össz-hangulata.

Engem megfogott!

Üdvözlettel
Vadliba
Az értékelő 1 kreditet utalt át a fotó készítőjének.

ningbo válasza:
Nagyon köszönöm a "jutalmat", a következő képet neked fogom ajánlani. Nagyon örülök, hogy sikerült elérnem azt a hatást ami célja volt a kép feltöltésének. Sötét szobában nézve kiemelkednek a hangulatkeltő elemek, érdemes úgy is kipróbálni.

Üdv

2014. május 12. | 22:37 | nyünyü

Kedves Ningbo!

A legkevésbé sem akartalak megbántani és még kevésbé szeretnék vitatkozni veled. Ez az oldal a véleményezésről szól, én csak kifejtettem az enyémet és amint látod az átlagod sem lett rosszabb ettől. Véleményem szerint a fotózás nem csak a technikáról és a fényekről szól. Az önmagában ugyan is nem művészet, csak ipar. Ha te ezt máshogy látod, szíved joga de ne ítélj el másokat azért mert ki merik mondani amit gondolnak.

Legyen szép estéd!

Gergő

ningbo válasza:
Kedves Gergő
A gondolatok kimondása nem mindig erény, különösen, ha azok téves alapokon nyugszanak. Nem vitatkozásként, de megjegyezném, hogy ez az oldal nem a véleményezésről szól, hanem a fotózásról, ahol a járatlanok tanulni tudnak a jártasabbak véleményeiből és a képek alatt kialakult eszmecseréből, úgy, hogy nem szükséges hogy ennek aktív részesei legyenek. Ez nem a merészségen múlik.

Üdv

2014. május 12. | 20:52 | pilipár

Kedves László, nem kell megorrolnod rám! Általában részletesen szoktam véleményt írni egy-egy képröl, de ezek között ritkán van akt. Sosem csináltam, mert nagyon speciális müfaj, ezért úgy érzem, nem vagyok eléggé kompetens az elemzésében. Azt el tudom dönteni, szép-e vagy sem, ízléses, érzéki-e vagy sem. De pl. a fények helyességét is szívesebben bízom nálam hozzáértöbb emberekre.
Jobban érzem magam, ha olyan képekhez szólok hozzá, amikröl megalapozottabban tudok véleményt nyilvánítani. Biztos érted, hogy gondolom.
Azt írtam, szép a kompozíció, ezt az egészre értettem. A környezetre, a modellre, a hangulatra, Még a fényekre is.
12 évig hegedültem, biztos szakmai ártalom, hogy bár elsöként azért azt néztem meg, milyen csinos a lány, másodikként az tünt fel, hogy nem jól fogja a vonót. Sajnos, ez a hagszer elég jellegzetes, ezért is feltünö, amit írtam.
Ha zongorához ülteted, vagy a versenyautó kormánya mögé, esetleg egy konyhába állítod szakácskötényben, egyiknél sem derül ki, hogy nem ért hozzá.......de a hegedü már csak ilyen.
Nem azt mondtam, hogy rossz a képed, és nem is pontoztam. Mert eszembe sem jutott, hogy a megjegyzésem bármiben befolyásolná magát az aktfotó minöségét. Csak nekem, aki értek az "egyik képi elemhez", kilógott a lóláb.
Szeretném, ha nem haragudnál meg amiatt, hogy ezt szóvá tettem. Nem azt kérdöjeleztem meg, hogy egy borospincében gyönyörü fények között miért kell egy csinos lánynak meztelenül hegedülnie, pedig azt is megtehettem volna. De eszembe sem jutott, mert tudom, hogy ez volt a koncepciód.
De az egyetlen dolog, ami a koncepcióba látványában nem hibátlanul paszolt, az az volt, amit megemlítettem. Ne haragudj, hogy mellette viszont a többit nem dícsértem, igazad van, megtehettem volna. Sajnálom, mert így valóban úgy tünhet, az egész nem tetszett!
Üdvözöllek! Ildikó

ningbo válasza:
Kedves Ildikó, nem orroltam meg, csak időm van nagyon kevés a részletes válaszhoz. Megértem amit fejtegetsz, érdekes ez a megközelítés is, mégsem tudok vele azonosulni. A fotográfiában az általam ismertek szerint két nagy területet különböztetünk meg: dokumentarista (szubjektív és objektív ábrázolás),- a jó képet a pillanat határozza meg; - valamint a fantázia területe (fantázia képek) - a jó kép a fejben születik; - és a két terület közötti átmenet (szürrealizmus, futurizmus...). Nem hiszem, hogy egy elképzelt kép megvalósítása kapcsán valóságot tükröző elemeket kellene keresni a képen. Mindenféle realitástól mentes, hogy egy nő, hűvös borospincében, ruhátlanul hegedüljön önmaga szórakoztatására. Ha pedig egy álomkép megvalósításaként tekintünk a képre, annak elemi szépségét megtalálva és értelmezve vajmi kevés jelentőséggel bír részleteinek valóságra alapuló ábrázolásának kivitelezése. Azt el tudom fogadni, hogy az említett mozdulat számodra kiemelkedik a képből, de ettől függetlenül nem nevezném meghatározónak a kép megtekintésekor. Véleményedben valóban úgy tűnt, hogy az egész kép nem tetszik, de ettől függetlenül merem javasolni a megtekintését este, sötét szobában. Teljesen más értelmet fog nyerni.

Köszönöm, hogy foglalkoztál a képpel és - bár nem vagyunk azonos véleményen - örülök hogy leírtad.

Üdv, Laci

2014. május 12. | 13:56 | nyünyü

Egyet értek Pilipárral. Hangszert vagy hangszeren játszót olyan fotózzon aki valamelyest érti is az adott műfajt. Én személy szerint 8-9 évet hegedültem, de aki életében volt már komolyzenei koncerten annak is feltűnik hogy a lánynak csak "kezébe nyomták" a hangszert. Ettől pedig az egész kép mesterkélt lesz.

Üdv.: Gergő

ningbo válasza:
Kedves Gergő

Mit szólnál, ha azt írnám a képed alá, hogy angyalt csak az fotózzon, aki már látott? Mennyivel jobb egy táblára rajzolt angyalszárny egy kézbe adott hegedűnél?

A kép címe:A hegedű. Nem a "művésznő".

"Hangszert vagy hangszeren játszót olyan fotózzon aki valamelyest érti is az adott műfajt." - szerintem aktot csak az véleményezzen, aki már próbálta a műfajt...

Ettől függetlenül köszönöm figyelmedet.

Üdv

2014. május 12. | 08:41 | pilipár

Olyan sok dologra ügyeltek egy ilyen kép készítésekor, biztos a többiek részletezni is fogják, mennyire.....nekem egy dolog bántja a szemem, ordít róla, hogy a lány életében nem hegedült. Nem olyan bonyolult, legközelebb mutassátok meg neki, hogyan kell helyesen fogni a vonót és az ujjakat mennyivel finomabban kell a hegedü nyakán elhelyezni. Aki ért hozzá (tudom, férfiak is vannak közöttünk), annak ez bántja a szemét. Meggyözödésem, egy ilyen szép kompozícióban az összképbe nem csak a nöies idomok tartoznak......különben nem adtál volna hegedüt a kezébe ;)
Üdvözlettel! Pilipár

ningbo válasza:
A modell valóban nem hegedült, sőt én sem tudom hogyan kell helyesen fogni a vonót. Sokan vannak így a fényképezőgéppel is...

Sokszor felrójátok a címet, mennyire nem mutat irányt a kép értelmezéséhez. Szerintem a kép címe egyértelműen a hegedűre utal, nem "művésznőre". Én is sokszor próbáltam már hangot kicsikarni hegedűből (jelen esetben is megpróbáltam), nem sok sikerrel. De valóban úgy gondolod, hogy az általad felvetett probléma már feledteti a kép technikai megvalósítását és hangulatát? Csak akkor fotózunk nőt autóban, ha az versenyző? Ha nincs jogsija, akkor nem ültetjük be egy fotó kedvéért? Szerintem erősen eltúlozod ezt a problémát.

Jobban örültem volna, ha véleményedben inkább a fények használatáról mondanál véleményt, mert meggyőződésem, hogy hamarabb találok hegedűtanárnőt, aki vetkőzik, mint a képet véleményezők között olyat, aki már fotózott pincében. Nem kívánom hogy hasonlót, de legalább vitapartner legyen a beállításokat illetően.

Inkább ajánlanám figyelmedbe a hegedűfogás helyett a modell testén lévő fényeket - ha valaki meg szeretné tanulni, akkor ez lenne számára hasznos, aki pedig hegedülni szeretne, az inkább járjon zeneiskolába.

Örülök véleményednek, valóban hasznos volt számomra.

Üdv