BELÉPÉS
REGISZTRÁCIÓ
ELFELEJTETT JELSZÓ
KATEGÓRIÁK
2,97
KATEGÓRIA: tárgyfotók
ELŐZŐ KÉP
| | egyéb
KÖVETKEZŐ KÉP
  • Feltöltve:
    2012. május 9. 11:02
  • érzékenység: ISO200
  • fókusztávolság: 40mm
  • objektív: 18-55 VR
  • rekeszérték: f29
  • Készítés helye (ország): Egyesült Királyság
  • Készítés helye: Glasgow
Scotch

Először is szeretném megköszönni Bodzaszörpnek a kreditet,és ezáltal Neki ajánlom a fotót. Első tárgyfotóm,amit egy iskolai feladatomhoz kellett lőni. Fogadjátok szeretettel! 

A képek értékeléséhez és az értékelések
teljes szövegének elolvasásához be kell lépnie!

BELÉPÉS

Ha még nincs felhasználóneve, akkor regisztráljon egyet.

adott pontszám: 3
2012. május 13. | 11:18 | gercsaktamas

A tárgyfotó nehéz ügy, nagy precizitást, türelmet és kitartást igényel. Sajnos a kép több sebből vérzik, gondolom többen megírták már, de szeretném én is leírni mit látok. Vegyük sorba. 1., ha már az objektíven van 55-ös állás, akkor használd azt, mert lényegesen csökkenti a torzulást 2., ezt a vignettet felejtsd el, nem ad semmit a képhez, sőt inkább a kép hasznos részéből vesz el 3., a tudatosság látszik a rekeszválasztáson, de nem célszerű a legszűkebb blendét kiválasztani, mert egy idő után fényelhajlás keletkezik, amely nem növeli az élességet, hanem csökkenti, tehát célszerű 1-2 értékkel tágabb blendét választani 4., világítás: próbálj akkora fényfelületet választani, amely az üvegek tetejétől az aljáig létrehoz egy csíkot és nem szakad meg sehol 5., fehéregyensúly: erre különösen kell figyelni tárgyfotónál és itt azt érzem, hogy kissé sárgás. Ebben segítségedre lehet egy 18%-os szürketábla (1-2 ezer ft ebayen), amellyel kizárhatod a monitorodban rejlő hibalehetősége. Remélem tudtam segíteni!

adott pontszám: 4,7
2012. május 11. | 12:20 | AlexandraGeorgina

Szia!
A kép kicsit dől, és az én ízlésemnek sok a keret.Ezeket leszámítva nagyon jó fotó, főleg ha ez az első tárgyfotód!
Csak így tovább!:-)

gezuard válasza:
Szia!!

Nagyon örülök,ha tetszik.Még így a hibáival együtt is!
:-)
Igen sajnos 0,5 fokot dől,javíthattam volna de sajna elmaradt.De azt gondolom még ez belefér.
Igen,ez volt az első,de azóta már sokat "elkövettem". Majd talán lesz még,csak ugye gyűjtögetni kell a krediteket.
Köszönöm,hogy benéztél,és hogy értékelted!
Jó fotózást!
Üdv:G

2012. május 11. | 11:09 | Zoran_2

Szabály nincs is -- csak van fotóesztétika. Egyébként eléggé belemagyarázós az érvelésed, g
9zmozdony :)) meg ilyesmi ...

gezuard válasza:
Hát esztétikailag annak idején megállta a helyét,és azért gondoltam talán itt is meg fogja.Elfelejtettem,hogy itt mennyire jól képzett,és éles szemű kritikusok vannak....!
Ha egyszer lehetőséged lesz,azért próbálj ki egy igazi islay whiskyt.Kíváncsi volnék,neked mi jutna eszedbe először.
Ezt hívják úgy tudod,hogy fantázia..!
Belemagyarázás...
Hmm
Köszi még egyszer és bocsánat!

adott pontszám: 3
2012. május 10. | 23:03 | Mausi76

Rettenetesen szükre szabtad ezt a kompozíciót és még ezt a förtelmes - bocs, de tényleg szörnyü - vinnyettel is körbekerítetted, ami még szükebbé teszi a látványt.
Sokkal több teret kellett volna hagynod, hogy érvényesüljenek. Így olyan túlzsúfolt hatást kelt, még akkor is, ha az átlós elrendezés engedi végigszaladni a tekintetet a különbözö üvegeken.
A kompó döl egy kicsit jobbra és ez a sárgás színvilág inkább elcsúszott WB-re emlékeztet.
Nem egyszerü a tárgyfotózás, ennek ellenére további jó próbálkozásokat kívánok Neked!

gezuard válasza:
Halihó!!
Köszönöm a véleményt és az értekelest!Foly.kov!
Jó fotózást Neked is!
Üdv:G

adott pontszám: 3
2012. május 10. | 21:50 | Senang Anggrek

Szia! Nagyon szük a szerkesztés, főleg hogy még vignettet is tettél rá, és ez helyenként rákerül a pohárra, üvegekre is. Ha vignettelni akarsz akkor hagyj tágabb szerkesztést a tárgyak körül, illetve hogy öszinte legyek azt sem értem itt mi szükség volt a vignettálásra. A kompozició kicsit mintha jobbra dőlne, és talán nem ártott volna az egésznek egy kis térbeliséget adni. Valami kissé elmosott előteret, illetve a vílágítással alakitani a teret, mert így nagyon egysikú lett, nemcsak szószerint, hogy szorosan egymás mellé állítottad őket, de hatásában is.
Kérdés, hogy a suliba milyennek találták?
üdv, s.a.

gezuard válasza:
Halihó!

Egy 40x40 fotósátorban nem igazán lehetett nagyobb teret hagyni,bár próbáltam.
Ez tűnt legjobb megoldásnak a többivel szemben.
A suliban megállta a helyét,és a lektor nem volt egy tehetségtelen hülye gyerek...!Különösképp örültek,mint egyetlen külföldi,én választottam a skót témát a "bennszülötteknek eszébe sem jutott.
Gondolhatod,ha már valahol lehúzzák a fotómat,nem fogom egy másik helyen "publikálni",főleg hogy ismerem az oldal nagy kritikai érzékkel megáldott látogatóit!
Köszönöm az értékelést,és a véleményt.
Jó fotózást!
Üdv:G

adott pontszám: 3,5
2012. május 10. | 15:34 | graymoon

Szia! Alkoholból nincs hiány látom :) Tetszik a szerkesztése és az üvegek elhelyezése, jó az élesség is. Viszont a színekkel nem vagyok kibékülve, sötét is narancssárgás is, a vignettálás pedig túl sok és erős. Valami képszerkesztőben a color balance és curves csúszkákkal még lehetne játszani.

gezuard válasza:
Halihó!!

Na az lenne a Skótoknak a világvége,ha elfogyna az alkohol!!!
:-)
A színre és a vignettálasra már másnak megírtam a választ,ott el tudod olvasni a magyarázatom....
Köszönöm a látogatást,és örülök,ha azért tetszett valami!
ó fotózást,üdv:
G

adott pontszám: 2,9
2012. május 10. | 09:01 | Zoran_2

Szia!
Hát ez így ebben a formában nem a legojbb.
Túlzsúfolt kompozíció, az üvegek torzulnak is egy kicsit és dőlnek. Mindenképpen vigyázni kellett volna a helyes wb-re, mert így sárgában, narancsosban úsziok az egész kép.
Ami viszont nagyot ront az összképen az az erős, és indololatlna vignett, sötétítés. Ráadásul érinti a képelemeket - poharat, leghoszabb üveget.
Nézz be Osztyához, etalon az ilyesmik fotózásában.
Üdv. Zoran

gezuard válasza:
Szia !!!

Már említettem másnak is,a szín is és a vignetta is koncepció része.Ez ugyan egy hosszú történet.A szín a whisky színével és a whisky lepárlóban látott fényekkel(ahol desztillálják az alapanyagot)harmonizál.A sötét,"füstös" keret pedig egy öreg gőzmozdony ablakát szimbolizálja.(mert számomra a whisky,főleg az islay whisky íze,zamata egy öreg gőzmozdonyra emlékeztet,olyan füstös az íze.
...és mintha ezen az ablakon át lesném az üvegeket.
De amúgy sem találtam erre semmi szabályt,hogy a vignetta nem érintheti a képelemeket!
Azért köszönöm,jó fotózást,
Üdv:G

adott pontszám: 2,5
2012. május 9. | 21:49 | m3ss

hello. tul szuk lett nekem a kep, uvegeket is elhelyezhetted volna szellosebben, valamint oldalt es felul is szuk a kep. tul eros a vignettalas is es belevag a poharba. szolidabban eleg lenne. valamint nem tudom milyen fenyeket hasznaltal de nagyon narancssarga lett, lehet a hatter miatt..vagy meleg a wb? doles sem szerencses.

gezuard válasza:
Halihó!

Először is köszönöm a látogatást,és a véleményt!
A fotó szűkségéről egy idézet innen a fotózz.hu-ról

"1. Töltsd ki a teret!
Ha a téma nem, vagy rendezetlenül tölti ki a teret, a szemlélő nem érzi "kereknek", befejezettnek. Természetesen - és itt jön az alkotói szabadság - egy üres rész, negatív tér is lehet koncepciós elem, amennyiben szervesen kapcsolódik a kép egészéhez. Szerencsés azonban egy láthatatlan, ám mégis erősen jelenlévő vezérvonal, mely irányítja, vezeti a szemet a témára."

A vignettálás is szándékos,és annyira nem durván takar bele sem a pohárba,sem pedig az üvegekbe

A fények:Narancs színfóliát használtam,lehet kicsit erős lett,ár a fólia nélkülieket túl "szürkének" találtam,és ez elég jól harmonizál a whisky színével.rre is egy idézet innen!

"4. Színek. Feltételezve hogy nem fekete-fehér illetve ezen "színtelen" változatairól szól a képünk.
A színek minden esetben jelentősen befolyásolják a szemlélőt. A hidegtől a melegig a hangulata igen fontos kompozíciós elem. Törekedni kell a színharmóniára, persze össze nem illő színekkel is lehet hangulatot teremteni. Fontosak az árnyalatok, a színek telítettsége is. A fentiek természetesen a teljesség igénye nélkül íródtak. Láthatóan bár vannak szabályok, azok alkalmazása nem minden esetben kötelező érvényű, hiszen a művészetek egyike sem igazán szereti az uniformizálást, a skatulyákat. De nem is árt optika előtt tartani azon örökérvényű tanításokat, mellyel minden művész szeretné átadni érzéseit egy közvetítő közeg, alkotása révén."

A dőlést illetően már másnak is leírtam,egyetértek vele,0,5 fokot dől,ami ugyan javítható lett volna,bár nem sokat jelent.
Azért köszönöm a kritikát,de azt gondolom 2,5-nél azért jobb,ha nem is sokkal!
:-)
Jó fotózást!
Üdv:G

adott pontszám: 3,5
2012. május 9. | 21:19 | steve33

Szia sokat nézegettem a képet...sajnos jobbra dől az egész...ezt azért javítani kellett volna....ez a sötétitett keretezés ha már ennyire erölteted akkor egy kicsit lágyabb átmenettel és nagyobb térrel a tárgyaktól...nekem összenyomja a képedet. Jobb lett volna ha whisky, akkor whisky-s pohár..ilyen apróságok emelnék a képet.
Remélem nem vettem el a kedved...próbálkozz sokat...

gezuard válasza:
Szia!
Köszönöm hogy megnézted,és a véleményt is.
Megnéztem,igazad van tényleg dől o,5 fokot(sajnos e fölött tényleg elsiklottam),amit tényleg javíthattam volna,de szerintem annyira nem vészes.A vignettálást pedig szándékosan hagytam ekkorára.
A pohár pedig:
http://www.whiskyglass.com/index.html
Még1szer köszi:
Üdv:G

2012. május 9. | 18:25 | severian

Atya úr isten Vágó Úr!
Értelem szerűen nagyon elbaltáztam. Ááá, most látom hogy nem sör, hanem whisky. Ennyi, ezt nagyon benéztem (helyesebben sört láttam bele. Nincsenek véletlenek: a sört szeretem a whisky-t nem). Értelem szerűen az előző értékelésem semmis, legalábbis a habra és fél pohárra vonatkozó részek. Javítva: nincs kifogásolnivalóm, az adott pontszámom 5 lenne, csak már nincs rá lehetőségem, hogy módosítsam...
Bocs, és még 1x grat!

adott pontszám: 4,5
2012. május 9. | 18:19 | severian

Szia!
Szerintem egy nagyon nehéz témát választottál magadnak, tekintve hogy rettenet elcsépelt. Ennek ellenére egész jól sikerült megoldanod. A színvilága passzol az északi ale sörökhöz, még meg lehet bocsájtani, hogy nem izzadnak a melegben a hideg sörök, mert északon nincs kánikula. Jól mutat a vinyettálás is, a levonást azért kapod, mert nagyon nem illik sört annak habja nélkül fotózni... A fél pohár sem annyira elegáns, de a hab, az elengedhetetlen, gondolj csak akármelyik reklámra (helyesebben magadra). Vagy gyöngyöző buborékok és hab.. Egyébként tényleg nem rossz!

gezuard válasza:
Nagyon köszönöm a véleményed,és még akkor is,ha kicsit ugyan "benézted" a témát,és szándékod szerint"alul pontoztad"!!
Valóban nem egyszerű téma,és bár a sok "hideg" ellenére amit kaptam a szaktársaktól is szeretem ezt a képet,és szerintem sem rossz!
Köszönöm még egyszer a véleményt,és hogy "benéztél hozzám" és persze örülök,ha tetszett!
Jó fotózást,üdv:G