BELÉPÉS
REGISZTRÁCIÓ
ELFELEJTETT JELSZÓ
KATEGÓRIÁK
2,91
KATEGÓRIA: tájkép
ELŐZŐ KÉP
| | egyéb
KÖVETKEZŐ KÉP
  • Feltöltve:
    2011. október 26. 15:53
  • érzékenység: 100
  • fókusztávolság: 50
  • objektív: Minolta GT
  • rekeszérték: 3,5
  • zársebesség: 1/250
Naplemente bokorral

Első körben a modik elutasították a képet. Azért tettem fel mégis, mert szeretnék tanulni a hibákból. Mondjuk valószínű, mivel negyedik kép, kizárás lesz belőle, de mégis szeretném megtudni mi a baj vele, mert nekem tetszik, de jövőben a hibás kompozíciókat szeretném elkerülni, ezért tettem fel mégis. A minőséget nem értem, eredetiben teljesen éles, nem zajos. Szóval ne kíméljetek! :)  

A képek értékeléséhez és az értékelések
teljes szövegének elolvasásához be kell lépnie!

BELÉPÉS

Ha még nincs felhasználóneve, akkor regisztráljon egyet.

2011. november 24. | 18:13 | ada201

Nekem tetszik. Nem értem az elutasítást :) Ahhoz h ne legyen szemcsés, ne tömörítsd, hanem a képméretet vedd kisebbre. :) Fekvő képnél max 1000 képpont :)
További szép képeket :)

2011. november 24. | 17:14 | Szarvassy Gábor

Sokáig gondolkoztam, hogy értékeljek-e, közben kinyomtam. Gondolom pontoni felesleges.

A képen egy csodálatos felhő látható, amit pont nagyon érdekes helyen világít meg a nap. A környező ég és a felhők csodaszépek.
Tovább menve lentről egy csupasz ágú bokor tör a kép közepe felé, melynek nem számolom, de kb. tíz ága van, ez lentről mintegy benő a képbe. A szerkesztő jobbon mindez egy fekete háromszöghöz csatlakozik, ami az innenső part.
A kép nagyon zajos.
A vonalak életlenek.
Érezhető a koncepció, a képnek van hangulata, de ez így összességében meglehetősen esetleges. A feltöltés problémái nem a szerző hibái, sokan beleesnek, de pontozni kell.
Jó tudni, hogy ezen az oldalon három főbűn van, a középre szerkesztés, a ferde horizont és a benőtt ágak. Ebből kettő itt tetten érhető. Ezen túl, mint minden fórumnak saját ízlésvilága van. Itt a meleg színek, az egyszerűbb szerkesztés előnyt jelent.
Kép nagysága kb. -ben adott ezen belül a hosszabb oldalt 800-900 esetleg 1000 pixelbe kell hagyni, mert ennyi szemlélhető görgetés nélkül. E fölött felesleges, kockáztatva azt, hogy zajos, vagy pixeles lesz a vélemény. Feltöltés előtt kontrasztolni és élesíteni is kell, ez utóbbit azonban módjával.
Az esetleges kiesést ne bánd! Gondold meg, hogy az első feltöltések hibáit mennyi idő korrigálni. Van tehetséged, bátran kezdd újra, ne add fel!
Többet most nem tudok segíteni.

2011. október 30. | 17:00 | rebi.96

Szép. Nagyon jó ahogy a felhő eltakarja a napot, de a nap fénye még áthatol a felhőn!

adott pontszám: 3
2011. október 28. | 13:09 | venturahu

Szia! Első ránézésre olyan a kép, mintha csak úgy belógna a bokor a képbe. Sőt nem is bokor, inkább csak egy ágacska. Lehetett volna úgy komponálni, hogy a felhők alá essen kicsit és akkor nem zavarna bele a kép közepébe, ahol a felhő látható a nap előtt. Nem rossz az elgondolás, csak tényleg a kompozícióval lehetett volna játszani. A zaj valóban jelen van, egy kis szűrés lehet, hogy nem ártott volna meg neki. Az is zavaró valóban, hogy én úgy látom, hogy az ág felső harmada éles, viszont a felhők mögötte nem. Én levágtam volna 1:1 arányúra a képet valahogy úgy, hogy a mondandó a jobboldalt foglalja el, a bal oldalon pedig látható legyen a víz.

adott pontszám: 3
2011. október 27. | 15:56 | Alexander Nevermind

<3
Szia,
Hááát, azt kell mondjam igaza volt a modiknak, ez sajnos ebben a formában nem állja meg a helyét.
A minősége sajnos eleve nem jó, pedig kis méretben is lehet elfogadható minőségű képet tölteni.
Zahos lett nagyon.
A felhő rendben lenne, de nem érvényesül, azt jól gondoltad, hogy kell valami a képre, amit témaként bele kell szerkeszteni, de nem a legjobb választás volt ez a pár ágacska.
A nap is és a a faágak is középen, nem túl izgalmas a kompozició.
Az időpont jókor volt, de nem a legjobb helyen ért. A kép kicsit sötét is, érdemes ebben a napszakban álványon hosszabb záridővel fotózni., bár a nap akkor már nagyon világítana.
Ne bánkódj az átlag végett, első körben engem is kitettek, most meg ... Nézegess sok képet, olvasgasd az értékeléseket, abból is tanulhatsz, ha jókat írnak a többi képhez, más kárán érdemes tanulni :D

Üdv. Krisz

berczy004 válasza:
KÖszönöm! :)

adott pontszám: 3,5
2011. október 27. | 11:39 | borsodi

Szia!
A kompozícióval kapcsolatban: véleményem szerint a kis fa nagyon benne van a képben, erősen kettévágtad és a középre szerkesztés sem előnyös.
Az égboltból kicsit kevesebbet kellene mutatni, mert az arányok így eléggé elcsúsztak.
Hirtelen ezeket gondolom.

Üdv!

berczy004 válasza:
Köszönöm az értékelést!

adott pontszám: 3,8
2011. október 27. | 09:47 | digibungi

Nekem tetszik, piciben jól néz ki, olyan mintha egy fénygyűrűt látnánk az égen. Nagyban ez az illúzió sajnos elvész. A bokor belelógó ága engem zavar. Egy kissé jobbra komponáltam volna, hogy a baloldali meleg fényekből több látszódjon és a harmadolás is a helyére kerüljön.

berczy004 válasza:
KÖszönöm! Igen, a harmadolás hiányát én is érzem sajnos.

adott pontszám: 1,9
2011. október 27. | 00:41 | serko79

Szia! Nem vagyok profi fotós, de azért leírom a véleményemet. Először is én elhiszem neked, hogy ez egy bokor, viszont nem jön át a képen, hogy tényleg az lenne. A kép közepén alulról benyúlik 8-10 ágacska, ha egy bokrot képzelek magam elé, az ágak sűrű szövedéke, tömött, nehezen átlátható, még levelek nélkül is. Mondjuk ha ilyen lenne, akkor sem nézne jól ki a kép közepén alul. Nincs előtér, csak ez a pár vékony csupasz ág, a képre pillantva az első, ami beugrik, hogy arrébb kellene menni pár métert, hogy tisztán lehessen látni a fényhidat a vízen. Jó lenne belőle többet látni, legalább a kép alsó harmadán lehetne a horizont, de akár még följebb is. Mivel annyira a naplemente sem látványos és a felhő sem igazán, én itt a helyedben csak a vízre összpontosítottam volna. Remélem nem volt bántó a véleményem.

berczy004 válasza:
Nem volt bántó. Köszönöm!

2011. október 26. | 23:37 | dikó

Köszi, hogy írtál, nem csak az enyémre gondoltam, az ucsó 3 -ra ( Blex freeze is) nem írtál választ azt hittem nem fogadtad el, kiváncsi lettem volna mér nem. De akkor elnézést, ne haragudj!

berczy004 válasza:
Semmi gond... :) Igazából egyet értek szinte mindegyik kifogással, és tényleg kíváncsi voltam arra, mik a vélemények.

2011. október 26. | 22:19 | dikó

Szia. Az utolsó 3 hsz-re miért nem válaszolsz? Legalább annyit írhatnál elfogadod-e vagy sem, ha nem akkor miért nem...

berczy004 válasza:
Nem értelek, egy hsz-t látok tőled, 16:48-kor, azt elfogadtam. Azóta ez az első tőled!

adott pontszám: 2
2011. október 26. | 22:01 | Don Giovanni

Szia .
Amit láttál az szép volt , a minőség amiben sikerült feltenned az viszont lehangoló .
A bokor nem kell oda értem én , hogy valami akartál az előtérbe de ez így nem jó és ráadásul középen van .
A horizontot szépen vízszintesen szerkesztetted ,kicsit alacsonyra de elmenne , ha nem lenne ekkora égbolt .
Amiért nem javasolták a fotód feltöltését , mert ilyet mindenki tud , alkoss olyat amin gondolkodnak és szép.
Ami nagyon fontos , egy tájkép legyen mindig szuper éles és szépen kiexponált , itt az előtér bebukott és bokor bemozdult nagyon látványosan.
Üdvözlettel Papp József

berczy004 válasza:
Köszi az értékelést!

adott pontszám: 1
2011. október 26. | 19:50 | Filo

A kép nagyon csúnya. Életlen, zajos, a kompozíció és a szerkesztés ötlettelen, és a fehéregyensúly sem a legjobb. Szerintem gyakoroljál, olvass könyveket, és nem utolsósorban vegyél egy jobb fényképezőgépet.

berczy004 válasza:
Hát, azért köszönöm a véleményt! Megvan már az új. Igazából ez egy nagyon régi kép. 2002-es, ha jól emlékszem. A vicc az egészben, hogy ez a kép egy pályázat második helyén végzett. (semmi extra, munkahelyi, de hivatásos ember értékelt). Amikor a moderátorok írták, hogy ne, pláne kíváncsi lettem hogyan szerepel. Nekem tetszik, főleg a színek miatt. Elismerem a hibáit, bár 1-nél azért szerintem jobb. :) Természetesen rossz a kompozíció, tudom, középen van, ma már a bokor sem oda kerülne. A minősége nem az igazi, az a gép nem mai darab. Viszont sokat rontott rajta a tömörítés. Persze csak a minőségen, a kompozíciót elismerem, hogy rossz. De az eredeti nem életlen.

2011. október 26. | 19:46 | Dave092

Szia! amikor olvastam amit ideírtál és közben néztem a képet kicsiben akkor én is picit elcsodálkoztam, hogy nem akarták felrakni, de amint kicsit nagyobban néztem...uhh...életlen, a kompozícióból nem derül ki, hogy mi volt a célod a képpel, mert ilyen idegesítően középen belelóg ez a faszerűség. Előnyösebb lenne ha oldalról egy picit lógna bele, vagy nem is kéne oda. a fölső felhőt meg olyan bután veszi körül az ég, tehát mintha egy kék ecsettel el kezdted volna körberajzolni egy részét. A méretarány sem a legjobb szerintem.
Pontozni nem fogok inkább, mindenki tudja, hogy most ez nem sikerült jól...

berczy004 válasza:
Köszönöm!

2011. október 26. | 18:34 | Pulykakakas

Szia!

Finom leszek és nőies:D
A minőség eléggé rossz. Valószínű a tömörítés sem tett jót neki. Nem tudom amikor csökkenteted a képméretet azután zajszűrtél-e és utóélesítettél-e?
Színek elcsúsztak kicsit.
A kompozíció kissé esetlen, középre került mindkét téma. A bokor nem szép igazán. Talán picit távolabb a bokrot jobbra a napot a bal felső harmadba komponálva talán jobb lenne.
Bokor nélkül a vízen egy hajócskával többet mondana. Nehéz téma ez a naplementés giccsfotózás:D
Gyorsan ennyi jutott a kis eszem helyére:)

Nézegess hasonló képeket. Nézd meg miben különböznek a nagyok fotói a Tiédtől. Gyakorolj, figyelj.

berczy004 válasza:
Köszönöm! Pont ezért került mégis fel ide, mert okulni akarok belőle! :)

2011. október 26. | 17:58 | crey

Ah, kérem a moderátorokat, hogy most komolyan vonják ki (vagy módosítsák) a berczy004 naplementés képére küldött előző hsz.-em pontját. 2-est akartam, véletlenül sikerült 5-re, a kollégák elvonták a figyelmemet. Elnézést).

adott pontszám: 5
2011. október 26. | 17:56 | crey

Szia!

Mit választottál témának?

A naplementét? Nem, mert nem az hangsúlyos.
A száraz kóró sziluettjét? Tudod a sziluettes képek alapszabálya, hogy felismerhető legyen a kép alanya / tárgya.

Ha kihagyod az ágakat, az alsó harmadolóra helyezed a horizontod, és csak simán a felhős naplementét fotózod (ráadásul figyelsz az élességre, és a képed jobb minőségben töltöd fel, még jó is lesz.

Sokak szerint sablonos és unalmas, de legalább jó fotó.

Üdv,

Zoli

berczy004 válasza:
Jogos. Köszönöm a kritikát! (mondjuk a pont maradhatna, legalább nem vágnak ki!) :))

2011. október 26. | 16:50 | freeze

Életlen, zajos részletszegény.
Színtelen, hangtalan, bűztelen.
Annyira megvágtad az alját, hogy gördítettem ez egérrel, hátha bejön.
Nagyon nincs egyensúlyban a kompozíció.

Sajna ez így kerülendő szerintem, persze csak így pont nélkül, nehogy baj legyen... :)

üdv:freeze

adott pontszám: 3
2011. október 26. | 16:48 | dikó

Szia. Lehet jobban jártál volna, ha nem komponálod bele a fotóba ezt a bokrot, ráadásul ilyen esetlenül is. Ha már így szeretted volna, inkább a jobb alsó sarokfele toltam volna el, jobban látszódna a naplemente is és a vízen a tükröződés. Én inkább a vízre helyeztem volna a lényeget, valami mással komponálva. Ezen kívül életlennek is látom, zajosnak, és kiégett a nap is. További jó fotózást kívánok!

adott pontszám: 3
2011. október 26. | 16:40 | Blex

Hali!
Sajnos a minőségi problémák rögtön szembetűnőek , zajos , pixeles , gyengének tűnik..
A fényjáték eléggé csábító fotózásra , de ezen a képen nem működik eléggé.
A Nap középre szerkesztve , a bokor mint előtér elég kevés az egy két vessző , inkább útban van.
Tájképnél érdemes , szűkebb rekeszt állítani az élesség és részletesség miatt.
Üdvözlet!