BELÉPÉS
REGISZTRÁCIÓ
ELFELEJTETT JELSZÓ
KATEGÓRIÁK
3,05
KATEGÓRIA: természet
ELŐZŐ KÉP
| | egyéb
KÖVETKEZŐ KÉP
  • Feltöltve:
    2011. szeptember 1. 19:29
  • érzékenység: 80
  • fókusztávolság: 18.6mm
  • rekeszérték: 4.5
  • Készítés helye (ország): Magyarország
A Leander-vár elszánt lovagja, Sir Viragh Shoetske

Hát...kalandra fel....első... :) 

A képek értékeléséhez és az értékelések
teljes szövegének elolvasásához be kell lépnie!

BELÉPÉS

Ha még nincs felhasználóneve, akkor regisztráljon egyet.

2011. szeptember 30. | 11:57 | chopper34

Örülök,hogy örülsz,szép napot.:)

sapphiro válasza:
:) Neked is!

adott pontszám: 4,5
2011. szeptember 30. | 09:44 | chopper34

Szia,nem rossz kis fotó ez,Nagyon szép a színvilága,talán annyi,hogy nem szerencsés totál középre szerkeszteni,és az élesség picit elcsúszott.,Egyébként kedves kép:) További jó fotózást neked.üdv

sapphiro válasza:
Nagyon szépen köszönöm, chopper34! :)
Igen, az élességben igazad van... ...nagyon dolgozom rajta... bár még sokszor érzem én is, hogy nagyobb a lelkesedésem és a mondanivalóm, mint a technikám... illetve én akkor és ott elég élesnek látom, de a visszajelzések szerint mégsem teljesen elég.
Nem is tudod, mennyire örülök... :)

adott pontszám: 2
2011. szeptember 10. | 11:37 | percsich

A szöcske örök téma a rovarfotósok körében. Több hibát is látok a képen. Mindjárt a legszembe tűnőbb, hogy a rovar nem eléggé hangsúlyos. Azaz, a környező növényrészletek a tekintetet terelik a főtémáról. Gondolok a túlságosan hangsúlyos, éles levelekre, és a feltűnő háttárszínre. A szöcske kis túlzással majdhogynem elvész a rengetegben. Mivel a szöcskének a helyét megváltoztatni nem lehet a fotózás kedvéért, legalábbis nem etikus - meg kell keresni azt a pozíciót, perspektívát mellyel a legtöbbet lehet kihozni a témából. Ilyen, és ehhez hasonló helyzetekben javasolnám, hogy bátran használd fel a környező növényrészleteket a komponálásnál. Használd fel, de ne így ahogy a képen látható.
Egy ennél szűkebb élességtartományt használj amivel elérheted, hogy a környező egyébként zavaró növényrészletek életlenné, elmosottá válnak. Az elmosott, életlen levelek közé komponáld bele a szöcskét. Így az sem baj, ha a zöld levelek itt-ott részben takarják a rovart. Ezzel a módszerrel művészi hatást lehet elérni, ha jól sikerül olyan lehet akár mint egy festmény. Még annyi, hogy a háttér színben harmonizáljon a főtémával, illetve annak közvetlen környezetével. A most látottnál jóval elmosottabb legyen a háttér, hogy ne arra figyeljen a szemlélő.

sapphiro válasza:
Köszönöm a tanácsaid. Majd igyekszem.

adott pontszám: 4,2
2011. szeptember 9. | 17:39 | bezdany

Imádom a szineit ennek a fotónak! Bár mintha lehetne élesebb a főhősünk, és a vágáson is igazítottam volna, ne középen legyen a hangsúly. A háttér az csodaszép.

sapphiro válasza:
Jaj, köszönöm!!!! :) Pont emiatt fotóztam le! :) a színek, és a póz! Mert nagyon jött-ment ám...de itt kitartott nekem két másodpercet, aztán elsietett... :) A többiben igazad van, a vágást kicsit bebénáztam...dehát első... :)
Nagyon köszönöm!!!
A fotós 1 kredittel jutalmazta a véleményezőt.

2011. szeptember 9. | 17:15 | DeathBunny

Csaó! Megint én:)
A kezdő makrósoknak szoktam javasolni, hogy nézzék meg Juza mester és Ronnie Gaubert fotóit, főleg a makrókat, hiszen ők ketten talán a világ két legjobb makrófotósai, főleg R. Gaubert.
Sokat lehet belőlük tanulni a háttér elmosásáról, az élességről, stb.
Ha érdekel a makrózás, pillants rá az oldalamra, talán elleshetsz egy-két trükköt is, hisz magam is a nagyoktól tanultam és tanulok még ma is. Az oldalamon megtalálod Juza mester és R. Gaubert oldalát is.
deathbunnyphotography.wordpress.com
Üdv!

sapphiro válasza:
Köszönöm, mindenképpen megnézem! :) Bár én csak "kisgéppel" próbálkozom a nagyok közt, de nem baj...ki akarom hozni belőle idővel a témából, amit lehet.

adott pontszám: 3,5
2011. szeptember 9. | 17:04 | DeathBunny

Csaó!
Többször megnéztem ezt a képet, mielőtt rászántam magam az írásra. Szerintem az életlenség a legnagyobb hibája ennek a fotónak, talán ezért én fel sem töltöttem volna élesítés nélkül. A másik ami kissé bántó, hogy túl középen van, és túl sok hely van a szöcske körül majdnem minden irányba, kivétel a bal oldal. A harmadik amit még lehetne korrigálni az életlenségen túl a szöcske vonalainak kiégése néhány helyen. Ezt árnyékok/csúcsfények korrekcióval lehet orvosolni. Remélem tudtam segíteni, és nem bántottalak meg:)
Üdv!

sapphiro válasza:
Dehogy bántottál meg! Teljesen igazad van, az életlenséggel kapcsolatban, ezt már én is látom. Még beremeg a kezem, gyakorlok...és tanulok... :)
Fölfelé a helyet meg kell védjem, ott pont a kislovag "dárdája" vége fölött van elvágva! :) De jobbról húzhattam volna, ebben igazad van.
Köszönöm a tanácsokat, és köszönöm, hogy írtál! :)
A fotós 1 kredittel jutalmazta a véleményezőt.

2011. szeptember 6. | 14:03 | irenehangodi

Nagyon jo ez a foto, en eppen most ismerkedem a makrofotozassal, es bevallom neha kisse irigykedve nezem ezeket a fotokat.

sapphiro válasza:
Nagyon szépen köszönöm, ez nagyon kedves tőled... :)

De még én is csak nagyon kezdő vagyok...tanulgatok a nagyoktól.
Makrofotózásból még én sem ismerek mindenkit, de ajánlom neked Alexander Nevermind, Farkas, Apóka, Erőslacc, Gabor1964, Mikrobi1989, Foto50 ilyen típusú képeit. Biztos vannak még sokan, de róluk tudom (láttam :) ), hogy nagyon jó és elismert makró és természetképeik vannak. :)

Mindenesetre...ez nagyon jól esett, köszönöm...!

adott pontszám: 4,5
2011. szeptember 3. | 11:47 | jethro

Szia!
Nagyon tetszik benn a két erőteljes szín szembeállítása ill.együttes alkalmazása.
A főtéma is elfogadhatóan éles,bár nem biztos ,hogy ezzel a géppel makrót kellene hosszútávon fényképezni./legalábbis ezen az oldalon sok ,a gépből és az obi-ból adódóan nagyon jó minőségű fotó van amivel ez a gép a korlátai miatt nem tud versenyezni./
A szerkesztés problémás,túl statikus hátul a becsillanások nagyon zavaróak.A gép okából nincs meg a háttér elmosása sem és ez sokat ront.
De összességében a színei miatt én ezt ,az első fotót biztatólag pontoznám.
Sok sikert itt.
Szia.

sapphiro válasza:
Jethro, nagyon szépen köszönöm!!!
Nagyon jó érzés, hogy megláttad benne, amit mutatni akartam. (A 3 dolog - 2 szín, tisztán a természet előadásában). Egyébként a csillanásban igazad van, azt hittem, a téma többi része ezt képes picit háttérbe szorítani, dehát megtanultam, hogy nem...
A bíztatást meg különösen... ..balzsam volt a sajgásra.. most még a lovagomnak is hetykébben áll a csápja... :")

2011. szeptember 2. | 22:01 | gabor1964

Szia. A géped nem kompakt hanem bridge. Nem csak autófókusz van benne. Van makró fókusz és azon belül manuális beállítás is. De az autófókusznak is legalább 5-6 féle beállítása van. Ne keseredj el a képed értékeléseitől. Lesz ez még jobb is. Nézz körül itt a kategóriákban és meríts ötletet. Próbálkozz különböző beállításokkal a gépeden és majd rájössz hogyan lehet pl az erős fényeket megszűrni rekesz és záridő változtatásával manuális módban. Ha a képed átlagát túl gyengének találod akkor töröld le inkább, persze miután elolvastad a véleményeket..mert azokból okulsz.
Várom a következő képedet. :-))
Üdv. Gábor

sapphiro válasza:
Makrofókusz van persze, de azon kívül manuális nincs... van az egyszerű automata (ezt ritkán használom....), az automata, és a motívumprogramok. Nincs manuális... vagy tényleg béna vagyok, de se a gépen, se a leírásban nincs. Manuálisan csak a fehéregyensúlyt lehet állítani, meg persze az iso érzékenységet. Makrót lehet az automatára rátenni, illetve van a motívumok közt másik makromód, ezt szeretem én jobban. Persze, a kioldógomb fél-lenyomásával még állítok, de gyorsan mocorgó témánál ott túl sokat nem tudok szötyögni (én :) ), ott vagy jó alapokat választottam, vagy nem... A bridge és a kompakt közötti dolgoknak utána fogok olvasni, köszönöm! És még valamit köszönök: hogy ennyit foglalkoztál velem...most komolyan, nagyon jól esett... :")

2011. szeptember 2. | 18:28 | Alexander Nevermind

<6
Szia,
Érdeks színeket produkált a fény, kicsit mintha erősek lennének, de nekem ebben a pillanatomban bejönnek. Érdekesek ezek a leander levelek is, ha szerencséd lett volna egy érdekesebb, rendezettnek tűnő formában is elhelyezkedtek volna. Így kicsit kuszának tűnik a fotó, még természetkép kategóriába is.
Nem lett volna rossz, ha a makró mellett döntesz, mert ez a harsány zöld levél, a piros háttérrel és zöld modellel nagyon ütős kis színkavalkádot eredményezett volna. Balról kevés a hely, jobbról sok, lehet kicsit szemből kellett volna fotóznod, jobban képbe fért volna, az sem lett volna baj, ha kikandikál, mintha bújócskázna a levelek között.
Ezek jutottak eszembe.
Üdv. Krisz

sapphiro válasza:
Igen, a fények erősek voltak...egy ragyogó forró nap volt, nem a legjobb döntés... :) Nagyon megtisztelő, hogy értékelted a kis lovagomat...minden szavad köszönöm, megfogadom!
:)

adott pontszám: 2,5
2011. szeptember 2. | 09:25 | tabularasa

Szia!
Üdv az oldalon! Sajnálom, de ez a kép nem igazán sikerült. Nagyon túlszaturált, az élesség elcsúszott a szemről, a középre szerkesztés sem szerencsés. Az erős fények miatt a háttér is zavaróan kusza. Lesz ez még jobb is.
Üdv: Gyula

sapphiro válasza:
Szia!
Az élességgel egyetértünk, ezért még véletlenül sem makró. A túlszaturáltság max a természet ajándéka, nem piszkáltam.
Ráadásul pont ez az élénksége tetszett...ez a kontraszt...
Sajnálom, ha nektek ennyire nem tetszik, de valószínűleg igazatok lehet.
Azért...összességében ennyire rossz pontszámra nem számítottam, hiszen tudatos is volt, tervezett is... de persze tudomásul veszem.
És köszönöm az értékelést!

adott pontszám: 3,6
2011. szeptember 2. | 08:50 | simike

Szia Kicsit egybeolvad a szöcske zöldje a növény színével,és lehetne élesebb is..A háttér pedig túl élénk színű,elvonja az állatról a figyelmet, a fejére nő..A téma középre szerkesztés sem szerencsés.Jobb lett volna valami elütő színű háttér előtt fényképezni.Szép fényeket. Üdv.

sapphiro válasza:
Nekem pont ez a kettősség tetszett. Pont az, hogy élénk a háttér, és a szöcske olyan zöld, mint a levél.

adott pontszám: 2
2011. szeptember 2. | 08:38 | Zoltan68

Én erre még aludtam volna 1et mielőtt feltöltöm! Nem eléggé mosott háttér, baloldalon zavaró a részben belógó levél, a középre szerkesztett téma inkább négyzetes vágást kívánna, előrecsúszott fókusz. Sorolhatnám... Ajánlom, nézz körül a természet és makró kategóriában. Nem akarom kedvedet szegni de hamis illúziókat sem akarok kelteni. Lesz ez jobb is! ;)

sapphiro válasza:
Köszönöm az értékelést. Valahol el kell kezdeni. Nem profi fotós szeretnék lenni, hanem jobb képeket készíteni. Gábor tanácsai miatt már megérte a képet feltölteni.
Köszönöm az értékelést.

adott pontszám: 2,5
2011. szeptember 2. | 08:34 | erz

A humorodból ítélve nem lesz veled gond az oldalon, feltéve ha az átlagod megfelelő lesz és bennt maradsz. Sajnos ezt a képet nézve nem látom valószínűnek az ittmaradásod, hacsak sürgősen nem teszel fel valami sokkal jobbat.
Ami tetszik a képen, vagyis hát vele kapcsolatban az a címe valamint az, hogy nincs rajta túl sok szín és a szereplő színek illenek egymáshoz.
A középreszerkesztés, a túl részletes háttér, a zavaros környezet, a fények(pont a szöcske árnyékos), a részlettelenség a főszereplőn a nem megfelelő élesség és az, hogy lenyisszantottad a csápja végét nem tetszik.

sapphiro válasza:
Köszönöm az értékelésed. Meg a kedves bíztatást is.

2011. szeptember 2. | 07:44 | gabor1964

Szia. Valóban nem tudtam, hogy te vagy az. :-))
De mint mondtam a vágásnál figyelni kell, hogy ne maradjanak le részletek. Ha megnézed a képed látni, hogy a levél mögötti láb kinyúlik a képből a jobb alsó sarokban. Ha fényképezel kint a szabadban mindig akkora képet csinálj, hogy otthon elegendő hely legyen a képen a vágáshoz. Ne a géppel közelíts rá az utolsó méretre mert utólag nem tudsz teret adni képhez. Ha nincs hozzá makró lencséd akkor a háttér szép elmosása végett messzebbről közelíts rá tág rekesszel. Az a jó ha a téma és a háttér között van távolság. A géped technikai tudása alkalmas arra, hogy egészen profi képeket csinálj vele. Hajrá. :-))
Üdv. Gábor

sapphiro válasza:
Nincs plusz makró, egy jó gép, sok plusz tudással (mármint gépileg, nem fotósilag :) ), de kompakt, autofókusz van. Az viszont jó, csak gyakorolni kell.... :)
Mikor megláttam a leanderen, követtem vadul, alig vártam, hogy olyan pozícióba álljon, hogy csak a virág van a háttérben...nagyon sok dolga volt, meg sem állt... de eszembe sem jutott felkapni és átrakni...valahogy nem éreztem etikusnak (lehet, hogy ebben nincs igazam). Viszont cserébe mikor végre "pozícióba állt", elkapta nekem a hajtást, mint egy kis dárdát, és rám szegezte a tekintetét... volt pár másodpercem, aztán a lovag már a levelek között járt....
Hát, ez itt ennyire volt jó... kicsit sajnálom, merthogy ez itt még a tudatos, kreatív kategóriához sem volt elég, az nem jó érzés. Bár biztosan jogos... ..a tanácsaidat mindenképpen megfogadom, és nagyon köszönöm!

adott pontszám: 4
2011. szeptember 1. | 22:37 | gabor1964

Szia. Nagyon rikító színezetűre sikeredett kép. Szinte azt lehet mondani, hogy öszesen két színből áll a kép. :-)) Szép lágy tónus mindenütt. Nagyon középre tetted a főtémát, de ezzel nem is lenne baj. A baj ott van, hogy levágtál a csápjaiból és a jobb alsó sarokban a lába végéből. A sáskát teljes egészében kéne látni a képen. A 4:3-as képarány helyett 16:9-be kellett volna vágni mivel hosszában mutatod meg a rovart. De ettől függetlenül nézhető a kép...talán kicsit túl ráhúztad a színezetet mert elég erősnek látszik. Jó a fekete képernyő háttér mert durván kiemeli a képet.
További jó fotózást.
Üdv. Gábor

sapphiro válasza:
Szia Gábor! :) Annyira örülök neked, még ha nem tudtad, akkor is!
Igen, pont ez a két szín fogott meg... mármint hogy a szöcsi egy az egyben olyan színű volt, mint a levél!
Nem volt ám egyhelyben, úgy jött-ment, mint a távirat, alig vártam, hogy olyan helyre érjen, ahol a virág a háttere :) A lába vége az nincs levágva, csak az a levél mögött volt. De ha hozzáérek, valszín nincs fotó :)
A színerősségre semmi nincs ráadva, csak sok volt a nap. De ettől (is) féltem azért, hogy mit szóltok hozzá, mert valóban nem pasztell színek...gyűjtöttem a bátorságot rendesen... Azt a 16:9-et megnézem majd! Nagyon köszönöm még egyszer! Szép fényeket, festményes képeket!!! :)

adott pontszám: 3,5
2011. szeptember 1. | 20:49 | zsembes

Üdv! Nagyon szépek a kép színei! De a háttér nincs eléggé elmosva (ami valószínűleg az objektív hibája), és a kivágás sem az igazi szerintem, fölül és jobbra kicsit sok hely van, és a bal oldalon belógó zöld is zavaró.

sapphiro válasza:
Szia Zsémbes!
Igen, igazad van, egyelőre az obi ennyit tud, a képből adódóan úgy éreztem, maszatolni utólag nem érdemes. Meg tegnap tanultam ám valakitől, hogy néha a háttér is lehet részletes, akkor vettem a bátorságot, hogy bepróbálkozom a lovagommal... :)
De fölül hol van sok hely? Hiszen a lovag "dárdájánál" van a vége... :)
Nagyon köszönöm a véleményed!

adott pontszám: 4,4
2011. szeptember 1. | 20:16 | chromecat77

Vidám kép egy fűszálon ücsörgő szöcskelovagról, napsütötte piros-zöld színkontraszttal. A középre szerkesztés belefér, a jól elkülönülő mozgalmas előtérnek hála . A háttér kicsit kusza.
Talán egy kis utómunkát (szelektív élesítés, dodge) elbírt volna, a szöcske kicsit összeolvad a a háttérrel, meg egy kicsit lágy is a téma.

sapphiro válasza:
:) Nagyon köszönöm! Örülök, hogy azt látod, amit mutatni szerettem volna...komolyan, chromecat, most egy kicsit kisütötted a fejemben is a napot... :) Ezt a hátteret direkt hagytam így, de a PS-sel egyébként barátságban vagyok... mostmár meg fogom próbálni magamnak elmosni, csak úgy próbából... és dobom a természetességet... :) (de csak a próba erejéig... :) )...Gábor, te és a többiek _jó_ tanácsaival együtt nekiállok, és rommá retusálom a kis zöld lovagomat.
Meseszép fényeket, türelmes kis lényeket! :)