BELÉPÉS
REGISZTRÁCIÓ
ELFELEJTETT JELSZÓ
KATEGÓRIÁK
4,21
KATEGÓRIA: panoráma
ELŐZŐ KÉP
| | egyéb
KÖVETKEZŐ KÉP
  • Feltöltve:
    2011. július 22. 20:24
  • érzékenység: iso 100
  • rekeszérték: 2.8
  • Készítés helye (ország): Olaszország
  • Készítés helye: Cotti alpok
  • Készítés ideje : 2010-07-15
Élet 2400 méter magasan

Az Olasz Alpokban készült kép egy kis farmról, kb. 2400 méter magasan a tengerszint felett. Nyugalom, kolomphang, és a csúcsidőszakot leszámítva kevés turista, ellenben sok helyi gazdász jellemzi a vidéket. Számomra az Alpok gyöngye. A panoráma 7 képből készült. 

A képek értékeléséhez és az értékelések
teljes szövegének elolvasásához be kell lépnie!

BELÉPÉS

Ha még nincs felhasználóneve, akkor regisztráljon egyet.

adott pontszám: 4,7
2011. július 25. | 14:58 | ripet

Jó hely, szépen leképezve! Tetszenek a fények nagyon. Viszont kár, hogy ott a távolban vannak az emberek. Vagyis vagy az kár, hogy a távolban vannak, vagy az, hogy egyáltalán vannak. Ez így egy kicsit olyan semmilyen, talán, ha többet vársz "tisztább" lesz a kép, vagy megtelik élettel...

De egyébként tetszik!
Üdv, Péter

sutam válasza:
Köszönöm szépen. Lehetséges.., legközelebb jobban figyelek erre.

adott pontszám: 4
2011. július 24. | 16:48 | ruprechjudit

Csodás kép lenne, de szegény éggel mi történet? Olyan, mintha balra csúnyán kiégtek volna a felhők, ráadásul még "beszürkült" volna az egész ég...ennél még kiégve is szebb lett volna. A kép többi része pedig kicsit alexpósnak tűnik.
Maga a kompozíció viszont pazarul jó, balról a kis háakz, jobbról a teherautó, körben hegyek, és az egészbe behúz minket az ösvény...és gyönyörű.
A plató/teherkocsi piros színe is feldobja, élénkíti a képet.
Kár azért az égért.

sutam válasza:
Az éggel sokat szenvedtem, és tényleg szürkés, egy szoftveres átmenetes szűrő miatt (szerintem így azért mégis csak szebb, mint kiégve). Köszi hogy benéztél, és örülök ha a többi tetszett!

adott pontszám: 3,9
2011. július 24. | 12:25 | nagymate

Üdv!
Jó kis kép lett egy két kisebb hibával. Nagyon szeretem az Alpokban készült panorámákat. Szinte mind hangulatos, szemet gyönyörködtető, élettel teli. Itt sincs ez másképp. Azonban nekem hiányzik a jobboldali hegy vége, azt szerintem még bele kellett volna venni a kompozicióba. A másik zavaró tényező a baloldalon az ég kontraszttalansága. Az látszik, hogy kiégett, de azon már nem lehet segíteni úgy ha visszább vesszük a kontrasztot. Inkább másik napszakban kellene próbálkozni a kép elkészítésével. Ettől a két hibától eltekintve szerintem egy jó képpel állunk szemben.

sutam válasza:
Köszönöm az értékelésed. Igen, lehet másik napszak jobb lett volna.

2011. július 24. | 10:00 | erendesign

Nem tudom, milyen beállításokat használsz fotózáskor, de az automata módokat el kell felejteni. Manuális funkcióban, esetleg spot fénymérést használva, enyhén alulexpózva aztán PS-ben a képek szintjeit összehozva sokkal jobb lenne a kép. Esetleg a kép felső részét kompenzáló átmenetes szűrőt használhatsz. (Én sem vagyok profi, csak tanulgatom)

HDR képekről már nem is beszélek, mert ezzel a módszerrel még szebb az eredmény, persze sok munkával.

sutam válasza:
É is többnyire manuális módban fényképezek, panoráma esetén mindig.
Amikor a képet lőttem, még nem használtam raw-ot, azóta már igen, azzal jobb lenne. A képeket ps-el fűztem össze (sajnos állvány nélkül lőttem, így rengeteg utómunkát igényelt, annak látszik sajnos egy - két nyoma, amit észre is vettél), utána külön fájlba mentve csináltam egy "túl és egy alul exponált" változatot, majd ezekkel egy enyhe hdr-t is kapott. Végül szoftveresen ráhúztam egy finom átmenetes szűrőt az ég sőtétítésére (valódi szűrő 46mm méretben nemigen kapható). Azt én is látom, hogy fények tekintetében bőven lehetne még jobb, tehát igaz amiket írsz (pontot meg annyit adsz, amennyit jónak látsz, és ez így a jó ;).
Legközelebb raw-ban, és valódi hdr-el próbálkozok. Jah, és természetesen jelenleg már csak állványról!
Köszönöm a válaszod!

adott pontszám: 3,8
2011. július 23. | 17:03 | erendesign

Nagyon sajnálom, hogy viszonylag kevés pontot kell adnom, mert érzem a képen a hangulatot, én is járogatok ilyen helyeken és látszik a szereteted a képben. Viszont technikailag van problémám a képpel. Szerintem:
- A jobb oldal túlexponált a közepe pedig alul, az illesztések sem teljesen tökéletesek
- A bal oldali felhők erősen beégtek
- A jobb fölső sarokban zavaróan bennmaradt egy kis felhőcsík
- Nem is értem, miért ezzel a rekeszértékkel készült a fotó? Az élesség rovására is ment a dolog.
Ha legközelebb ott jársz légy figyelmesebb és sokkal jobb lesz az eredmény.

sutam válasza:
Szia!

Köszönöm az értékelésed. Annak örülök, ha átjött hogy számomra nagyon kedves hely ;-). Hasznos dolgokat írsz, azonban azt nem tudom, hogy milyen módon oldhatom meg, hogy ne legyen egyszerre túl és alul exponált egy kép (bizonyos részei; ugye ugyan azoknak a beállítási értékeknek kell lenni minden képen). Ha ezen kérdésemre válaszolsz, azt nagyon megköszönöm! Ha egyszerűen más napszak a megoldás, akkor milyen napszakot ajánlanál (ez olyan délután 3 óra tájt volt).

adott pontszám: 4
2011. július 23. | 14:04 | cold train

gyönyörű helyen jártál.
tetszik a kompozíció, nagyon jók a visszafogott színek, és ott van a kötelező piros is (:
viszont kissé tól sötétnek érzem az árnyékos részeket, és ezek elég nagy százalékban uralják a képet. talán egy másik napszak megfelelőbb lett volna a fotó(k) elkészítésére.
másik zavaró dolog a jobb felső sarokban belógó kis felhődarabka világos foltja. vagy túl kevés, vagy túl sok (:

sutam válasza:
Szia!

Köszönöm szépen! Legközelebb jó volna fotó túraként ott járni, és akkor majd meglátogatom a helyet. Örülök, ha tetszik ;-).

adott pontszám: 5
2011. július 22. | 20:47 | balu760

Szia. Én elvagyok az ilyen képekkel. Nekem nagyon átjön a hangulata. Remek színek és látványosság. Jó az élesség is. A kis elhagyatott házikók vonzóak és pluszt adnak a képhez. Szépen összedolgozott panoráma. Részemről rendben van. Üdv.

sutam válasza:
Szia!

Köszönöm az értékelésed, és örülök, ha tetszik! A szép a dologban, hogy ezek nem is elhagyatott házikók, hanem itt élet van, egy kis működő gazdaság.