BELÉPÉS
REGISZTRÁCIÓ
ELFELEJTETT JELSZÓ
KATEGÓRIÁK
3,21
KATEGÓRIA: elkapott pillanatok
ELŐZŐ KÉP
| | egyéb
KÖVETKEZŐ KÉP
  • Feltöltve:
    2011. május 27. 11:50
Ki kopog?!

Ezen a laptopon egyébként elég fakón jönnek le a színei... Nna. Mért is raktam pontozhatóra?  

A képek értékeléséhez és az értékelések
teljes szövegének elolvasásához be kell lépnie!

BELÉPÉS

Ha még nincs felhasználóneve, akkor regisztráljon egyet.

adott pontszám: 2
2011. május 29. | 23:01 | Billabong

Nekem úgy tűnik mintha egy kitömött állatka lenne.
Kár, hogy a rács benne van.

kergebirka válasza:
Kár hogy nem kitömött. :)Akkor lett volna időm megkeresni a lehető legjobb kompozíciót.
Köszi az értékelést!

adott pontszám: 3
2011. május 29. | 22:42 | peterp

szia,

egy kicsit olyan allatkerti tucatfotonak tunik, kar hogy a racs belekerult

peter

kergebirka válasza:
Hát mért nem adtál rá kettest? Az a tucatfotó kategória, nem?
A rács eleve olyan rosszul mutat, hogy nem számítható még tucatfotónak se? :D
Köszönöm az értékelést!

2011. május 29. | 06:57 | harminchat

Ajánlanám a Faststone képnézegető és szerkesztő programot. Pár kattintással sokat javíthatsz a fotón. A digiretus.hu-n pedig sok cikkek találsz a képek javításáról.
Sok sikert!

kergebirka válasza:
Köszönöm szépen, utánanézek! :)

adott pontszám: 3,7
2011. május 29. | 06:52 | harminchat

Szia! Talán némi mazochista hajlam állhat a háttérben? :) Nem, inkább tanácsot szeretnél kapni, hogy lehetne máskor jobb a kép. Szerintem úgy, ha teljesen nyitott blendénél készül a fotó, bár a rács elmosása így is jó kis leskelődős, közeli hangulatot eredményez. Az, hogy sikerült egy mozdulatot elkapni, már magában is jó eredmény, igaz picit szűkös alul a vágás. A színek valóban elég fakók, érdemes lenne némi kontrasztot adni és picit a kék színekből visszavenni. Sajnos ilyen félhomályos, sok zavaró környezeti elemmel "megáldott" helyszínen nem lehet igazán szép fotót készíteni, de a vaku használatának a mellőzése piros pontot érdemlő döntés volt.
Szép fényeket!

kergebirka válasza:
Köszönöm szépen! A "piros pontnak" örülök. :)
Üdv!

2011. május 29. | 00:39 | karmaresz

Ha úgy jött le, hogy szerintem helyes mikor a hátteret is kicserélik, akkor sajnálom. Ha nem digit illusztrációról van szó, akkor nagyon ellenzem a durva beavatkozást. Én sem vagyok nagy photoshop mágus, viszont legtöbbször ez nem is kell. Ha érdekel a téma, tégy egy próbát a Lightroommal, ami csak a legszükségesebb utómunkák lehetőségét tartalmazza, de azt egész profi módon. Itt színhőmérsékletet, vágást, kontrasztot, szaturációt, élességet, zajt, esetleg a lencse okozta torzítást tudod megváltoztatni viszonylag gyorsan és hatékonyan. Két-három nap alatt autodidakta módon is kitanulható. Itt egy link is, ha megy az angol, de a készített és a feldolgozott kép is sokat elmond. http://www.digital-photography-school.com/simple-lightroom-image-fixing-workflow. Ja, ne felejtsd, a gépre fogni nem szabad mindent. :) Szerintem, az extrém helyzeteket leszámítva, kétharmad részt azért a fotóson múlik a végeredmény. kompakttal, sőt akár egy telefonnal is remek képeket lehet lőni. Sokszor a csodájára járok azoknak.

kergebirka válasza:
Köszönöm szépen az információt és a linket! Tanulmányozni fogom.
De hányszor mondjam -írjam- hogy nem fogok semmit a technikára? :) Tényleg az számít ki áll a kereső mögött, ezt sosem tagadtam!
Üdv!

2011. május 28. | 17:57 | karmaresz

Sajnos a fényképezőgépeknek, különösen a digitálisoknak van néhány komoly hátránya. Dinamikában, fénymérésben, fényerőben meg sem tudják egyelőre közelíteni az emberi szemet, így ha annak megfelelőt szeretnénk visszaadni, akkor bizony az utómunka sokszor elengedhetetlen. Én is úgy álltam hozzá sokáig mint te. Ami kijött a gépből az úgy volt jó, vagy nem jó. Aztán rájöttem, sokkal inkább visszaadhatóak az eredeti dolgok, vagy a hangulat egy kis utómunkával. Én sem szeretem azt aki átesik a ló túloldalára és túl steril lesz a képe, de van valahol egy jó átmenet.
Jó fotózást! Karesz

kergebirka válasza:
A kompaktokkal, gyengébb minőségű gépekkel készített képek finom utómunkájával nincs bajom (WB, miegymás...), se a direkt hatásokat bemutatni kívánó, láthatóan megmunkált és különleges képek kreálásával, viszont hogy mondjuk kivágjam a témát és más háttér elé beoperáljam, vagy a kép többi részét fessem teljesen másra, az nem az én stílusom.
Ezen a képen részben azért is nincsenek módosítások, mert épp hogy ismerkedek a komolyabb képszerkesztőkkel, és amíg nem vagyok teljesen tisztában a lehetőségeikkel, inkább arra törekszem hogy ebből a kis gépből csikarjam ki a lehető legtöbbet, másfelől egyelőre idő híján sem hagyatkozhatok a számítógépes módosításokra...
Köszönöm hogy válaszoltál, azt hiszem vannak dolgok, amiben megegyezik a véleményünk, bár nem derült ki számomra világosan, hogy mire gondolsz, amikor a fotoshop nyújtotta lehetőségekről írsz...
Lehet gondolkodni végletekben és finomságokban, a vélemények mindig eltérnek egy kicsit.
Mé gegyszer köszönöm hogy időt szántál képemre és a "bogaraimra", további jó fotózást kívánok!
Üdv, M.

adott pontszám: 3
2011. május 28. | 13:05 | h.rom

Szia. Nem csak a laptopon volt fakó, hanem itt is, nagyon. Az is látszik hogy véletlen kattintás volt, de mondjuk a legtöbb jó állatfotó a véletlen műve. Erre azonban semmiképp nem mondanám azt hogy jó, egyrészt a fakóság, másrészt az életlenség miatt. Harmadrészt pedig, mert láthatóan egy etetőnél készült a kép, holott az ilyen vadon élő állatokról készült képek sava-borsát pont az adná, hogy természetes környezetükben legyenek megörökítve.

kergebirka válasza:
Szia.
Ennek viszont pont az a lényege, hogy be van zárva, ezért is vettem ki a természet kategóriából. Az etető direkt látszik a képen, sajnálom hogy véletlennek tűnik, bár az elő-és háttérben is világosan látszik a rácsozat és az hogy a kép nem a szabad "vadont" kívánja bemutatni.
Az én "nagy" gépemen mondjuk nem fakók a színek, de lehet mások a beállításai...
Köszönöm a pontot és az értékelést!
Üdv, M.

2011. május 27. | 22:29 | Fauna0909

Nem mentség, hogy kezdő vagy, az a képen magán nem változtat. És ahogyan a szabályzat elején is olvashatod, az oldal nem a kezdőknek szól... A mókus cuki. :)

kergebirka válasza:
Köszönöm az értékelést, és nem mentségnek szántam, a szabályzattal pedig tisztában vagyok.
Üdvözlettel: M.

adott pontszám: 3
2011. május 27. | 22:20 | karmaresz

Szia! Maga az állatka aranyos és a pozitúra és érdekes lenne, ha...
- élesebb lenne, de sajnos még ekkora felbontásnál is úgy tűnik, nem tökéletes a fókusz és kicsit be is mozdult a kép
- színesebb lenne -tényleg fakók a színek-
- rajta lenne a füle vége és a lábujjai nem lennének elvágva
- nem ketrecben lenne, vagy az nem lenne észrevehető -sokszor csak illúzió és alapos fotoshop eredménye amit látunk a képeken, de e nélkül meg művi és a ketrec miatt rideg kissé
Helyes kép egyébként, de ha ezekre figyelsz, szerintem még sokat javíthatsz a következőkben a minőségen és az élvezeti értéken is.
Jó fotózást és nehogy elvegye a kedved bármi kritika. :)

kergebirka válasza:
Köszönöm az értékelést!
Igen, igazad van.
Nem szeretem a túlzott fotoshoppolást, azért állunk a gép mögött hogy eleve a lehető legtöbbet hozzuk ki belőle. Ha ez nem jön össze én vállalom a kritikát. Más műfaj.
Üdv!

adott pontszám: 2
2011. május 27. | 20:00 | akosakos

Szia!
A rácson keresztül nem szoktak kopogni, vagy igen?
Úgy értem van egy kis vicces hatása talán abban h mintha épp most venne észre és menne ajtót nyitni neked, de tudjuk h egy ketrecbe zárt állat amit - ahogy te is megjegyezted- véletlenül lefotóztál. Amúgy nekem inkább rémültnek tűnik az állat, mint mókásnak. Az etetőtál és a sok kajamaradék nem túl izgi látvány.
Ne haragudj, de ha elmegyek az állatkertbe, száz teljesen véletlen kattintásból valószinűleg nekem is lenne legalább egy ilyen képem.
Szép képeket!

kergebirka válasza:
Jól látod, hogy rémült. Nem arról van itt szó, hogy szia gazdi, nyitom máár... Hanem arról hogy rázzák a rácsot, igen, az állatkertben, és hát te is megrémülnél, nem? Be vagy zárva és még enni sem hagynak nyugodtan. :) Lehet hogy félreértetted, de igazából jól értelmezted a dolgot.
Egy régi orosz 20 kilós manuál gépet vettem volna, ha profiként akartam volna kezdeni.
Köszönöm az értékelést!
Üdv.

2011. május 27. | 17:14 | egykutya

Azzal együtt, hogy egyetértek az előttem szólókkal (nem akarom megismételni a tanácsaikat, érdemes megfogadni őket), nekem ez a nézőpont tetszik. Olyan, mintha egy rajz- vagy bábfilmből lépett volna elő :)
További jó gyakorlást és fotózást!

kergebirka válasza:
Köszönöm szépen! Az általuk írtakat tényleg érdemes megfogadni, de azért jól esik, hogy valaki valami pozitívumot is felhozott. :)
Üdv, M.

adott pontszám: 3,5
2011. május 27. | 15:29 | evakar

Sajna nem csak a laptopon , nálam is élettelenre sikeredtek a színek és az élesség is elveszett de a szerkesztésen is van mit javítani amerre néz oda kellene több tér és a másik oldal kuszasága nem annyira alul meg nagyon szűkös lett, de mindenkinek el kell kezdeni valahogyan és lesz fejlődés biztosan ehhez kívánok sok sikert és jó gyakorlást

kergebirka válasza:
Köszönöm szépen!

adott pontszám: 2,8
2011. május 27. | 15:05 | apóka

Kicsit nagyobban is feltehetted volna.Igen a színei nem a legélőbbek.És a takarás a fülén,meg a kép egyik oldalán.Ez elég illúzióromboló(talán rács)Az élesség sem az igazi.Gyakorolni kell....lesz még jobb is.Jó fotózást. Üdv.

kergebirka válasza:
Igen, rács...
Hát bizony hogy gyakorolni kell. :(
Köszönöm az értékelést!
Üdv, M.

adott pontszám: 2
2011. május 27. | 14:53 | unterhaltung

Szia. Közhelynek tűnhet azt mondani, hogy érdemes kicsit jobban szétnézni az oldalon, a választott kategóriában, hogy milyen képek vannak, mi az a színvonal ami megállja itt a helyét. A megjegyzésedből is kitűnik, hogy azon felül, hogy nem egy tudatos kompozíciót látunk, a minősége sem lett a legjobb. Véleményem szerint nem "azért vagyunk kezdők", hogy "..ez is jó egynek" típusú képeket töltsünk fel, hanem a legjobbnak vélt fotóinkhoz reméljünk olyan hozzászólásokat amiből tanulunk is. (Jó esetben hasznos dolgokat.) Ne vedd személyeskedésnek, a világért sem szeretnék arrogánsnak tűnni, amit írok az a képre vonatkozik kizárólag. Elfogadom, hogy a technika amivel fotóztál sem képes kimagasló minőséget produkálni, de sokkal inkább szembetűnő, a tudatos komponálás teljes hiánya. Sem a kompozíció, sem a fények, sem a kisállat mozdulata nem emeli ki ezt a képet a "tucatfotó" kategóriából. A rács ami belelóg a képbe, lehetne érdekes képi elem a maga életlenségével, de itt nem hogy nem ad hozzá az élményhez, de inkább olyan érzetet kelt, mintha minden áron el szeretted volna kerülni, de csak ennyire sikerült. Ráadásul kitakarja az állat fülét, a jobb lábából pedig a kivágás miatt hiányzik egy részlet, ami szintén nem előny. Nagyon kedves jószág, szerintem több fotót lőve, a megfelelő (ennél érdekesebb) pillanatban megörökítve, biztosan jó fotó készíthető róla. Bocs, ha túl hosszan írtam és a gyenge pontért is. Ez a véleményem tisztelettel.
Üdv.:
Boldizsár

kergebirka válasza:
Köszönöm az értékelést.
Igen, a legtöbb dologban igazad van.
De nem fogtam semmit a technikára, minden hiba az én számlámon van.
Lesz mit még tanulnom.
Köszönettel: M.

adott pontszám: 4
2011. május 27. | 14:51 | deadness

Az állat nagyon aranyos, jó pillanatban kaptad el. :) Ez valamelyest feledteti is a képminőséget és a belógó ketrecet, de nem teljesen, mert ezek kicsit zavaróak.

A másik pedig, hogy bármennyire is aranyos az állatka, nem állatkertbe való, ez persze nem a te hibád, ne érts félre! :)

Ha a természet kategóriában megnézed a képeket, minimális olyan fotó van, amin látszik, hogy mesterséges környezetben van az állat, ez szerintem nagyon fontos, mert az elhivatott természet/állatfotósok tisztelik az állatokat, és soha sem fotóznának egy fogságban lévő állatot.

Persze ezzel nem téged szeretnélek felelősségre vonni, vagy bármi hasonló.. :) Csak lehet jobb lett volna mondjuk emlékképnek, vagy elkapott pillanatnak feltenni, mert ez minden, csak sajnos nem az igazi, szó szoros értelemben vett "természet".

kergebirka válasza:
Köszönöm az értékelésedet! :)
Igen, én is gondolkodtam a kategóriákon, értékelésedet olvasva már látom, elsiettem kicsit a dolgot. Szóval nyugodtan felelősségre vonhatsz. :(
A rabság bemutatását szándékosnak szántam de úgy tűnik nem jött át az én érzésem.
A belógó rács engem is zavart, mások viszont helyeselték, úgyhogy lassan kiegyeztem vele. Nem kellett volna annyira elsietnem az általánosítást. :)
Köszönöm hogy időt szántál a képnek.:)

adott pontszám: 3
2011. május 27. | 14:38 | Álomfejtő

Legyünk őszinték... tényleg nem nagy kunszt elkattintani kezdőként (és mindenki így kezdi, ez természetes), amit írok alább, jóindulattal tanácsolom :
- oké, hogy katt, de mindenképpen több körültekintést igényelne a fotó, és ha már a katton túl vagy, kattintást követően - rendbe lehetne szedni kissé a dolgokat...
Nem szerencsés nem természetes élőhelyen fotózni, de ha már így van, egy szűkebb vágással kendőzhetnéd a ketrecrácsot, az etetőtálat - ez bezavar a kompiba.
Az egész kép túl puha, túl lágy és túl kusza,
-kompakttal is lehet éles képet készíteni - ha jól méred be a távolságot magadnak, a géped autómata állásban is megfelelő(bb) módon fókuszál...
Az előtéri elmosódott foltok sem hiányoznak
Az állatka aranyos, de tényleg, ez itt kevés.
Javaslom, tallózgass a kategóriában, javarészt remek képek kerülnek ide feltöltésre és általuk is nagyon lehet tanulni. Minimum azt, hogy mire figyelj, ha kattra készülsz, no meg azt is, hogyan javíthatsz a már (el)kattintott fotódon.
Tucat-ízű kép, de jóindulattal egyezzünk ki egy javítandóban... ne haragudj.

kergebirka válasza:
Köszönöm az értékelésed.
A fotó úgy keletkezett hogy magát a képkivágást nem is láttam a tűző napfény miatt. Jó persze, mondanád erre, akkor meg minek töltöttem fel. Ez teljesen jogos, de talán az a baj, hogy ez a fotó csak nekem mond valamit és ez esetben tényleg nem sikerült átadnom azt, ami engem megfogott ebben a véletlenben. Abban is igazad van hogy a kép puha, igaz én a nagyobb monitorra áthúzva kissé javítottabbnak éreztem a helyzetet...
Csak egy kezdő vagyok, azért töltöttem fel ezt a képet hogy a bírálataitok által javíthassak az elkövetkező "katt"-okon. Köszönöm értékelésedet, azt hiszem, ez hozzájárult e célhoz.
Üdv!