BELÉPÉS
REGISZTRÁCIÓ
ELFELEJTETT JELSZÓ
KATEGÓRIÁK
4,47
KATEGÓRIA: szociofotók
ELŐZŐ KÉP
| | egyéb
KÖVETKEZŐ KÉP
  • Feltöltve:
    2010. november 14. 19:09
  • érzékenység: 200
  • objektív: Nikkor 18-55mm
  • rekeszérték: 4.0
  • zársebesség: 40
  • Készítés helye (ország): Románia
  • Készítés helye: Gyimesközéplok
  • Készítés ideje : 2010-08-24
Az életvidám Vidor és neje

Vidor mestersége a vasvilla kovácsolás (télen). Nyáron az útmentét kaszálják feleségével, hogy egyetlen lovuknak legyen télire szénája. Napszámba is járnak dolgozni. Házuk öt méterre van a villanypóznától, de bekötni nincs pénzük. Ennek ellenére vidámak, és a magyarok is tisztelik őket, bár ezt nekik sose mondják! 

A képek értékeléséhez és az értékelések
teljes szövegének elolvasásához be kell lépnie!

BELÉPÉS

Ha még nincs felhasználóneve, akkor regisztráljon egyet.

2011. március 29. | 22:24 | SimonBarni

Nagyon tetszik! Képes vagy arra, amire én nem: odamenni az emberekhez! Na nem azért, mer nem szeretek beszédbe elegyedni velük. Inkább szégyenlem... de majd beletanulok, remélem! :)
Tetszik, hogy a szemük is nevet, a mosoly belül is megvan!
Egyetlen egy dolgot hiányolok: szívesen látnék a képen életteret... kicsvel többet! Ami olvasható a leírásban(szegénység), szerintem megjeleníthető lenne a képen is!
Minden esetre ügyes kép! :)

mabel válasza:
Köszönöm!
Csak bátran, érdemes többen menni, mondjuk ketten-hárma, egy fotóz többi beszélget!
A környezet tényleg benne lehetne még!

adott pontszám: 4,9
2010. november 25. | 09:59 | kaláris2

Igen, sokszor a szegényebb emberek több örömet találnak még a nehezebb életben is.Itt is azt láthatjuk. Depresszió?Nincs arra idő.Jó élesség, és még a háttérben levő feleség is jól látható. Egy kicsit furcsa hogy így fentről készült a fotó.Tetszik a
férfi közvetlen nyílt mosolya.Talán a jobb felső sarokban levő fehérséget eltüntettem volna.Gratulálok!

mabel válasza:
Köszönöm szépen, magas vagyok...:)

adott pontszám: 4
2010. november 18. | 20:03 | joekalwe

Üdv!

Örülök, hogy a kép szereplőiről is írtál, valamint hogy látszik mivel fotóztál. 55- 200. Az ismertetőből az érződik, hogy vagy személyesen is ismered vagy a kattintás mellett beszédbe is elegyedtél velük. mindenképp dícséret jár érte! Vidor vidám tekintete beszédes, amit az enyhén bemozgó kézmozdulat még életszerűbbé tesz.
Az én kérdésem, hogy ha ennyit tudsz róluk, beszéldbe is elegyedtek, miért nem mentél egy kicsit közelebb. A szoció és riport jellegű fotók készítésekor a széleslátószög őszintébb és hatásosabb is lehet. Ezzel együt is jól elkapott, vidám kép. Amit külön kihangsúlyoznék, hogy vidám. A szocio fotokban általában nem ezt szokták hangsúlyozni. Ezért plusz pont jár.
Grat!

mabel válasza:
Bocsánat, észre se vettem, hogy mit írtam az obihoz. 18-55mm-es nagylátóval csináltam, és megnéztem 18-as állásban volt. Én is figyelek a közeli, nagylátós szocifotózásra, de azért köszönöm.
Á

adott pontszám: 4
2010. november 15. | 18:00 | 2bats

Nagy rajongója vagyok az ilyen képeknek, mert azt tartom, hogy az idő múlásával és a saját elmúlásunkkal ezeknek a fotóknak nagy értéke lesz még akkor is, ha mai szemmel nincs bennük olyan kimagaslóan nagy művészi érték.
Ez a fotó is tetszik, de jobb akkor lett volna, ha most az asszony lemarad. Ugyanis nem igazán egyforma erősségű karakterek, kicsit kioltja a férfi arcjátékát, ráadásul a nő a nagy kiterjedésű fehér ruhával optikailag nyomja a főalanyt.
Az öreg mozdulata kiváló, de a mögötte levő kupit el kellett volna mosni, még jobban, mert még mindig belezavar a hatásba.
különben jó kép!

mabel válasza:
Köszönöm szépen!

2010. november 15. | 13:42 | zoliologia

Nagyon jó szocio fotó,a megjegyzéssel meg pláne!Nagyon nem tudok mást hozzáfűzni,egyszerűen jó!

mabel válasza:
Köszönöm!

adott pontszám: 5
2010. november 15. | 11:37 | R.János

Egy kicsit különválasztanám, aztán egybefognám a képi megjelenítést és a mondanivalót. A kép technikailag tetszik, mert Vidor arckifejezése beszédes, és szépek az ff tónusok. Bár a feleség jelenléte, és arckifejezése igen jól "támogatja képileg" a férjét, kár, hogy nem fér bele a képbe. Vidor keze is fontos eleme a képnek, de itt sem ártana, ha egy kicsivel több látszana a karjából. A háttér jellemzően szinte hozzá nő a szereplőkhöz, de talán egy kicsit lehetne visszafogottabb. Ami a mondanivalót illeti, a komment és a kép jól kiegészítik egymást, de komment nélkül, nem biztos, hogy erre gondolnék....De hát ezért jó a komment! Tény, hogy lenne mit tanulnunk az ottani emberektől...Talán Erdélyben éreztem a legjobban a "boldogság" és az "öröm" közötti különbséget. A boldogságét, mely függ a testi jóléttől, anyagiaktól, stb., és az örömét, mely ettől teljesen független. Ezeknek az embereknek -a mi mércénk szerint- talán nem is lenne okuk boldognak lenni, hiszen mondhatnánk, hogy nincs is szinte semmi bővelkedés életükben. Minden erőfeszítésük létük fenntartása és nem a gyarapodás....Igenám, de vannak ott hegyek, vannak ott patakok, van ott levegő, van egy "otthonérzet", van egy közösségi élet, van egy hagyomány, van egy ébredés....
Vajon kinek mi ér többet? Amióta itt élek, a beszélgetéseim 99%-a így vagy úgy, de valahogy mindig az anyagiakról szól. Amikor ott éltem, ez soha sem volt tartós téma....Kifáradni a boldogság hajszolásában, vagy megelégedni örömben....micsoda nagy különbség....
Gratulálok. R.J.

mabel válasza:
Köszönöm szépen! Fontos dolgokra tapintott rá az értékelésében! A mi világunk halála, hogy nem ismerjük a környezetünket. Erdélyben hatalmas természetismeretük van az embereknek. Édesapám a növény- és növényzetismeretüket kutatja (ajánlom: http://www.zpok.zoldpok.hu/img_upload/cb39111eba7a31c9c0e48686fa8e3c87/Gyimes_II_Botkozlem_1.16.pdf )
Köszönettel:
Ábel

adott pontszám: 4
2010. november 15. | 10:00 | Marcali Gábor

Üdv!

Nagyon kicsiben került fel a fotó, így nem nagyon tudom élvezni, erre legközelebb figyelj! Az ff kiváló megoldás volt. A bácsit mutattam volna csak, bár látom a címet, hogy itt mind a két ember fontos és így szeretted volna bemutatni, de nekem jelen esetben egy álló kép a bácsiról jobba bejött volna. A háttér nagyon zavaró lett főként a bácsi mögött, de a neje feje mögött is...

Gábor.

mabel válasza:
Köszönöm megpróbálom megvágni.

adott pontszám: 5
2010. november 15. | 08:48 | Huszti Zoltán

az arcok meselnek!!
itt nem sok kommentet kellett volna irj, hisz lejön a kepröl a mondanivalo
nekem nagyon tetszik..masnak nem (sajnos)
szepen kiexponalt kep
igaz a rekeszt kisse keveslem... egy 5,6-8 rekesszel nagyobb melysegelesseget ertel volna el
az ff is tetszik....
gratula...
üdv
Zoltan

mabel válasza:
"nekem nagyon tetszik..másnak nem (sajnos)" ez ha a cigányságukra utal, akkor nem összetévesztendők a hazai kissebséggel, mert ezek jobb emberek, mint nálunk a legkedvesebb városi értelmiségiek! Itt ők a társadalom része, kismesterségükkel segítenek az embereknek, a lekaszálatlan mezsgyét pedik ők teszik rendbe. Én ebben a témában konzervatív vagyok, és direkt nem fotózok Magyarországi kissebségeket. Itt viszont kell, mert jó példával járnak elöl!
Köszönettel

adott pontszám: 4,5
2010. november 14. | 19:59 | Don Giovanni

Szia . Ha ilyen jóba vagy velük , kérd meg őket , hagy lőhess még egy pár képet róluk mert lenne még egy pár ötleted amivel jobbá teheted fotódat .
Tetszik és jó is a az ff és a tónusok az élességgel együtt csak egy kicsit tág ez a 4-es.Igazából csak a csuklónál való vágás nem jó mert olyan mintha nem is az övé lenne, a perspektivikus hatás miatt is.
Hangulata is tetszik.
Üdvözlettel Don Giovann

mabel válasza:
Néhány percet töltöttünk náluk, de még mindenképpen megyünk hozzájuk!
Köszönöm

adott pontszám: 4
2010. november 14. | 19:32 | The Eye

Összességében nem rossz, de a képpel több gondom is van, egyrészt, a nénit le kellett volna hagyni, szegénynek így is csonkoltad fél karját... ezenkívül semmit nem tesz hozzá a képhez. Az öreg már más helyzet, jól fest a képen, ámbár a háttér mélységélessége nem tökéletes. Elmosottabb háttérrel jobban kiemelhetted volna a lényeget, hiszen a háttér elég jellegtelen, és így elvonja a figyelmet a témáról. 1/100-as sebességgel már talán nem lenne bemozdulás a kéznél. Egyszóval a kevesebb több lenne.

mabel válasza:
Köszönöm! Dolgozok még a témán!