BELÉPÉS
REGISZTRÁCIÓ
ELFELEJTETT JELSZÓ
KATEGÓRIÁK
3,13
KATEGÓRIA: panoráma
ELŐZŐ KÉP
| | egyéb
KÖVETKEZŐ KÉP
  • Feltöltve:
    2010. augusztus 18. 23:02
  • objektív: Nikkor
  • rekeszérték: 10
  • zársebesség: 350
  • Készítés helye (ország): Magyarország
  • Készítés helye: Ott
Cím nélkül

A fényképezés helye több szempontból érdekes ezek közül néhányat kiemelnék fontossági sorrend nélkül. Az Északi-középhegységet lezáró déli vonulat egy speciális hegycsúcsa. Mind morfológiailag mind történetileg sok érdekességet rejt. Felépítésében jelentős szerepe van a tektonikus preformáltságnak, a langyos és melegvizes tevékenységeknek. A triászban lezajlódó tektonikus mozgások agyagpala rétegeket gyűrtek a ladini mészkőrétegekre, egyben ki is emelkedett a mozgások hatására. A megroncsolódott mészkőtömegek lehetővé tették a hévizes tevékenyég megindulását mely jelentős mennyiségű karsztos üreget eredményezett a jól karsztosodó mészkőben. Ezt jelezvén a bérc régies nevében is. És az 5km feletti barlangjáratban. Későbbiekben az eróziós tevékenységnek és a völgyet kialakító pataknak az eredményeként az agyagpala sapka lepusztult és kialakult a most látható lepusztult mészkőbérc. A kép bal oldalán látható a fennsíkot délről őrző „őr” kövek amelyek a Bükk magasabb hegyvonulatait képezik, egyben lezárva a fennsíkot délről. A képen látható völgy már a középkorban jelentős kereskedelmi útvonal volt lévén hogy sok falvat érintve keresztül szelte a Bükköt és jól járható volt. Sok vár is települt erre védvén az egri várat. Ötletes és jól telepített helyőrség jelzett a közelgő veszélyekről. A várak neveit mai is őrzik a nevükben. A kép készítésének a helye zsebrákok tanyája volt, akiket az 1400-as években takarítottak el mert tizedelték az arra járó kereskedők és utazók vagyonát. Népességét többségében matyók alkották de szlovák telepesek és iparosok is lakói voltak már az északibb falvaknak. Fontos megemlíteni hogy számos híres mesterség utolsó művelői ezen a falvakban éltek-élnek. Üvegesek a „hutákkal”, mészégetők a boksákkal, és szénégetők a milléikkel készítették termékeiket amelyeket a környező területeken értékesítettek. Mindemellett számos endemikus és reliktum növényfaj kapott helyett ebben a tájegységben. Orchideafélék liliomfélék, vagy éppen a Teleki speciosa. Amúgy a völgy kelet Európa egyik leghosszabb völgye. Szóval semmi különöset nem tud a fotó csak ábrázolja ezt a helyet.  

A képek értékeléséhez és az értékelések
teljes szövegének elolvasásához be kell lépnie!

BELÉPÉS

Ha még nincs felhasználóneve, akkor regisztráljon egyet.

2010. augusztus 20. | 08:21 | Sly78

legközelebb szólj tesó, eljössz bélapátra és onnan áttekerünk ketten!

cső

Breki válasza:
;)

2010. augusztus 19. | 22:42 | Sly78

szerintem hívjuk meg borboletát egy augusztusi kutatótáborba :)
bicajjal pestről? ne viccelj már! már én is tervezem, hogy elfutok Bélapátról Ódorvárra, csak kéne valaki, aki visszavisz kocsival, mert oda-vissza kicsit durva lenne :)

Breki válasza:
Áááá, ez csak egy gyík hely, nincs itt semmi különös értelmes dolog. :D
Akkora vihar volt fent hogy 1 ukrán és egy román uszály is följött. :D
Bp-ről elmentem vonattal egy helyig (ahol a Tesco van, meg a körforgalom), és onnét menetem föl, először a völgyön föl a Tóig, onnét meg hátulról a KSH ház felől föl.

adott pontszám: 3
2010. augusztus 19. | 17:17 | borboleta

Szia!
Szép a hely, mint minden a természetben és gyönyörű az ég, veled voltak a felhők.
De sajnos ahhoz, hogy különleges legyen, mint panoráma, hogy emlékezzek rá egy óra múlva is, holnap is vagy később is - kevésnek tartom.
A fények már kevésbé játszottak a kezedre, mint a felhők, az egész hegyoldal homályban, árnyékban van, és nem sikerült olyan részletet választanod, ami megfogná a gondolatot, egy picit megkülönböztetné a többi helytől, a többi képtől. A tekintetet is az előtérbe belógó elvágott faágak vonzzák magukra, mivel őket süti meg egy pici napfény.
Érdemesebb lenne egy valamilyen szempontból megkülönböztető, egyedi szemszöget, tájrészletet választani és feltétlenül kivárni a megfelelő fényeket!

Breki válasza:
Az elfogultságomat beleraktam a leírásba, a hely adottsága csak ezt engedi meg mert egy hegycsúcs.

Köszi az értékelésed!

adott pontszám: 4
2010. augusztus 19. | 13:41 | Vadkörte

Szép a táj. Nyilván nagyon le kellett kicsinyítened, hogy kiférjen a monitorra egyszerre. Sajnos elég sötét a kép, a jobb szélen kimondottan zavaró az a sok fekete rész. Nem tudom, mennyi időd volt odafent, de talán érdemes lett volna várni, hogy az árnyék arrébb menjen.

Breki válasza:
A kicsinyítésbe fullad a szín, de örülök hogy tetszik ám!

adott pontszám: 5
2010. augusztus 19. | 10:15 | xanita

Szia!
Dobogókő környékére tippelnék...de lehet, tévedek. Szépen sikerült és szerencséd is volt, hogy nem volt párás a levegő. Szinek szépek élesség nagyszerű. A legjobb megoldás, ami a belógó növényzet vágását illeti. Grat.

Breki válasza:
Jó meglátás, örülök hogy tetszik,
A növények belenőttek, oda tartoznak ;)

2010. augusztus 19. | 07:59 | Sly78

mit is írhatnék erre... a legszebb hely a világon. és pont akkor teszed fel, amikor mások ott vannak, én meg nem tehetem :((

Breki válasza:
Én kerékpárral voltam fönt, bibibáááá!
:D