BELÉPÉS
REGISZTRÁCIÓ
ELFELEJTETT JELSZÓ
KATEGÓRIÁK
4,99
KATEGÓRIA: infravörös fotók
ELŐZŐ KÉP
| | egyéb
KÖVETKEZŐ KÉP
  • Feltöltve:
    2010. április 6. 20:06
Golden Gate Park - infra szűrőn keresztül

Draculeának ajánlom 

A képek értékeléséhez és az értékelések
teljes szövegének elolvasásához be kell lépnie!

BELÉPÉS

Ha még nincs felhasználóneve, akkor regisztráljon egyet.

2013. április 2. | 21:06 | bolek

Szia!
Ne a miérteket keressük, inkább a lehetőségeket! :)
Érdekesnek és izgalmasnak tartom az infra világot, hiszen a minimális színekkel sokkal mélyebb érzéseket lehet megmutatni, sokkal mélyebb gondolatokat lehet átadni , legalábbis szerintem.
Szép, érdekes, izgalmas és még sincs igazán sok kép...nem is értem mi lehet az oka?
Ennyire munkás, ennyire különleges szem kell hozzá, ennyire speciális területeken lehet használni??


A véleményem őszinte, de persze egyfajta segítséget is szeretnék kérni, most szeretném kipróbálni ezt a technikai lehetőséget, persze csak az infra szűrős lehetőségét.

Szép fényeket kívánok!
Üdv.:Zoli
Az értékelő 1 kreditet utalt át a fotó készítőjének.

Tomba válasza:
Szia Zoli!
Szerintem nagyon macerás a technika. Ha rajta van a szűrő az obin, akkor nem lehet komponálni, mert a keresőben nem látni semmit. Igy szűrőt folyton le-fel kell tekergetni. A hosszú expoziciós idő miatt szeles időben nem szerencsés használni. A látványhoz szerintem zöld növényzet, felhők és kék ég elengedhetetlen. Igazság szerint a viz sem hátrány :). Az épületekkel kapcsolatban vegyes tapasztalataim vannak. Gyakorta nagyon vad szinek jönnek ki. Igaz FF-ben is sokszor jól mutat az infra fotó. Ráadásul nem minden gép alkalmas az infrázásra. Állitólag az infra tartományt gyárilag erőteljesen szűrik sok gép esetében. Mielőtt belevágsz, ennek feltétlenül nézz utána. Ha a neten nem találsz adatot a géped alkalmasságát illetően, akkor szerintem kérj kölcsön valakitől egy infra szűrőt, hogy ki tudd próbálni. Persze van, aki külön gépet vesz az ifrázásra, és az érzékelő elé épitteti be a szűrőt. Ennek is megvan a maga előnye. Bármilyen obival használható, a komponáláshoz nem kell letekerni a szűrőt, stb. Az utómunka is macerás, én legalábbis sokat kinlódtam vele. Sok esetben nem a kivánt eredményt hozta. Szóval nekem nem jött be. Ettől függetlenül vannak akik nagyon szeretik. Itt az oldalon Virgoncnak volt sok szép infra fotója, de a legtöbb képét törölte. Ha van honlapja/blogja, talán érdemes nála körülnézni.

Szép fényeket neked is. Köszönöm a kreditet és a hozzászólást.

Balázs

2012. június 24. | 07:08 | szaszafoto

Szia!
Nagyon tetszik a fotód :)
Én most vásároltam egy IR 680 nm. Készítettem fotót vele és a kész fotón felcseréltem a vörös és kék csatornákat, de sehogy sem lettek fehérek a fák :( Segítséget szeretnék kérni egy ilyen kép készítéséhez . Nagyon szeretnék én is ilyen hatást elérni :)
Köszönöm és jó fényeket.

Tomba válasza:
Szia! Örülök, hogy tetszik a fotó, köszönöm szépen. Nincs sok tapasztalatom infra fotózás terén, jó ideje nem is űzöm ezt a műfajt. Nem tudom neked pontosan megmondani, mitől lesznek a levelek fehérek. Van amikor így sikerül, van amikor kékes/lilás színűek lesznek, van amikor sárgák. Nem jöttem rá, mitől függ ez. RAW-ban lövöm a képeket, és utólag kezdek el játszani a fehéregyensúllyal. Amennyiben a színcsatornák felcserélése és auto levels után még színesek maradnak a levelek és fehéret szeretnék, akkor a színtelítettséget leveszem az adott színcsatornán. Ezután visszamaszkolom azokat a helyeket ahol ez a változtatás előnytelen. Valahogy így :).

2010. április 19. | 14:47 | efi

szép

Tomba válasza:
Köszönöm szépen, örülök, hogy tetszik :)

adott pontszám: 5
2010. április 8. | 00:26 | Marietta79

Nekem nagyon bejon ez a fel infras hatas. Gyonyoru eles lett a foto ezert minden elismeresem. Tetszetos is maga a kompozicio is szoval igy jo ahogy van. :)
Azt lehet tudni hogy a kek felhoket ill a to kekjet hogyan "varazsoltad" vissza?

Tomba válasza:
Köszönöm szépen, örülök, hogy tetszik neked a kép. A kék és a cián csatornán szoktam tompítani vagy élénkíteni a színeket. De nagyban függ attól, hogy az eredeti expo hogyan sikerül. Vannak képek, amelynél bárhogy bűvészkedek, semmi jó nem sül ki belőle. De hogy ez mitől függ, még nem jöttem rá. Kezdő vagyok a témában.

adott pontszám: 5
2010. április 7. | 18:53 | draculea

Ó, köszönöm szépen az ajánlást!!!
Nagy kedvenceim az infrafotók, bár én magam még sosem csináltam, de mivel tudom mennyire macerás, így azt hiszem beérem azzal, ha másokéban gyönyörködhetem! Ezen pedig igazán van mit nézni, sokáig lehet benne gyönyörködni, hiszen annyi apró részlete van, hogy mire sorba járja a tekintetem az egy jó kis edzése a szemnek:)) Nagyon szépen tagolódik fel a kép, mind az előtere, a témája és a háttere külön látnivalót kínál. Számomra azok a legszebb infra fotók, amelyeken víz is van, nem tudnám megmonmdani miért, de talán azért, mert a víz tükör nyugalmassága már eleve olyan mesésssé teszi az egész látványt. Ehhez jönnek a hófehér levelű fák, ami ugye megintcsak olyan, mint a mesében. Azért direkt jó, hogy az ég színe megmarad kék-fehérnek, mert ezáltal mégis el tudom hinni, hogy ez a hely pedig létezik, és méghozzá nem is a mesék világában. A fehér fűvel szegélyezett út szépen vezeti a tekinetet a kép belseje felé, ahol jó elidőzni a különféle fák lombajinál, formáinál. nagyon szép fotó, nemcsak a helyszín miatt tetszik, hanem mert véleméynem szerint technikailag is hibátlan. Szerkesztés, élesség, expozició, színvilág tekintetében számomra példaértékü a fotó, és ajánláűs nélkül is ugyanezt a véleméynt írtam volna, csak talán rövidebben:))
Köszönöm szépen mégegyszer!!! Nagyon tetszik a fotód, örülök, hogy ma sem jöttem fel az oldalra hiába, mert ezért nagyon érdemes volt!!
Grat!
üdv, Ildi

Tomba válasza:
Szívesen :). Bíztam benne, hogy rátalálsz a képre. Nagy öröm volt olvasni a hosszú, és értő hozzászólásodat. Nagyon köszönöm az értékelésedet!

Üdv.

Balázs

adott pontszám: 4
2010. április 7. | 13:32 | melorin

Nagyon kellemes a szemnek, főleg hogy igazán két szín, a kék és a fehér dominál a képen, de azok is harmóniában vannak egymással.
Talán egy pici negatívumként: a két jobb alsó sarkában a part nekem túl világos.
Gratula a képhez!

Tomba válasza:
Köszönöm az értékelést.

adott pontszám: 4,8
2010. április 7. | 09:01 | viktorcseh

Üdv
Nem vagyok szakértője ennek a témának de nekem mint tájfotó nagyon bejön!!! Gyönyörűek a színek a vágás is jó! A keret viszont bántja a szememet, mert kizár a tájból :(
GRT!
ÜDV: viktor

Tomba válasza:
Köszönöm az értékelést.

adott pontszám: 5
2010. április 6. | 23:07 | hapika

Kedvelem az infra képeket. Igényességet és finom kidolgozást igényelnek. Itt mindkettő érzékelhető. A színek és a finom részletek valamint a kompozíció összhatása pontos és nagyszerű. talán a rózsaszínbe hajló partszakasz az előtérben kicsit sok. Azonban a képszerkesztés viszont indokolja a fekvő V elrendezés kiemeléséhez. Gratum! H

Tomba válasza:
Köszönöm az értékelést.

adott pontszám: 5
2010. április 6. | 21:05 | Radikal

Fantasztikus kép. Igaz, hogy én azt a fránya partot lehagytam volna mert nincs semmi keresnivalója egy ilyen jellegű képen, de ettől függetlenül ez valóban egyedi felvétel és látható számtalan lehetőséget rejt magában ez a szűrő. Használd gyakran és ha elfogadsz egy tanácsot, keresel egy viszonylag nagy és széles koronájú magányos fát és azt is lekapod ugyanígy. Grat

Tomba válasza:
Köszönöm az értékelést.