BELÉPÉS
REGISZTRÁCIÓ
ELFELEJTETT JELSZÓ
KATEGÓRIÁK
4,9
KATEGÓRIA: portré
ELŐZŐ KÉP
| | egyéb
KÖVETKEZŐ KÉP
  • Feltöltve:
    2010. március 31. 00:22
  • Készítés helye (ország): Magyarország
  • Készítés helye: Budapest
Minden szocioportré távoli rokona

Több életveszélyes fenyegetést kaptam hogy hagyjam már abba ezt a sorozatot, de nem adom fel :) 

A képek értékeléséhez és az értékelések
teljes szövegének elolvasásához be kell lépnie!

BELÉPÉS

Ha még nincs felhasználóneve, akkor regisztráljon egyet.

2010. május 10. | 16:55 | Dante Darker

Milyen szépen lefikáztad a Fotozz-os emberkék tucatját (na meg a Flickr-eseket is), ez nem semmi. Gratulálok Pistike.
Saját leveleddel búcsúzom:
Valóban kár veled vitatkozni.
Cuiusvis hominis est errare, nullius nisi insipientis in errare perseverare.
Mert amúgyis Canis sine dentibus latrat.fehér elefánt válasza:
Én is lájkollak, bébi!

2010. május 10. | 16:35 | Dante Darker

Valóban nincs olyan portré képed ami itt vagy ott teljes egészében tetszene, ami számomra abszolút példaértékű lenne. Apró vonalaikban vannak jó részletek, de összességében pont azt nem látom bennük, amiről beszélsz nálam és felrovod hibának.
Gyakorlatilag ezen húztam fel magam.

De az igazsághoz tartozik, vannak jó képeid amik igenis bejönnek.
Például ez:
http://fotozz.hu/fotot_megmutat?Foto_ID=213212
Vagy ez:
http://fotozz.hu/fotot_megmutat?Foto_ID=206043
Stb.
Nem vagyok korlátolt. De tartom, amit mondtam.

fehér elefánt válasza:
Kedves Cpt, nem tegnap óta vagy az oldalon és tudnod kéne hogy ha a két feltöltött kacsaportréval és 2,6-os átlaggal rendelkező Pistike7936 kiszúr egy objektív hibát a képeden, az akkor is HIBA ha ő maga amúgy béna fotós. Lehet erőltetni az igazságodat, csak nehogy megint úgy járj mint azzal a pályázatos képeddel amit diszkvalifikáltak a gagyi utómunka miatt, holott a fotózzon meg a flickr-en (gondolom) sokak szerint nice meg great shot volt.

Ha nem értesz egyet azzal amit a képedre írtam (pont nélkül mellesleg), vagy szerinted hülye dolgokat kértem számon rajta, akkor csak annyit tudok mondani hogy sok sikert kívánok további munkásságodhoz.

2010. május 10. | 16:14 | Dante Darker

Kicsit elbeszélsz magad mellett, de sebaj.
Egyszerűbben fogalmazok hogy megértsd.
Melyik képed az, ami teljesíti azokat a javaslatokat, amiket az én képem alatt tanácsolsz? Tudod beszélni mindenki tud. De valahogy a szavak súlyát alá kellene támasztani a saját alkotásunkkal, hogy komolyan lehessen venni az adott tanácsot, másrészt meg pl. én így tudnék és szeretnék tanulni belőle. Jobbaktól tanulni nem szégyen. Ezért kérdeztem azt amit - mert botor mód én magam nem találtam olyat - szóval hadd fejlődjek portrézásban (is), segíts lécci - összesen ennyi a lényege a dolognak.

fehér elefánt válasza:
Szerintem nincs olyan képem ami neked ezek után tetszene. Ami még nem lenne akkora baj. A nagy baj ugyanis az hogy olyan képem sincs ami nekem igazán tetszene. Olyanokat, ami másoknak tetszik, itt találsz: http://1x.com/member/17030/balazs-pataki/

2010. május 10. | 15:16 | Dante Darker

Bocsáss meg, nem tudtam, hogy a címet kell nézni és nem a képet. De számomra a címből sem az derül ki, ne vegyük komolyan a fotód.
Hadd mondjam el Neked, játszani csak komolyan lehet - remélem érted, mire utalok evvel a régi aranyigazsággal. Még komolytalan képeknél is.
Még valami. Megnéztem a többi képed is és várom javaslatod melyiket nézzem etalonnak szavaidhoz.

fehér elefánt válasza:
Valóban, a képet kell nézni, ezért sem adok képeimnek magyarázós címet és mellékelek hozzájuk youtube-videót :))

Szerintem arcpirítóan pofátlan lenne saját képet etalonként felhozni. Az viszont talán belefér hogy a blogom két utolsó előtti posztját a figyelmedbe ajánljam, ahol _mások_ fotói kapcsán azon merengek hogy milyen egyszerű kompozíciós eszközökkel lehet feldobni a portréfotózást: http://newphotonotes.blogspot.com/

2010. május 10. | 14:18 | Dante Darker

Megnéztem a képed mert írtál az enyém alá, és kiváncsi voltam, hogy amit írsz, az összhangban áll-e avval, amit tudsz - hogy tanulni tudjak. Ha ez a képed testesítí meg amit javasolsz, inkább maradok a magam elképzelésénél portré vonalon - remélem nem veszed ezt nagyképűségnek.
Ha ez a kép nem minta arra amit mondasz, kérlek mutass valahol egy arra hajazót - szivesen tanulok Tőled ha lehet.
Még mielött félreértenéd, mindenki portfólióját megnézem ha írnak nálam, mert tudni akarom, hogy saját kritikáját adott emberke mennyire alkalmazza a saját képeinél és mennyire vegyem tapasztalati súlyozottnak azt az adott véleményezőtől - azaz nincs szó sértettségről vagy bármi ilyesmi.

fehér elefánt válasza:
De, nagyképűségnek veszem és ugye nem haragszol? Akkor lennél kisképű (vagy akármi is legyen a nagyképű ellentéte :)) ha nem egy olyan fotómat szúrtad volna ki, aminek már a címe is messziről jelzi hogy nem gondoltam komolyan. Valóban, ez a kép messze nem testesíti meg azt, amit portré kategóriában elérendő célnak tartok, de legalább nem is teszek úgy mintha ez egy szuverén szerzői akarattl követendő út volna. Épp arról szól, hogy bár alapjában nem rossz kép, mégis kevés (a címet néha érteni kell, nem csak olvasni).

2010. április 1. | 12:57 | okey

de azért odafele karcolod rendesen hogy olybá nézzen ki a bá ez szinte kiabál

fehér elefánt válasza:
Pedig csak annyit mondott: ne is próbálkozzon uram, nem veszek semmit.

2010. április 1. | 11:51 | okey

mosó masa
szmenya!
avagy a szappannak hogy miért is nem van dinamikaillata

fehér elefánt válasza:
Hát mert ki a fene akarja hogy olyan szaga legyen mint egy negatívnak?

adott pontszám: 2,5
2010. március 31. | 22:55 | nown

ne haragudj, de szerencsétlen modellednek úgy ábrázoltad a fejét, mintha valami komoly baj lenne vele. gondolom túl közelről fényképezted le túl rövid fókusztávval és emiatt torzult. nagyon előnytelen. a mondanivalója minimális, az arckifejezés semmitmondó, enyhén művi. a cím sem szerencsés. sok rész kiégett, az élesség ugyan a szemei környékén rendben van, de szebb lenne több éles részlettel. nagyon sajnálom.

fehér elefánt válasza:
Ugyan már. Szerintem ezt egy virágmakró alá akartad írni csak elcsúszott.
(Nem tartom remekműnek, de ennyire azért nem rossz.)

2010. március 31. | 14:23 | BaloghZoltan

Ez a cím:-)))

fehér elefánt válasza:
Ütős, ugye? :)

adott pontszám: 4,9
2010. március 31. | 11:38 | harminchat

Szia! Nemrég még én is bíztattalak, de most azt kell mondjam, gondold meg... amíg csak magadról van szó, hagyján, de ha mást is veszélybe sodorsz, ha ártatlanok, főképp ha védtelen kis tengerimalacok élete forog kockán...
Múltkor dicsérni akartam a kis Panát, de most mégis úgy érzem korai lett volna. A szemöldök feletti részek részlettelenek, a haláték mintha túl sötét lenne. Igaz a szem nagyon kifejező és az arc többi részének megjelenítése is tetszik, még sem áll össze tökéletesnek a kép.
Sajnálom, le kell vonjak. Egy tized, a tizedestől.
(bár már érzem, hogy ismét melléfogtam és kiderül, hogy minimum százados volt...)

fehér elefánt válasza:
Szerintem nem annyira gáz, végül is nem bőrgyógyászati szemléltető képnek készült. Az az egy bánt hogy az ember mögött ott volt a falba karcolva az ÉLET szó, amit nekem nem sikerült a képbe komponálnom pedig mennyire jó lett volna; Balogh Zolinak sikerült, viszont ő meg az arcot nem kapta el annyira jól (szerintem), az igazság valahol a kettőnk képei között lett volna.

2010. március 31. | 11:23 | sadhu

Értékelés után megnéztem a többi képedet is és így már nekem is teljes a kép hogy mit szeretnél megmutatni a világból a fényképezőgépeddel.
És nincs lelkiismeret furdalásom, hogy úgy lássam ezeket az arcokat amilyenek a valóságban mert magam is Roma vagyok.
Olyan helyen nőttem fel amiket te fotózol.
Sőt megéltem ezt az életet nap mint nap.
Soha nem fogom elfelejteni honnan indultam és hogy ki vagyok valójában.
A képeid jók és megindítóak de biztosan megosztják a közvéleményt de te csak tedd a dolgod és mutass, láttass úgy ahogy eddig még senki nem tette.


fehér elefánt válasza:
Hát ez az - ezeket a képeket (annak ellenére hogy mindegyikben van valami ami nekem tetszik) éppen abban a kínban tettem fel hogy a témában nem tudok újat mondani. Talán senki sem tud, talán már telítődtünk ezzel az egész nyóckeres szociós témával, talán több lett volna ha nem csak egy röpke kis időt szánok rá (bár egy egész hónap is csak a pillanatok megtalálásának esélyét növeli, az elmélyedés nem feltétlenül vezet jó képekhez). Az is nehezíti a dolgot hogy a "nyócker" mára a nyomor szinonimája, holott sokkal többről szól - egy egész város sőt ország lecsúszásáról, ami nem az elmúlt években következett be. Nekem a nyócker valahol Fejes Endre világát jelenti és szociológiai PhD-t lehetne írni abból hogy ez az egykori munkásnegyed hogyan és miért züllött le a mostani szintre. Mi már csak a végeredményt látjuk, és úgy vagyunk a nyóckerrel mintha olyan filmről beszélnénk aminek csak az utolsó öt percére értünk a moziba.
Nem akarom a "régi" világot idealizálni, mert ez a környék sosem volt egy elit hely és emlékszem hogy amikor 17 évesen egy Karácsony Sándor utcai kovácsműhelyben dolgoztam, már akkor is minden arról szólt hogy hogyan keressünk annyi pénzt hogy minél hamarabb elhúzzuk innen a csíkot. Az egészet végiggondolva úgy érzem nem az én hibám ez a felszínesség, mert ezt a világot csak úgy lehetne ütősen ábrázolni ahogy Korniss csinálta Erdéllyel, azaz évtizedeket rászánva.
Köszönöm szépen a képekre fordított idődet, sok szép fotót kívánok Neked.

adott pontszám: 4,2
2010. március 31. | 08:12 | sadhu

szia!
Nagyon jó kép és sokatmondó.
A modell megtört arcát okosan keretezted alulról a fekete kabáttal felülről a nagyvárost sejtető ház falával.
Ez a keretezési kombináció adja a kép jó egyensúlyát a az erős kontraszt miatt.
A modell balról kapja az erős fényt talán kicsit több is jutott ide mint kellene emiatt túlexponált lett a baloldalon a haja. Ez igazándiból még nem zavaró az ilyen jellegű fotóknál, de e miatt egy kicsit a bal arcfél veszített a plasztikusságából és a világosabb részeken a részletekből veszített a kép. De ismétlem az ilyen típusú szociofotó jellegű portréknál ez nem hátrány.
A modell enyhén lehajtott feje alázatot sugall és erősítetted azzal hogy kicsit felülről (szemmagasság fölül) fotóztad emiatt érezhető a modell kisebbségi érzése (hátrányos helyzete)
Vigyázz hogyan láttatod, amit mutatni akarsz mert ez kétélű fegyver lehet.
Az embereknek lelkük van és te ezt ráviszed a képre és nem csak a képi látvány a fontos az ilyen témákban hanem ami mögötte van az talán még fontosabb.
Ha megfelelő alázattal fotózod ezeket a témákat sokat mutathatsz a világból sokunk örömére.

fehér elefánt válasza:
"A modell enyhén lehajtott feje alázatot sugall és erősítetted azzal hogy kicsit felülről (szemmagasság fölül) fotóztad emiatt érezhető a modell kisebbségi érzése (hátrányos helyzete)"
:) Erről az jutott eszembe hogy a kézmosás nagyon fontos dolog, de nem kell végletekbe esni mint John Lennon akinek a kézmosás élete végére a mániájává vált. Vagyis: a modelljeinknek meg kell adni a méltóságot, de ezt lehetőleg ne úgy tegyük hogy tűzzel-vassal, akár azok akár nem, direkt übermenschként ábrázoljuk őket. Emberünk hajlott hátú és jól látod, volt benne alázat, ámde. Az alázat bölcs tulajdonság, és nem a helyzetnek vagy a másik embernek szól, hanem az életnek. Emberünk ilyen volt, és nem tartom jónak a kisebbségi érzés és hátrányos helyzet belemagyarázását. Sőt megkockáztatom, hogy ez inkább a kényelmes meleg szobában a virtuális képnézegetés úri huncutságának hódoló, viszonylag jó életű "polgár" titkos lelkiismeretfurdalásából fakad - nehogy már úgy kelljen látni ezeket az arcokat amilyenek a valóságban, mert akkor a végén még rosszul éreznénk magunkat. Hárítás ez, semmi más. State of denial.
Ne vedd magadra - időnként mind elkövetjük ezt a hibát.
A konkrét embertől eltekintve (ak amúgy teljesen rendben volt) egy lecsúszott és szétesett alak néha csak egy lecsúszott és szétesett alak, méltóság nélkül. Bele lehet hazudni a képbe, de minek. Hogy minek fényképezni ilyeneket? Mert néha ilyet is kell.
Az élettel szembeni alázattal kapcsolatban egyébként ajánlom Ady: Krisztus-kereszt az erdőn c. versét.
Köszönöm szépen az értékelést!


2010. március 31. | 02:27 | futobab

A többi csak fricska, az viszont jó is.

fehér elefánt válasza:
Nekem mindegyik nyóckeres képben van valami ami tetszik, de azt is tudom hogy annyira azért nem jók, így aztán elhülyéskedem a dolgot.