BELÉPÉS
REGISZTRÁCIÓ
ELFELEJTETT JELSZÓ
KATEGÓRIÁK
4,75
KATEGÓRIA: elkapott pillanatok
ELŐZŐ KÉP
| | egyéb
KÖVETKEZŐ KÉP
  • Feltöltve:
    2009. január 20. 22:48
  • Készítés helye (ország): Románia
  • Készítés helye: Székelyudvarhely
Mérlegnyelv

Telefonnal.Kérlek vessetek rá egy pillantást, és követ, hogy tanulságos legyen. A néni kb 60 centis, ugy hogy madár perspektívából fotoztam.  

A képek értékeléséhez és az értékelések
teljes szövegének elolvasásához be kell lépnie!

BELÉPÉS

Ha még nincs felhasználóneve, akkor regisztráljon egyet.

2011. április 5. | 22:16 | catattack

Jajj! Kár volt.... :)

2010. március 18. | 12:17 | Don berthy

ez q*va jó :D ott van a szeren! :)
B.

szattilasz válasza:
:))) Ez tetszik...

2010. január 28. | 09:25 | Dani77

Ez jÓ! Nagyon komoly.

szattilasz válasza:
Köszike!!!!! :)

2009. július 31. | 09:42 | LackoNoncsi

Úr Isten!!!!
Mennyi tanulságos vélemény és mennyi hasznos infó!!!Én csak hálával tartozom neked, és a néninek! A msáokról készült - készíthető fotókról többet tudtam meg itt, mint eddig bárhol. Talán ez volt a legérdekesebb fotó amiről eddig olvastam.
Fotóról: Minden benne van amit tükrözni akartál, még a mélységét is látni na nem az élesség mélységét, hanem a néniét:)

Grt.

szattilasz válasza:
NAGYON KOSZONOM A LEVÉLKÉD!!!

2009. február 15. | 19:43 | máyköl

Húha, érdekes kép. Kicsi szerkesztéssel jobb lenne.

szattilasz válasza:
Köszönöm. A nyers publikáciotol ebben az esetben nem állok el. Az gond az én szememben is, hogy kilog a modell, de a kompozicio átlós jellegét, s a szétszort komponálást találónak vélem.

adott pontszám: 5
2009. február 11. | 17:58 | Vantis

...es ez beleillik abba...., hogy a foto alanya beleegyezik a publikalasba?....bocsanat, csak azert kerdezem, hogy tudjam, a jovoben mit engedjek meg magamnak. :-)
A foto egyebkent (sajnos) nagyon jo. Nem tudom, hogy milyen utomunkalatokat kovettel el, de az alapvetoen hideg szinhatas igen dramaiva varazsolja az egyebkent is megdobbento kepet. Ami szinten erdekes, hogy a jardan levo gorcsos rajzolatok , a neni rancait groteszk modon tovabb hangsulyozzak.
Az ilyen arcokrol azert eszembe jut az, hogy mi elemezgetjuk oket, nezegetjuk, elborzadunk, belegondolunk sorsukba, megprobaljuk elkepzelni mindennapjaikat. De azert egy hatart a gondolataink sem mernek atlepni, akkor kovetkezik be az, hogy elfelejtuk oket. Erzeseket keltenek bennunk, nagyon kemeny vilagot tukrozve. Es mi mit adunk nekik...jobb esetben par leit.
Gratulalok!

szattilasz válasza:
:) Nagyon koszonom az ertekelest. Az alany nem egyezett bele a publikalasba, en megengedtem magamnak...... Igaz gondolatok..... S lehet hogy az a par lej, nem is hasznal, hanem art. Nem egy kis reteg nalunk, sajnos ez a reteg. Es nehez tobb esetben helyesen merlegelni, hogy hogyan gondolkodjon a helybeli ember. Nagyon koszonom, hogy irtal.

adott pontszám: 4
2009. február 3. | 19:46 | Sylard

Érdekes.A magassága is és az arca is.Nekem csak az piszkálja a csőröm hogy nincs benne teljesen a képbe.Ahhoz képest hogy telós foto jók a színek is.Előszőr a címét se értettem.Jó!

szattilasz válasza:
Köszönöm szépen!!!!!

2009. február 2. | 21:08 | Tomba

Persze, egy fotóban benne van az alkotó minden tudása, tapasztalata/tapasztalatlansága, látásmódja, kreativitása, beleérző képessége, és még sorolhatnám. Ebben a műfajban a téma megközelítésénél szerintem fontos szempont az objektivitás. Mondok egy példát. Az egyik ismerősöm anyukája jól menő üzletasszony volt, magas beosztásban egy nagyvállalatnál. Nyugdíjbavonulása után megromlott az egészségi állapota, és végül pszichiátriai kezelésre szorult. Az állapota hol rosszabb, hol jobb volt. A volt üzletasszony egyszer úgy döntött, hogy nem szedi tovább a gyógyszereket, orvosi ellátásra sem tart igényt. Állapota gyorsan romlott, elhanyagolta magát, ápolatlan lett, sőt, volt, hogy meztelenül is megjelent az utcán. Bár a családnak volt pénze, a volt üzletasszony mégis sokszor kéregetett az utcán, mert gyakran elvesztette a nála lévő pénzt. A családja tehetelen volt, saját beleegyezése nélkül senkit sem lehet kórházban tartani, és kezelni, még akkor sem, ha nagy szüksége lenne rá.
Akik csak a környéken látták a nénit, és nem ismerték, nem láttak mást, mint egy lepukkant, elhanyagolt idős nőt, aki sokszor kéreget, és gyakorta extrém módon viselkedik. Ezt a hölgyet az első undortól vezérelve be lehet mutatni úgy, mint egy visszattaszító lényt. De ha valaki veszi a fáradságot, és egy jobb pillanatában szóba áll vele, rögtön kiderül, nem egyszerű kodúsról van szó, hanem egy iskolázott, művelt, nagy tudású emberről. És ha valaki ennél is tovább megy, és többször találkozik vele, biztosan összefut a rokonaival is, akik gyakran látogatják, és segítenek, ahol tudnak. És ha a fotós megkérdezi, hogy ugyan már készíthet-e róla egy képet, hogy felrakhassa a fotozz-ra, biztosan azt mondják, hogy nem. De, ha a fotós a képpel arra próbálja felhívni a figyelemet, hogy hányan kallódnak így az ellátás hiányosságai miatt, könnyen lehet, hogy beleegyeznek. De akkor a fotót úgy is kell megcsinálni, és lehet, hogy a kép nem is elég, cikket írni, iratni, ahol a fotó csak illusztráció. De persze a legegyszerűbb az első verzió szerint elkészíteni a fényképet, és nyilvánosságra hozni. De mi van akkor, ha valaki felismeri? Te ez nem a Gizi néni? Jézusom, hogy néz ki, de gusztustalan. Szégyellhetné magát a családja stb, stb...

Ezt értettem objektivitás alatt. De ha a témával kapcsolatban a saját belső démonainkat kergetjük, és ez motivál minket, mégha nem is tudatosan, akkor könnyen tévútra vezethet minket.

Szóval ezt a műfajt sokféleképpen lehet csinálni, és sokféleképpen is csinálják. Hogy ki melyik utat választja, az mindenkinek a saját döntése. A lelkiismeretével is mindenki maga számol el. De az elkészített kép nem csak a fotóalanyról, a fotósról is mesél, nem is keveset.

Örülök, hogy pozítivan álltál az általam leírtakra, és elgondolkodtál rajtuk.

Szép fényeket.

szattilasz válasza:
Én is köszönöm. Még ütközünk :)

2009. január 30. | 21:18 | Tomba

Pedig pontosan ezt gondoltam :). Tapasztalataim szerint addig nem küldi el a választ a rendszer, míg nem írok valamit a válasz mezőbe vagy nem kattintom be a hasznos/nem hasznos rádiógombot. Mivel írni nem írtál, de a nem hasznos értékelések között landolt, így ennek az volt az üzenete számomra, hogy nem tartottad megfontolásra érdemesnek az általam leírtakat. Ezek szerint nem így volt. Köszi a választ.

Igazság szerint nem tervezem, hogy vitafórumot nyissak, hiszen nem szeretnélek meggyőzni semmiről. Mindössze az szeretném, hogy magadban, őszintén megfontold azokat az érveket, amiket leírtunk. Hogy ezek után milyen végkövetkeztetésre jutsz, az már a te döntésed, természetesen. Válaszodból úgy éreztem, hogy nem sikerült teljes egészében megértenünk egymást, vagy kissé elbeszélünk egymás mellett, ezért reagálnék az általad leírtakra, ígérem utoljára :).

- Senki sem szeretne lebeszélni a szociofotózásról. Erről szó sem volt. Teljesen elfogadott területe a fotózásnak, amit sokan űznek, jól vagy rosszul. Ennek is megvannak a vadhajtásai, mint mondjuk a természetfotózásnak (ez utóbbi esetben az agyon utómunkázott borzalmakra gondolok). A különbség az, hogy a szociofotó nagyságrendekkel nehezebb műfaj, ahol egy téves prekoncepción alapuló, drámaian bemutatott fotó komoly károkat okozhat, mind a fotósnak, mind az alanyának, hiszen emberi sorsokat, az emberi méltóságot stb érinti. Ezért szerintem ez a műfaj nagy körültekintést, empátiát igényel.

- Teljesen egyetértek veled, minden fotónak van üzenete, ebben a műfajban mindenképpen. Kívülálló számára ennek a képednek az a legfőbb üzenete, amit Zsófi velősen megfogalmazott: "...a SZÁNDÉK. Hogy bemutasd, milyen csúnya, szánalmas és szerencsétlen. Nem a helyzete, hanem Ő MAGA". És ezt nem csak Zsófi, Ani vagy én látom így, hanem például lcs.gergely is: "micsoda ocsmány teremtése a földnek", vagy Nandi5700: "ÁÁ, hú de nagyon csúnya a "modell" ". .Ha lényegét tekintve ez volt a szándékod, akkor ez nálam maximálisan kimeríti a kerülendő út fogalmát. Ha nem, akkor viszont komoly tanulsága van. Rávilágít mennyire nem könnyű az üzenet mélységeit átadni egy képen keresztül a nézőnek. Saját bőrömön tapasztaltam nem egy esetben, mennyi háttérmunka, mennyi idő és energia szükséges ehhez. És van úgy, hogy még így sem sikerül. Végezetül engedj meg egy tanácsot. Ha igényesen és objektíven szeretnéd ez a műfajt űzni, akkor véleményem szerint a képnek nem szabadna, hogy rólad, rólad is szóljon, mert ez szerintem könnyen elhomályosíthatja, tévútra viheti az üzenetet. Egy megjegyzésed miatt írom ezt: "Számtalan atrocitás ért, és érte családomat gyerekkorom során, az ugyan ebből a rétegből kiváló honfitársaim jovóltából. [...]ezek a gondolatok is szerepet játszottak, ezen fotó nyilvánosságra bocsájtásában".

További jó fotózást kívánok.

szattilasz válasza:
Nagyon köszönöm, hogy irtál megint.
Nagyon tanulságos amit leírtál számomra.
Nem is tudok visszafeleselni semmire, és nem is akarok. :)
Nem érzem, hogy elbeszéltünk volna egymás mellett, mert tanulságos volt számomra minden, amit irtál, és minden amit a többiek irtak. Vannak dolgok, amiket nem fog tudni senki lenevelni rolam. A sajnátos énem, a székely szilajságom,ravaszságom, konzervatívságom. Például a tanács, amit irtál. Egy munkában, ami megalkodtatott, egy festményben, egy rajzban, egy szoborban, mindig benne van , és benne kell lennie az alkotó maga is. Ha objektívan történne a dolog, ahogy te irtad, már rég halott lenne a képzőművészet. Nem?

2009. január 30. | 09:08 | Tomba

Nem számítottam túl sok reakcióra a véleményemet illetően. De ha jól látom még haszonosnak sem jelölted a hozzászólásomat. Ez beszédesebb minden eddigi válaszodnál!

szattilasz válasza:
Örülök, hogy irtál azért, mert az előző kommentedre nemtudtam válaszolni, mert tul korán rákattintottam a "válasz kuldesere" és eltünt a lehetőség, hogy nyilvánosan a te kommentedre válaszoljak. Gondoltam irok emailben, de jo, hogy irtál. Eszedbe ne jusson, hogy nem állt szándékomban irni.
A leveled -objektív fele- valós, és puszta tényeket tartalmaz arrol, hogy milyen téren ragadtattam el magam. Arról soha senki nem fog meggyőzni, hogy hibát követtem el azzal, hogy lefotoztam, és dolgoztam vele. Álítsanak bitófa elé, de nem adok le a szocifotóimról, mert üzenete van, és lehet. Továbbá újat alkotni nagyon nehéz. Ha egy motivum kiborítja a bilit valakiben,ha a téma- még ha elcsépelt is, de a megoldás hozhat ujat relatív módon. Ismer valaki olyan sikeres autószerelőt, aki még soha nem mocskolta össze a kezét? Vagy jó orvost, aki még soha nem okozott fájdalmat?
Látom, hogy nálad ez nem áll fent,-ezért amit mondok, rád nem vonatkozik- én hányok és okádok az árnyékban lefotozott székektől, a minimál mocskoktól, a kiglettezett, levakolt portréktól, és összességében minden "túlmesterkélt" giccstől.. Ha élesen akarok majd fotózni, akkor veszek majd egy ötszázezres gépet, de ennek még nem érzem a szükségét. Három képet én is egymásra tudok vágni, és nagyon kemény gatyaszaggató hdr fotot készíteni, csak hogy Hdr legyen,- de csak ezért- nem teszem.
Inkább fotozom a büdöss valóságot,amiben élek, egészen addig, amig élek.

adott pontszám: 3
2009. január 27. | 10:08 | Nandi5700

ÁÁ, hú de nagyon csúnya a "modell"...
Telefonos képhez képest nagyon jó viszont, egy komolyabb géppel azonban sokkal élesebb lehetne.
Továbbá szerintem jó lenne fekete-fehérben is!

szattilasz válasza:
Fekete fehérben sajnos, nem jo. A Fotó igen, telefonnal készült,és jo meglátás az is, hogy egy jo géppel élesebb lenne. Nem volt nálam gép. De nemhiszem, hogy számít. A koment nem hasznos.

2009. január 25. | 17:54 | nyussziiiiii

Kíváncsi voltam, mit fogsz válaszolni Tomba értékelésére és véleményére, mert szerintem nagyon konkrétan és pontosan felvázolta a helyzetet, szerintem meggyőzőbb volt, mint mi. Látom, egyelőre nem válaszoltál Neki, de azért vissza-vissza nézek majd, mert tényleg érdekel.
Szép estét:)

szattilasz válasza:
Kénytelen vagyok emailben visszairni Tombának, mert félrekattintottam, és nem találom, hol válaszolhatnék már, nyilvánosan neki.

2009. január 23. | 11:08 | almitra

Ha nem tettem volna meg, nem írtam volna újra.

szattilasz válasza:
:) Akkor, köszönöm szépen. Legyünk azért nyitottak. Örültem.

2009. január 22. | 21:48 | almitra

Na, hát csak kibújt a szög a zsákból, mégiscsak felfedted a szándékodat: "az undor mentessé tett minden féle szánalomérzéstől, ebben az esetben". A fotó mindig tükrözi a fotóst is valamennyire, ha valakit ocsmánynak látsz, azt ocsmánynak fogod láttatni. A szándék látszik a képen, és hiába próbálod mentesíteni magad a felelősség alól a saját sérelmeiddel.

Ics.gergely-nek pedig azt üzenem: szégyellem, hogy ugyanazon fotós oldal felhasználója vagyok, mint ő.

szattilasz válasza:
:) Nem tetted meg amire kértelek.

2009. január 22. | 21:00 | Tomba

Már egy ideje nyomon követem a képed alatt kialakult vitát/eszmecserét, mert ez a téma egy időben komolyan foglalkoztatott. És csak nem tudom megállni szó nélkül :)

Először a képről annyit mindenképpen mondanék, hogy nekem nem tetszik. Ha csak a képet nézem, akkor számomra egy elkattintott felvételnek tűnik, amely mögött nem érzem a koncepciót, nem érzem, hogy mit szerettél volna bemutatni, nem érzem a belefektetett munkát, nem érzem a szándékot, hogy megtudjunk róla valamit is azon túlmenően, hogy szerencsétlen, lecsúszott és elég riasztóan néz ki. Nem derül ki a képből, hogy koldús. Bár beleillik a koldusokról alkotott sztereotip képbe, de ezen túlmenően semmi sem utal rá. Nem tudunk meg semmit a viselkedéséről, amit az egyik válaszodban írtál le. A kép szempontjából talán ez a legkevesebb, de még a fotóalanyod magassága sem állapítható meg, mert nincs viszonyítási alap. Készülhetett volna a kép például erkélyről is. Szerintem egészen más lenne a felvétel üzenete, ha például kéregetés közben sikerül megörökítened, ahogy az emberek közönyösen továbbállnak (esetleg megszánják, és adnak pénzt). De a jámbor-agresszív-parázna viselkedésének bemutatása is izgalmas téma lehetne, például egymás mellé rakott három felvételen. Szóval ebben a kérdésben én inkább Zsófival (almitra) értek egyet.

Ami pedig a fotózáshoz való hozzájárulást illeti, annak jogi, illetve etikai oldala is van. Egy időben sokat nyomoztam ebben a témában. Annak idején találtam a egy megbízható forrásból származó dokumentumot, amely közérthetően írja le a jogi szabályozást és alkamazására is hoz egy-két példát. Ajánlom mindenki figyelmébe. http://www.jak.ppke.hu/tanszek/polgjog/letolt/8.doc

Talán annyit érdemes nagyon röviden kiemelni, hogy:
- a képmás elkészítéséhez és nyilvánosságra hozásához is az érintett engedélye szükséges
- a hozzájárulás lehet hallgatólagos is, de az illetőnek ez esetben tudatában kell lennie annak, hogy - ez esetben - fénykép készül róla
- a képmás elkészítéséhez történő hozzájárulás nem vonja egyértelműen maga után a nyilvánosságra hozásához történő hozzájárulást is.

Pontosan tudom, hogy nagyon nehéz ebben a témában a fotóalanynak feltenni azt a kérdést, hogy készíthetek-e róla fotót. Nem is beszélve arról, hogy nyilvánosságra hozhatom-e. Tavaly fotósorozatot készítettem a ferencvárosi városrehabilitációs programról. Ferencváros ezen területén egymás mellett megtaláható volt a modern lakópark és a bontásra ítélt komfort nélküli, penészes, vizes, csótányokkal teli ősöreg lakóház, lakóikkal egyetemben. Például a pénzes külföldi befektető és az utcán csavargó cigány gyerekek. Nagy sajnálatomra kevés emberábrázolást sikerült készítenem, mert bizalmatlanok, gyanakvóak az emberek, főleg, ha arról van szó, hogy a szakmai közönségnek is meg akarom mutatni a képeket. Nem is töltöttem fel egyet sem, az elkészült kevés portré jellegű képből. És nem azért, mert félnék az esetleges jogi következményektől, mert ennek az esélye a nullával lenne egyenlő. Hanem azért, mert így tartom etikusnak. És ezt nem befolyásolja az, hogy én mit érzek irántuk, mi a vélemyényem róluk, elítélendőnek tartom-e a kultúrálatlan, esetleg agresszív viselkedésüket.

Elnézést a hosszas eszmefuttatás miatt, de nagyon kikívánkozott :)

2009. január 22. | 20:25 | lcs.gergely

micsoda ocsmány teremtése a földnek... ilyenkor szégyenlem, hogy én is ember vagyok.

a felvétel nem rossz, kis szerkesztésbeli hibája azért van

szattilasz válasza:
Köszi.

2009. január 22. | 16:03 | varadiferi

S hogy a vitába is beleszóljak: lehet, hogy kényes a gyomrom, de a "hagyományos", itt is gyakori szociofotókat magam is sokszor ízléstelennek tartom. A nyomor és leépültség piszka és ráncai hálás fotótémát jelentenek, de kérdés, a néző ijedt (?) együttérzésének kiváltása, mint művészi cél mitől hiteles vagy erkölcsös? Van-e jogunk műfajt és esztétikumot csinálni ezekből a mélységekből?
Szerintem ez a kép a maga kegyetlen és cseppet sem együttérzést keltő állapotában már csak azért is méltányolandó, mert kizökkent. És hogy még véletlenül sem lehet érzelmesnek vagy giccsesnek ítélni. Technikai tökéletlensége csak aláhúzza mindezt, ha tetszik: "the medium is the message"!!!

szattilasz válasza:
:) Nagyon köszönöm!!!!!

2009. január 22. | 15:56 | varadiferi

Hát, ha nézted, nagyon brutálisan beszólogattak a feldolgozás kapcsán, részben joggal: későn jöttem rá, hogy nem a munkahelyi laptopomon kellett volna csinálni: ami a kicsit fényszegény, régi tft-n viszonylag jól nézett ki, az normális monitoron túlszaturált és pixeles. Tehát MEA CULPA!!! - a helyi élesítés eszköz pedig a Photoshop eszköztárban van, a BLUR (vízcsepp) ikonnal közös gombon, tehát nyomva kell a bal gombot tartani rajta, és a háromszöget választani. Mérete és keménysége állítható.

szattilasz válasza:
:) Kösziiii!!!!! az a bajom, hogy azzal az ezközzel inkább elpixelesedik nekem a foto, és megromlik a minősége. nemtudom, hogy csinálhattad....

2009. január 22. | 15:19 | Alexa_

Ahhoz képest, hogy telefonos tényleg jó... Nagyon jó! Nekem legalábbis tetszik!

szattilasz válasza:
Örülök, ha igy van!!!

2009. január 22. | 11:37 | almitra

Nem tudom... Lehet, hogy fotósként igazad van, ismerem azt a megszállottság-érzést, ami időnként elkapja az embert egy-egy "téma" láttán, és csak arra tud gondolni, hogy meglegyen a kép. De nálam van egy pont, amikor megszűnök fotósnak lenni, amikor úgy érzem, hogy ezt már nem tehetem meg. (Egyébként ugyanez az érzésem van az állatkerttel kapcsolatban is. Annyira egyenlőtlennek érzem a viszonyt, és annyira kiszolgáltatottnak az állatot, hogy nincs pofám fotózni - sőt, hosszú évek óta bemenni sem.)
Értem, amit írsz, hogy kevésbé fáj az embereknek, ha nem tudják, hogy le lettek fotózva. De vajon nem fáj-e MÉGJOBBAN, ha esetleg észreveszi, hogy titokban lefotóztad? Vajon ez nem sokkal megalázóbb neki?
Azért pont ennél a képnél borult ki a bili nálam, mert nem tetszik a SZÁNDÉK. Hogy bemutasd, milyen csúnya, szánalmas és szerencsétlen. Nem a helyzete, hanem Ő MAGA.

Nagyon nehéz kérdéskör ez. És belátom, ha mindenki úgy gondolkodna, ahogy én, akkor nem lennének durva és elgondolkodtató szociofotók. Kíváncsi lennék mások véleményére is ebben a témában.
A címét egyébként nem értem, mit takar?

szattilasz válasza:
A cim egy mérleg nyelvének állására utal.
Az állatkertet én is utálom. És sajnálom.
A néni magaviselete miatt, nem érdekel, hogy fáj e neki, vagy megalázó e ez számára. Meséltem, hogy néha elbeszélgetek koldusokkal, és nem fotozom le őket, mert többet jelentenek annál, és nem akarom ilyesmivel bántani őket. Itt vélem felfedezni a párhuzamot a te elveid, és az enyémek között. De bejön ez a néne az állomásra, részeg, hangosan ordítozik, miközben az emberektől nyájasan kéri a pénzt, veti a keresztet, és parázna mozdulatokat tesz, ha valaki nem ad neki semmit. Sajnálom én is a törekvő embert, de az undor mentessé tett minden féle szánalomérzéstől, ebben az esetben. Számtalan atrocitás ért, és érte családomat gyerekkorom során, az ugyan ebből a rétegből kiváló honfitársaim jovóltából. :( Ebben az esetben hát, egy szocifotó üzenetének közvetítési szándéka mellett, ezek a gondolatok is szerepet játszottak, ezen fotó nyilvánosságra bocsájtásában.
Nem kérem, hogy érts velem egyet, csupán azt kérem, hogy gondold át, a két leveledre adott válaszom.

2009. január 21. | 12:09 | varadiferi

Hááát... valamilyenebb lett, de hogy jobb-e? (Mélységélesség, helyi élesítés, selective color)
Az értékelő feldolgozást készített a képről, itt megtekinthető.

szattilasz válasza:
Köszönöm! Jobb, igen. A helyi élesítést milyen módszerrel lehet ilyen szépen elérni? mert én egyet ismerek, de azt inkább nevezném helyi mocskolódásnak, nagyon tanulságos lenne ha elárulnád. A Felületi elmosással nem próbálkoztam volna, személy szerint, ilyen intenziven.-Bár a hátteret igencsak kimozdítottam egy foggal az unalmasbol. Amit látok, a munkáádon, mégis megdöbbentő. Várom a válaszod :))

2009. január 21. | 11:36 | nyussziiiiii

A hasraesést visszavonom, mert látom, hogy a kritikát egyébként jól fogadod. Az eddig leírtakat (ezen a mondaton kívül) fenntartom.

szattilasz válasza:
Olvasd el kérlek Almitrának irt válaszom.

2009. január 21. | 11:28 | nyussziiiiii

Almitrának sikerült megfogalmaznia azt, amit nekem nem. 100%-ig egyetértek vele. Ha elfogadod, ha nem, van akinek ez a véleménye. Nem az a baj, hogy lefotóztad, hanem az, AHOGY tetted...De látom, el sem gondolkozol azon, amit néhányan leírunk. Nyilván csak hasraesést vártál? Nem tudom.
Azt meg ne állítsd rólam bátran, hogy konzervatív vagyok. Mert nem vagyok az. Semmi köze ennek a konzervatizmushoz. De nem járatom tovább a szám feleslegesen. Sajnálom, ha valamit segítő szándékkal írok és elsiklanak felette.
A néni arca egyébként kifejező, azzal nincs is semmi gond. Nem erről van itt szó.
Erről enniyt. Szia.

szattilasz válasza:
Nem vagy objektív. Te is makacsul ragaszkodsz az elveidhez? Kérlek olvasd el Almitrának irt válaszom!!!! Sajnos soha nem fotóztál még koldust....

2009. január 21. | 10:31 | almitra

Azt még azért hozzátenném, mielőtt vaskalaposnak kiáltasz ki, hogy nem az emberfotózással van bajom, nyilván nem lehet minden körülmények között mindenkit megkérni, hogy hadd fotózd le. Itt azzal van problémám, hogy ez az ő számára lealacsonyító módon történt.

2009. január 21. | 10:20 | almitra

"Nem hiszem hogy tudja miaz az internet. Nemhiszem hogy tudja, hogy mi az a "lencsevég."
Teljesen mindegy, hogy te mit hiszel. Joga van az emberi méltósághoz ugyanúgy, mint bárkinek. Nekem nem lenne POFÁM ilyen sunyi módon lefotózni, pláne nyilvánosságra hozni. A jog azok számára vannak leírva, akiknek VAN pofájuk megtenni. Ha legalább fényképezőgép lett volna nálad, akkor tudta volna, miről van szó, és lett volna esélye tiltakozni.
Utólag is meg lehet kérni egyébként, nem kell, hogy "másképp viselkedjen", miután megkérted. Elég egy "nem baj, hogy lefotóztam?" De gondolom nem feltételezted róla azt sem, hogy ezt megérti.

szattilasz válasza:
Zsófi, nem vagy objektív sajnos. Teljesen megértem az álláspontodat. A helyi körülményekhez mérve, az a baj, nem rendelkezel viszonyítási alappal, és a véleményed, nagyon kemény kritika mögé építetted, ami nagyon rosszul esik nekem.
Az számomra is egyértelmű, hogy jogai vannak mindenkinek. Én fotoztam nagyon sok, a társadalmi réteg széllére szorult állampolgárt, itt mifelénk. És volt alkalmam azt is megtapasztalni, hogy sokkal megalázóbb egy embernek, ha engedélyt kérek tőle, hogy portrézhassam. Mert nem egyszer fordult elő az a kérdés, hogy "miért akarsz lefotozni", -vagy:"Azért fotozol ugye mert csunya vagyok?", "Azért fényképezed a cigányokat, hogy pénzt keress vele?", és nem egyszer keveredtem konfliktusokba a kérésem miatt.. Gyakran szóba állok koldusokkal, sőt el-sörözgetek velük. De egy jólkalibrált fotó helyett, egy idő után, inkább az életre szolo tapasztalatokat választom, mintsem hogy arra kérjem őket, hogy engedjék h lefotozzam őket. Én ugy érzem, a bőrömön tapasztaltam, hogy az az igazi pofátlanság, ha engedélyt kérek egy elesettől, hogy jol lefotozhassam
hogy milyen csunyan elesett. Egy ilyen fotón nagyon tud fájni egy embernek. A Fotó, amit esetleg lopok, lehet dokumentatív jellegű, érzelmeket, megtörtséget, életvitelt, mutató, de a nyersségének köszönhetően a kemény valóságot ábrázoló reflekció, rámutatás.-(És nem rosszindulatú csúfolódás, amit feltételezel rolam).-Ez viszont lehet, hogy tanulságos.... Lássák csak meg az emberek, nyugodtan, hogy milyen romániában, ebben a székelyföldi városban koldusnak, vagy cigánynak lenni. Lássák meg, hogy mi az a kosz, a bűn, az alkoholizmus,mely dolgok pusztán tények, és lehetne tenni ellenük. várom válaszod.

adott pontszám: 5
2009. január 21. | 10:00 | belphnaque

Szerintem ahhoz képest, hogy telefon, egész jó kép lett, az enyém nem tud ilyet. Nekem nem biztos, hogy lenne bátorságom arcba fotózni egy ilyen "banyát". :-)
Jó az arckifejezése, a tekintete.
A színek nagyon kellettek, és érdekes még a kép szerkesztődése is. Nekem ez 5-ös ebben a kategóriában.

szattilasz válasza:
MMMMM. Nagyon hizelgő, köszönom nagyon szépen. Nekem is olyanképpen tetszik, mint neked!!!!! Kösziii!!!!!

adott pontszám: 5
2009. január 21. | 09:42 | TT23

Az elkapott pillanatok szépsége, hogy nem látszik beállítás, nincs kompozíció, mégis ámulatba tud ejteni. Ez a kép nekem a nyomort, a szegénységet, a fogyatékosságot mutatja be. Az hogy fentről tudtad fotózni, még érdekesebb, mivel számomra ez még plusz jelentőséggel is bír. Hogy a társadalom ezeket az embereket lenézi. Nem tudom, volt-e benned ilyesmi gondolat, de nekem ez jön át. Üdv, és gratulálok!

szattilasz válasza:
Nagyon köszönöm, hogy irtál. Remekül leirtad, ezért tettem fel az oldalra. Nagyon sokat hezitáltam a gondolattal, egyébként.

adott pontszám: 5
2009. január 21. | 09:36 | varadiferi

Egy kép, ami sokáig emlékezetes marad. Érdemes volna egy sorozatot összeállítani hasonló fotókból, és a kínai ruhaboltok számára marketinganyaggá összeállítani. Lehet, hogy megőrültem, de talán még némi utómunkát is megérdemelne a kép!

szattilasz válasza:
:))) Köszönöm!!!!!! Érdekelne, ha utomunka szempontjábol tudnál mutatni valami plusszt. Színtelítettség volt javítva, mélységélesség és fényárnyák az arcon.

2009. január 21. | 09:24 | rici

"A minap az egyik svéd fotós magazin főszerkesztőjével beszélgettem. Érdekes dolgokról volt szó, többek között rákérdeztem, hogy nem szoktak beszólni az emberek, amikor utcai pillanatképeket fotózik? Az úr megdöbbenve reagált, alkalmasint azon töprengett, hogy melyik bolygóról vagy esetleg katonai diktatúrából csöppentem kies országába."

"ha Kovács János épp magára borítja a fagylaltot és én ezt elkapom fotón és kiteszem flickr-re, hogy potenciálisan hatmilliárd ember láthassa, az nem etikátlan? Hát ha Kovács János nem akar képen szerepelni, akkor otthon borítsa magára a fagylaltot"

forrás:
http://rekafoto.blog.hu/2008/12/15/fotozas_nyilvanos_helyen_kulturalis_kulonbsegek

Elképesztő fotó szerintem! Döbbenet a koldus arckifejezése. Vajon mosolyogni tudnak még ezek az emberek... ? Elgondolkodtató...

A kép jogosultságát illetően ajánlom fenti riport elolvasását minden kedves kétkedőnek! :)

szattilasz válasza:
:) Köszönöm a megtisztelő figyelmet, és a gondolataidat! Lekötelező.

2009. január 21. | 08:59 | nyussziiiiii

"Nem problémázott a kép miatt?"
"Nem, hiszen olyan kicsi, hogy csak siman fogtam magam elott a telefonnt. Koszi hogy irtal."
Ha szerinted csak azért nem problémázott a néni, mert túl kicsi volt hozzá, hogy tegyen bármit is a fotózás ellen, az szerintem régen rossz...Te voltál ott abban a szituációban, nem én, mégsem tartom etikus dolognak, hogy engedélye nélkül fotóztad és feltöltötted ide. De úgy látom, ez keveseket zavar. Nekem nagyon rossz érzéseim vannak a képpel kapcsolatban, de ez az én véleményem.

Szép napot.
-Ani-

szattilasz válasza:
Igen. A te véleményed. Én fotoztam már ugy is, hogy engedélyt kértem rá. Elvesztette a varázsát. Hogyan lehetne fotozni hát, hogy valami ne legyen mesterkélt? Te még nem fotoztál a perifériára szorult embert, aki tolvajlásbol, gazemberségből, és erőszakbol keresi meg a pénzét... Na ettől kérjél engedélyt, hogy lefotozhasd... Az élet ezen oldala, nem csak a tévében létezik, és korántsem ilyen egyszerű.

2009. január 21. | 08:52 | almitra

Tehát tulajdonképpen a tudtán kívül fotóztad. Az nem jutott eszedbe, hogy ő is ember, még ha nem is olyan szép, mint te?

szattilasz válasza:
:) És ha ember, nem szabad fotozni? Itt a Fotozz-on mindenki engedélyt kér mindenkitől szerinted? Nem hiszem, hogy megsértettem ezzel.Ezzel ő kevesebb nem lett. Nem hiszem hogy tudja miaz az internet. Nemhiszem hogy tudja, hogy mi az a "lencsevég." Ezért fotoztam. A nyers valóság. A megtőrt arc. Ha Bárki is bűnnek találja, hogy lefotoztam, nyugodtan állítom rola hogy konzervatív. Csokot szabad lopni, s virágot is. Akkor fotót miért ne lehetne.
Szép, vagy nem szép, a karakter benne van az arcában. És a szuros megjegyzésedre visszatérve, még ha szép, vagy csunya vagyok is, akkor is kisegitettem kicsit, hátha megbocsájtják majd a purgatóriumban az égbekiáltó bűnömet, hogy lefotoztam...

adott pontszám: 3,5
2009. január 21. | 03:34 | Mancs

Ismerem a "modellt", és meglepett, hogy itt látom viszont.:) Sosem gondoltam rá, hogy lefotózzam, pedig hetente látom. A környezetben, ahol meg szokott jelenni, úgy érzem, szerencsés háttérrel sikerült elkapnod. Én egy picit emeltem volna a színek intenzitásán. Továbbá a helyezkedéssel sem vagyok kibékülve. A fentről fotózás nagyon jó, de úgy gondolom, a kép korántsem adja vissza eléggé, mennyire alacsony emberről van szó. Picit meredekebb szögből jobb lehetett volna. Akkor talán nem marad le a feje és a keze. A kép átlós irányítása is tetszik, bár a lába előtt még bőven hagytam volna neki teret.

szattilasz válasza:
Köszönöm! Objektív érékelés, és az eddigi legjobb.

2009. január 21. | 00:12 | pgyz

Az semmi, de el tudjátok képzelni, hogy egy nála fiatalabb, magasabb cigánylegénnyel jó sűrűn cuppogtattak az Udvarhely-Csík buszon?
Nem problémázott a kép miatt?
Grat.!

szattilasz válasza:
Nem, hiszen olyan kicsi, hogy csak siman fogtam magam elott a telefonnt. Koszi hogy irtal.

adott pontszám: 4,5
2009. január 20. | 23:27 | kissendre

Vannak témák,(élőlények) amiket fentről fótózva agyonnyomod a témát......ha ez szándékos akkor jól sikerült.mert így az néni mág töpörödöttebb elesettebb benyomást kelt ....és valőszínű, az is.A címét nem értem ,milyen élet lehet egy ilyen emberé,megelégedett,? boldogtalan,,elfogadja a sorsát.,.Van a ki Sztár ,sikeres,de "belül beteg ,elégedetlen,élni sem akar ,és így vagy úgy de el is dobja az életét...és itt van egy ember,akiről lerí a sorsa és élni akar.Ezeket gondoltam a kép láttán.Ez nem jeleti azt hogy én úgy gondolom hogy így nem érdemes élni ,de milyenfurcsa a sors akinek fut a szekér,nem kell ......akinek a nyomorúság jut ragaszkodik hozzá,megalázkodik hogy élhessen.Nem ellentmondásos és elgondolkodtató ez...?.Az élességet az arcra tettem volna,de egyébként mobillal hirtelen,készítve is tetszik.Nem tudom Te mire gondoltál mikor megnyotad a gombot és miért örökítetted meg de jól tetted.Ütős kép....még így is.További jó fotózást .Üdvözletem.

szattilasz válasza:
:) Koszonom a reszletes ertekelesed, es gondolataid. A merleggel merunk ugye. Ebben is megvan a gondolatmenet, amire te is utalsz. A merce, a jo vagy a rosz kozott, a merleg nyelve vajon neki merre bukkik, stb.. Lehet melazni a gondolaton. Kosziii hogy irtal!!!!

2009. január 20. | 23:05 | Nagy Mihály

bocsi a pontot félrenyomtam, pont nélkül akartam.. :) üdv!

szattilasz válasza:
Semmi gond...

2009. január 20. | 23:02 | Nagy Mihály

na erre most tudnék mondani sok nyomdafestket nem tűrő dolgot mondani..de ez nem az az oldal.. :P koszos és csúnya az "alak" :) a vágás nem a legszerencsésebb így.. üdv!

szattilasz válasza:
:D Köszi hogy irtál!!!!! ilyen későn... Egy látvány, ha egy kemény benyomást kelt valakiben, mint pl most nálad, akkor nem értelmetlen....

adott pontszám: 5
2009. január 20. | 23:01 | molinari bacsi

Nagyon kemény. Ha telefonnal, akkor meg főleg. Gatula. Nem is tszek hozzá semmit, ez az arc leirhatatlan és a kép jól vissza is adja.

szattilasz válasza:
Nagyon szépen köszönöm, hogy ilyen későn figyelmet szenteltél a fotomnak!!!!!!!! Nagyon örülök, hogy igy gondolod.

2009. január 20. | 23:00 | csipleo

Ez tiszta ám!
Ilyen pici az alany vagy létráról fotóztad? :-))
Ez a kifejezés, az élet megviselte rendesen.
Sokat mondó fotó.
De jó lett.

Gratula

Üdv:
csipleo

szattilasz válasza:
Nagyon köszönöm gondolataidat. a néni biza ilyen kicsi volt. Koldulni jött, és észre vettem hamarabb, ezért volt időm felkészülni. Nem állványrol.
Köszönöm mégegyszer!!!!!!