BELÉPÉS
REGISZTRÁCIÓ
ELFELEJTETT JELSZÓ
KATEGÓRIÁK
ELŐZŐ KÉP
| | egyéb
KÖVETKEZŐ KÉP
  • Feltöltve:
    2008. május 24. 23:23
  • érzékenység: 200
  • fókusztávolság: 5,7mm
  • rekeszérték: 7,1
  • zársebesség: 1/125
  • Készítés helye (ország): Egyiptom
  • Készítés helye: Dahab
Rajzás

Összehasonlítva az eredetivel rájöttem, hogy a korábbi bohóchalas képemnél sem a fehér egyensúly állítás okozta a szemzézetséget és az életlenséget, hanem a kicsinyítés. Az eredeti képeken ez nem mutatkozik ilyen durván. A kritikákat lehetőség szerint ne erről írjátok! Köszi! Miki 

A képek értékeléséhez és az értékelések
teljes szövegének elolvasásához be kell lépnie!

BELÉPÉS

Ha még nincs felhasználóneve, akkor regisztráljon egyet.

2008. október 20. | 20:41 | Breki

Marha jó kis fotó mind.
És a klub sem rossz, most voltunk nálatok "Neptunékkal" haladózni. :D
Nagyon faják a fotóid. Gratulálok ezen keresztül mindegyikhez.
Hajrá Octopussy!

adott pontszám: 4
2008. május 29. | 22:12 | divefoto

Jó címet adtál ennek a képnek így szinte feledteti az emberrel azt a tényt, hogy ez a fotó nem egy remek mű.Az hogy az összes dominohal és a bohochalak is háttal vannak ez azért nem igazán fér bele.Túl sok van az anemonából a kép alján ami szemet szúró.Az élességgel is baj van.Ugyan feltettem a szemüvegem ami élesebb látást biztosít számomra,de az a helyzet hogy a kép élessége nem változott. Hogy az eredeti képen mi van azt csak te látod, itt ez nem sokat számít.A színek jónak tünnek de hát néhány méter mélységben ez nem nagy dolog.Kis próbálkozást megért volna a Dahabi rekettyésbe ez a téma, ott aztán mindenre van idő.Üdv.

2008. május 27. | 13:12 | bende

Szia Miki. A perspektíva alatt nem a horizont dőlését értettem, hanem az alulról kicsit felfelé az anemónától távolodó nézőpontot.
A tengeri füveken valamelyest látszik, hogy leejtőn készült, bár talán valamivel kisebb dőlésszöggel.

Volner Miklós válasza:
Értem. Köszi!

adott pontszám: 4,5
2008. május 27. | 11:03 | bende

Hmmm... elég vegyes érzelmekkel nézegettem ezt a fotót már egy jó ideje, de csak most szántam rá magam az értékelésre. Ennél a képnél is nagyon tetszik, hogy nem egy szokványos perspektívából láthatjuk a dolgokat. Viszont érdemes figyelni arra, hogy túl sokszor ne alkalmazd, mert ami először érdekes és újszerű, az könnyen elcsépeltté válhat.
A cím választása nagyon jól összhangban van a kép témájával. Talán ha más címe lenne a képnek, akkor kritikai észrevételként felmerülhetne, hogy szinte az összes hal háttal van a kamerának. De ezzel a címmel ez fel sem merül.
Talán szerencsésebb lett volna egy kicsit mélyebbről fényképezni felfelé, vagy a vágás során az anemónából egy kicsit kevesebbet mutatva szerkeszteni, mert a kép alján az elmosódott rész kicsit zavaró. Akár egy szabályos négyzetes kivágást is bátran alkalmazhattál volna.
A fókusz nem biztos hogy a legjobb helyen van, mert nekem úgy tűnik, mintha a bal oldali bohóchal már kiesne a síkjából.
A zajosság még itt is jelen van, de már nem annyira zavaró. Nem lehet, hogy a magasabb érzékenység miatt van?
Összességében nagyon jól sikerült fotót készítettél. Gratulálok.

Volner Miklós válasza:
Köszönöm a részletes elemzést, igazán hasznosnak találtam! A perspektívához csak annyit fűznék hozzá, hogy nem én csináltam, a kép valóban egy lejtőn készült. :)
A fotós 0,5 kredittel jutalmazta a véleményezőt.

2008. május 26. | 21:24 | Torn

Igen tudtam:P

adott pontszám: 5
2008. május 26. | 20:42 | Torn

Hello!

Látod ebben a képben is megvan az a dinamika, amit az "osztálykirándulásról" hiányoltam. Nagyon szépek a színek, tetszik, hogy ferde a horizont és ahogy 3 részre osztottad a képet. A címet is megint eltaláltad.

Üdv

Volner Miklós válasza:
Köszi! :) Tudtad, hogy az is dinamikussá tehet egy képet, ha a témáját aranymetszésbe teszed? :)

2008. május 26. | 13:18 | Diver

Szia ! Azért remélem itt ennél a képednél mint nagy kritikus tisztában vagy, hogy mennyire nem jó ez a kép !
Nem pontozom, mert nem akarok a bosszupontozók sorába lépni, de nekem ez kb a 2-es szintet üti.
Minden halad háttal van kiúszik a képből. Az alsó rész teljesen felesleges a képen.
Szerintem inkább hagyjuk egymás képeit. Én úgy érzem így jobb lesz !
Üdv' István

Volner Miklós válasza:
Kedves István!

Nem tartom nagy kritikusnak magam, bár úgy gondolom van érzékem az elemzéshez. A válaszokból úgy tűnik, a többség hasznosnak is találja a véleményeimet. Többször kaptam is értük ajándék kreditet. Igyekszem mindíg objektív maradni, és nem elégszem meg egy "nem tetszik" véleménnyel, mindíg veszem a fáradságot az indokláshoz is. Egy különbség biztos van köztünk: mások kritikáit soha nem veszem a szívemre, sőt kifejezetten örülök nekik, hiszen pontosan azért teszem fel a képeimet, hogy a kritikák alapján tudjam, legközelebb milyen hibákat ne kövessek el, vagy esetleg tippet kapok a jobb megvalósításhoz. Még nem vagyok fent rég, de eddig még egyszer sem alacsonyodtam odáig, hogy egy képemet ért komolyabb kritikát követően a véleményező képtárába rohantam volna rossz képet keresni, hogy revansot vehessek. A képtáradat megnéztem, és úgy gondolom, hogy a legtöbb munkád lélegzet elállítóan szép! Sőt nagyon sok olyat találtam, amilyen minőséget még magam nem tudtam létrehozni. A jó képekről viszont nem nagyon írok véleményt, ugyanis nincs mit javítani rajtuk. Mielőtt úgy gondolnád, hogy rád szálltam volna, jusson eszedbe, hogy a kép készítőjének a neve nem látható, mielőtt el nem küldöd az értékelést. Ennél fogva nem ígérhetem, hogy békén hagyom a képeidet, mert nem biztos, hogy tudom, hogy a te munkád. Én viszont kifejezetten kérnélek, hogy bátran támadd a képeimet, ha úgy érzed, hogy nem jó rajtuk valami. A képeid többsége alapján biztosan tudnék tőled újat tanulni.
A mostani értékelésed egy részével magam is egyetértek: Az alsó részre ráférne egy vágás, a kiúszást viszont nem feltétlenül venném hibának, tekintve, hogy a Rajzás címet kapta a kép. Ez pedig pontosan arra céloz: a halak kirajzanak a "fészekből", ami nagyon jól látszik is a képen. :) A rajzás irányát sokkal inkább tartom kompozíciós hibának. A halak igazán lehettek volna olyan kedvesek, hogy az ellenkező irányba rajzanak, így a jobb oldali üresség is eltűnne és a többség szembe fordulna. Tiszta vizeket! Üdv! Miklós

2008. május 25. | 20:24 | ladi

semmiképpen sem lebecsülésnek szántam amit írtam, és bár csak sejtem, hogy mennyi munka van egy ilyen képben, a fotók sokszor mégsem olyan átütőek, ami nyilván a sok nehézségből adódik...
Szóval ez a képed különösen tetszik, a több víz alatti fotódból!

adott pontszám: 5
2008. május 25. | 12:10 | Peet13

Elöször azt hittem nem is a víz alatt van! :D
A zöld és a kék miatt (fű,ég)
Lenyügöző felvétel!
Tetszik ez a bedöntött nézőpont is.
üdv:peet

Volner Miklós válasza:
A nézőponttal nincs semmi trükk. Ez egy lejtőn készült! :) Üdv! Miki

adott pontszám: 5
2008. május 25. | 11:52 | ladi

Általában a víz alatti fotókkal az bajom, hogy a fő kuriózumuk a víz alattiság, és bár a látvány valóban egyedi, mint fotók gyakran nem nyerik el a tetszésem.
Itt tetszik a kompozíció, a jobb felső sarok kicsit üres, de szépen tereli a figyelmet a fő témára, és az ott lévő néhány nagyobb halacska ami közelebb van szépen kiemelkedik.
Van némi életlenlenség, de hát mégiscsak víz alatt készült! Gratulálok hozzá, és irigykedem, h ilyen helyeken tudsz fotózni. :)

Volner Miklós válasza:
Pedig tudnád mennyivel nehezebb őket elkészíteni, mint a szárazföldieket! :) Ha tudsz már fotózni a parton, itt olyan új dolgokkal kell megküzdened, mint a fényelnyelődés, a színelnyelődés, a látószög szűkülése, hogy nem csak a témád van mozgásban, de magad is, a párásodás, a tokok nyomásállósága, a vízben lebegő rengeteg zavaró részecske, stb. És akkor még a merülési körülményekről és a felszerelés okozta mozgás- és látás-korlátozottságról még nem is beszéltem. Egy búvár tapasztalatom szerint 100-150 merülés tapasztalata után válik alkalmasá arra, hogy a merülés irányításán túl a fotózásra is koncentrálni tudjon. Ezt egy átlagos búvár 3-6 év alatt tudja be. Víz alatt egy unalmas csendéletben is rengeteg munka és szakértelem lapul, ne becsüld le őket. Köszönöm a képre adott pontokat és a véleményed!

2008. május 25. | 09:43 | morrmota

átméretezés után eressz rá egy élesítést PS-ben, vagy ha irfanview-el méretezed át, kapcsold be extra opcióként a sharpen-t

Volner Miklós válasza:
Köszi a tippet!