BELÉPÉS
REGISZTRÁCIÓ
ELFELEJTETT JELSZÓ
KATEGÓRIÁK
ELŐZŐ KÉP
| | egyéb
KÖVETKEZŐ KÉP
  • Feltöltve:
    2008. január 20. 13:11
  • Készítés helye (ország): Kuba
  • Készítés helye: Camagüey
  • Készítés ideje : 2006-05-30
Rémálom

Az eredeti fotót a kubai Camagüey város egyik templomának katakombáiban készítettem, ahol kis falikamrákban emberi koponyák és csontok hevertek. A látvány mély benyomást tett bennem. A kép végső formáját fotoshopban nyerte el, több réteg alkalmazásával. Remélem nem túl durva a téma. 

A képek értékeléséhez és az értékelések
teljes szövegének elolvasásához be kell lépnie!

BELÉPÉS

Ha még nincs felhasználóneve, akkor regisztráljon egyet.

adott pontszám: 5
2008. január 24. | 23:28 | erdmann erik

Nagyon elkaptad!ugy gondoltam eddig,hogy egy álmot nem lehet ábrázolni ugy hogy az hiteles legyen,de ha erre a képre ránézek ,félelem fog el és beleborzongok.Ugyanakkor nem tudom levenni a szemem róla.

Aszpirin válasza:
Nagyon köszönöm az értékelést és a magas pontszámot!
Valóban én is sokat gondolkodtam rajta, hogy hogyan lehet egy álomképet hitelesen ábrázolni. Az alábbiakban elmondom, mire jutottam. Három lényeges momentuma az én megfejtésemnek:
1. Az álmokban szerintem az a különleges, hogy miközben álmodjuk, egy teljesen más tudatállapotban vagyunk (azt hiszem csak félig vagyunk tudatosak, nem tudjuk őket befolyásolni, az álombeli történettel mintegy tehetetlenül sodródunk, akár jó, akár rossz az álom. És meggyőződésem, hogy ébredés után csak egy töredékére emlékszünk annak, amit "átéltünk" az álomban. Az álomnak csak részei rögzülnek, azon részei, amelyek nagyon erős érzelmeket váltottak ki bennünk az álom idején. Szerintem teljesen tiszta álomkép nem marad az ember emlékezetében, ezért használtam a zoomolásos elmosás technikát, és a homályos fényviszonyokat, hogy a képen valóban csak egyetlen fontos részlet legyen kivehető: a koponya, és akaratlanul is errefelé fordítsuk a tekintetünket. Ez a tehetetlen sodródás érzetét is adja, hiába akarsz másfelé koncentrálni, a szemed mindegyre a koponyára akar tekinteni. Mintha fogva tartana.
2. Nem tudom te hogy van vele, én sokat próbáltam visszaemlékezni az álmaimra, de SOHA nem emlékeztem konkrét színekre (se ruhák, se környezetek, se lámpák, színére). Ebből én arra a következtetésre jutottam, hogy az álomképek lényegében színtelenek. Ez szerintem nem fehér-feketét jelent, hanem szín nélküliséget. Ezt próbáltam érzékeltetni ez egyféle tonalitással, ami ugyan nem teljesen fehér-fekete, hanem valami zöldes derengés, ahogy alább egy fotós kolléga említette. A penészzöldre a téma miatt esett a választásom, szerintem ez az egyik legfélelmetesebb és legkellemetlenebb szín.
3. Annak ellenére, hogy szín nélküliek és elmosódottak, egyes álmok a tapasztalatom szerint rendkívöl élethűek. Az élethűség érzékeltetésével volt a legtöbb gondom, végül egyfajta 3D-s hatást sikerült előidéznem úgy, hogy a kép többször különböző mértékekben el háttérrétegeken lett mosva, majd ezek a különböző rétegek alá lettek keverve, magasra áéllított opacitás értékkel.

adott pontszám: 5
2008. január 24. | 19:41 | borbely

Nálam ötös. A miért: nem olvastam el semmit hozzá, csak rákattintottam, mert kicsiben is megfogott. Amikor kinyílt az eredeti méret, majdnem beleestem a monitorba, annyira vonzza a tekintetet a koponya felé.
Üt. Nagyon.
Utólag elolvasva a keletkezési körülményeket: nem változott a véleményem. Gratulálok!

Aszpirin válasza:
Köszonom a megtisztelő értékelést!
Nagyon örülök, hogy ilyen hatást gyakorolt rád és ennyire tetszett.
Az eredeti fénykép keletkezési körülményei tul.képpen nem annyira fontosak, mindössze egyfajta magyarázat, hogy hoinnan volt nekem ilyen témájú saját képem. Mert ugye az emberi koponyák nem hevernek minden sarkon :-) Az eredeti fénykép és az itt bemutatott "Rémálom" c. illusztráció keletkezési időpontjai között több mint egy év telt el.

adott pontszám: 5
2008. január 20. | 16:26 | Kisspisti

Nagyon hatásos,szinte ráugrik az emberre.A cím,és a megvalósítása szuper jó!A szétfutó árnyalatok mindig a koponyára húzzák a tekintetet,az pedig megteszi hatását.

Aszpirin válasza:
Kisspisti, ezer köszönet az értékelésért!

adott pontszám: 5
2008. január 20. | 16:04 | Body

Nem túl durva de mindenképp elérted az utómunkával a kellő hatás nagyon hipnotikus és rémálom hatású.Grat.

Aszpirin válasza:
Köszönöm az értékelést, nagyon örülök, hogy tetszett!!!

adott pontszám: 5
2008. január 20. | 15:31 | kissendre

Igen ,jó a címe.Elég rémséges,amit fokoztál ezzel a technikával....Tetszik hogy nem pont középen van a koponya,és egy kicsit zöldes derengés van a képen.Nekem tetszik így és gratulákok.További jó fotózást.

Aszpirin válasza:
Nagyon köszönöm a megtisztelő pontszámot és a hozzá tartozó értékelést és a jókívánságokat is! Örülök, hogy tetszett a kép!

2008. január 20. | 15:27 | DrNagyi

Nagyszerű kép, tökéletesen illik a címhez. Akár valami horrorfilm plakátjának háttere is lehetne. Pont ma gondolkoztam egy koponyás képem feltöltésén, de nem találtam elég jó minőségűnek, újat meg nem tudok fényképezni belőle. De ezt a képet látva kaptam pár ötletet! Ezt köszönöm!
(remélem nem baj ha hasonló témájú képpel állnék elő)

Aszpirin válasza:
Köszönöm a jó véleményt! A témát nem bitorlom, jó ha adtam ötleteket, de azért legyél eredeti :-))

2008. január 20. | 13:55 | c1p0

Szerintem kicsit sok a blur, de egészen félelmetes látvány :)

Aszpirin válasza:
Köszönöm a véleményt! A blur ízlés kérdése, sokat kísérleteztem, potosan mennyi is legyen, és valahogy ezt találtam a legjobbnak a cél érdekében.

adott pontszám: 5
2008. január 20. | 13:42 | Maugli

Hát nem egy romantikus csendélet a biztos, de nem is ez a célja. A borzongatás, a szörnyűségek és emberi tragédiák szimbolikus érzékeltetését, képi megjelenitését mindenesetre nagyszerűen megteszi a kép. Az elmosódott és tekintetterelő erővonalak, a ff megjelenités rám hat. Jól szerkesztett, szokatlan témájú és nagyon hatásos kép.

Aszpirin válasza:
Köszönöm, Maugli, az értékelést! Nagyszerűen megfogalmaztad azt, amit jómagam is érzékeltetni akartam ezzel a képpel. Nagyon örülök, hogy lejött.
A fehér-feketébe amúgy kevertem egy kis penészzöldet, szándékosan, hogy a kép tónusa is összhangban legyen a szomorú és ijesztő témával.