BELÉPÉS
REGISZTRÁCIÓ
ELFELEJTETT JELSZÓ
KATEGÓRIÁK
D80 infrakamera
zorwick - 2014. február 26. 13:30

Pontok: 4

Lelkes fotósként és gyakorló barkácsolóként néha bátor dolgokat is megteszek. Ilyen egy fényképezőgépben szenzor filtert cserélni.

(Előre is elnézést, ha nem a megfelelő szakkifejezéseket használom!)

Nagyon tetszettek az infravörös tartományban készített képek és szerettem volna kipróbálni ezt a fajta irányzatot is. Nézegettem külső filtereket, amiket az objektívekre lehet tenni, olvasgattam típusokról, előnyökről, hátrányokról.

Nagyításhoz kattintson a képre!

Egyértelművé vált, hogy a lencse elé felhelyezhető filter nem elegendő, hiszen a szenzor előtt továbbra is ott van egy infra tartományt blokkoló szűrő. Tehát a lencsén beérkező megszűrt, csak infra tartományú fény gyakorlatilag belebotlik egy infra blokkolóba. Ami nem jelenti azt, hogy nem lehet infravörös tartományú képeket készíteni az adott összeállításban, de sok előkészítést és sok utómunkát igényel, mert jóval kevesebb fény éri el a szenzort, mint az infra blokkoló nélkül. Ilyenkor a legjobb, ha van egy állványunk, a képet megkomponáljuk, automatikus élesség állítást kikapcsoljuk, gépet rögzítjük, szűrőt felcsavarjuk a lencsére és máris készülhet a kép. A szűrő maga elég sötét, tehát a keresőben nem látunk szinte semmit, az élesség állítás szintén emiatt lehetetlen. Ha nem tetszik az eredmény, az előbb leírtakat folyamatosan ismételgetni kell. Ez ugye nem a legkényelmesebb megoldás, és még nincs vége, mert otthon aztán mindenféle photoshoppos trükkökkel még dolgozni kell a kívánt hatás eléréséhez.

A jobb megoldás az, ha a szenzor előtti infra blokkoló szűrőt kicseréljük egy csak infra tartományt átengedő szűrőre. Persze ilyenkor a gépet nem lehet többé másra használni, csak infra tartományban való fényképezésre. (Ha az IR-Cut szűrő IR-szűrőre cserélése helyett egyszerűen eltávolítjuk a szűrőt, akkor a gép továbbra is használható lesz bármilyen jellegű fotózásra, egy külön az objektív elé tekert IR-Cut szűrővel - Birdie).

Kerestem egy régebbi modellt, aminek viszonylag nagy már a saját kijelzője, kényelmes, minden főbb funkciót gyorsan el lehet érni, és az összes lencsémet tudom rajta használni, és nem utolsó sorban könnyű átépíteni.

A keresgélés végén a választás egy Nikon D80-asra esett. Találtam egy jó kis tutoriált, hogyan kell átalakítani a gépet, hogyan kell szétszedni, mikre kell figyelni. Vettem egy használt régebbi modellt, valamint egy 52 mm-es normál, lencsére csavarható infra szűrőt. A terv az volt, hogy a szűrő üvegből kivágom a szükséges méretű lapkát amit beteszek a szenzor elé.

Vannak cégek, internetes szolgáltatások, ahol átalakítják a fényképezőgépeket meglehetősen borsos áron. Persze jobb minőségű, direkt erre a célra gyártott szűrőkkel dolgoznak. Úgy gondoltam, hogy a saját céljaimra, kísérletezésképp megéri belevágni, akármi is lesz a végeredmény. A gépet végső soron is vissza tudom alakítani eredeti állapotába. Vész esetére meg volt még egy D80-asom amit ingyen kaptam, mivel mechanikailag nem működik. Annak a szenzor panelját még tudom használni.

Nagyításhoz kattintson a képre! D80 szétszerelve

Szétszedtem a leírásnak megfelelően a gépet, kiszereltem a szenzort, eltávolítottam az infra blokkoló szűrőt. A szenzor előtti infra blokkoló lapka egy vékony, elég speciálisan formázott (mart, ragasztott) üveg. Az én infra filter üvegem viszont 2 mm vastag volt. A filter leszorító keretbe szerencsére ez is belefért. Méret vettem a felhasználható helyről, és egy víz-vágó cégnél kivágattam a kerek infra filterből azt a kisebb lapocskát ami szenzor elé kerül.

Nagyításhoz kattintson a képre! A kivágott lapka

Egy alapos tisztítás után beraktam az új filtert a szenzor előtti keretbe és összeraktam a gépet.

Az első gyors tesztek után látszott, hogy mennyivel egyszerűbb ez a módja az infra fotózásnak. Kézből, gyorsan és egyszerűen lehet fotózni, van auto-fókusz, bármilyen objektívet felrakhatok. Az eredményt azonnal látom. A nyers képnek van egy lilás tónusa, amit a fehér egyensúly alacsony kelvin értékre állításával tovább lehet csökkenteni. Ha fekete- fehér módban használom, akkor meg szinte azt látom a gép hátlapi kijelzőjén ami a végleges színvilághoz már elég közeli. Utómunkánál apróbb szín korrekciók és további fehér egyensúly korrekció után, szinte már nem is kell tovább dolgozni vele.

Persze sok gyakorlás kell, hogy az ember kitapasztalja a beállításokat, amik azért egy kicsit különböznek a normál fotózástól. A hisztogram figyelése erősen ajánlott, mert sokszor csalóka a kijelzőn lévő kép. Az élesség is kicsit eltolódik, ezt manuálisan kellett átállítani a "back-focus" állító csavarokkal.

Elmondhatom, hogy a kísérlet jól sikerült, a gép jól használható. Sokkal bonyolultabbnak hangzik az egész átalakítás, mint amilyen valójában volt.

Itt van pár teszt kép, különféle témákról, napsütésben, felhős időben, kisebb- nagyobb szín korrekciókkal. Érdekesek a szemünk számára sötétzöld kukorica levelek, amik szinte hófehérek ebben a tartományban. Az üveg, napszemüveg, emberi szem teljesen másképp viselkedik a képeken.

Nagyításhoz kattintson a képre! Panoráma teszt felhős időben

Nagyításhoz kattintson a képre! Kukorica

Nagyításhoz kattintson a képre! Szemüveg, fekete kabát - selfy

Nagyításhoz kattintson a képre! Tehenek tejet legelnek

Nagyításhoz kattintson a képre! Jégvilág nyáron

Vannak lencsék, például a Tokina 11-16-os, aminek jól látható "hot spot"-ja van ami a nem infra sugarakat elnyelő, objektív falon lévő belső festékréteg által visszatükrözött fény miatt alakul ki az elkészült kép közepén.

Nagyításhoz kattintson a képre! Tokina "hot spot"

Nagyításhoz kattintson a képre! Park

-----------------

Angol nyelvű, technikailag részletezett változat:

http://www.instructables.com/id/DIY-Permanent-Infrared-DSLR-Camera/

A tutorial ami alapján elvégeztem az átalakítást:

http://eyesopen.org/2010/nikon-d80-infrared-conversion

zsukslusszkulcs | | 2014-04-12 14:03:03
Nálam, ha az IR-szűrő az obira kerül akkor a keresőben sajnos nem látszik semmi :) Jobb az az érzékelő előtt, ha már átalakítod a kamerát.
Nanuq | | 2014-03-07 01:08:46
Tomba | Hasznos volt | 2014-03-01 14:23:15
aperture | Hasznos volt | 2014-02-28 22:51:11
zsoltf | Hasznos volt | 2014-02-28 15:03:50
Blex | Hasznos volt | 2014-02-26 21:29:25