BELÉPÉS
REGISZTRÁCIÓ
ELFELEJTETT JELSZÓ
KATEGÓRIÁK
Canon fényképezőgépek funkcióbővítése - a Magic Lantern
Huti - 2013. október 17. 15:40

Pontok: 11

Csodálkozva tapasztaltam, hogy az oldalon még semmilyen cikk nem íródott erről az igencsak hasznos témáról, és egyébként sem lehet találni magyar nyelven emészthető és átfogó írást, ezért bátorkodtam megírni ezt a cikket.

Az alábbi szöveg egyes Canon fényképezőgépek szoftveres fejlesztéséről szól, aki más márka iránt kötelezte el magát, valószínűleg nem lesz érdekelt a témában.

Szeretném leszögezni, hogy a cikk írója semmiféle felelősséget nem vállal a telepítésnél és/vagy használatból adódó meghibásodásokért, anyagi károkért (ahogy a Pixinfo Kft., a fotozz.hu üzemeltetője sem - admin).

A téma tálalása egyeseknek erősen szájbarágósnak tűnhet majd (főleg a telepítés résznél), de igyekeztem úgy leírni a mozzanatokat, hogy az informatikában kevésbé jártas fotósok is könnyűszerrel megértsék azokat, és ne vétsenek súlyos hibákat.

Mi is az a Magic Lantern és mire jó?

Az Magic Lantern (továbbiakban ML) egy speciálisan Canon gépekre kifejlesztett szoftver, amelyet a memóriakártyánkon keresztül a fényképezőnkre telepíthetünk. Használatával lényegében sok olyan hasznos funkciót nyerünk a gépünkre, amelyek alapból csak klasszisokkal drágább modellekben elérhetőek pl.: intervalometer timelapshez, kiégett részek pirosan jelölése, élőképernyőn éles területek jelölése és hisztogram valós idejű nyomon követése, régebbi modelleknél lehetővé teszi a rekesz állítását, képarány állítását, képkockák záridejének teljes körű változtatását a videózásnál, kelvinben való fokozatmentes fehéregyensúly állítás, HDR sorozat készítése ( itt egyszeri exponálásra 5 képet lő a gép automatikusan a szinte teljesen bebukottól a kiégettig- értelemszerűen csak állvánnyal használható), Bulb időzítő- beállíthatjuk a kézi záridő hosszát, azaz például egy star trails-nél nem kell az óránkat nézegetni, követő fókuszt alkalmazhatunk - csakhogy néhányat említsek a fontosabb beállítások közül.

Nagyításhoz kattintson a képre! a kiégett részek pirosak, az élesek kék ponttal vannak jelölve, a hisztogramot is nyomon követhetjük

Az alábbi képen láthatjuk a teljes menürendszert, minden funkciójával, itt megjegyezném, hogy modellenként változó, hogy milyen beállítási lehetőségeket nyerünk pluszba a gépünkre ( a képet az eos 500D gépemről készítettem), és hogy fel lehet-e egyáltalán telepíteni a egy ML-t. Nagyításhoz kattintson a képre! íme az egész menürendszer minden beállításával

Szeretném megjegyezni, hogy a ML azoknak válik hasznára, akik már ismerik és alkalmazni is tudják a fényképezés alapvető fogásait és gond nélkül eligazodnak a gépükön. Aki most ismerkedik a záridő és a rekesz fogalmával nem sok hasznát fogja venni a kiegészítésnek, sőt csak még jobban el fog veszni a fényképezője nyújtotta beállításokban, ezért nekik nem ajánlom.

Néhány információ fontos információ a programmal kapcsolatban:

A ML csak és kizárólag angol nyelven létezik. Aki nem beszéli a nyelvet ne essen kétségbe, hiszen minimális nyelvtudás szükséges a program használatához, illetve ha ez sincs meg még mindig bemagolhatjuk a funkciókat.

A szoftver kb. 15-20 MB-ot foglal a memóriakártyán ami a mostani kapacitású kártyáknál már elenyésző mennyiség. (Kb. ekkora egy RAW kép)

Attól még, hogy feltelepítettük a programot, nem feltétlenül kell használnunk, hiszen a ML menü csak a törlés gomb megnyomására aktiválódik, azaz ha éppen nem vágyunk az új szerzeményünk nyújtotta plusz lehetőségekre nyugodtan maradhatunk a jól bevált, gyári kezelőfelületnél.

A ML nem írja felül a fényképező gép firmware-t, vagy ha úgy tetszik gyári szoftverét, hiszen csak a memóriakártyán foglal helyet, és onnan olvassa be a gép.

Gyakori kérdés, hogy a ML telepítése okoz-e garanciavesztést. Különböző fórumokon különböző választ találunk erre a kérdésre, ez azért is van, mert egyszerűen nem lehet csak igennel vagy nemmel megválaszolni ezt a kérdést. A ML csak egyetlen egy esetben képes valóban kárt tenni a gépünkben, ha súlyos hibát vétünk a telepítésnél. Ekkor valóban használhatatlanná tehetjük a fényképezőnket. Ebben az esetben valószínűleg mérget vehetünk a garancia elvesztésére. Amennyiben ezen a lépésen túl vagyunk, már nem kell aggódnunk, hiszen ez a program csak a memóriakártyán foglal helyet, azaz bármikor nyom nélkül letörölhető.

A ML telepítése

Telepítés előtt szeretnék mindenkit megkérni arra, hogy csak akkor álljon neki a dolognak, ha minden egyes lépést kétséget kizáróan, kristálytisztán megértett, hiszen nem győzöm hangsúlyozni: HIBÁS TELEPÍTÉSSEL HASZNÁLHATATLANNÁ TEHETJÜK A FÉNYKÉPEZŐNKET!!! Csak az kezdjen neki a feltelepítésnek, akinek nem jelentenek problémát különböző informatikai műveletek: file letöltése, kicsomagolás stb. Aki bármiféle kételyt érez magában a cikk elolvasása után, inkább forduljon tapasztalt segítséghez, vagy végső esetben inkább ne telepítse a szoftvert, hiszen senki sem bocsátaná meg magának, ha ilyesmivel tönkretenné a nehéz munkával előteremtett, nagy becsben tartott fényképezőjét. Mint már mondottam ez az egyetlen lépés, ahol hibázhatunk, ezért itt észnél kell lennünk. Mindenek előtt szükségünk lesz néhány dologra a telepítéshez:

- teljesen feltöltött, lehetőleg gyári akkumulátorra

- üres memóriakártyára, olyanra amit hosszú távon szeretnénk használni, hiszen a program nem a gépen fog helyet foglalni fizikailag, hanem a memóriakártyán ( csak SD / SDHC / CF kártya használható)

- internet hozzáférés

- angoltudás előny

Ha valaki kíváncsi a közvetlenül a gyártó által írt telepítési kézikönyvre, és megérti angolul az itt elolvashatja: http://www.magiclantern.fm/install.html

Modellenként változó, hogy milyen funkciókat nyerünk pluszba a masinánkra, ezeket érdemes előzőleg megtekinteni, és eldönteni, hogy megér-e a dolog néhány MB-ot a memóriakártyánkból és néhány percet az időnkből. A tapasztalat az, hogy az egyébként is "okos", újabb és felsőbb kategóriás gépekre nem feltétlenül érdemes feltelepíteni a programot, de a régebbiekre (pl. az én 500D fényképezőmre) kifejezetten előnyös. A fenti kérdés eldöntését megkönnyítendő és a program letöltéséhez itt ez a link: http://www.magiclantern.fm/downloads.html

Néhány fontos tudnivaló a telepítésre vonatkozólag:

- Ha boot-olható a kártyánk és a BOOTDISK flag-et bekapcsolta a fényképező (amit az installáló alapból megtesz), és nincsen AUTOEXEC.BIN a kártyán, a kamera NEM FOG BEBOOTOLNI! Le fog fagyni, és addig nem lehet semmit kezdeni vele, amíg az akkumulátort ki nem vesszük belőle teljesen. - Ha netán "lefagy" a fényképezőnk, rögtön vegyük ki az akkumulátort. - Ha bármi probléma felmerül, vegyük ki az akkumulátort, és indítsuk újra a gépet.

- Minden egyes ML szoftver egy konkrét Canon modellre van kifejlesztve, ezért a gépünkhöz csak az adott verziójú szoftver telepíthető. Nem minden Canon gépre létezik kiegészítés.

- Minden műveletet manuális (M) módban, gyári beállításokkal kell elvégezni.

Most pedig lássuk a telepítést lépésről lépésre:

1, A firmware frissítése, a megfelelő verziójú ML letöltése - Töltsük le a gépünkhöz megfelelő Ml-t az alábbi linkről: http://www.magiclantern.fm/downloads.html - Távolítsunk el minden kiegészítőt a gépünkről: markolat, vaku, stb.!

- Az akkumulátorunk mindenféleképpen legyen teljesen feltöltve, és nem árt, ha gyári darabbal operálunk!

- Győződjünk meg róla, hogy a számítógépünkben/laptopunkban van kártyaolvasó, vagy rendelkezésünkre áll USB porton keresztül csatlakoztatható olvasó!

- Tekerjük a módválasztó tárcsát a Manuális (M) pozícióba! - A gyári beállításokat állítsuk vissza (Clear all camera settings, a 3-as villáskulcs menüben)! Nagyításhoz kattintson a képre! manuális mód Nagyításhoz kattintson a képre! gyári beállítások visszaállítása

- Frissítsük a legújabb Canon firmware-re a fényképezőnket: az install guideban (telepítési utasítás ami minden esetben mellékelve van a programhoz) le van írva, hogy melyik firmwarenek szükséges a fényképezőn lennie a ML telepítéséhez, a szükséges firmware általában mellékelve van az adott ML-hez, ezért nem kell külön letölteni.

A firmware frissítés menete: ( Manuális pozícióban, gyári beállítások visszaállítása után)

a; Az üres memóriakártyát leformázzuk a fényképezőnkön (ezt az egyes villáskulcs menüben tehetjük meg), kikapcsoljuk a gépet és kivesszük a memóriakártyát. Ezután kipattintjuk az akkumulátort, majd vissza, ezt minden egyes lépésnél meg kell ismételni, a továbbiakban az "akku ki-be" jelölést használjuk. Nagyításhoz kattintson a képre! formázás

b; A kártyát bedugjuk a kártyaolvasóba és felmásoljuk rá a megfelelő firmware telepítéséhez szükséges filet. Megfelelő módon (kiadás; eszköz biztonságos eltávolítása), kivesszük a memóriakártyát.

c; A kártyánkat behelyezzük a fényképezőbe, bekapcsoljuk, majd a firmware frissítése menüpontot választjuk. (3. villáskulcs) Elméletileg sikeresen frissítettük a fényképezőgépünkön a firmwaret. Gép kikapcs., akku ki-be. Nagyításhoz kattintson a képre! firmware frissítés

Amennyiben a fényképezőnkön már a legfrissebb firmware verzió üzemel, értelemszerűen kihagyhatjuk ezt a műveletet.

2; A ML installálása

a; Ismét formatáljuk le a memóriakártyát a fent leírt módon. Kikapcs. akku ki-be. A kártyát helyezzük át a számítógépbe.

b; Tömörítsük ki a számítógépen az összes file-t a már korábban letöltött Magic Lantern zip file-ból a kártya gyökér könyvtárába.

c; Helyezzük be a memóriakártyánkat a fényképezőbe, indítsuk el az egyes pontból már megismert Firmware Update-et a kamera menüjéből. Ha a kártya-aktivitást visszajelző kis LED sokáig villogna, frissítsük a gyári firmware-t a legújabbra az 1. lépés alapján (még akkor is, ha a fényképezőn már a kívánt firmware van fent!) és próbáljuk meg még egyszer!

d; Ha látjuk a zöld képernyőt indítsuk újra a fényképezőt! Ezzel a lépéssel végeztünk is a telepítéssel, a törlés gomb megnyomásával előhozhatjuk a ML menüt és bőszen tanulmányozhatjuk. Az élőképernyőn alapból a ML használta verzió fog megjelenni, ha a gyári nézetre vágyunk a DISP. gombot kell annyiszor lenyomnunk, hogy megjelenjen a kívánt felület.

e; Ha bármi probléma merül fel, nézzük meg a #Hibakeresés szekciót!

Ha kifejezetten vizuális alkatok vagyunk (fotósokról révén szó, erre azért van némi esély :-) ) népszerű videó megosztó portálokon a "Magic Lantern install" keresőbe való írása után videón is nyomon követhetjük a leírt lépéseket, akár direkt a mi verziónkra is.

Immáron feltelepítettük a hőn áhított Magic Lantert a fényképezőnkre, és ha mindent jól csináltunk működik is. Ám nem árt még néhány dolgot tudnunk a jövőre vonatkozólag!

A memóriakártyánk innentől kezdve egy ML kártya, lehetőleg ne használjuk semmilyen más fényképezőben, csak a saját készülékünkben!

Mit tegyünk, ha másik memóriakártyát szeretnénk használni, de nem szeretnénk megválni a ML-től?

Ha SD/SDHC/CF kártyákat használunk, kövessük a 2. lépésben leírtakat minden kártyán, amelyiken Magic Lantern-t szeretnénk használni. Ha SDXC kártyánk van, a művelet bonyolultabb, nincsen vele tapasztalatom, ezért nem szeretnék vakon instrukciókat adni. A lenti forrásmegjelölés alatt, az utolsó linknél elolvasható a művelet mikéntje.

Frissítés:

A már ismert weboldalon időről-időre ellenőrizhetjük, hogy jelent-e meg frissítés a programunkhoz. Az újabb verzió telepítéséhez nem kell mást tennünk, mint az új Magic Lantern verzió filejait kitömöríteni a kártyára, felülírva a régi fileokat.

A Magic Lantern eltávolítása:

NE töröljük csak simán a Magic Lantern fileokat a kártyáról! Ha ezt tesszük, a fényképezőnk lefagyhat induláskor, és ebben az esetben ki kell venni az akkumulátort.

A Magic Lantern eltávolítása egy kártyáról: A kamera menüjéből formatáljuk meg a kártyát és indítsuk újra a fényképezőt. A gép a gyári firmware-t fogja használni ezek után ezzel a kártyával.

Szeretném tudatni az a kedves olvasókkal, hogy a cikk a teljesség igénye nélkül íródott, külső forrásokat is felhasználtam az írásához a saját tapasztalataimmal kiegészítve. Remélem, hogy sokaknak meghoztam a kedvét-e rendkívül hasznos kiegészítő használatához, és sokan örömüket fogják lelni benne.

Források:

http://www.magiclantern.fm/ http://magiclantern.wikia.com/wiki/Unified/Install/HU

Remélem hasznos információkkal sikerült bővítenem a cikk olvasóinak ismereteit, és aki már korábban is érdeklődött a téma iránt, most már egy jóval letisztultabb képet lát a lelki szemei előtt. Jó fényeket, szép képeket, és sikeres fotós kalandokat kívánok mindenkinek!

Lacos-ka | | 2015-12-30 18:05:59
Valaki kipróbálta már 1000D-n? Próbáltam az 1100D-s verziót megcsinálni rajta, de a firmware frissítésénél azt írja ki, hogy nem talál frissítést és vegyem ki az aksit meg rakjam vissza, ezt megismételtem, ugyanezt írta ki, nem változott semmi, leformáztam a kártyát.

Jó lenne ha ezzel a géppel is működne.
BalazsTuri | Hasznos volt | 2013-10-23 13:37:38
sabian2006 | | 2013-10-23 12:14:56
Nekem 500D-re még a firmware sem ment fel.... a led csak folyamatosan villog és villog. Nem csinál semmit.
sabian2006 | | 2013-10-23 11:12:13
Nekem sajnos nem frissít firmware-t! Valaki tudna segíteni? 500D. Kártyára felmásolva az összes file, firmware frissítés elindítva. Viszont a piros led csak villog és villog, nem történik semmi. Köszönöm a segítséget!
jethro | Hasznos volt | 2013-10-22 23:06:14
Tern | Hasznos volt | 2013-10-22 08:44:32
mazzz | Hasznos volt | 2013-10-21 00:32:21
rio | | 2013-10-20 19:50:20
Nagyon jó cucc,most tettem fel én is! Köszönöm
turikos | Hasznos volt | 2013-10-19 21:01:05
Sántika | Hasznos volt | 2013-10-19 20:24:03
Atyus | | 2013-10-19 17:14:05
Jó cikk! :-) A Magic Lantern készítői nemrég írták, hogy hozzákezdtek a Nikon dsrl bizonyos típusainak támogatásához is! :-)
aperture | Hasznos volt | 2013-10-17 21:35:48
tlight | Hasznos volt | 2013-10-15 21:00:17
gaborlevai | Hasznos volt | 2013-10-15 19:43:35
korrekt
hegyiember | Hasznos volt | 2013-10-14 21:37:24
Azért valami dokumentáció akár linkelve jó lenne, hogy melyik gépre megy fel és mely funkciók működnek: pl. régi 5D-vel tud-e multiexpót. De mindenképpen hasznos!
Blex | Hasznos volt | 2013-10-14 18:26:49