BELÉPÉS
REGISZTRÁCIÓ
ELFELEJTETT JELSZÓ
KATEGÓRIÁK
A Time Lapse technika titkai
Tomasson - 2012. december 21. 11:00

Pontok: 7

A time lapse technika azt jelenti, hogy a felvett képkockák sebessége lassabb a lejátszott képkockákénál. A gyakorlatban ez hasonlóan néz ki, mint egy gyorsított felvétel. Ezáltal csomó kreatív, új ötletet tudtak és remélhetőleg fognak még megvalósítani. A filmekben például egy táj fölött gyorsan elhömpölygő felhőket is ezzel a technikával csinálják.A time lapse fényképezés leggyakoribb témái: Városok élete nagyobb távlatokból, a felhők mozgása, növények növekedése pár másodperc alatt,gyümölcsök rothadása vagy akár arcok több évnyi változása.A time lapse technikát először Georges Mélies használta a Carrefour de l'Opera című filmjében (1897).Az első pedig, aki ezt a kamera mozgásával kombinálta Dr. John Ott volt, aki növények fejlődését fotózta a növekedésük követésével.

A time lapse technikánál elméletileg a képek lejátszásakor 24 képnek kéne lepörögnie egy másodpercben, de tapasztalataim szerint elég, ha 20 képet játszunk le ennyi idő alatt.

A képekből magát a videót sok programmal összerakhatjuk. Én a VirtualDub-ot használom, de ezen kívül még csomó más programmal is össze lehet rakni.

A time lapse videók készítésénél több extra lehetőségünk is van. Alkalmazhatunk többféle mozgást és forgást, HDR technikát a színek javítására, használhatunk tilt shift objektívet a makettszerű hatás elérése érdekében, vagy akár a digitális utómunkára is fektethetjük a hangsúlyt. Az alábbiakban ezeket fogjuk részletesebben átvenni.

A time lapse mozgásoknak sok fajtája van. A legelterjettebb a sínes mozgás. A sínes mozgás lényege az, hogy a fényképezőgép egy motoros sínre van felszerelve ahol be lehet állítani, hogy másodpercenként mennyit mozogjon a kamera a sínen. Ennél a mozgásnál hasznos, ha az embernek van egy intervalométere. Ezt a szerkezetet a fényképezőgépre lehet kapcsolni és be lehet állítani, hogy a fényképezőgép mennyi időközönként fotózzon (a mi közbeavatkozásunk nélkül.) A kedvenc intervalométer típusom az Astro, amin egyszerre lehet beállítani az időintervallumot (a fényképek között eltelt időt), az időtartamot (mennyi idő után hagyja abba a fotózást), és a forgást (fokra pontosan be lehet állítani a fordulás mértékét).

Nagyításhoz kattintson a képre! egy példa time lapse sínre

A sínes mozgás mellett megjelentek a krános mozgások is, amikkel szerintem még érdekesebb mozgásokat lehet létre hozni.(A körkörös mozgásnak köszönhetően).Gyakran ezeket a síneket vagy kránokat az emberek saját maguk építik meg, mivel így költséghatékonyabbak és még inkább a saját szájízük szerint alakíthatják ki azokat.

Nagyításhoz kattintson a képre! egy példa a time lapse kránra

Gyakran a fényképezőgépet az autóra szerelik, így létrehozva egy hihetetlen sebességet. Ennél a technikánál látványos, ha éjszakai hosszú záridejű fotókból rakjuk össze a videót. Így még jobban ráerősíthetünk a gyorsaság hatására.

Nagyításhoz kattintson a képre! példa a kocsira szerelt hosszú záridős képre

Utoljára hagytam a kedvenc mozgás típusomat. Ezzel a technikával olyan vízszintes mozgást készíthetünk szabad térben, amit csak akarunk és nem is kell hozzá más kiegészítő csak egy állvány. A mozgás létrehozásának módszere röviden: Először megtervezzük a mozgást és keresünk egy (lehetőség szerint) távoli pontot, amit a mozgás során semmi sem fog kitakarni.(Például egy templomtornyot).Utána kitaláljuk, hogy hány lépésenként készítünk fotót. Így határozhatjuk meg a mozgás sebességét.. Ezután elkezdjük a képeket készíteni és csak arra kell figyelni, hogy a kijelölt pont a kép széleihez képest mindig ugyanazon a helyen legyen. Az így létrejött mozgás valószínűleg még remegni fog, de azutólagos stabilizálással biztosíthatjuk a snitt folyamatosságát. Erre több lehetőség is van például Sony Vegas Pro-ban vagy After Effects Cs5-ben is. A színek kezelésére a legismertebb a HDR eljárás, aminek lényege, hogy minden egyes fotó helyett három képet készítünk a lehető legkisebb időeltéréssel és az egyiket alulexponálva, a másikat felülexponálva, a harmadikat pedig a normális expozíciós értékekkel készítjük el. Ennek az az értelme, hogy bizonyos HDR programok képesek kiválasztani minden képből legjobb színeket és azokból összerakni a végleges képet és így elkerülhetőek a kiégett vagy túl sötét részek. Ennél a technikánál nagyon fontos, hogy jó programot válasszunk a képek feldolgozására.(Az egyik legismertebb HDR program a Photomatix Pro, ami gyakran fakó és valószerűtlen képeket készít (ez csak az Én véleményem!), amíg például a Nik HDR Efex Pro, (ami egy photohop plugin), vagy az SNS HDR Pro sokkal életszerűbb és kellemesebb színeket hoz össze.

Nagyításhoz kattintson a képre! példa a HDR technikára

A másik és kevésbé ismert színkezelési technika az, amikor a fotókat nem jpg, hanem raw formátumban vesszük fel. Így nem kell egyszerre három fotót készíteni, mivel a raw formátum rögzíti a kép eredeti adatait és így sokkal nagyobb szabadságot ad nekünk az utólagos képfeldolgozásnál.(Például, ha készítünk egy képet raw formátumban, ahol az ég ki van égve, mivel a fényt a földre mértük, az utólagos feldolgozásnál nagy valószínűséggel vissza tudjuk hozni a felhőket a égre sötétítés által.) A raw képek feldolgozását megtehetjük photoshopban, vagy még sok más programban is és így elérhetünk egy hdr szerű hatást. Tapasztalatom szerint photoshopban (camera raw-ban) ezt a hatást a fill light és a blacks csúszka egymással arányos felemelésével tudjuk elérni.

A tilt shift objektívvel a képeink a szélek elmosása által makettszerűek lesznek .(Például ha egy toronyból egy várost fotózunk vele, a város egy miniatűr makettnek fog látszódni). Ha ilyen objektívvel készítünk time lapse videót, az egésznek egy komikus hangulata lesz, mintha picurka emberek élnék az életüket egy picurka városban. Ezt a hatást utólagosan is el lehet érni például photoshopban és úgy még vásárolni sem kell egy ilyen drága objektívet. (Csak egy kicsit macerásabb létrehozni a látványt.)

Nagyításhoz kattintson a képre! egy tilt-shift objektívvel készült kép

A legutoljára maradt módszer az, amikor az utólagos munkára fektetjük a hangsúlyt. Ezt a time lapse technikánál több féle módon is meg lehet tenni, de a leggyakoribb az, amikor az óriási minőségben felvett és összerakott videóba zoomolunk bele utólag, így kihangsúlyozva a kisebb részeket. (Például ha egy város feletti felhőkarcolóból készítettük a videónkat megtehetjük, hogy ráközelítünk egy kocsira és annak mozgását követjük egy ideig a képpel.)

Íme néhány példa:
-sínes mozgásra:

- krános mozgásra:

-autós mozgásra:

-a kedvenc mozgásomra:) :

-a HDR time lapse-re:

-a raw formátumos színkezelésre:

-a tilt-shift objektívesre:

-az utólagos munkára:

-ÉS VÉGÜL AZ EDDIGI KÉT TIME LAPSE VIDEÓM BUDAPESTRŐL: a régebbi:

az újabb:

A kérdésekre ahogy tudok válaszolok :)

rottenbull | | 2013-07-07 13:00:48
A cikk erdekes volt,a te altalad keszitett videokhoz gratulalok,de amit a ruszkiktol it bemutattal,az bamulatos. Szemely szerint a TS timelapsokat szeretem a legjobban.
barbaraveres | | 2013-02-15 07:27:37
nagyon hasznos cikknek talalom.megjott a kedvem hogy kiprobaljam. nemreg vasaroltam egy nikon coolpix p500-as fenykepezogepet,36x-os optikai zoommal rendelkezik,egyelore meg tanulo fazisban vagyok,remelem en is ossze tudok hozni majd egy ilyen videot a kozeljovoben.
Szájmon | | 2012-12-30 15:18:00
Heló. Én nagyon új vagyok még a fotózásban. Tükörreflexes gépem csak pár hónapja van. De ez a time lapse nagyon tetszik. Az lenne a kérdésem, hogy egy ilyen nem károsítja nagyon a zárat? Új gépem van, elég drága is volt, nem szívesen kinoznám. A héten kipróbáltam ezt a time lapse-t úgy 1000-1200 képpel, csak épp hogy. Egy normális vidihez azért ennél jjóval több kellene. Szóval a kérdésem, mennyire kell nekem aggódni a zár miatt? Egy ilyen mp-enkénti képkészítés 5-10 percen keresztül nem rövidíti le nagyon a zár élettartamát? Jó cikk amúgy. Köszi előre is a válaszokat
jethro | | 2012-12-28 19:41:55
Cool Breeze | Hasznos volt | 2012-12-26 10:58:36
Tomasson | | 2012-12-25 12:22:50
És közben elkészült harmadik time lapse videóm is: http://indavideo.hu/video/Lippoldsberg_Time_Lapse
ivanicsm93 | | 2012-12-25 02:51:49
Gratulálok a cikkhez. Minden érthetően van leírva, a videók is nagyon jók. Szerintem ki is fogom próbálni.
nighthawk | Hasznos volt | 2012-12-22 22:56:17
Roberto81 | Hasznos volt | 2012-12-22 14:53:28
Nagyon jó cikk,jó videókkal!Nekem meghozta hozzá a kedvem.
Tomasson | | 2012-12-22 08:22:48
Utólag rájöttem, hogy amit a cikkben csak "a kedvenc mozgásom"-nak hívtam, annak HYPERLAPSE technika a neve.
Sántika | Hasznos volt | 2012-12-21 21:59:15
zsukslusszkulcs | Hasznos volt | 2012-12-21 21:13:28
Blex | Hasznos volt | 2012-12-21 15:23:11
harmincas | Hasznos volt | 2012-12-21 11:23:42
Nagyon hasznos, jól megírt cikk, csak könyörgöm, ne írjuk már magyarul (mondat közben) nagybetűvel azt, hogy "én", "ő", "mi" stb.